Löpning Träning 16 inlägg 2520 visningar

Hur gör jag nu?

Linda Johansson
1973 • Stockholm
#1
15 oktober 2012 - 11:53
Gilla
För några veckor sedan bestämde jag mig för att börja springa. Jag har i flera år promenerat i 30-40 minuter i stort sett varje dag, men det har inte gett mig något vidare flås. Jag började så smått med att jogga lite då och då under promenaderna, någon minut här och där, för att vänja knän etc. Sedan testade jag att jogga så länge jag orkade - det blev 15 minuter (hur långt vet jag ej). Testade igen någon vecka senare, sprang i 15 minuter sen tog det tvärstopp.

Igår sprang jag med min nya pulsklocka, och den måste ha gett mig extra motivation, för nu sprang jag (efter 2 minuters gång som uppvärmning) 36 minuter i sträck (och då hade jag kommit hem, så kanske hade jag orkat lite till). 5 kilometer! Det kändes fantastiskt roligt, som en liten "milstolpe", att orka springa så "långt" :-) Min medelpuls var 159. När pulsen kom mot 168 så kände jag att det blev för mycket och saktade in lite, 162 kändes behagligt.

Min fråga är nu: hur jag jag fortsätta härifrån? Ska jag springa samma runda - 5 km - men försöka springa lite fortare varje gång? Eller ha högre puls? Enligt pulsklockan var min maxpuls 185 (spurtade på slutet) men eftersom jag inte är den som tar ut mig i onödan gissar jag att maxpulsen kanske kan vara aningen mer än 185.

Jag är enormt tacksam för alla tips jag kan få! :-) Är som sagt total nybörjare (så pass att jag sprang de två första rundorna i bomullskläder... det var ingen höjdare)
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#2
15 oktober 2012 kl 12:26
Gilla
Linda,
Mitt råd är att du börjar med att förankra en vana med löpningen. Normalt brukar en vana sätta sig efter ~20 repetitioner. I starten kan tre pass/vecka vara precis lagom.

Jag tycker inte att tider och prestationer spelar speciellt stor roll i denna fasen, så mitt konkreta råd är att du de första veckorna fortsätter på din runda, eller justerar den lite, så att du springer ca mellan 25-40 minuter på varje pass. Det viktigaste är att du genomför passen, lugnare än att blodsmaken känns i munnen, på ett så sätt att du "längtar efter nästa pass när du står i duchen efter passet".

Jag tycker att pulsklockan är ett bra verktyg, så att du kollar att du inte ligger för högt i puls, i denna fasen (150-165 kan vara ok). Vill du se om det går åt rätt håll, kan du om t.ex 3 veckor (typ pass 10) försöka springa lite fortare på din standardrunda, och sen avsluta med det sista passet (pass 20) som ett nytt testpass. Men missmoda inte om du inte ser minuter av bättre tider. Det tar lite tid att komma igång.

Jag anser att det viktigaste är att du genomför dessa 20 pass, på ett regelbundet sätt. Är det en dag som det känns jättetungt, är det ingen fara att gå några minuter. Känner du att du är väldigt stark en annan dag, kan du låta tempot bli lite snabbare i vissa delar. Om du sätter ribban lågt, är chansen större att du får etablerat denna vanan. Du kommer tidsnog att få massor med tid att sätta personbästa. Men tyvärr händer det ofta (been there done that!) att människor startar med löpning, springer tokfort i 4 veckor, och sen blir antingen skadad eller ledsnar för att det bara är jobbigt. En lugn och systematisk start, ger väldigt goda möjligheter till att löpningen kan bli en livslång del av livet.

Lycka till!
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#3
15 oktober 2012 kl 12:45
Gilla
Håller helt med Tom-Ingar ovan,
Jag började för snart 2 år sedan.
Flåset kom väldigt snabbt, dvs. jag kunde springa snabbar och längre ganska fort. Men att skapa muskler och senor som håller tar längre tid.
Mitt tips är att följa principerna ovan och inte ha för bråttom.
Det har man igen i längden. Öka inte sträcka för fort och öka inte farten för fort. Max 10% per månad.
Linda Johansson
1973 • Stockholm
#4
15 oktober 2012 kl 12:49
Gilla
Tusen tack för bra råd!! Det var nog precis vad jag behövde höra, så inte prestationsdjävulen gör att man antingen tappar sugen eller skadar sig.

Micke Larsson
1971 • Norge
#5
15 oktober 2012 kl 12:54
Gilla
"Ska jag springa samma runda - 5 km - men försöka springa lite fortare varje gång?"

Nej, spring olika långa rundor i olika tempo med olika hög puls. Variationen är allra viktigast nu, både för att behålla motivationen, men också för att hålla dig skadefri (fast det hänger ju ihop).

