Löpning Kost & Näring 279 inlägg 25887 visningar

Kost och träning - Försöker tappa kg.

1978 • vetlanda
#1
18 september 2013 - 13:36
Gilla
Jag har haft fullt upp med bygge och familj de sista två åren och har gått upp från 76kg till 93... (!)

Well sagt och gjort har jag nu återupptagit en passion i form av löpning.
Jag är ganska långsam i tempot (typ 5:45 per km) springer 5.5km per pass.

Nu till saken! Jag behöver kostråd. Jag väger all mat och kontrollerar kalorierna.

Menyn ser ut ungefär så här:

Frukost: Ca 400 kalorier
Till frukost äter jag havregrynsgröt + smörgås med gurka/tomat på (inget smör) Alteranativt lätt yoggi + banan + smörgås med gurka/tomat.

Middag: Ca 420 kalorier
Kycklingfilé+ grönsaker varje dag, ngt tillbehör tex mindre omelett eller tacoskal + ngn lätt sås.

Kvällsmat: Ca 450 kalorier
Kvällsmat (Oftast efter 20 då jag springer sent)
Gröt eller en omelett med ngt jag har hemma i kylen.'

Utöver detta äter jag 1-2 frukter per dag. Ibland tar jag en nutribar på 200 kalorier (delar upp den på 2 gånger) för att inte vara för hungrig...

Enligt min mätare gör jag av med ca 470 kalorier på en löprunda (Vet inte hur bra det stämmer)

Summan av det hela är att jag efter träning ätit ca 1000-1200 kalorier per dag sista tiden.

Jag har gått ner 3.5kg men har sista 1.5 veckan stått väldigt stilla. Några polare menar att kroppen kanske behöver mer kalorier och är inställd på "svält". Kan det verkligen bli så...? Söker även nyttiga saker som mättar rejält då jag ofta är hungrig och har sötsug.

Några tips på vägen?

< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
1972 • Norsholm
16 oktober 2013 kl 10:44
Gilla
Dags att lägga ner den här tråden.
F
1992 • Uppsala
16 oktober 2013 kl 13:59
Gilla
Desto mer kalorier du äter desto mer fett kan du ju lägga in, om man nu tycker att det fungerar. Det är ju fortfarande % av det totala intaget vi snackar om.

Men ja, det är kul att experimentera med kost och se hur man reagerar.

Jag har cirkus... 8-10kg att gå ned till riktig cyklistvikt. Har gått ned en del av att äta helt obegränsat men av rätt mat. Jag har gått upp 10kg på någon månad förut... jag äter mer än då nu, fast jag äter rätt saker. Allt handlar om vad man äter :)


Det är lättare att få i sig kalorier från ris än från bananer så ja, jag tror att frukt/grönsaker är det mest optimala men ingen har ju någonsin blivit fet av en vegansk low-fat kost.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
16 oktober 2013 kl 20:19
Gilla
Visst, ju mer kalorier man äter desto mer kalorier äter man. Du menar att man får i sig tillräckligt med vitaminer ändå så det inte spelar roll om man äter större andel fett? Annars förstår jag inte riktigt.

Ju mer fett man äter desto mer får man dra ner på annat för att det inte ska bli för mycket kalorier. Men man behöver äta fett också så inget fel i det.
1989 • Kävlinge
16 oktober 2013 kl 20:26
Gilla
Tycker lite synd om Marcus (trådskaparen). Hela den här diskussionen flippade ganska mycket, men hoppas du fått ut något av det hela.

Du verkar redan ha koll eftersom du väger maten och räknar ut energimängden. Ibland stannar man dock på viktplatåer, men fortsätter man jobba på det så lossnar det tillslut.

Mitt enda tips är att ät de saker du vill äta, men försök undvika att blanda fett och kolhydrater vid en och samma måltid. Detta då kroppen har svårare att ansamla det vid intag av bara det ena.


