Löpning Tävlingar & Motionslopp 17 inlägg 1987 visningar

Varför fick jag kramp...?

1978 • Älandsbro
#1
3 juni 2008 - 10:01
Gilla
Hej alla!

I helgen sprang jag Sthlm marathon för andra året i rad och kom i mål på 3,51,06. En tid jag får vara rätt nöjd med.
Det jag stör mig på är att jag fick kramp i båda lårens fram och baksida efter ca 25km. Det resulterade i att jag var tvungen att stanna vid ett flertal tillfällen och stretcha.
Jag har aldrig tidigare får sådan kramp när jag tränat och inte heller förra året på sthlm marathon.
Jag drack sportdryck i två dagar innan maran och även hela förmiddagen innan lpoppet startade. Jag hade ätit ordentligt och även kolhydratladdat med Vitargo.
Det enda jag kan tänka mig att det beror på är att jag inte fått i mig tillräckligt med vätska i början av loppet.
Vad kan det annars vara som orsakat min kramp?
Jag dricker aldrig annars när jag tränar och springer då med lätthet ca 25km...

/Fredrik www.stman.se
sheila johansson
1973 • trollhättan
#2
3 juni 2008 kl 10:30
Gilla
Kanske en magnesium brist! Du kan köpa tillskott på hälsokosten
Veronica Björk
1981 • Bollebygd
#3
3 juni 2008 kl 16:21
Gilla
Hej.

Kramp beror ju oftast på "trött" muskel eller obalans i vätske- och elektrolytbalansen i kroppen. Muskeln kanske fick sämre med syre än vad du är van vid... brist på matrium, kalcium osv.

Gravida får ofta kramp i vaderna vilket kan avhjälpas med att äta en banan varje dag. Detta för att se till att elektolytbalansen är stabil.

Slå på "kramp" osv på nätet så hittar du bra info.



1976 • Linköping
#4
4 juni 2008 kl 08:24
Gilla
Har samma problem. Sprang Sthlm Marathon 2007 och fick kramp vid ca 30 km, något som jag definitivt ville undvika för Marathon 08. Som förberedelse detta år hade jag ätit extra magnesium dagarna före och på själva tävlingsdagen, druckit mycket före och drack mycket under loppet (ibland kändes det nästan som för mycket..), under hela loppet åt jag med jämna mellanrum Enervit GT som ska vara kramphämmande, jag hade tränat bra och vilat bra inför loppet, var uppvärmd och hade stretchat.

Allt gick bra fram till ca 30-33 km, pang smäller det till i bakre låret, kramp - tack och god natt.
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#5
4 juni 2008 kl 10:03
Gilla
Jag försökte kolla upp detta för nån vecka sedan, och det rätta svaret är att man inte vet varför man får kramp. Elektrolytobalans är en teori som hittills inte har kunnat styrkas, man har jämfört nivåer hos långdistansare som får kramp med de som inte får kramp i samband med tävling och inte funnit någon signifikant skillnad. Detta utesluter naturligtvis inte att det ändå är på det viset... det finns ganska stora individuella skillnader som spelar in tex i fördelning och förekomst av jonkanaler för att nämna något. Det vettigaste tipset jag funnit är att man måste hitta sin egen variant och tänka på vad man gjorde den där gången man fick kramp, och vad man gjorde den där gången man inte fick det. Om man tittar på vad Fredrik skrev i början av tråden så verkar den stora skillnaden i hans fall vara att han till skillnad från i vanliga fall drack en massa sportdryck innan loppet. Är det någon av er som brukar få kramp i vanliga fall, eller är det ett tävlingsfenomen?
1969 • Upplands Väsby
#6
4 juni 2008 kl 10:06 Redigerad 4 juni 2008 kl 10:07
Gilla
Kramp kan bero på för lite salt också. Vi som springer och svettas kan behöva få i oss lite extra salt. Förutom kramp kan saltbrist även ge högre blodtryck när du svettas (för soffpotatisar är det förstås tvärtom, de bör ta det lugnare med saltet).

Lite aktuell läsning om senaste rönen inom "saltforskning"... http://www.drmirkin.com/public/ezine060108.html
1978 • Älandsbro
#7
4 juni 2008 kl 10:17
Gilla
Jag tyckte att sportdrycken skulle säkerställa så att jag fick i mig tillräckligt med salt. Ville inte bara hälla i mig en massa vatten innan. Det var aldrig så att jag hällde i mig kopiösa mängder innan loppet utan jag drack lite mer än jag brukar då det är varmt.
Jag hade samma upplägg innan maran ifjol och då gick det bra.

Har bara fått liknande kramp en gång tidigare och då hade jag slarvat väldigt med dricka och mat innan långpasset.

Ja det är väl bara testa sig fram i sommarvärmen vad som passar bäst.
1969 • Upplands Väsby
#8
4 juni 2008 kl 11:13 Redigerad 4 juni 2008 kl 11:12
Gilla
Fredrik E: du kanske har utvecklats så pass sedan förra gången att kroppen numera behöver mera salt och andra mineraler. Som du tänkte, bara att prova sig fram...
Tomas Olofsson
1970 • borlänge
#9
4 juni 2008 kl 17:32
Gilla
Intressantaste tråden efter Stockholm marathon!

Har ungefär samma erfarenheter som personerna ovan men för mig är det vaderna som biter i.
Problemen började ungefär på samma ställe under maran både i år och ifjol (23 km). Stanna och strecha vaderna typ var 300:e meter funkar men man förlorar naturligtvis mycket tid.

