Löpning Övrigt 18 inlägg 3514 visningar

Löparresa

1985 • Torslanda
#1
21 april 2013 - 23:41
1 Gilla
Någonstans har jag hört talas om löparresor där man tar betar av etappar och tar sig till ett mål. TROR det vart löpning men är inte säker. Tycker det hade varit FANTASTISKT.
Har dock inte hittat något i de stilen när jag googlat löparresor.
Blir oftast att man bor på ett hotell och drar ut och springer på dagarna.

Har snackat en del med min polare och börjat drömma om att t.ex. flyga till puerto princesa på palawan i filippinerna och under ett antal dagar, säg 10-20, springa längs kusterna och bergen de 250 km till el Nido för att sedan avnjuta slappsemester.
Man kör 1-3 mil en dag tills man kommer till ett gött ställe, övernattar, äter gott, vilar en dag eller 2 och så kör man vidare.
Man får väl fixa så man har en följebil, alternativt budar iväg sin packning till nästa ställe.
Vet inte om just denna sträckan är optimal då jag inte riktigt vet hur det är med boenden men ni förstår säkert principen.
Hade ju vart hur kul som helst att vara ett gäng på 4-6 pers och styra upp något sådant. Om det nu inte redan finns resor av detta slag som man kan hänga med på.

Någon som vet vart man kan hitta det isf?
Eller någon som är sugen på att följa med? ;)
1985 • Torslanda
#2
22 april 2013 kl 17:18
Gilla
Jag tycker det låter fantastiskt kul! :)
Jag är möcke intresserad.
1985 • Torslanda
#3
23 april 2013 kl 02:49
Gilla
Gott att höra!
vart ska man köra då?
Börja lite lätt med en löpluff i grekland för att sen ta transsibiriska järnvägen? =)
Andreas Johansson
1976 • Västra Frölunda
#4
23 april 2013 kl 15:46
Gilla
Inte alls lika spektakulärt som att åka utomlands, man jag kan rekommendera att ta tåget till Enafors och springa till Grövelsjön. Ta med en ryggsäck med så lite extrakläder o mat som möjligt. Mat kan man köpa längs vägen på fjällstationer och i de flesta fjällstugor, där man också kan övernatta.
1964 • halmstad
#5
23 april 2013 kl 16:29
Gilla
låter skitkul:-)
1985 • Torslanda
#6
23 april 2013 kl 18:25
Gilla
Andreas:
Snyggt! det ska jag styra upp nu i sommar.
Fan va taggad jag är på det!
1985 • Torslanda
#7
23 april 2013 kl 18:29
Gilla
Andreas:
googlade lite, vilken rutt tar man? kör man norgesidan eller i sverige? Finns det någon vandringsled eller likannde som är markerade eller kör man på frifot?
Bokar man alla stugor och sådant innan eller kan man ta in efter hand?

många frågor men kändes som du gjort det tidigare.
Andreas Johansson
1976 • Västra Frölunda
#8
23 april 2013 kl 22:09
Gilla
Kul att du är taggad!! Jag och en kompis sprang denna sträcka i augusti -03. Vi körde Sverigesidan och bodde nästan bara i STFs stugor o stationer, http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/ Där ska det finnas info om man behöver förboka, vad det kostar och om man kan köpa mat. Har för mej att vi inte bokade något i förväg, men det kan ha ändrat sej.
Vi använde Lantmäteriets Fjällkara Z6, Z8 och W1 i skala 1:100 000. Räckte gott då vi enbart sprang på markerade leder.
Dag 1: Vi tog nattåget till Enafors och sprang till Sylarnas Fjällstation. Tog leden upp väster om Snasahögarna och pausade i ett rastskydd vid Ulvåtjärn. 17 + 17km
Dag2: ”Vilodag” då vi bara sprang/gick upp på Syltoppen.
Dag 3: Sylarnas fjällstation till Helags på förmiddagen (19km), Helags till Fältjägarstugan på eftermiddagen (12km).
Dag 4: Fältjägaren till Ramundberget (15km) på förmiddagen och Ramundberget till Tänndalen (20km) på eftermiddagen.
Dag 5: Tänndalen till Skedbro (22km).
Dag 6: Skedbro till Rogen (17km) på förmiddagen och Rogen till Storrödtjärn (16km) på eftermiddagen.
Dag 7: Storrödtjärn till Grövelsjöns fjällstation (22km). Åt en helt fantastisk middag på fjällstationen den kvällen!
Dag 8: Buss och tåg hem.

Vi valde att dela upp de längre dagarna i två pass för att kunna äta och vila mellan passen.