När jag strävade efter att sänka min fett% i våras valde jag upplägget:

-Protein/kolhydrater de dagar jag konditionstränade

-Protein/fett de dagar jag styrketränade
1978 • vetlanda
22 oktober 2013 kl 08:49
1 Gilla
Hej

Först: Kan vi (Ni) inte lägga ner alla tråkiga diskussioner om kost fram och tillbaka. Jag har tack vare de första bra tipsen i tråden fått en bra balans och tycker idag att jag lever ganska sunt.

Dags för en status uppdatering.

Nu är det mer än en månad sedan jag startade tråden.

Idag väger jag 86.5kg. Med andra ord har jag gått ner hela 7kg.

Jag springer varannan dag och har ökat mina rundor till mellan 7-13km. Det kanske är lite snabbt men jag känner inte av några som helst skador och har kondis till 13km utan att bli "för" trött (Ok jag blir trött men inte död)

Jag bytte skor efter senaste inlägget vilket faktiskt har gjort natt och dag, fick ett par utprovade och det var verkligen värt pengarna.

Istället för att titta på vågen som jag gjort tidigare tittar jag på tiderna samt antal km. Vikten har jag märkt kommer automatiskt så länge jag sköter mig.

Tiderna då?

Jag har snitt per km på 5.20. Däremot ansträngde jag mig lite i helgen och försökte trycka till lite. Hamnade på 10km på straxs under 50minuter och 5km på 24:49.
Med andra ord finns det mer i benen än jag kör en vanlig runda. Däremot kände jag efter den rundan att jag inte kan springa på under 5m varje gång, då kommer jag skada mig.

Med andra ord rullar det på extremt bra!
Jag har rutin på att jag SKA springa varannan dag även om jag är trött eller klockan har blivit 21 på kvällen. Ngt jag tror är extremt viktigt.

I vinter blir det skidor !:)

Tips till andra nybörjare som läser denna tråden:
1. Bestäm ett spår och kör på det, ska du lyssna på alla blir det bara förvirrat.
2. Skaffa snygga kläder och bra skor. Det blir faktiskt roligare då!
3. Skit i att stirra dig blind på vågen och lägg den energin på att fokusera istället.
4. Sätt mål. Denna veckan ska jag springa X rundor och X km. Mitt mål närmaste tiden är att springa på tid ca X.

Jag gör en ny uppdatering om en månad om ngn är intresserad!

Valter Johansson
1962 • Umeå
23 oktober 2013 kl 10:01
Gilla
Roligt att det går bra för dig Marcus!
Det är klart att sådana här trådar är bra. Du har fått specifika råd utifrån din träning och dina matvanor. Sedan gäller lite trial and error för att se vad som passar just dig. Detsamma gäller ju andra i liknande situation som kan få generella riktlinjer att gå efter.

När man väl kommit in i en positiv spiral, äter sig mätt på mat man tycker om utan att överäta så rullar det oftast bara på. Om man dessutom gillar träning behöver man heller inte komma i långa svackor som en del hamnar i om de främst tränar för viktens skull.

Har man varit ett tag på jogg.se och liknande forum blir man tyvärr lite less på att "alla" kosttrådar urartar till strider mellan olika anhängare. Gärna med något "troll" som underblåser det hela med jämna mellanrum.
1969 • Stockholm
23 oktober 2013 kl 10:31
1 Gilla
För att undvika att det blåser upp till strid i trådar som rör ämnen som folk tycker och tror olika om (finns det andra?) så finns ju bara ett sätt: alla måste låta uttalanden som man inte håller med om stå oemotsagda. Så länge folk tycker det är svårt, så fortsätter det nog. (Alternativet skulle så klart vara att inte komma med nåt uttalande som man vet/tror/anar att någon kan reagera på).

