Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 7307 visningar

Återkommande bristningar i vaden.

1971 • Norberg
#1
6 juli 2008 - 15:17
Gilla
Jag har under sista året fått problem med att det brister i höger vad. Det brukar komma utan förvarning när jag som bäst kommit igång.
Hade problem även för flera år sedan när jag spelade fotboll.
Har gått till kiropraktor och varit riktigt duktig med stretching och tåhävnngar men lik f-bannat kommer det tillbaks med jämna mellanrum.
Jag börjar tröttna för det tar ju ett par veckor innnan jag kan springa igen och det blir tätare och tätare mellan gångerna. Är det nån som har ett bra tips om vad jag kan göra?
< < < 1 2 > > >
csaba
1973 • Malmö
#2
6 juli 2008 kl 15:21 Redigerad 6 juli 2008 kl 15:22
Gilla
kompartment syndrom. och att det just beror på att det är bara ena vaden är att du behöver inlägg. (precis som jag, hadde nästan alltid bara problem med höger och svaret var att jag var neutral på vänster, men pronerar på höger). http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=3390&searchstr=

tips = massage.
1971 • Norberg
#3
7 juli 2008 kl 15:35
Gilla
Tackar.
Jag har läst tråden du hänvisade till och fått en del tips. Smärtan jag upplever sitter på baksidan och jag har varit till en gammal man ( som tyvärr slutat ), han löste upp "knutar" med sina händer. Det gjorde kemskt ont men efter det så var det bra en längre tid. Jag tror nog att massage är ett steg i rätt rikning.´
Tack
1972 • Frillesås
#4
7 juli 2008 kl 23:49 Redigerad 8 juli 2008 kl 12:57
Gilla
Har haft problem med vaderna från och till de senaste åren.Fick tips om att använda kompressionsstrumpor. Sedan jag börjat med dessa strumpor har problemen i princip upphört.

Strumpor + massage är mitt tips

Lycka till
Gunnar Kraft
1948 • Uppsala
#5
8 juli 2008 kl 19:37
Gilla
Det här låter som en klassiker men är det inte en muskelbristning? Jag har vid några tillfällen drabbats akut av hugg i vaden. Detta efter att ökat träningsmängden alltför radikalt. Senast i lördags när det tog stopp helt och hållet efter 7,5 km. Jag haltade till en Sportrehab och träffade en sjukgymnast som konstaterade en lättare muskelbristning. Nu en ny period med förebyggande cirkulationsträning (varianter på tåhävningar) och ingen löpträning förrän om ca 4 veckor. Det är segt men finns inget alternativ. Djupmassage har jag prövat och det fungerar (om det inte är en muskelbristning.
Vi får ta nya tag men viktigast är att öka träningsmängden i begränsad takt.
Risto Mäkinen
1962 • Malmö
#6
7 juni 2014 kl 17:30
Gilla
Hej har fått en bristning i vaden har kört 2 mån utan problem inkognito med mycket backar har bra skor och inlägg kom i en uppförsbacke efter fem km har hänt tidigare säsonger oxå likadant verkar bli någon form av överansträngningsskada springer oftast 2-3 ggr veckan ett av passen är intervall tacksam för tips
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#7
7 juni 2014 kl 17:41
Gilla
Det med återkommande bristningar är ett stort problem i och med att man kör för hårt och har korta uppehåll.
Får man en bristning inne i muskeln så kan det ta upp till 6 mån att bli helt fri från det.
Alla elit idrottare brukar oftast slå upp den gamla skadan. Och jag är inte förvånad då man varit borta typ 2-3 veckor och tror man ska köra som vanligt.
Jag gjorde så och har således slagit upp den 3 gånger och sist jag körde full träning var i Feb. månad och om allt går som det ska så hoppas jag att jag kan köra full träning Juli-Aug-sep-Oktober till Yddinge loppet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
7 juni 2014 kl 21:12
Gilla
Tror den vanligaste orsaken till återkommande bristning är att man rampar upp för snabbt samtidigt som man drar ner på rehabträningen. Själva läkningen kan gå på några veckor men det tar minst tre månader innan muskeln blivit stark igen - och det kan dröja mycket längre. Fortsätt med excentriska tåhäv med ryggsäck i månader och spara fart och tung backlöpning länge.
Dessutom ökar risken efter varje uppehåll, som jag uppfattar det.
Köra tungt på trötta eller slitna ben är också en riskfaktor.
Värm upp grundligt före fartpass.
1971 • Borås
#9
8 juni 2014 kl 10:01
Gilla
Jag har haft exakt samma problem som du i högervaden.
Testat massage, ström, tåhävningar och det har delvis hjälp men jag har hela tiden kännt ett "tryck" där bristningen har varit (haft ca 5 bristningstillfällen)
Nu är jag helt symptomfri efter att ha gått på djupmassage med efterföljande akupunktur. Känner ingenting längre. Det har tagit 6 år att hitta rätt behandling för mig. Kör fortfarande tåhävningar på plant underlag. Står inte på någon upphöjning när jag kör dem.
Magnus
Stockholm
#10
8 juni 2014 kl 11:57 Redigerad 8 juni 2014 kl 12:07
Gilla
Hade också problem för flera år sedan. Troligtvis gammal ärrvävnad/muskelknutar från tidigare bristningar som låg kvar och spökade. Grejen med dessa (vilket en del inte förstår) är att de inte försvinner enbart med stretch eller tåhävningar utan man måste försöka massera bort dem på något sätt. För mig fungerade stötvågsbehandling och efter det kör jag massage vid behov när musklerna börja bli stela, och är nu 100% besvärsfri och på köpet har även hälsenan på ena benet blivit bra efter att varit tjurig i flera år.