Fråga på om du har fler funderingar. Jag skrev dagbok, som jag tyvärr bara har i pappersformat, som jag kan skanna och mejla över om du vill. Lite mer tips o trix där.
1985 • Torslanda
#9
23 april 2013 kl 23:28
Gilla
Låter helt fantastiskt!
Jag är helt såld. v.30 så drar jag!
Så är det bara.
Någon som vill haka?
Vet dock inte hur mycket jag klarar av att springa. Bara sprungit 20km som längst. Men tror inte det ska vara några problem om man tar lugnt tempo. Man har ju inte bråttom direkt.

jag läser gärna din dagbok. om det inte är allt för jobbigt för dig att scanna/ta kort på sidorna och maila eller liknande.
martin.vailto@gmail.com


Andreas Johansson
1976 • Västra Frölunda
#10
24 april 2013 kl 10:59
Gilla
Skickar över dagboken ikväll!
Jag hade lite naivt tänkt att 5 min/km inte skulle vara några problem att hålla. Vi var nere på 6.20 som bäst... Stannade varje hel och halv timme för vätska o godis. Många höjdmeter att plocka var det också och vandringsleder är inte lika lättlöpta som grusvägar. O så finns det mycket fint att se på! En fördel med det ojämna underlaget är att det inte blir monotont, så vi klarade oss utan skador även om schemat var lite tuffare än en normal träningsvecka för mej.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
24 april 2013 kl 21:15
Gilla
Har man inte sprungit längre än 20km är det schemat för tufft! Höjdmeterna är också krävande.
Föreslår att du/ni lägger in två dagar med vandring i stället för löpning, som "vilodagar", och skippar dubbelpassen i stället. Det är fint däruppe!
1985 • Torslanda
#12
24 april 2013 kl 22:16
Gilla
Snackade lite med Patrick Ehrenholm om att dra i slutet av augusti, kanske tar en kortare tur och har inte bråttom. Vi löper lite, vandrar lite. Har ingen bråska.
2 vandringsdagar är nog ett bra alternativ.
Men ska ut och kötta längre pass så fort mitt smalben är bättre.
Någon som har tips på indisk dundermedicin som kurerar en från topp till tå?
1985 • Torslanda
#13
25 april 2013 kl 01:53
Gilla
Andreas,
Fantastisk läsning. Tackar hjärtligast för dagboken.
Nu spritter det i benen.

är ju dock VÄLDIGT oerfaren och detta låter ganska krävande. Varken jag eller min kompis har orienterat och vettefan hur detta ska gå :)
Hur är det med det, är det svårt att hitta?
har ju orienterat i skolan och i lumpen. Känner väl att jag kan hitta hyffsat men är ju ingen expert. Kanske tar lite längre tid att läsa kartorna.

Är det långt mellan stationerna och fjällstugorna? när ni kör 2x17km en dag är det för att det inte finns någonting i mellan eller är det för att ni har era 190 ni ska köra?
Kanske ska ta bussen och köra från eller till tenndalen istället?
Och hur är det med stugorna? måste man boka innan eller var det lätt för er att bara ta in när ni kom fram.
Nu är det mycket frågor och funderingar men haft lite svårt att hitta på sidorna jag kollat på.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
25 april 2013 kl 12:12
Gilla
Det finns en del osäkerheter när man är i fjällen. Främst vädret, det kan skifta rätt snabbt, regnar det blir det slipprigt på många ställen och olämpligt för löpning, kan då bli kallt och man bör lämpligen ha regnkläder med sig. Skorna blir leriga.
Normalt sätt att ta sig över bäckar är att vada, med stövlar går det bra nästan överallt.
Vet inte om man numera har spångat över alla leriga partier och jokkar längs sträckan, har vandrat större delen för många år sedan och minns bara att det funkade bra. Men jag hade stövlar och tur med vädret.....
Orienteringen är i princip lätt, utom om det blir dimma. Lederna är markerade och syns för det mesta som stigar i terrängen. Vid dålig sikt kan det däremot vara riktigt besvärligt på en del ställen, det finns fler stigar här och var och det är inte självklart att man vet precis var man är om man inte är fjällvan "Är den här lilla bäcken den som finns på kartan eller inte?"
Angående stugor och mycket annat, prova att ringa till STF:s huvudkontor, de har nog fortfarande någon som kan ge goda råd inför äventyr i fjällen och som är uppdaterad om det mesta.
Vill inte avskräcka men tycker det vore bäst om en i sällskapet hade gjort någon liten fjällvandring först även om det här är rätt snälla och lätta områden att ta sig fram i. Och det är inte mer än högst dryga 20km mellan stugor man kan sova i, om det finns plats och så. Vet inte om alla är bemannade och har matförsäljning, STF vet. Fjälljägarstugan är nog inte STF:s har jag för mig.
Det går nog att hitta helt andra sträckningar att springa på, låglandsleder eller så. Också där kanske STF kan ge tips om var det finns vandrarhem som på ett pärlband någonstans. Det finns mycket vackert i Sverige.
Tomas Roos
1978 • Örnsköldsvik
#15
25 april 2013 kl 19:09
Gilla
1985 • Torslanda
#16
25 april 2013 kl 22:05
Gilla
Oldboy - Snyggt. ska ta och ringa dit och höra med dem. Är så fantastiskt laddad. Kommer väl gå ut stenhårt första milen, få gå tillbaka och ta bussen hem igen =)
Nejdå, detta ska bli av. Så är det bara.
Skönt att få lite tips.