Låter rätt tråkigt va? Diskussionsforum utan diskussion.... Själv tycker jag det är lite skit samma om en tråd drar iväg lite, alternativet är ju att den dör efter 10-15 inlägg, orkar man inte med tjafset, så klicka inte på en tråd med LCHF i titeln och 200+ inlägg då, eller läs bara första sidorna, för efter dem så är nog svaren inte helt och hållet relaterade till ursprungsfrågan...

Som ett sidospår skulle jag välkomna ett forum med grenade subtrådar, där man faktiskt kan välja att svara på/följa ett specifikt inlägg och där svar på inlägg står under inlägget de svarar på, den designen är inte dum!

OnT så undrar jag varför så mycket vikt (höhö) läggs vid att vara mätt - det verkar nästan vara en förutsättning att ha full magsäck. Det är inte farligt att vara lite hungrig och strävar man efter minsta möjliga obehag i alla lägen kanske man inte skulle välja löpning som motionsform (eller att motionera överhuvudtaget). Och nä - jag menar inte att man måste vara ständigt hungrig för att gå ner i vikt...
Anders Hasselgren
1969 • Göteborg
23 oktober 2013 kl 14:38
Gilla
Mitt tips är nog att man ska hitta sin egen stil. Vilken religion är bäst? Det är ju en omöjlig fråga. När jag vill gå ner några kilo byter jag ut min vanliga husmanskost mot mer sallad. Jag skippar potäter och pasta och bröd. Funkar utmärkt - men kanske bara för mig... Om vi skulle sluta med vårt sockerätande skulle vi väl knappt ha nåt överviktsproblem i det här landet! Tjugo!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
23 oktober 2013 kl 16:00
Gilla
Håller med om att när man väl kommit igång med sin viktnedgång så kan det fortsätta långt utan några som helst problem. Men även det motsatta kan inträffa att när man väl hamnar i en uppåtgående eller stillastående trend så fortsätter det så och kan vara svårt att bryta. Vanor på både gott och ont...

Gick själv från 116 kg till 89 kg December - Augusti. Men nu har jag stått still i vikten och pendlat runt 90 kg sedan Augusti. Har lite olika teorier om varför (antagligen rör mig mindre och/eller äter mer eller så har jag nu hamnat på den lägre vikt som ger jämviktstillstånd med mina nya vanor) men hur som helst det är lite svårt att svänga om trenden så det fortsätter neråt igen. Får väl göra upp någon ny plan eller något.

I början var min motivation att blodtrycket skulle bli bättre (lägre) om jag gick ner i vikt. Blodtrycket blev bättre med medicin men vikten och motionen verkar inte påverka det alls annat än på kort sikt (men det är svårt att säga). Tänkte att jag skulle motionera och minska vikten så mycket att jag skulle slippa medicinen men det verkar inte hända. Får hitta annan motivation nu. Men övervikt är en riskfaktor i sig så jag får väl gå på detta.
F
1992 • Uppsala
23 oktober 2013 kl 19:11
1 Gilla
Anders; LOL! Socker gör folk tjocka? Hur kommer det sig att de som äter mest kolhydrater och minst fett på detta jordklot är de som är mest smala, long term.
Carbs = slimming food

The fat you eat is the fat you wear (eventually) ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=EfHAj8n7yok

Anders Hasselgren
1969 • Göteborg
23 oktober 2013 kl 20:23
1 Gilla
Det jag menade var att man kanske får hitta sin speciella metod. Och vad som funkar för mig funkar väl kanske inte för alla. Känns hopplöst med dessa debatter om kolhydrater, fett och protein. Det går alltid att hävda motsatsen. Jag äter extremt med kolhydrater under ett 100-mile lopp, men ska jag gå ner några kilo funkar det att skippa ganska mycket av de dagliga kolhydraterna, så enkelt är det för mig. Jag är inte anhängare av nån "dietreligion". Löpning är min religion.
Richard Lindquist
1975 • Kberg
24 oktober 2013 kl 08:32
1 Gilla
@F

Du får nog börja komma in i verkligheten en aning.
Socker rika livsmedel och speciellt raffinerat socker är orsaken till de allra flesta välfärds sjukomarna idag.... Exempel diabetes.
Det finns också ett mycket tydligt samband mellan fettboomen i USA och intåget av light produkter (lite fett, mer kolhydrater).