I övrigt håller jag med herrarna ovan, skynda långsamt.
1980 • Stockholm
#6
15 oktober 2012 kl 12:56
Gilla
Precis så tycker jag också.
I den mån du behöver ett prestationsmål att sikta på så tycker jag också att den enda (och nog så tuffa) utmaningen nu ska vara kontinuitet.
Ett bra sätt att undvika att man "råkar" tävla mot sig själv kan vara att byta rutt. Då minskar möjligheterna att jämföra. Och så blir det lite mer stimulerande för ögonen och hjärnan.

Ha kul och njut!
Linda Johansson
1973 • Stockholm
#7
10 november 2012 kl 12:00
Gilla
Jag måste bara berätta hur lycklig jag är över att för första gången i mitt liv ha sprungit EN MIL! :-) Jag tror knappt det är sant.

En MIL!!! :-)

Tror inte jag kommer att göra det snart igen (det känns i kroppen just nu... men mest skönt ont, tror jag...) - men bara att ha gjort det, så otroligt häftigt!!! :-) Det sägs ändå att nybörjare ska akta sig för rundor över 45 minuter (?) Har följt era råd och försökt få till en rutin (har sprungit 2-3 gånger i veckan i 6 veckor nu) och växlat mellan olika rundor, av olika längd, för att få variation. Kroppen känns bra, inga krämpor. Motivationen på topp :-)
HR
1972 • Stockholm
#8
10 november 2012 kl 12:08
Gilla
Linda: skaderisken ökar ganska ordentligt efter ca 45 minuters löpning, dvs risken för skaderisk blir ännu högre ju längre man är ute och är inte en konstant risk.

Däremot så har det även med tempo och lite fingertoppskänsla att göra. En person som är hel och frisk i kroppen och relativt löpotränad kan ofta snabbt lägga sig på lugna pass över en timme i tid medan en person som sprungit ett tag ändå kan vara känslig för att springa längre (i tid sett) i sin höga fart.

Det är ju individuellt så om du springer en mil - eller 12km - och det tar dig en femtio minuter till en timme så behöver du inte vara orolig men känna efter.

Ett problem som man ska ha i åtanke som kan gälla för dig är att rent muskulärt så orkar du "snabbt" mera och konditionen kan komma upp rätt fort. Däremot så är ligament och leder lite långsammare i anpassningen och tar speciellt ligament och senor tar längre tid på sig att återhämta sig mellan passen så även om dina muskler känns "fräscha" så kan du ha ett pågående slitage och det är lite det som gör att man kan få hålla igen lite i början.

Linda Johansson
1973 • Stockholm
#9
10 november 2012 kl 15:26
Gilla
Ja, det här var nog 2-3 km för långt för mig egentligen - det känns i benen nu. Ska vila lite extra, och kommer nog att vänta ett tag innan jag kör en mil igen. Men det är roligt att ha gjort det :-)
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#10
11 november 2012 kl 11:03
Gilla
Grattis!!!. kul att du drog milen :). kommer ihåg min första mil det var i maj iår fick stanna och stretcha knät 2-3 ggr men riktigt skönt endå.
Linda Johansson
1973 • Stockholm
#11
11 november 2012 kl 14:56
Gilla
Tack :-) Ja, det känns ju som en riktig MILstolpe ;-)

1987 • Råcksta
#12
1 december 2012 kl 23:44
Gilla
Att springa med klocka har definitivt givit mig mycket sporre och har främjat min utveckling, så även i ditt fall.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
Johan F
1975 • Huskvarna
#13
2 december 2012 kl 00:29
Gilla
Härligt att se fler som nyligen börjat springa!
Grattis till dina framsteg Linda!

Jag började lite lätt i somras att jogga, och tycker väl först nu det börjar lossna litet. I förra veckan beställde jag en bok, "Löpträning mitt i livet" skriven av Marcus "Mackan" Nilson. Du hittar boken här: http://sapiens.se/Boken/Order.html

Jag har läst halva boken på tre dagar och jag älskar den! Den besvarar många av mina nybörjar frågor, bekräftar andra och lär mig enormt mycket mer om löpning, glädje och enkelhet.

Med vänlig hälsning,
Johan
Linda Johansson
1973 • Stockholm
#14
2 december 2012 kl 15:49
Gilla
Tack för boktips och positiv feedback :-) Det är verkligen trevlig stämning på det här forumet, tycker jag.

Idag sprang jag för övrigt för första gången i riktiga minusgrader. Hardcorelöpning, i min bok! :-D Det kändes helt okej, riktigt skönt någonstans i mitten, men jag måste nog köpa (1) skor med dubbar, för det var halt, och (2) ett par vettiga vantar. Tog ett par sådana där supervarma med ludd i - men de fick jag ju ta av och hålla i efter ett tag eftersom jag blev supersvettig. Och efter löpningen kände jag mig lite yr - hade nog sprungit med uppdragna axlar och spänt mig.

Nu förtjänar jag en lussekatt :-)
Linda Johansson
1973 • Stockholm
#15
20 december 2012 kl 12:08
Gilla
Klarade 5 km under 30 minuter idag! Jag är så lycklig :-)

Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#16
20 december 2012 kl 16:45
Gilla
Bra jobbat!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.