Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 16217 visningar

Punktsmärta på skenbenet

1977 • Mörarp
#1
7 november 2012 - 10:10
Gilla
Har från och till under ett par år drabbats av en punktsmärta på kanten av skenbenet (alltid insidan) efter att jag sprungit. Ibland på båda benen ibland på något av dem. Efter vila några dagar känns det bättre, känner det nästan aldrig när jag springer men det kommer dagen efter. Har provat att byta skor, löpsteg, sänka både hastighet och träningsmängd, varierande träning men verkar inte bli av med problemet. Hittar ingen gemensam nämnare till vad som är orsaken och blir lite konfunderad när problemet skiftar ben med jämna mellanrum! Någon som kan ge mig tips eller råd på vad fenomenet är och hur man kommer till rätta med det?
1975 • Hässelby
#2
7 november 2012 kl 10:23
Gilla
Det skulle kunna äkta benhinneinflammation eller muskelknutor som ger värk som påminner om benhinneinflammation. Dina problem låter i alla fall precis som det jag hade problem med för ett par år sedan. Jag fick hjälp av sjukgymnast med löpteknik och massage.

Vilodag mellan passen, kanske t.o.m två dagar och då lägga in cykel på en av vilodagarna, och massage tyckte jag hjälpte bra. Det bästa är att det är en massage som du kan göra själv. Ta tummarna och sätt utmed kanten på insidan av smalbenet (benhinnan). Tryck in tummarna ordentligt och håll kvar medan du flexar foten upp och ned. Börja uppifrån och ned och bearbeta hela insidan av smalbenet. Ta något att bita i för det gör ont!
Daniel Josefsson
1975 • Bredaryd
#3
7 november 2012 kl 10:25
Gilla
Känner igen problemet, drar man utmed skenbenet på insidag så gör det riktigt ont nät man kommer till den ömma punkten. Jag hade lite olika teorier som jag ventilerade här på detta forumet men slutsatsen blev att det sitter i musklen och det enda som sjulle hjälpa är brutal massage på vadmusklen, vilket är förenat med riktig smärta.

Jag har provat detta dom senaste veckorna och det har faktiskt hjälpt otroligt bra. Jag hade inte sprungit något långpass på ett par månader men redan efter en vecka med regelbunden massage sprang jag 17 km och sedan dess är problemet nästan borta.
1977 • Mörarp
#4
7 november 2012 kl 10:53
Gilla
Exakt samma beskrivningar på mina bekymmer! Ska testa era råd och se vad som händer. Det är ett otroligt tråkigt bekymmer och hämmar löpningen hela tiden. Varför frågade jag inte här tidigare!?
Daniel
1977 • götborg
#5
7 november 2012 kl 12:38
Gilla
har oxå haft ont, testat massage men funkar inte för mig...
det senaste jag testat är att spola iskallt vatten på vaderna i 5min efter varje löppass... nu har jag inget problem längre!
2006 • Alingsås
#6
7 november 2012 kl 16:09
Gilla
jag provade med att ej knyta skorna så hårt o då släppte värken. konstigt men sant
HR
1972 • Stockholm
#7
7 november 2012 kl 16:17 Redigerad 7 november 2012 kl 16:19
Gilla
Björn H: det finns en del orsaker det kan vara. EN av dem är den muskelsenan som går ner mot stortån som brukar kunna ge sig tillkänna ganska precis där du beskriver.
Jag har lite besvär ibland på ena foten eftersom jag springer och spänner upp stortån i en del skor som har rymlig tåbox.

Kör (försiktigt) in en tumme på punkten och flexa/vinka med stortån under tiden, det bör kunna göra lite ont. Men, det brukar släppa och är inget att oroa sig för. De flesta tänker benhinneinflammation per automatik, men det är sällan det. (Även om det kan vara det, förstås.) Om du misstänker muskelsenan från stortån så kan du återkomma så kan du få lite massage och stretchtips. Stretchen är mest till för att återställa rörelseomfånget och jobba igenom stortån.