Andreas - Grymmt med packlistan. Ska studera den i detalj. Är ganska frusen av mig, eller rättare sagt, måste svettas när jag springer så kommer kanske pälsa på mig en del. Men hört att man kan dricka bäckvatten och sånt så får fylla på med vätska om inte bältet räcker. Kan ju ta med några klortabletter i värsta fall.

Tomas - Intressant. Känns dock som det är lite tight inpå att dra ett 47km pass när jag aldrig satt min löparsko i skogen :P
Kör ju för det mesta asfalt eller grusvägar.
Andreas Johansson
1976 • Västra Frölunda
#17
30 april 2013 kl 22:24
Gilla
Precis som oldboy skriver är det inga problem att hitta så länge vädret är bra. Tydliga skyltar med namn på stugorna och sedan är det oftast ledkryss (om det är en kombinerad vinter/sommarled). Fram till Tänndalen är det mest kalfjäll också så vid bra väder ser man riktigt långt. Har för mej det var väldigt tydliga stigar fram till Ramundberget därefter något otydligare (inte lika många som vandrar där). Vi hade någon dag med regn och då var det ändå inga problem att hitta, det är väl om dimman sätter in som det blir svårare. Men så länge det finns ledkryss så brukar man kunna se nästa kryss åtminstone o då är man hemma. Är man extra nojjig kan man ta med ett långt snöre. Om det blir tokdimma kan en stanna vid ledkrysset o hålla i ena snöränden och den andra ta andra änden och leta efter nästa ledkryss.
Om ni känner er osäkra kan en bra förstatur vara att ta tåget till Enafors och sedan boka ”taxibuss” till Storulvåns fjällstation (genom STF) och ta Jämtlandstriangeln som Tomas tipsar om. Men planerar ni in det på fyra dagar (vilket det normalt tar att vandra om man också vill bestiga Syltoppen) så ska det inte vara några problem för er att springa. Då kan ni ta bonusturer på eftermiddagarna om ni känner er pigga o sugna, annars bara softa på stationerna. Tänndalen är som sagt ett annat alternativ som start eller mål. Eller Vålådalen (då blir det iofs någon etapp i skog).

Sträckan mellan stationerna/stugorna varierar mellan 12km och 22km. Vi körde alltid mellan två stugor/stationer innan vi (lång)pausade (förutom första dagen då vi fick pausa i rastskyddet vid Ulvåtjärn för att inte få 34km i ett svep eller behöva springa grusvägen från Enafors till Storulvån).
Just när vi körde 2x17 fanns det ingen stuga emellan (Enafors – Sylarna), men annars var det mest för att vi kände för att köra dubbla pass.

Har för mej att vi inte bokade något alls i förväg. Är osäker på om jag ens var medlem i STF innan (blev nog det på första stationen, kostar några hundra, men gav 100kr/natt i rabatt).

Helt rätt att du kan dricka vattnet i bäckar o sjöar där uppe. Ja, lite känsla får man ha så man inte tar i en mosse eller så… Kan dock vara bra att blanda sportdryck i vätskebälte som variation.

Vad gäller packningen så kan det vara smart att packa det du tror du behöver ha med dej i din ryggsäck och sedan sticka ut på en löprunda med ryggan på hemmaplan någon vecka innan ni åker. Bra att testa vikt o att man inte får skav o så. Det mest intressanta i packningen är väl att man ska ha med sej kläder som man känner sej hyfsat bekväm att åka tåg o buss med bland ”vanliga” människor som man också måste bära med sig hela turen. Det problemet slipper ni om ni kör en runda från exempelvis Storulvån (där kan man låsa in väskor när man är borta).

Oldboy varnade för vadning, men vad jag kommer ihåg finns det broar och spänger på hela sträckan så det ska ni inte behöva oroa er för.

Kan nog vara bra att testa att springa stig eller rent av obanat innan ni åker. Det finns många fina ställen i Göteborg som Skatås, Änggårdsbergen, Hisingsparken etc. Vill ni träna orienteringen också (men det blir helt annorlunda att springa med en fjällkarta) så finns förhoppningsvis Göteborg med på www.hittaut.nu om några veckor – Landvetter/Mölnlycke har redan kommit igång för säsongen om du inte kan hålla dej. Det står på hemsidan var du kan hämta en gratiskarta.
Andreas Johansson
1976 • Västra Frölunda
#18
30 april 2013 kl 22:28
Gilla
Man kan springa Kungsleden också. Är man hård gör man det på 10 dagar i juni (när det fortfarande är höga vattenflöden från snösmältningen). Spana in http://www.gskbatong.com/indextk1.htm
Eller Göteborg-Borås på Vildmarksleden och Knalleleden. Men numera görs det på en dag (vi tog två på oss). Kolla in http://www.bum50miles.dinstudio.se/ (här finns kartor också).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.