Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 30225 visningar

Ät voltaren och kör som vanligt

1982 • Stockholm
#1
29 april 2013 - 10:04
Gilla
Jag har efter ett antal veckor med relativt många kilometer i veckan fått ömmande smärta i höger underben. Tidigare har smärtan varit lokaliserad till överansträngd vad och gick över med att rulla taggboll under foten och egen massage. Jag har fortsatt köra på ganska hårt och nu smärtar det på mer oidentifierbart ställe i höger underben. Ingen malande värk utan mer stötvis smärta vid belastning. Jag åt dubbel dos voltaren fre-sön och drog till med ett rejält långpass igår varpå smärtan nu tilltagit. Jag undrar om ni därute har bra erfarenheter av att äta dubbel voltarenkur och köra som vanligt mer eller mindre..? Jag utgår från att smärtan är relaterad till överansträngda muskler i vaden någonstans.
1971 • Nykvarn
#2
29 april 2013 kl 10:25
Gilla
Varför köra på som vanligt med smärta och riskera ett längre uppehåll? Backa och vila!

Smärtan är en varningssignal, jag skulle lyssna på den istället för att döva den med antiinflammatoriska och smärtstillande medel.
Magnus
Stockholm
#3
29 april 2013 kl 10:25
Gilla
Nej, det känns inte som en hållbar strategi. En löpare jag känner till gjorde som du (han åt tom fyrdubbla dosen Voltaren) och sprang och åkte på en stressfraktur.
1982 • Stockholm
#4
29 april 2013 kl 10:31
Gilla
Voltaren och vila några dagar för snabbast möjliga återhämtning då..? Det är kanske egentligen mest användandet av voltaren och hur effektivt det är som jag är ute efter..?
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#5
29 april 2013 kl 10:57
Gilla
Enda gångerna Voltaren och liknande medel bör användas är i den akuta fasen av en inflammation och inte längre än tre dagar, enligt rekommendationer jag har läst från idrottsläkare och naprapater.

Användning efter den akuta fasen är meningslös och kan leda till att läkningen störs samt att du får en nedsatt tålighet hos vävnaderna i det behandlade området.

Tänk också på att Voltaren innehåller Diklofenak, ett läkemedel som är bland de 10 mest rapporterade för allvarliga biverkningar.

Personligen skulle jag aldrig använda anti-inflammatoriska medel utom i akuta fall och aldrig överdosera.

Idrottsdoktorn beskriver på ett bra sätt när man bör använda anti-inflammatoriskt och när man bör låta bli: http://www.idrottsdoktorn.se/fragor-svar/rehabilitering/antiiflammatorisk-behandling
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#6
29 april 2013 kl 11:02
Gilla
Kanske kan vara relevant läsning i sammanhanget: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/varktabletter-okar-risken-for-muskelskador
Francisco Petkovic
1988 • Värnamo
#7
29 april 2013 kl 11:06 Redigerad 29 april 2013 kl 11:08
Gilla
Voltaren kan ju ätas en längre tid för att dämpa inflammationen, inte enbart i den "akutafasen". (Om du nu har en inflammation!).. Skulle det beror på något annat, kan du som Staffan säger göra läkningen långsammare.

Med dubbel dos menar du 25 mg x 2? receptfritt?.. För Max dos är annars 50 mg x 3. Du bör ju inte överskrida den dosen..

Har själv haft problem med benhinnorna behandlad med voltaren tidigare.. Men nu kör jag alternativträning om jag känner att jag överansträngt dem. Och kyla i den akutafasen :)
1971 • Nykvarn
#8
29 april 2013 kl 11:21
Gilla
NSAID som diklofenak tillhör är potenta antiinflammatoriska läkemedel och diklofenak är potent i den här gruppen, mera så än t ex ibuprofen som har en lite "snällare" biverkningsprofil och lägre risk för blödning i t ex magtarmkanalen vilket är en av de klassiska biverkningarna av NSAID. De påverkar även njurfunktion och bör inte kombineras med tuff träning enligt min mening.

Det var också ganska mycket diskussioner innan just diklofenak blev receptfritt.

