Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 19325 visningar

Problem med vaderna

Jogger
1992 • Uppsala
#1
28 maj 2013 - 16:08
Gilla
Hejsan,

Är en frälst löpare sedan ungefär ett halvår, men det är först nu jag stött på besvär. Det var för några veckor sedan då jag kände att det tog emot och kändes spänt i vaderna samt ner mot hälsenan redan i början av ett pass. "Stretchade väl lite dåligt igår" tänkte jag och slutförde det passet i alla fall. Stretchade lite mer utförligt efteråt och tänkte att det nog skulle kännas bra till nästa dag. Så skedde inte, utan "spänningen" i vaderna fanns kvar, och utan att veta vad problemet var förstod jag att jag behövde vila ut dom lite.

Jag lät således vaderna vila i cirka 4 dagar, och symptomen av denna väntan var besvärliga, eftersom det blivit en sådan rutin att springa.
Den fjärde dagen kändes vaderna rätt okej, så jag körde ett ganska ordentligt pass. Vaderna kändes lite halvdana efteråt, men bättre än dagarna innan. Trots mindre obehag fortsatte jag springa regelbundet, tills alldeles nyss då jag fick ge upp ett pass efter bara några hundra meter pga vaderna.

Längden på rundorna jag springer brukar ligga på på 7-9 km, där underlaget oftast är asfalt samt ganska rikt på backar. Det jag prövat än så länge är, förrutom att avstå löpningen i fyra dagar, att göra enklare självmassage, stretcha ordentligt samt applicera tigerbalsam efteråt. Jag har även sett över mitt löparsteg samt äter/dricker bra.

Någon erfaren som känner igen sig? Finns det någon stretchingsteknik jag borde pröva, eller är den enkla lösningen att bara låta vaderna vila ännu längre? (hemska tanke). Tacksam för svar.

Mvh Jogger
< < < 1 2 > > >
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
28 maj 2013 kl 22:44
Gilla
Vad ser du som optimalt när du ser över ditt löpsteg? Tänker att det är så mycket prat om att landa på framfoten. Och visst att det är roligast att springa så och skonsamt för många delar av kroppen så kan det vara döden för ett par stela vader.

Det jag själv kör mest på är att ta det lugnt med tempo och minimera antalet backar när de är stela. Kompressionsstrumpor hjälper också.

Och som med de mesta: lägg till lite styrka. Klassiska tåhävningar kommer man långt med, men kör inte så hårt med den att vaderna stelnar för mycket.

Är du träningsugen men vaderna är väldigt stela kan du cykla, simma eller något annat som sliter mindre på dem.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#3
28 maj 2013 kl 22:44
Gilla
Gällande stretch; gör det både med rakt och böjt ben.
Malin Allgöwer
1982 • Göteborg
#4
28 maj 2013 kl 23:22
Gilla
Jag har haft en del problem med stela och överansträngda vader.

Mitt tips (förutom tåvävningar för att förebygga) är att gå till en riktig idrottsmassör eller naprapat som kan ge en rejäl (inte mjuk) massage. Det har gjort underverk för mig och ihop med försiktigare löpning har mina vader läkt ihop snabbt.

Kompressionsstrumpor när man inte tränar ger också bra cirkulation till vaderna.
Li
1991 • Sverige
#5
29 maj 2013 kl 08:38
Gilla
Hej!

Har liknade besvär så som du beskriver och det som hjälp mig är att jag strechar soleus muskeln i vaden jättenoga efter varje löppass.
Denna brukar jag köra nr 10 Advanced Soleus Stretch (Är liknade den för långa vadmuskeln men här har man böjt ben och ska försöka pressa knäet in emot väggen) http://www.sportsinjuryclinic.net/blog/?tag=soleus
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#6
29 maj 2013 kl 09:03
Gilla
Det är lite svårt att spekulera exakt om vad och varför, då du inte reggat nån träning, men det låter onekligen som överansträngda vader. Ovanstående tips är bra (massage och kompressionsstrumpor) men jag skulle även rekommendera excentriska tåhävningar för att stärka vadmuskulaturen och hälsenorna. Till sist skulle jag även rekommendera att du backar av löpningen och kör alternativ träning tills det känns bra och inte startar lugnt. Överanstränga vader kan hänga kvar länge pga den dåliga cirkulationen...
Jogger
1992 • Uppsala
#7
29 maj 2013 kl 20:21
Gilla
Tack för era svar!

