19 september 2013 kl 22:27
Redigerad 19 september 2013 kl 22:33
Tycker KML:s inlägg är mycket vettigt. Själv skulle jag skära ner på gräddsåsen också (utan att avstå helt). Det sammantagna kaloriunderskottet med att skära bort socker, dolt socker och undvika högkalorisåser ger en fin synergi om man vill tappa vikt. Lågkalorikost i form av mindre mängd men med välsmakande mat är toppen för formen.
Yoghurt som är fet är god och mättande och bättre än lönnsockrad lågfettsyoghurt. (Det slinker ner ibland iallafall - om den är god...)
Själv äter jag det mesta men jag undviker att blanda för mycket med både fett och kolhydrater i samma måltid och är det en GOD gräddsås så slinker det ner färre potatisar och är det ingen god sås så slinker alla potatisar ner. Sallad som man äter i lugn och ro innan måltiden gör att man (förhoppningsvis) inte glufsar i sig allt. Man behöver inte slicka ren tallriken och skopa upp såsen med en bit bröd. Har man svårt att känna när man är mätt så får man "lära sig" att lämna på tallriken.
Det som Robin Andersson skriver fungerar prima för mig med: vissa dagar är "fett i kosten dagar" med mindre andel kolhydrater och vissa dagar är snålfettsdagar men ganska stor andel långsammare kolhydrater. Min vikt har varit stabil (med och utan träning) i snart 23 år - undantaget är att jag tappade ca sex kilo muskler med samma kost som vanligt när jag slutade träna.
I somras kom jag i kanonform med en högkolhydratskost med mycket litet fett - men det rekommenderar jag inte till alla. Det bygger då på att man även rör på sig en hel del varje dag och har kolhydratomsättning i kroppen. Då funkar det prima och man känner sig pigg fräsch och stark. Då sprang jag heller nästan ingenting.
Personligen är jag en frukostmänniska och äter en "standardfrukost" som jag står mig på fram och förbi lunch om det krävs. Det gör det lättare för mig att äta "lagom" på lunchen. Eftermiddagsfika är bortkastat om man knappt rört på sig under fyra timmar och då är det bättre att dricka vatten. Smaksatt osockrat/osötat vatten om man tycker det är tråkigt med vatten.
Rör man på sig lite så behöver man inte slentrianäta större middagar på kvällarna heller. Har man familj så är det ingen ursäkt - man behöver inte vara ett "föredöme" och äta upp allt eller vara slasktratten och äta allt som ungarna lämnar efter sig. Gör en matlåda av det istället. :-)
Kolhydrater på kvällarna gör ingen större nytta i en måltid precis innan man ska lägga sig - undantagen är om man gjort ett stort energiuttag under dagen eller om man ska göra ett större energiuttag på förmiddagen efter. Man får släppa tanken på att räkna kalorier ifrån dag till dag. Det är värdelöst med en fix siffra om man rör på sig olika varje dag. De enda kalorier man bör hålla koll på är sockret - och se till att de håller sig på en låg andel av varje födointag. EN högsockermåltid då och då gör ingen skada men slentrianätande av snabba kolhydrater och stillasittande vardag är en fälla som är lätt att hamna i.
När man väl kommer när i vikt som kroppen trivs att träna i så går det mycket bra att äta kolhydrater i mer mängd - för att orka träna. Kroppen klarar det finfint. Socker kan man alltid försöka att vara utan.
För att få kroppen att "få proppen ur" efter den första viktförlusten så får man vara lite ihärdig. Drar du ner _för mycket_ på kolhydrater (inte socker) i början är det lätt att du får en rekyl med stark hunger på kvällarna så trappa ner. Var inte rädd för frukt och bär och det naturliga sockret i det.
Springer man ett 15-20km tempopass så får man hälla i sig eller unna sig något sött direkt efteråt utan att det påverkar viktnedgång negativt. Det främjar träningen mer än en handfull nötter och påverkar inte heller en långsiktig viktnedgång.
Någon timme eller två efter träningen så kan man äta i princip vad som helst (UTOM socker) och blodsockret normaliserar sig till en sund nivå oavsett om man får i sig kolhydrater eller inte men om man snålar för mycket på kolhydraterna kan återhämtningen försämras och man känner sig lite sliten på passen.
En rågsmörgås med ost och smör och en bit valfritt annat pålägg går alltid prima. För mig har det varit surdegsvetefralla leverpastejsmörgås och juice ett bra tag som mellanmål och jag går inte upp ett gram av det på sikt.
Springer man ett lugnare pass på runt en timme som max (eller längre och riktigt lugna pass) så kan man lugnt äta nötter eller något annat efteråt som man tycker är gott och man behöver inte speciellt mycket kolhydrater att "toppa upp med".
För en långsiktig viktnedgång utan att slita ut sig och utan att behöva proppa i sig kolhydrater är lugnare och längre träningspass mycket bra då kroppen lättare utnyttjar fettreserven även om kolhydratintaget är lågt i kroppen under en längre tid. Tränar man hårt fungerar det tyvärr inte lika bra och då behöver man tillföra en viss mängd kolhydrater för att kroppen ska klara den hårda träningen OCH kunna utnyttja fettreserven under delar av passet. Många lever i ett önsketänkande att kroppen kan gå på bara fett hela tiden och göra det bra - men riktigt så enkelt är det inte. Det räcker dock med en mindre mängd kolhydrater vid väl avvägda tillfällen för att få synergin av kolhydrat och fett för kroppsarbete. Ensidig kost är INTE bra, oavsett om det är högkolhydrat/högfett eller högprotein under en längre tid och utan balans.
Tänk långsiktigt och se upp för alla "jag har varit sååå duktig och nu kan jag unna mig" fällorna. De sänker långsiktigheten och bromsar upp viktnedgången.
1200 Kcal under en dag är på tok för lite för en vuxen person. Det är helt ok någon dag i veckan med en mer normal kost annars men inte på en daglig basis och kroppen lägger sig i ett läge där den lättare drar åt sig och lagrar in fett och där näringsbalansen är störd av kompromisser i kroppen när alla kroppsfunktioner skall tillgodoses. Immunförsvaret stryker på foten och man blir snabbt sliten.
Känner du att det är något som du "tycker" känns fel för kroppen att äta så undvik det. Ju mer vällagad mat man äter desto mindre av både salt och socker vill man ha och desto lättare blir det att belöna sinnet med "mindre". Men smakar det inget så blir man ju inte lycklig av maten så kör riktigt smör i matlagningen.
Inlägget blev lite onödigt långt men man kan ju prata i timmar om det hela och det finns mer än en väg att lyckas med det på sikt. Du har resten av livet på dig att hitta ditt recept men grundprincipen är: UNDVIK bokstavsdieter eller ensidig kost och börja INTE träna stenhårt på en ensidig eller en snålkost utan vänd trenden med maten och träningen på sikt och kom ihåg att prio ett måste vara att må bra.
Jag är själv inget bra föredöme då jag har sockerråtte-veckor (vilket jag aldrig hade när jag tränade mycket) men jag kompenserar det med annat och så länge jag inte mår dåligt av det så tänker jag fortsätta deka ner mig mellan varven. ;-)