Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 1556 visningar

Synpunkter på Suunto T4

1978 • Göteborg
#1
7 juli 2008 - 20:55
Gilla
Jag funderar på om någon har erfarenhet av Suuntos T4 och T6, och framför allt Suunto Coach. Hur fungerar den egentligen? Anger den bara ett lämpligt pulsintervall för träningspasset, eller säger den även hur lång tid träningspasset bör vara?

Det känns som att T3 och T4-modellerna är prisvärda sett till vad de kan säga om hur kroppen reagerar på träning, och med de tillbehör som finns. Men det är alltid intressant att höra andras åsikter.

/Martin
1969 • Sala
#2
7 juli 2008 kl 21:21
Gilla
Så vitt jag vet anger de inte bara ett intervall, som Polar 200 gör, utan ett helt träningspass. Jag såg en reklamfilm på Suuntos hemsida som visar de olika modellerna från Suunto, och det lät som om det handlade om hela träningspass. Men hoppas att någon som har en sådan svarar.
1978 • Göteborg
#3
13 juli 2008 kl 10:15
Gilla
Nähä, det fanns inte nån med synpunkter...

Jag har iaf letat lite på Suuntos hemsida, som är väldigt svårnavigerad, för att hitta information. Vad jag till slut kunde förstå så lägger klockan upp en 5-dagars träningsperiod, träningspass och vilodagar. Dessutom är perioden adaptiv - så om jag någon dag inte följer rekommendationerna så kalkylerar den om träningspassen under perioden. Som du skriver Mårten, så är det säkert även så att den lägger upp det enskilda tränignspasset också, hur länge man skall träna och vilken puls man skall ha under de olika faserna av passet. Just den sista biten skall jag kolla upp närmare i butik.

Jag tycker fortfarande att det verkar som att T4an är en grymt prisvärd klocka. Den kanske inte är lika häftig som Garmins modeller gällande GPS-delen, men just pulsdelen är väldigt intressant. Ett enkelt sätt att optimera sin träning.
Daniel Adler
1978 • Göteborg
#4
13 juli 2008 kl 10:29
Gilla
Hej

jag använder T4 med fotpod, och har provat köra med coach. Det funkar bra när man är igång och tränar regelbundet och använder pulsbandet varje gång man tränar. Vad jag saknar är att föra in egna pass i klockan.(tex. pass som man inte använt pulsbandet) Om man använder pc-pod kan man ha lite bättre visuell översikt och även lägga in pass då man inte använt klockan, eller tränat annan icke pulsbaserad träning. Jag hade gillat om man kunde synka på båda hållen, alltså inte bara från klocka till PC.

annars har du förståt rätt, den omvärderar din tränings mängd och nivå, kontinuerligt. veckoträningen gör den om hela tiden, baserat på vad du eller vad du inte har tränat. Sen har den öven olika nivåer av träning, dessa frågar klockan om du vill ändra när den tycker du nått till en ny nivå.(både uppåt och neråt). ny nivå innebär förändrad coaching.

/Daniel Adler
1969 • Sala
#5
13 juli 2008 kl 23:24
Gilla
Jo, nivåerna har min T3:a också. Jag är uppe på 8,5 nu. Personligen saknar jag inte att få träningspassen, eftersom jag hellre lägger upp dessa själv, med inspiration från andra, främst Szalkai, men även löpare härifrån jogg faktiskt. Nej, för mig räcker T3.
1978 • Göteborg
#6
14 juli 2008 kl 15:53
Gilla
Tack för inputen Daniel. Och som Mårten säger, om man följer ett annat träningsprogram så är man inte i lika stort behov av en T4. Jag tycker iaf att det är grymt smidigt att den lägger upp ett kortare program, 5 dagar, som den sedan kan anpassa om man skulle köra ett extrapass eller skippa ett pass osv. Det får nog bli en T4a.

/Martin
1969 • Sala
#7
14 juli 2008 kl 16:57
Gilla
Ja, prisskillnaden är dessutom ganska liten, så det räcker att man använder den extrafunktionen några gånger under ett par år för att man ska ha fått valuta för pengarna. Kör på! Eller slå till med en T6 när du ändå håller på:-)
Andreas Andersson
1976 • Malmö
#8
6 augusti 2008 kl 21:28
Gilla
Hej!

Jag köpte min T4c idag och har bara använt den en gång. Det skall sägas att jag är i usel kondition och att jag fick gå nästan hela sträckan som trots allt bara var 2.8km :)

Iaf. Jag lade direkt in att jag var aktivitetsnivå 1 (soffpotatis) och frågade coachen vad jag skulle göra. TE 2.8 idag vilket är ett ganska slappt pass.

Efter några minuter kom jag upp i för hög puls och man kunde se en liten pil att pulsen var för hög (jag hade helst haft ett pip istället) och jag började gå. Klockan omvärderar hela tiden hur lång tid den tycker det är kvar innan man har nått önskat TE. Det funkar alltså bra.