SÅ jag skulle veta VARIFRÅN du får dina teorier att "de som äter mest kolhydrater och minst fett på detta jordklot är de som är mest smala, long term"

Att länka till en youtube film på en flamsig "Djungel-George" som sitter och svamlar 50% och visar upp flickvännen 50% övertygar inte mig i allafall.
Peter
1985 • Luleå
24 oktober 2013 kl 10:37 Redigerad 24 oktober 2013 kl 10:37
Gilla
F har väl en poäng: det finns ju urspungsbefolkningnar som lever till väldigt stor del på honung, och är väldigt hälsosamma (om de skulle vara smalare än exempelvis fettsmaskande, och även de väldigt hälsosamma, inuiter har jag ingen aning om) Det är ju även så att kroppen ogärna lagrar in kolhydrater som fett, så man kan väl tänka sig att extremt hög andeö kolhydrater kosten leder till väldigt låg fettinlagring. Detta gäller knappast i mer normala varianter av högkolhydratkost där man även äter en del fett.

Richard har nog också väldigt rätt: det socker i all den skitmat vi i väst konsumerar är kanske den enskilt största boven till vår övervikt.

F
1992 • Uppsala
24 oktober 2013 kl 19:22 Redigerad 24 oktober 2013 kl 19:26
Gilla
"Socker rika livsmedel och speciellt raffinerat socker är orsaken till de allra flesta välfärds sjukomarna idag.... Exempel diabetes. "
Mycket fett och socker tillsammans, annars.
Titta gärna närmare på Dr Neal Barnards bok "Program for Reversing Diabetes"

High carb, low protein, low fat, low sodium FOR THE WIN!


Det finns också ett mycket tydligt samband mellan fettboomen i USA och intåget av light produkter (lite fett, mer kolhydrater)."

LOL! När blev amerikanarna feta på ris och broccoli? Det händer bara inte. Nice try. ;-)


Folk ser donuts, chips, choklad, pizza som WOW, massa kolhydrater! Fast typ 50% av kalorierna kommer från fett? Ja, det är så man blir tjock, inte av bananer och pasta.


1969 • Stockholm
24 oktober 2013 kl 20:04
1 Gilla
F: antingen trollar du, eller så tycker du fortfarande att det är kul att diskutera den här frågan. Tips bara: vässa argumenten, du har fått lite mothugg än, men du kommer att ställas mot folk som hävdar att du blir fet av frukt, potatis och havregrynsgröt.... Feta amerikaner räcker liksom inte ;-)

Fråga: det bruka råda överlägsen konsensus här på jogg om att allt ifrån träningsprogram till kalsonger behöver individanpassas, men då det gäller kostkriget så hänvisas det mycket till genomsnittsamerikanen, medelsvensson osv. Hur kommer det sig? Om någon påstår sig hålla lagom vikt och må gott på "normalkost" så möts det med skepsis, eftersom "insulinpåslaget...osv. osv."
Oldboy
1952 • Danderyd
24 oktober 2013 kl 21:26
1 Gilla
Thomas, du har en poäng eller två där. Det som funkar för A är dåligt för B, det syns om man detaljstuderar de forskningsresultat som finns. Men fetmaepedimien är inte amerikansk, de var bara först. Trenden är densamma i hela västvärlden och även i de länder som nyligen börjat få en större medelklass. Och när det gäller just raffinerat socker finns det numera en lång rad samband med sjukdomstillstånd och avvikelser som är mer eller mindre fastlagda - Ann Fernholm har en bra genomgång i boken "Ett sötare blod". Vi behöver alla fett i någon mån men ingen behöver raffinerat socker (eller snabba kolhydrater). Hur den enskilda människan bäst går ner i vikt är däremot en annan femma, det är helt individuellt. Men det är sällsynt att man blir överviktig av mycket löpning!
HR
1972 • Stockholm
24 oktober 2013 kl 23:14
Gilla
Att använda "medelamerikanen" som måttstock för att klanka på kolhydrater/socker är ganska missvisande eftersom energifördelningen rent procentuellt sett i nordamerikansk mat _inte_ är speciellt viktad mot kolhydrater och ganska _hög_i fett. De är ganska jämnt fördelade och andelen kolhydrater är markant mindre än i t ex Asien och Indien där den procentuella andelen kolhydrater är klart högre än i USA med klart mindre antal kraftigt överviktiga människor. De gånger jag varit i USA och i Kanada har jag själv inte haft problem med att hålla vikten - utbudet av mat (även riktigt bra mat) är ju fantastiskt och väljer man att inte leta upp den utan köper och trycker i sig vad som helst så lägger man nog på sig snabbt. Det underlättar heller inte att de flesta större samhällen bygger på att man tar sig runt i bil och inte till fots.