Har lite mindre vadbesvär mellan varven men brukar bli kvitt dem så jag har aldrig utarbetat någon rutin. En del gillar som sagt att spola kallt vatten på vader/benhinna.

PS:
Inser att Johanna redan både beskrivit samma som jag skrev ovan, så inlägget kanske blir lite överflödigt. Fortsätt röra på dig helt enkelt.
Dana
1965 • Helsingborg
#8
8 november 2012 kl 07:49
Gilla
mattias, det märkte jag också med skorna faktisk! det ligger någåt i det du säger...
1977 • Mörarp
#9
8 november 2012 kl 21:33
Gilla
Har börjat med "tumtryckarmassagen". Gör riktigt ont men hoppas att det kan hjälpa. Ska ge det en chans och sedan testa de andra tipsen om det inte skulle visa sig bli bättre.
1971 • Saltsjöbaden
#10
9 november 2012 kl 10:08
Gilla
Hade samma problem som du men alltid på samma ben, har dragits med det i ca ett år. Nu var det så illa att det inte gick längre utan jag fick uppsöka en idrottsläkare och med omedelbar röntgen visade det sig att det var en stressfraktur. Så ta det lugnt och vila ordentligt.
Victoria
1976 • Säter
#11
18 november 2012 kl 23:18
Gilla
Björn, har det blivit bättre av massagen ? har samma problem sedan några veckor tilllbaka, provade vila i 2 veckor men efter två korta löppass i veckan gör det våldsamt ont igen.
1977 • Mörarp
#12
19 november 2012 kl 16:43
Gilla
Victoria: Jag tror att det blivit bättre. Även massagen gör att det blir lite ömt så ibland tror jag smärtan är tillbaka men det visar sig vara allt tryckande. Jag har även testat att spola kallt vatten på vaderna. Har bara testat ett par kortare lugna rundor men än så länge har problemet minskat avsevärt. För fick jag ont även av raska promenader men det bekymrar mig inte längre. Jag kommer att skynda väldigt långsamt den närmaste tiden för att förhoppningsvis kunna springa fortare & längre framåt vårkanten.
1986 • Motala
#13
28 augusti 2015 kl 15:41
Gilla
Kan man få ont i skenbenet om man har för mjuka skor.köpte nyligen kayano för jag fick ont i skenbenet.men tycker mina gamla känns bättre.springer inte häl o stretchar så gott jag kan.och linement kör jag både innan och efter ändå får jag ont.nu har jag vilat i 2 veckor.känner lite på en punkt i mitten av skenbenet när jag trycker hårt. Frågan är ska jag byta till mindre dämpande skor då ja ändå springer på mjukt underlag.och ska jag ha strumporna på hela tiden lr bara efteråt.stretching innan löpet lr bara efter.
Oskar Wall
1986 • Göteborg
#14
28 augusti 2015 kl 18:50
Gilla
Testa att flitigt och ofta stretcha samt träna upp gastrocnemius (yttre vadmuskeln). Det har hjälpt mig mycket. Variera också underlag för att återhämta vadmuskeln som lätt blir stum och påverkar delarna du pratar om.
1983 • Gävle
#15
5 september 2015 kl 20:11
Gilla
Vilken bra tråd! Jag fick just svar på min punkt på skenbenet som gör ont. Ska definitivt börja med massagen, eller snarare tortyr nu i början.
1986 • Motala
#16
8 september 2015 kl 18:02
Gilla
Jag kör massage nu efter varje pass o spolar kallt vatten men e fortfarande ganska ömm.har dock inte ont när jag springer bara efteråt.ska snart springa ett lopp med asfalt så får se hur det går.kompstrumpor,special sula billiga varianten på sportaffären,och liniment samt stretching.nått mer man kan ha som hjälper?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.