TE som instrument verkar rätt dåligt däremot. Jag hade kunnat komma upp i 2.8 genom att springa 10 minuter på för hög puls istället för att gå 45 på lagom puls. Den verkar faktiskt inte använda sig av någon sorts zonträning alls utan det får man hitta på själv istället (då får man dessutom larm).

Vi får se när jag haft den ett tag men jag är inte direkt imponerad idag :)

Dessutom lyckades jag nollställa min träningslogg när jag ville testa sleep-funktionen på den :)
Pål Nilsson
1976 • Höör
#9
6 augusti 2008 kl 23:18
Gilla
Tjena,

Jag har också en Suunto T3 och tycker att pulsmätningen funkar utmärkt. Däremot kan jag tycka att de adaptiva aktivitetsklasserna är lite märkliga; Har precis som Mårten ovan uppnått aktivitetsklass 8.5. Aktivitetsklass 8.5 svarar enligt instruktionsboken mot "Endurance Athlete, national level", vilket ju med min kapacitet är löjeväckande. Inte utan att man börjar undra över standarden på Endurance Athletes i Finland...

Tycker även att man maxar uppmätt träningseffekt (5.0) alldeles för lätt. Nån som vet hur Suunto räknar ut aktivitetsklass och träningseffekt? Vore intressant att veta...
1969 • Sala
#10
7 augusti 2008 kl 13:38
Gilla
haha! Ja, du och jag får väl söka till finska landslaget i friidrott! Vilken distans tar du? :-)

Jag har uppnåt 5.0 flera gånger, men det kan nog stämma att man inte ska nå upp nå långt på vanliga träningspass. Sist jag nådde upp dit var på en hemmasnickrad halvmara, då jag tog i nästan som på tävling, och det är ju inte meningen att man ska görs så ofta, vilket det står i beskrivningen av 5.0 också.

Ni som har T4, har ni fortsatt att använda coachen? Hur har det gått?
Richard Eriksson
1965 • Malmö
#11
7 augusti 2008 kl 14:17
Gilla
Hej!
Jag vet inte om ni har lagt in era individuella data, maxpuls o träningsnivå etc, efter de riktilinjer som finns. Framförallt pulsen är viktig, annars kommer TE räknas ut från en antagen puls o det brukar bli helt fel eftersom de flesta inte har en sådan puls. Säg t.ex att man har en hög maxpuls på c:a 200 slag och den räknar med 180, då blir ett relativt lätt pass enligt klockan jobbigt och därför går TE mkt snabbt upp. Jag har själv använt en T3 i ett år och upplever den som mkt bra. Var t.ex i alperna och cyklade ett antal toppar, såg till att aldrig komma för högt i puls o då höll jag också TE nere kring 4-4,2 (vilket visserligen är "highly improved") trots 4-5 h cykling.

Däremot har jag ingen erfarenhet av T4, kommer istället köpa T6 när plånboken så tillåter.
1969 • Sala
#12
7 augusti 2008 kl 15:16
Gilla
Ja, jag har mätt min maxpuls efter att ha fått blodsmak och nästan ramlat omkull. Jag tycker också att den mäter rätt bra. Efter ett hårt pass på 4*1000 m i VO2-max-tempo, hamnar jag på ungefär 4.0, och det är rimligt, tycker jag. Då säger manualen att jag bör ha ett lättare pass dagen efter, under 3.0. Och det stämmer också. Samtidigt är det ändå ganska lätt att komma upp i 5.0. Det räcker med ca 15 km i hårt tempo.
Andreas Andersson
1976 • Malmö
#13
2 september 2008 kl 21:21
Gilla
Just nu är jag inte så nöjd på min T4c men det beror inte på själva klockan utan på pulsbandet. Jag blöter kontakterna innan jag börjar springa men efter 5-10 minuter fastnar den på en puls och mäter inte mer. Jag har testat att ha det superhårt spännt men det funkar inte heller. Det kanske är så att det inte är fuktigt nog (jag svettas verkligen inte floder) men det är i så fall rätt pinsamt, inte skall man väl behöva vara helt dyngsur för att det skall funka?

Jag skall testa några gånger till men sen tänker jag reklamera först bandet om det är dåligt och sen klockan om det visar sig att det är Suunto som har en dålig teknik :(

Själva klockan gillar jag. Snygg och enkel att använda.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#14
2 september 2008 kl 22:37
Gilla
Mitt pulsband (T3) har samma problem som Andreas. Har bytt batterier och rengjort elektroderna noga. Det hjälpte inte. Fruktansvärt frustrerande om man t.ex. springer ett långpass på puls och klockan plötsligt havererar. Man får lust att slänga den i marken.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#15
3 september 2008 kl 11:32
Gilla
Jag skall skicka iväg min klocka i dagarna ....tappar puls och jävlas använder numera bara fotpod+klocka....men det är bara att fylla i på deras hemsida så får man mailat fraktsedlar etc.
Andreas Andersson
1976 • Malmö
#16
13 oktober 2008 kl 11:06
Gilla
Jag har fått tillbaka min klocka från Suunto. De har upptäckt att pulsbandet var trasigt. Allt gick snabbt och smidigt, inget gnäll och inget snack. Nu får man hoppas att det funkar bara :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.