Jag och vaderna vilar fortfarande, vilket säkerligen kommer vara nödvändigt i några dagar till. Lite abstinent blir man men som flera skrivit borde jag pröva någon annan träning under tiden.

När det gäller mitt löpsteg har jag försökt att landa ungefär på mitten av foten, och i övrigt har jag tänkt på att vara lätt framåtlutad under löpandets gång. Vad rekommenderar du, Kajsa :)?

Kompressionsstrumpor låter väldigt intressant, skulle onekligen vara bra då jag periodvis sitter ganska stilla också :) Att bara ha en strumpa på kan ju inte direkt vara till något besvär heller. Tåhävningar såg också lätta ut, om än med potential att göra benen lite stela. Tackar även för den överskådliga och tydliga länken om stretchövningar :)

Mvh Jogger








1979 • Holmsund
#8
29 maj 2013 kl 21:01
Gilla
Du har fått en klassisk "Gubbvad" som det kallas. Mitt tips är att först och främst vila från löpningen tills att det onda helt är borta när du går eller testar jogga lätt.

Sen har jag hört att de flesta blir hjälpta av att köra excentriska tåhävningar för att bygga upp styrkan i vaderna.

Vad springer du med för skor? Har du nyss bytt skor? Har du medvetet bytt löpteknik eller kanske skorna gett dig ny teknik?

Många som försöker springa med "rätt löpteknik" överdriver den lite för mycket har jag sett. En del springer på främre 1/3-2/3 av fotbladet men låter aldrig hälen toucha underlaget innan nytt steg tas. Då är det stor risk att man tröttar ut och sliter på vadmuskeln.
Jogger
1992 • Uppsala
#9
30 maj 2013 kl 14:46 Redigerad 30 maj 2013 kl 14:48
Gilla
Jag köpte mig ett nytt par skor för ungefär 2 månader sen, och då fick jag lite "experthjälp" i butiken för att det skulle bli rätt. Efter att ha sprungit lite på ett löpband konstaterade killen att jag "lutade lite innåt" med fötterna, och därför absolut skulle ha någon viss typ av sko. Det lät vettigt så jag köpte dom skorna.

I början kändes de rätt obekväma, fick lite ont i fötterna o så efter passen, men med tiden kändes det bättre. Ska kanske tillägga att jag sedan ungefär 2 månaders tid legat på 2,5 - 3 mil veckan.
Jogger
1992 • Uppsala
#10
1 juni 2013 kl 10:56
Gilla
God morgon!

Kände att det var dags så fort jag vaknade. Kaffe, vatten, ut o spring. 7 km avverkades i ett morgonfagert Göteborg. Jag höll hela tiden ett tacksamt tempo och undvek de värsta backarna, samtidigt som jag hade på ett par kompressionsstrumpor. Just nu känner jag knappt något i vaderna.

Tja, man ska väl aldrig ta ut något i förväg, kanske överansträngde jag mig och får betala för det snart. Eller kanske läste jag av min kropp helt rätt. Det får vi se, ha det gött så länge :)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#11
2 juni 2013 kl 11:52
Gilla
härligt att det gick bättre idag :)
Förivriga dig inte igen bara, minst en dags löpvila mellan passen rekommenderas.
Jogger
1992 • Uppsala
#12
6 juni 2013 kl 14:17
Gilla
Det har blivit några gånger sen sist, inklusive backar och sträckor på ca 1mil. Under samtliga pass har jag haft kompressionsstrumporna på, vilket har kännts bra och verkar minska obehaget. Men när jag nu prövade att springa ett pass utan dom tog det emot, och jag fick lägga av.

Smärtan var koncentrerad till ett litet ställe på den vänstra vaden till skillnad från förr då jag kännt mig spänd över bägge vaderna. Att behöva vila i ytterligare några dagar är en högst motbjudande tanke i nuläget... men det får väl bli så.

