Löpning Träning 7 inlägg 3274 visningar

Nedtränad?

1967 • Uppsala
#1
19 oktober 2012 - 09:48
Gilla
Jag följer just nu träningsprogrammet Marathon 4.00, och har hunnit in i vecka 9. Har tidigare goda erfarenheter av programmet 10 km/45. Den här gången går det trögare. Jag var lite sliten när jag började, men det gav sig. Jag tog det lugnt, undvek i princip intervaller etc. Det har också varit svårt att få in riktigt alla pass, nästan varje vecka har jag fått skippa några kilometer.

Hittills har mina tider trots detta legat väl i nivå med vad programmet föreskriver, och för ett par veckor sedan kändes allt toppen. Men, sista veckan har jag känt mig sliten. Småont lite här och var, och igår sprang jag långsammare än på mycket länge.

Till saken hör förstås att jag sprang längre än jag någonsin gjort i lördags, men jag känner mig ändå lite osäker inför sista veckorna fram till den hägrande maran den 11/11.

Vad tror ni? Är det naturligt att vara sliten i det här skedet av programmet? Eller är jag småskadad och borde ta det lugnt? I så fall hur? Fortsätta skippa intervaller? Kapa långpassen och springa fler korta? Jag bryr mig inte särskilt mycket om min sluttid, det får bli vad det blir efter förutsättningarna. Däremot skulle det kännas skitsurt att behöva ställa in eller bryta.

Trevlig Helg!
#2
19 oktober 2012 kl 10:27
Detta inlägg har raderats
1967 • Uppsala
#3
19 oktober 2012 kl 10:43
Gilla
Inser nu när jag tittar bakåt att jag kanske missat fler pass än jag trott. Kanske är det som gjort att det sliter nu?
1967 • Nyköping
#4
19 oktober 2012 kl 10:58
Gilla
Jag körde efter ett program för Lidingöloppet på 2.15 och kände likadant från och med några veckor in i programmet. Ungefär två veckor innan loppet drog jag ned på intensitet och volym och kroppen svarade dreikt med att bli hur pigg som helst. Så långt förhoppningsvis uppmuntrande ord, dock åkte jag på en muskelbristning prick en vecka före loppet på ett lätt 40min pass.

Jag hoppas och tror att min skada berodde främst på nya skor med mycket lägre drop (och ändrat löpsteg) ca tre veckor innan vilket kanske inte var så smart - jag körde dessutomi pass på 15-25km i dem i princip omgående vilket man i flera trådar här på jogg kraftigt avråds från.

Det jag vill ha sagt är nog egentligen att ta det försiktigt och gör inga stora förändringar inför loppet så kommer förhoppningsivs kroppen att reagera mycket positivt när du drar ned på mängden/intensiteten innan loppet.

Jag tror att du gör rätt som lyssnar på kroppen och anpassar programmet till hur kroppen känns - det är som du skriver viktigare att genomföra loppet även om det går något långsammare än du tänkt dig. Bra form/fart och tålig kropp för högre veckovolymer verkar ta mycket lång tid tyvärr !
1967 • Uppsala
#5
1 november 2012 kl 10:11
Gilla
Äh, blev inget bra alls. Först fick jag asont i höger fot (inte när jas sprang, men eftråt), och sedan en extremt meningslös förkylning. Känns som jag inte tränat på två veckor, och om 10 dagar är det dags för debutmaran.

Jag upplever att jag är bra grundtränad, sprang 12 km i måndags (innan förkylningen slagit till på allvar) i hyfsat tempo och allt kändes kanon. Men, jag har vekligen inte alla mil i benen som jag borde ha enligt programmet. (4.00). Sista tiden nu föreskriver minimal träning. Borde jag som t ex missat tremilarundan förra helgen försöka springa lite mer, om förkylningen släpper till helgen? Eller skall jag bara softa och hålla tummarna? Nån som har något tips?
Johanna Linde
1987 • Essunga
#6
1 november 2012 kl 22:38
Gilla
Jag missade min sista planerade 36km-runda innan de två lugnare veckorna före min debutmara nu i höst, fick springa 2 20km-pass istället och hade sprungit som mest 32km före maran. Min dröm var sub4 men jag gick ut lugnt. Allt gick fint och när jag hade dryga milen kvar började jag räkna efter lite, insåg att om jag spurtade sista milen så skulle det gå! Jag sprang den på strax under 51 min (mitt milrekord är 47min för tillfället) och klarade sub 4 med 20 sek! Så nöjd!

Mitt råd är att ta det lugnt sista två veckorna och bara springa några sköna milrundor främst för att inte slita på kroppen och för att hålla motivationen uppe, så tror jag att du klarar maran på sub4! Lycka till!
1967 • Uppsala
#7
2 november 2012 kl 12:10
Gilla
Tack för pepp! Kollar din dagbok och ser att du hade bra många mil mer i benen... Nåja, jag gör ett försök i alla fall!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.