Det finns en anledning till att tex elitlöpare får regelbunden massage, ibland tom två gånger i veckan. Det är mycket effektivt som skadeförebyggande behandling.
Benny
1972 • Skellefteå
#11
8 juni 2014 kl 12:34
Gilla
Magnus:
"...och efter det kör jag massage vid behov..."

Är det egen massage då eller massage av proffs? Och ifall det är egen massage hur utför du den, med tennisboll, foam roller, fingrar eller på annat sätt?

Har själv drabbats av en krånglande vänstervad sedan någon månad tillbaka och försöker att läsa på så mycket det går om vad som är det rätta medicinen för att komma tillrätta med problemet. I mitt fall trodde jag att skadan var läkt när jag 3 veckor efter en lättare bristning kunde genomföra en tävling på 10 km utan större känningar varken under eller efter loppet. När jag sedan skulle springa 5 km i lugnt tempo en knapp vecka senare fick jag tillbaka problemet även om det inte kändes riktigt lika mycket som första gången. Så det verkar lurigt detta.
Magnus
Stockholm
#12
8 juni 2014 kl 12:50 Redigerad 8 juni 2014 kl 12:51
Gilla
Benny: Jag går till en massör då och då men kör även lite egenmassage när det behövs på vissa utsatta ställen. Mest med fingrar/tummar. Foamroller kan vara bra för att mjuka upp allmänt, men ibland måste man djupare ner i musklen och då funkar inte foamroller.
Benny
1972 • Skellefteå
#13
8 juni 2014 kl 13:02
Gilla
Ok, tack för infon Magnus. Jag har själv märkt att foam roller inte verkar gå tillräckligt djupt men är samtidigt osäker på hur hårt fram man vågar gå med fingrar, tennisbollar och annat på en muskelbristning. Tänker att det kanske inte är så nyttigt att irritera skadan alltför mycket genom hårdhänt massage, speciellt i början av läkningen. Men så länge det känns bra efteråt så är det väl säkert ok.
Magnus
Stockholm
#14
8 juni 2014 kl 13:24
Gilla
Jag har själv aldrig märkt att det blir sämre efter massage, tvärtom. Jag tror de krafter musklerna/senorna utsätts för vid löpning är mångdubbelt större än de man kan åstadkomma med massage. Men en helt färsk kraftig bristning ska man nog inte massera förrän den akuta läkningsfasen är över.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
8 oktober 2014 kl 15:15
Gilla
Har efter återkommande problem och sedan känningar som inte blommat ut kommit till följande slutsats: efter vanlig rehab och långsam upprampning av sträckan behövs långsam upprampning även av fartpass, kanske även tyngre tåhävningar. Man är inte färdig bara för att man kan springa långpass utan känningar.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#16
9 oktober 2014 kl 10:11
Gilla
Ser att excentriska tåhävningar omnämndes tidigare, men är inte det mer för hälseneproblem? För vaderna borde väl vanliga tåhävningar duga? Jag kör varje kväll vanliga tåhävningar i trappen, just nu blir det 120 stycken. Detta i kombination med foam roller, och calf sleeves har gjort att jag inte haft några vadproblem i år
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#17
9 oktober 2014 kl 14:11
Gilla
Löpning i blötmyr kan faktiskt fungera, vid vadproblem. Jag hade problem hela försommaren med ena vaden. Sannolikt någon form av gubbvad, fast smärtan flyttade sig till olika platser i muskeln . Mestadels satt det in mot skenbenet, så jag trodde ett tag att det var utmattningsbrott. Stora svårigheter att stå med kroppstyngden på detta ben. Excentriska tåhävningar är standardövningen och normalt den bästa. I ett utslag av desperation kom jag att fundera ut andra träningsmetoder än cykling och då föll myrlöpning på plats. Och faktiskt så fungerade detta! Löpte i riktigt blöt myr, vilket var hemskt tungt - men det fungerade! Olika former av intervaller passar bäst på myren.
1972 • Säffle
#18
6 januari 2015 kl 21:09
Gilla
Jag drabbades av gubbvad (förmodar jag att det är i alla fall) i ena vaden. Sen när jag blivit bra så var det dags för den andra vaden. När jag blivit bra i den, så pajade den första igen. Jag rehabiliterade mig själv. Sprang inte på en månad och gjorde tåhävningar. Sen började jag jogga försiktigt igen, och ökade 1 minut för varje pass. Nu har jag varit bra i ett halvår, men häromdagen högg det till i vänster vad och nu får jag skippa joggandet ett tag framöver. Jag springer inte ens mycket, lite över 3 km två gånger i veckan. De andra dagarna promenerar jag. Den här gången knäpper det obehagligt i knät varje gång jag tar ett steg, men jag har inte ont i knät, bara öm i vaden. Jag får väl helt enkelt trappa ner joggandet ännu mer sen, kanske bara springa 10-15 min varje gång, mot 20 min som jag sprungit tidigare. Och ta längre promenader istället. Det är frustrerande, men vad gör man när inte kroppen håller?
Martin
1976 • Östersund
#19
6 januari 2015 kl 21:13
Gilla
Jag hade nog någon annan form av vadåkomma men jag lyckades lösa det med ett par strumpor och några snören. http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=40833
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#20
6 januari 2015 kl 21:46
Gilla
(Är ej sponsrad.) Det enda som hjälpt mig är Back on trackvadskydd och som jag nu använder på varje pass. Innan dess körde jag med kompressionsstrumpor innan jag hittade dessa. Inte så snyggt på sommaren men...:-)

Tåhävningar upplevde jag att jag fick lättare kramp och hugg under lättare belastning. Blev en negativ spiral utav dess like.
http://backontrackshop.se/category.html/back-on-track-manniska http://www.backontrack.com/se/sa-fungerar-back-on-track/
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.