10 mars 2013 kl 14:19
Redigerad 10 mars 2013 kl 14:24
Mårten: det är lite kluvet kring hur man ska göra för att få till det.
Den person som jag fått bäst resultat av att hjälpa med kostupplägg promenerade enbart och sprang aldrig.
Kolhydraterna fick vara kvar i kosten men hon fick äta långsamt, välja det "nyttigaste" alternativet till luncherna. Inte slicka rent tallriken eller tvångsmässigt äta upp allt om man redan är mätt. Inga kakor till kaffet. Inget socker i kaffet. En liten skvätt mjölk helt ok, men helst inget kaffe med mjölk om hon blev riktigt mätt på lunchen.
Alltid frukost, ingen fika innan lunch, lunch, mellis i form av enstaka frukt + vatten/kaffe/te.
Promenad till jobbet (45 min) ca tre dagar i veckan och promenad hem om hon missade bussbytet (20min). Inget godis. Skar ner på fettet rejält också. Grönsaker och viss frukt obegränsat. Inga köttrestriktioner (dock inga feta kaloririka såser till) och inga pastaberg eller potatissallader med både kolhydrater och fett i en energibomb.
Hon höll sig frisk och gick ner ca 16 kilo på ett år och stannade vid sin gamla gymnasievikt och ju längre tiden gick desto lättare blev det att hålla vikten dels genom motivation och dels genom att fortsätta undvika sockerfika, onödigt fett och att röra på sig ibland men inte att "äta sallad till lunch" och inte äta pasta med gräddsås heller - dvs inga ytterligheter. Läsk och juice gick bort.
Det jag hade som grundkrav på henne var att aldrig gå hungrig, undvika småätande och INTE träna för hårt samt att inte äta efter 21 på kvällen förutom enstaka frukt och vätska - om hon inte var hungrig förstås då åt hon något lättare.
Ska man träna sig lättare så kan det bli lite fel om man utesluter kolhydraterna helt om man gör det på lång sikt. Ett helt år ska man inte behöva plåga sig med träning utan om man drar ner på kolhydrater och fett och tränar "mjukt" så bör man på ett par månader rasa såpass mycket att man kan börja träna lite hårdare och då bör man återintroducera kolhydrater i samband med pass men kan fortfarande snåla på kolhydraterna mellan träningarna och har man tränat mindre tid än en timma så behöver man inte proppa kolhydrater efter heller. Ska man träna mer än en timma så tycker jag man får tanka upp lite efter också.
Men vad som kommer funka för dig vet jag inte Mårten. Kanske var det så att efter dina första tappade 7kg så nådde du en platå i viktnedgång som du kanske hade kunnat rädda genom att träna lite mer och återinföra lite kolhydrater för att orka med träningen och att fortsätta minska på sikt. Man vet heller inte hur mycket muskler kontra fett du tappade i ditt upplägg och din träning men det är ju det som är en annan viktminskningsfälla om man tränar sig smalare utan att tillgodose kroppens behov för att klara träningen i sig.
Att långsiktigt äta sig smalare med mycket lätt träning är skonsammare och där är kolhydratsminskning effektivt och skonsamt. Men, jag skulle isåfall också dra ner på fett eftersom du i ditt fall har svårt att känna mättnad och energität mat i form av högfett kommer inte hjälpa dig. Det är en myt att fettöverskott "magiskt" försvinner i kroppen och har man redan fett i hullet att ta av så bör man inte ge kroppen en högfettskost och därmed göra det svårare för kroppen att prioritera inlagrat fett. Det går givetvis bra att äta fett men någonstans får man se till energitotalen och gör man det så finns det utrymme för både kolhydrater och fett - men inget av dem "bara" eller hela tiden.
Långsiktigt tänkande är bra och för mig innebär det ALDRIG att HELT utesluta något ur vanlig kost (socker undantaget) annat än under mycket korta perioder.
Periodisk fasta fungerar ganska fint även om man nått sin målvikt och den hjälper en att hålla vikten och den fräscha känslan i kroppen. Går den för länge eller under träning riskerar man dock att knapra ner muskulatur då kroppen strävar efter att minska på energiutgifterna och då får man ju en "smalare" kropp som lättare lägger på sig fett och som dessutom blivit svagare.