Löpning Kost & Näring 7 inlägg 1350 visningar

Kost och halvmara

1989 • Kävlinge
#1
3 augusti 2013 - 15:05
Gilla
Jag ska springa Malmö halvmara nästa lördag (10e) och har tidigare bara sprungit ett lopp, vilket var Malmömilen tidigare i sommar. Till milen krävs för mig inte någon större planering vad gäller kosten men när jag varit ute på mina långrunder senaste månaden 16-21km så har jag börjat få fruktansvärd håll efter 12-13km. Jag föredrar att springa på morgonen med endast en lätt frukost, men mina långpass samt loppet nästa lördag har varit/är på eftermiddagen.

Är det någon som har tips på hur man kan lägga upp kosten på fredag/lördag för att inte behöva springa halva loppet med håll? När börjar äta sista gången innan loppet och tips på mat som tenderar att ej framkalla håll lika lätt?
1972 • Norsholm
#2
3 augusti 2013 kl 15:58
Gilla
Testa Coltingpannkakor:

6 ägg
1 banan
2 msk jordnötssmör

Mixa detta och stek.
Ät med grädde och bär.
;-)
1975 • Göteborg
#3
3 augusti 2013 kl 16:20
2 Gilla
Det gamla fina rådet om att aldrig ändra något direkt inpå ett lopp är bra.

Mitt råd är alltså att äta en extra frukost av den typ du brukar äta, fast runt lunchtid. Ett lättare mål magen redan är van vid några timmar före start. Inget nytt för magen, inget som den inte redan är van vid. Proppa dig inte full med mat, ge magen bara så mycket att hungerkänslan går över.

Själv trycker jag gärna i mig en hamburgare med strips en timme före start, men det är jag det... :)
1965 • Täby
#4
3 augusti 2013 kl 18:28
Gilla
Vi är väldans olika. Innan ett pass så vill jag inte äta riktigt närmare än typ 5 timmar. Kanske att jag tar lite vitt bröd 3 timmar innan, beroende på läget (som en andra frukost, kanske). Ska strax göra ett litet 5k race, och har inte ätit mat sedan (stor hotell) frukost avslutad ca 10:00. Racet startar 18:00. Däremellan har det blivit 1/2 kit-kat och 2.5 dl proteindryck. Ska tilläggas att det är varmt där jag är och jag har horisontalläge.
Irene
1968 • Åstorp
#5
3 augusti 2013 kl 20:11
Gilla
Grillade kycklingben är gott och snällt för magen. Olika sorters lax kan också fungera. Jag mår bäst av att äta ordentlig mat några timmar innan start men vi är alla olika.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#6
3 augusti 2013 kl 20:12
Gilla
Håller med Stephan, hitta inte på något nytt. Gör som du brukar och räkna på tiden.
Men Fredriks tips lät gott. Måste testas!
Dana
1965 • Helsingborg
#7
4 augusti 2013 kl 07:09
Gilla
om det stämmer att våra Gdepoer räker för minst 1,1/5(90 minuter alltså) så behöver du inte nåt extra. du gjorde milen på 45 minuter så extra tillförelse är helt onödig. för magen tar det ungefär 3 -6 timmar att absorbera maten vi tagit in(om jag minns rätt,kanske har jag fel) så det är bara att räkna ut själv . då kommer det här individuella fråga: hur mycket/lång innan tävlingen?? jag brukar inte äta nåt, oavsett,5,10 eller 21-25 km , minst 3 timmar innan. eller så dricker jag lite fruktyoghurt eller tar lite frukt som inte är "tung" för magen. har märkt att söta saker så som choklad, godis olika gel varken är bra för min mage eller halsen. den sötsmak stannar länge i halsen och det irriterar mig.
så lycka till där på halvmara, jag är med iaf;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.