10 juni 2008 kl 10:23
Redigerad 10 juni 2008 kl 17:32
OK, för att illustrera att frågan som den är ställd inledningsvis och den information vi får från författaren är otillräcklig för att ge ett vettigt svar (om det nu finns ett vettigt svar) så kan jag bidra med ett antal vettiga svar:
Är jordnötssmör bra för vegetarianer? (hur mycket skiljer sig en vegatarian från övriga befolkningen förresten?) edit: hur bra är jordnötssmör för människor:
Om det står så här på paketet:
Näringsinnehåll per 2 tks (32gram) =
200kcal
Fett 16g
Kolhydrater 6g
Protein 7g
Tja, 50 % fett av mestadels god kvalité. Kan väl gissa sig till att kolisarna till större del består av socker = inte helt optimalt, men äter man inget raffinerat socker i övrigt så dör man nog inte av lite jordnötssmörssocker.
Men det kanske finns sockerfria jordnötssmör med, som består av typ bara jordnötter? Det vore ju fint det! :) Det kanske är sånt trådskaparen äter? Då blir det ju en helt annan sak. Rent nötsmör från ´hälsokosten´, dvs. det jordnötssmör som bara består av krossade jordnötter. Mums
OK då har vi konstaterat att jordnötssmör innehåller mycket fett och protein, inte så konstigt med typ 600kcal/100g.
Då kollar vi på lite Skippy:
Innehåller per 100g:
594 kalorier
53 g fett
22 g protein
22 g kolhydrater
Då slänger vi in lite GI i debatten nu. Med tanke på att jordnötssmör innehåller en stor andel fett så ger detta en långsamnare blodsockerhöjning trots sockerinnehållet i smöret, dvs den har ett lågt GI:
detta gör så att kolhydraterna påverkar blodsockernivån mindre än vid högre GI. Detta pga av kolhydraterna får samma effekt fast över en längre period så insulinet blir korrigerat allt eftersom. Åh, det är bra om vegetarianen (människan) är anhängare av GI-diet av något slag.
Så då verkar det ju vara ett nyttigt pålägg, men kanske inte är så bra vid viktminskning eftersom det räcker med ett par teskedar för att få samma antal kcal som i typ tre äpplen.
Fast i Skippy o. dyl. lär det vara en hel del saker som Anna Skipper skulle påpeka "förgiftar" dig långsamt och livsfarligt. Typ konserveringsmedel och färgämeen och E129 och E199 osv osv. DET är ju definitivt inte bra!?
Kontenta: Jag tycker inte du ska äta det varje dag för Skippy och annat socker-tillsats-smör är nog inte jättenyttigt I JÄMFÖRELSE med mycket annat du kan äta. Men du kan ju ta dig någon macka på helgerna det skadar inte.
Färdigköpt tillsats-jordnötssmör är dessutom mycket drygare än lösa nötter. En macka med ett relativt tjockt lager sånt jordnötssmör innehåller inte mer än en matsked rena jordnötter, uppskattningsvis. Men jävla massa kalorier. Inget att bråka om ifall du gillar tillsatser, såvida du inte håller på att hårddeffa (då lär det bli svårt med siffrorna på vågen).
Hemmagjort jordnötssmör på i stort sett 100% jordnötter är en annan sak. Dett innebär över 25% protein, högt fettinnehåll, men nästan uteslutande enkel- och fleromättade. Dessutom massor av mineraler:
http://www.pca.com.au/nutrition.php?subaction=showfull&id=1206691078&archive=&start_from=&ucat=14&