Att andelen feta barn ökar överallt (även i Asien) förvånar mig inte det minsta eftersom kidsen sitter framför datorer och dricker läsk och smoothies i timmar och kommer hem på kvällarna och blir itrugade mat. Passiva människor med konstant intag av energi (oavsett energislag) = övervikt.
Acke5
1959 • Göteborg
25 oktober 2013 kl 01:57
Gilla
Bild uppladdad av Acke5
Har inte socker den förrädiska egenskapen, att det ger insulinpåslag, vilket i sin tur ser till att fettet lagras in i cellerna? Kombinationen av socker och fett i maten är kanske den stora boven.

Men nog verkar det som att åtminstone några kan bli feta på kolhydrater. Sumobrottare vräker i sig stora mängder ris, i avsikt att bli välformade och få tyngd bakom sina argument. De äter visserligen fisk, kyckling och grönsaker dessutom, men riset är den stora komponenten. (Ris är väl huvudsakligen kolhydrater?) Även potatis och nudlar finns på dieten.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
25 oktober 2013 kl 07:26
1 Gilla
Sumobrottare äter 20.000 kalorier per dygn. Det är inte riset som gör dom tjocka, det är överätningen.

Richard Lindquist
1975 • Kberg
25 oktober 2013 kl 08:25
Gilla
@F

Tack för boktipset. Ska kolla den när jag får tid.
Vad jag förstår är denna bok en guide NÄR man fått diabetes.
Jag (och säkert många med mig) är mer intresserad av att INTE få diabetes.

Om folk undvek socker och inte fick diabetes skulle bäste doktorn inte behöva sälja sina böcker, är väl min slutsats..

Men jag ser fortfarande inte nåt hållbart argument till ditt påstående:
"de som äter mest kolhydrater och minst fett på detta jordklot är de som är mest smala, long term"

Sen hänger jag inte riktigt med när du drar paralleller mellan light-produkter och ris och broccoli... (LOL by the way.....)

I min värld är light produkter tillverkade/artificiella livsmedel som på konstlad väg berövats naturliga substanser.

Exempel light-saft, mini-mjölk mm mm.
Jag googlade det åt dig så du förstår vad jag skriver om.... http://sv.wikipedia.org/wiki/Lightprodukt

En annan upplysning som du säkert får nytta av är att under 80-talet då "skräcken för fett" fick sitt intåg och flertalet light produkter med reducerad fetthalt tillverkades började folk bli riktigt feta...
Varför det då?
Jo, trots att "det farliga fettet" försvann, så innehöll livsmedel fortfarande någon form av kolhydrater, ofta raffinerat socker eller konstgjorda sötningsmedel.

Och en människas kolhydratförråd fylls på väldigt snabbt under en dag.
Resten lagras in som överbliven energi = fett på kroppen.
< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.