Löpning Tävlingar & Motionslopp / Hässelbyloppet 2013 7 inlägg 2815 visningar

Tips för tävlingar

1976 • Skarpnäck
#1
3 oktober 2013 - 20:43
Gilla
Ska springa Hässelbyloppet den 13:e
Vad har ni på Jogg för generella tips inför tävlingar?

Ett problem jag har är att jag alltid blir så himla nervös! Jag har bara sprungit två tävlingar i modern tid, och jag hade typ 130 i puls innan jag startade sist. Har tänkt att avhjälpa det med att tävla mer, så att man får in en vana och så att det inte blir en så stor grej.

Ett annat problem är att jag brukar gå ut alldeles för hårt. Ca 3:30-tempo på första km, fast jag har svårt att klara 4 min/km. Ska försöka att verkligen gå ut långsamt nästa gång.

Hur brukar ni värma upp? Själv kör jag ca 3 km jogg och ca 4-8 stegringslopp.

Det känns rätt kallt ute nu. Tips på bra kläder för Hässelby? Shorts känns för kallt för mig, får nog bli tights och kanske underställströja.
1971 • Nykvarn
#2
4 oktober 2013 kl 09:16
Gilla
Mer tävlande gäller för nervositeten, jag känner igen det väl från mig själv för ett par år sedan. Det har blivit bättre, sedan är det bra att vara lite nervös och "taggad" men inte så att det hämmar prestationen!

Ja, startrusning förekommer på alla lopp på alla distanser, håll en jämn fart från start, siktar du på 40 minuter så försök hamna precis under 4 min/km. Det är en rätt skön känsla att efter bara någon km börja plocka placeringar från dem som rusat iväg i starten.

Jag har sprungit två Hässelby, shorts, T-shirt+linne eller långärmad tröja och så handskar, har varit mina klädval.
1976 • Skarpnäck
#3
4 oktober 2013 kl 09:26
Gilla
Tack för tipsen Staffan!
Hur ser du till att hålla farten Går du efter GPS-klocka? Brukar köra med iPhone och Runmeter, men det känns inte aktuellt på tävling, det blir för klumpigt och också svårt att höra fartangivelserna. Har varit sugen på att gå över till gps-klocka, men de kostar ju en del, och tänker att med tiden ska fartkänslan sitta i benen...
1971 • Nykvarn
#4
4 oktober 2013 kl 09:28
Gilla
Ja, jag använder GPS-klocka men har med tiden en hyggligt utvecklad fartkänsla också så jag ligger sällan "tokfel" även om jag inte kollar på klockan.

Jag tränar inte så många mil i veckan, däremot tränar jag ganska specifikt innan en tävling, med specifikt menar jag på samma underlag och i samma fart som tävlingen, nu i sommar innan Lidingö har jag kutat många kuperade terrängmil i 4:30-fart, inför maran 2012 många asfaltsmil i 4:15-fart och inför mina millopp mycket intervaller och många mil i tänkt tävlingstempo på milen, och därför lär hag mig hyggligt hur det "ska" kännas i rätt fart.
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#5
4 oktober 2013 kl 21:14
Gilla
Kan intyga att specifik träning (i tänkt tävlingsfart) fungerar.
Jag har ingen pulsklocka eller liknande utan mitt millopp i år gick på 40:05 och då gick jag bara på känslan efter att ha tränat just specifikt för milen på 40. Men det är såklart lite sent att få in den känslan såhär 1 vecka innan loppet.
1984 • Bollnäs
#6
4 oktober 2013 kl 23:42
Gilla
Jag har samma problem Emil, trots många tävlingar iår så är jag alltid nervös å lite övertänd. Har en tendens att springa Första km på 3:30, men sen ligger jag runt 4 min km. Siktar på sub 40 på Hässelbyloppet. Har gjort 41:35 i våras. Jag kör ca 3 km uppvärmningen och 2-3 stegringslopp. :)
Anders Fridolf
1973 • Sollentuna
#7
5 oktober 2013 kl 13:37
Gilla
Jag ska också springa Hässelby och siktar på sub 40. Har sprungit några olika lopp med olika längder. Jag tror på och försöker ofta lyssna på hur andningen och pulsen är. På ett millopp vågar jag ligga på en betydligt högre ansträngningsgrad än på längre lopp. På träning inför loppet så försöker jag lära mig min kropps reaktioner och hur länge jag orkar ligga på en viss nivå.

På miltävling så går jag ut i det tänkta tempot som jag tror på efter träning och sen om dagsformen är bra så ökar jag lite efter några kilometer och sen är det bara bita ihop sista kilometrarna.

Får väl se om mitt tänkta 3:50 tempo fungerar denna gång.

Lycka till i kampen för sub 40 :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.