Det går utmärkt att behandla en inflammation några dagar som Staffan F m fl skriver men kombinera det då med vila för att ge kroppen en chans att reparera och bygga upp sig igen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
29 april 2013 kl 11:29
Gilla
Alldeles åt pepparn att ta smärtlinding och fortsätta träna.
Varför tränar du? Jag kan inte komma på något annat än jakten på endorfinkick som skulle kunna påverkas positivt av att köra på när kroppen säger ifrån. Det blir ingen uppbyggande effekt, det man kan vänta sig är att skadan förvärras. Nästan enda sättet att få bestående skador av själva träningen är att fortsätta fast det gör mer och mer ont. Varför ta risken?
Den troliga diagnosen på din beskrivning är ändå överansträngda vadmuskler, det finns flera. Jag har själv haft den skadan. Recept: Löpvila tills smärtan upphör. Under tiden excentriska tåhävningar, både med rakt och lätt böjt knä och därefter lång stretch, åter med både rakt och lätt böjt knä. Dessa övningar kan göras tre gånger om dan men börja med bara 15 på vart ben, öka med 5 om dagen tills du är uppe i 100 eller är frisk. Man kan belasta hårdare efter ett tag med en ryggsäck.
Gärna massage.
1971 • Sala
#10
29 april 2013 kl 11:36
Gilla
Den enda gång jag tar voltaren och liknande är när jag har inflammation i senskidor och slemsäckar där inflammationen ger upphov till svullnad och därmed ännu mer tryck och friktion från senor, som i sin tur ger mer irritation, inflamation och svullnad. Det viktigaste i dessa fall är att undvika allt som gör ont tills smärtan är helt borta (dock kan behandling med NSAID och upprepad nedkylning med is göra att det försvinner snabbare).
Har man någon form av smärta som inte blir värre av att fortsätta att träna så tycker jag det borde vara kontraproduktivt att ta Voltaren eftersom inflammationen är en del av läkeprocessen och återuppbyggnaden av det som skadats.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#11
29 april 2013 kl 11:40
Gilla
Jag kanske bör tillägga att om du, Johan, tror att smärtan är relaterad till överansträngda vadmuskler så ska du absolut inte knapra anti-inflammatoriskt då det är absolut meningslöst förutom att det dämpar smärtan. Du har ju ingen inflammation...

Fransisco, då en inflammation är kroppens sätt att ta hand om en skada så kan Voltaren (och andra liknande produkter) förlänga läkningen då de motverkar kroppens egna system. Det kan göra nytta i ett akut skede då kroppen har en tendens att överreagera vid skada vilket Voltaren motverkar.

Sedan har ju vi tomtar på forumet egentligen inte en chans att tala om för dig specifikt vad du ska göra. Det kan bara en idrottsläkare eller naprapat göra efter undersökning. :)
1982 • Stockholm
#12
29 april 2013 kl 12:04
Gilla
Bra råd från rutinerade löpare, tack! @Staffan, jag trodde att en eventuell överansträngning leder till inflammation och därmed skulle voltaren hjälpa i den inledande fasen. Det ska sägas att jag inte har ätit voltaren under mer än 3 dagar och skulle heller inte få för mig att äta under långa perioder. Jag är egentligen emot att medicinera på detta sättet eftersom förnuftet säger mig att det inte är sunt, men med tanle på att Sthlm marathon går av stapeln snart kunde det vara värt att snabbt försöka få ner smärtan och köra vidare fram till start?

Eftersom jag körde 36km igår kommer jag att vila idag, möjligen cykla imorgon och springa lite onsdag. Tors-sön kommer bli löpfri då jag är bortrest utan möjlighet till löpning så då blir det villkorslös vila.

Den här "ice power" som säljs på apoteket, någon medicinskt kunnig som kan uttala sig om huruvida den kan ge någon dokumenterad effekt på smärtan eller om det bara är "hokus pokus"..?
Magnus
Stockholm
#13
29 april 2013 kl 12:21 Redigerad 29 april 2013 kl 12:27
Gilla
Is-gel, Voltarensalva eller liknande kommer inte göra så mycket åt grundproblemet, dvs troligen överansträngda muskler. Ska du lägga ner pengar på något rekommenderar jag istället massage eller ett besök hos en naprapat. Det finns många i Stockholm som man kan få tid hos snabbt, tex Access Rehab. Det tror jag är betydligt effektivare.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#14
29 april 2013 kl 12:54
Gilla
Hej Johan,
Jag har liknande "problem" som du har, en överansträngd vad och en smärta som inte vill ge med sig. Jag går nu hos en naprapat/idrottsmassör som rekommenderar "aktiv vila" i kombination med massagebehandling. Han rekommenderar inte voltaren eller dylikt, fast gärna tigerbalsam och kompressionsstrumpor. Jag "får" springa i max en timme i taget, inte hårt typ intervaller. Och så ska jag massera alla ömma punkter hyfsat ofta, och gå till naprapaten för massagebehandling varje 2-3 vecka. Sen gäller det att så gott det går att hitta orsaken, som i mitt fall verkar vara oliksidighet i kombination med mängdökning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
29 april 2013 kl 13:40
Gilla
Aha! Du har brått att bli frisk! Lägg pengarna på en naprapat (eller sjukgymnast specialiserad på idrottsskador eller en erfaren idrottsmassör. Idrottskliniken i Råsunda brukar kunna ge någon tid snabbt.) En professionell diagnos och ett rehabschema anpassat för dig själv är snabbaste sättet att bli matchklar.
All träning som inte gör ont brukar vara bra.
Åsa
1983 • Fagersta
#16
29 april 2013 kl 14:19
Gilla
Gör inte misstaget att köra på. Visar kroppen smärta som inte går över. VILA och sök kunnig idrottsläkare.
Monika Jensen
1970 • Värmdö
#17
29 april 2013 kl 18:47
Gilla
Läsvärt angående smärtstillande medel och hård träning http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/risk-med-smartstillande-maratonlopare-10823
1985 • Göteborg
#18
29 april 2013 kl 19:16
Gilla
Jag pajjade min fot genom att springa ett marathon på voltaren+ibuprofen, och kunde sedan inte springa ALLS på över 6 månader.... Inget att rekommendera!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.