Har inte dessa problem lika uttalat vid träning. Tränat c:a 150 mil sedan maran 2007 med många långpass och förberett mig enligt "boken", ändå får jag kramp!

De skillnader jag noterat är:

1) Under bägge marorna har det varit mycket varmt! Kan kroppstemperaturen påverka?
2) Tempot är något högre (typ 30 s/km) än på träning. Högre temop=högre belastning på ben etc men blir effekten så stor?
3) Dricker mycket före och under. På träning dricker jag sparsamt och då vatten. Kan jag bli för utspädd=för svag koncentration salt etc. i blodet?
4) Jag är rädd att få kramp. Kan det finnas psykologiska effekter?

Blir till att utesluta skillnaderna en efter en och se om det ger något.

Tacksam för synpunkter
1959 • Saltsjö-Boo
#10
4 juni 2008 kl 18:00
Gilla
Tomas: Lite kommentarer..
1) Beror säkerligen på värmen och de stora vätskeförlusterna och rubbning av saltbalansen. När man springer långpass på träning så försöker man ju undvika de varmaste tidpunkterna på dygnet.
2) Högre tempo på tävling-större värmeproduktion-större kylningsbehov-mer svettning-större vätskeförlust-kramp...
3) Dricka överdrivet mycket före loppet tror jag inte på, man blir bara pissnödig och förlorar en massa salter den vägen. Däremot kan man dra i sig några deciliter precis innan loppet startar.
Det är viktigt att du får i dig lite salter under loppet också. Av bara vatten blir du utspädd. Sportdrycken ska väl innehålla salter man behöver...
4) Om det finns psykologiska effekter så verkar de försvinna vid svalare väderlek :-)

Testa att springa en vår eller höstmara under "vettiga" förhållanden dvs 10-15 grader. Det är väl bara vi nordbor som är tokiga nog att arrangera maratonlopp under sommaren. Det blir ju lite gambling vad gäller temperaturen ....:-)
1976 • Linköping
#11
5 juni 2008 kl 08:20
Gilla
Har en fundering angående det här med drickandet. Liksom Tomas får jag inte heller kramp under träning och har kört flera pass på omkring 30 km i marathontempo, även i hög värme. Den stora skillnaden för min del är att jag dricker mycket mindre under träning. Blir sällan törstig och dricker mest för att man enligt all löparvisdom ska det.

Inför och under marathon så går jag emot allt vad min kropp säger och häller i mig vatten och sportdryck. Varenda expert man ser och hör poängterar ju just detta, att nyckeln till ett lyckat lopp är att dricka mycket! Under loppet är jag därmed skvalpig i magen och känner mig ganska nödig, ändå dricker jag vid varje kontroll...

Så frågan är, kan man dricka för mycket under ett marathonlopp och kan detta ha något att göra med kramp?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
5 juni 2008 kl 10:48
Gilla
Om jag har förstått saken rätt så kan kramp vara ett symtom på en överbelastning lokalt i muskeln (skadade fibrer) som gör att muskeln i försvar börjar dra ihop sig. Ett förstadie till bristning mao. Saltbrist ger väl egentligen mer generella kramper, alltså inte bara i en viss muskel.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#13
5 juni 2008 kl 11:08
Gilla
Maria: Ja det kan man fråga sig, jag fick kramp i höger vad.
Varför inte i vänster? salter osv tar väl slut till alla muskler samtidigt!?
Jag fick min kramp efter 35km, så långt har jag aldrig tränat.
Jag höll dock högre fart i maran än på träning 30km+
Har fått för mig att det är tiden som är boven inte farten.
I tävlings tempo på maran hinner man ju längre än på träning.

Jag körde vatten första varvet, fick langat en flaska Maxim Orginal vid 22km.
Drack Orginal fram till söder mälarstrand, efter det körde jag bara sportdryck.
Kanske skulle jag haft sportdryck i flaskan istället för Orginal??
1959 • Saltsjö-Boo
#14
5 juni 2008 kl 11:29
Gilla
Även om saltbrist borde leda till generella kramper, så tror jag att symptomen uppträder först i de hårdast arbetande musklerna.

Om jag får kramp så är det allmänt i benen, men främst i lår och vader. Uppträder bara vid höga temperaturer och stor vätskeförlust.
Vid låga temperaturer har jag aldrig fått kramp

Roland: tror du inte att framfotslöpningen kan öka risken för kramp i vaderna, iaf på en så lång sträcka som en mara?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#15
5 juni 2008 kl 11:41
Gilla
Olof: säkerligen, men man flyttar väl bara krampen ifrån låret (hällöpning) till vaden :-)
Jag håller nog med dig i värmen, men kan tillförande av salter, magnesium etc verkligen påverka resultatet.
Hinner ämnena fram innan krampen? För min del ca: 2:45.
Håller man på i 5 timmar så kanske det är annorlunda.

Min kramp framstod som ett slags "ryckande" i vaden.
Höger vad arbetade nog mer än vänster, jag dras med en liten överbelastning på vänstern.
Och naturligt löper man nog lite lättare med vänstern då.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#16
5 juni 2008 kl 11:48
Gilla
Janne W: när körde du din 100 grammare?
Jag tog min vid 21, 30 och 35 enligt rekomendationen.
1959 • Saltsjö-Boo
#17
5 juni 2008 kl 12:04
Gilla
Roland: Tas inte vatten, glukos och salter/mineraler upp ganska snabbt i blodet? Jag skulle gissa på max 15-20 minuter...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.