Mvh Jogger
Jogger
1992 • Uppsala
#13
10 juni 2013 kl 11:28
Gilla
Inte idag heller.. Får väl kanske bli imorn.. Väntan tar lite knäcken på en.
Mattias
1974 • Borås
#14
10 juni 2013 kl 11:50
Gilla
Att tänka på i löpsteget: Om du medvetet försöker styra hur foten ska landa så kan det bli jobbigt för vaderna, om dom redan är spända när foten landar blir det en stor belastning.

Försök i stället tänka på att hålla hög stegfrekvens och avslappnad fot som bara "hänger" nedåt istället för att vinklas upp innan den träffar marken.
Jogger
1992 • Uppsala
#15
10 juni 2013 kl 17:32
Gilla
Jag har nog varit ganska avslappnad i foten, och det känns som om mitt löpsteg är "naturligt" och bra. Mitt största problem är nog att jag hetsar mig själv till att springa längre än vad mina muskler pallar i nuläget, tänker ofta "konditionsmässigt skulle jag orkat tredubbla sträckan, men mina muskler hade pallat ungefär hälften av det jag just sprang" efter passen.

Erik
1974 • Jönköping
#16
10 juni 2013 kl 19:32
Gilla
Om smärtan känns ungefär som kramp kan det vara värt att testa magnesium.

Jag fick ganska ofta ont i vaderna för ett par år sen men fick tips om att äta kosttillskott med magnesium och nu har jag inga problem med vaderna längre.
Benny
1972 • Skellefteå
#17
10 juni 2013 kl 20:20
Gilla
När det gäller kosttillskott med magnesium så läste jag här att det har stor betydelse för upptaget (biotillgängligheten) i vilken form magnesiumet förekommer i produkten: http://www.annahallen.se/ar-alla-magnesiumpreparat-bra/comment-page-2

Själv har jag ätit MittVal Sport för att få i mig lite extra magnesium men det innehåller magnesiumhydroxid, vilket enligt inlägget i länken ovan har mycket dålig biotillgänglighet.

Bäst ska tydligen produkter som innehåller magnesiumcitrat, magnesiumaspartat eller magnesiumlaktat vara. Eller så äter man mandel eller pumpakärnor.

Men man kommer förstås långt på placeboeffekten :-)
1979 • Enskede
#18
10 juni 2013 kl 21:31
Gilla
Jag hade riktigt envisa problem med vaderna i över ett halvår. Fick ett program av en sjukgymnast där jag verkligen skulle springa långsamt och börja om från noll. Vet inte så här i efterhand om det gjorde så stor skillnad, förutom att det gav mig lite välbehövligt tålamod när det gäller att trappa upp löpningen som jag ofta gjort för fort tidigare.
Jag har även provat de flesta tipsen i tråden(förutom massage). Tåhävningar och soleusstretch har nog funkat bra för mig. Det som jag la till och själv upplevde ge den största skillnaden var att kyla ner vaderna efter passet, bara att spola kallt vatten i duschen.
Hoppas du blir bättre snart.
Linus
1977 • Blentarp
#19
10 juni 2013 kl 23:06
Gilla
En ökad mängd träning av vaderna gör att baksidan till sist blir för stark i förhållande till framsidan, vilket kommer leda till förhöjd muskel spänning i vaderna, lösningen är att träna framsidan och det brukar ta ungefär en vecka att fixa problemet.
Exempel på övningar är gå på hälar, sitta i bajsposition tills det bränner på framsida av skenbenen eller som länken.
http://gizmodo.com/5902699/banish-shin-splints-forever-with-one-magical-exercise

Skor som inte passar foten kan tyvärr oxå ge problem. Har man exempelvis för stela fotleder kommer det inte funka springa utan drop.
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
11 juni 2013 kl 00:30
Gilla
Det KAN mycket väl vara de nya skorna som ger dig problem, det är så många som vill få en att köpa skor, inläggssulor och annat som ska "hjälpa" fötterna men inte sällan stjälper dem i stället. Om du har de gamla skorna kvar så prova att springa ett pass i dem. Blev det bättre eller sämre?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.