5 juli 2008 kl 21:30
För att citera någon eller något om vattenförgiftning/saltbrist:
"Det som händer är att om man dricker för mycket så kan kroppen lakas ur på sina mineralsalter. När detta händer så sätter en försvarsmekanism igång i kroppen som försöker höja koncentrationen av salter i kroppen genom att göra sig av med vatten. Det som sker då är att man behöver gå på toaletten väldigt ofta för att tömma blåsan. Alltså eftersom saltet i kroppen är urlakat så kan inte kroppen längre absorbera vätska och det som händer är att kroppen torkas ut på grund av att man dricker för mycket vätska."
"Vattenförgiftning; för mycket av det goda!
Det sägs ofta att allt är ett gift; det är bara en fråga om dosen. Detta gäller även vatten! Egentligen är det inte den stora vattendosen i sig som kan vara farlig, utan faktumet att ett för stort vattenintag späder ut kroppsvätskan. Detta kan i sin tur rubba elekrolytbalansen och nervsystemets funktion. Faktum är att vattenförgiftning kan vara lika farligt som värmeslag. Detta kan vara värt att lägga på minnet med tanke på att vattenförgiftning för de flesta är ”lättare” att uppnå än värmeslag.
För att undvika vattenförgiftning, kan du som vet med dig att du dricker mycket vatten, öka saltintaget. Detta oavsett om du svettas mycket eller inte. När kroppen har sugit åt sig den våtska och de salter den behöver, åker överskottet ut med urinen efter ett tag. Och kom ihåg; bara for att det ar bra att dricka mycket vatten betyder det inte att ett ännu större vätskeintag är ännu bättre! "