Löpning Kost & Näring 13 inlägg 6763 visningar

Nackdelar med mjölk?

1982 • Lund
#1
20 maj 2008 - 22:18
Gilla
Ibland, oftast när jag har tränat, kan jag bli så jättejättesugen på mjölk att jag lätt sveper en liter rakt upp och ner. Jag dricker nästan en liter mjölk om dagen nu för tiden och kan jämföra min mjölktörst med andras sötsug.
Är det verkligen nyttigt att dricka så här mycket mjölk?
2006 • Alingsås
#2
21 maj 2008 kl 02:33
Gilla
Intressant fråga, jag vet ej svaret men är också nyfiken. Har svårt att tänka mig att det skulle vara onyttigt, om man bortser från att det är lite sött och innehåller en del fett. Men det behöver iofs inte vara onyttigt. Hoppas någon med kunskap svarar.
1966 • Karlstad
#3
21 maj 2008 kl 07:37
Gilla
Proteiner, fett och vitaminer.. kan det vara något för en tränande löpare? :-)
Katten
1967 • Hemma
#4
21 maj 2008 kl 07:54
Gilla
Tål man mjölk är det ett ypperligt livsmedel enligt min mening. Mjölk, fil, yougurt innehåller väldigt många vitaminer och mineraler förutom kolhydrater, protein och fett. C-vitamin och järn saknas dock. Vidare är homogeniseringen är en onödig process men mjölk är ändå en ganska naturlig produkt.
EvaMarie
1957 • Linköping
#5
21 maj 2008 kl 07:56
Gilla
De proteiner som finns i mjölk är tydligen extra bra och lätta för kroppen att ta upp när man har tränat. Det är därför som exempelvis Gainomax och en del andra återhämtningsdrycker är mjölkbaserade.

Så länge som du känner att du mår bra av det - att du är sugen på mjölk är ju ett tecken på det - är det absolut inget att bekymra sig över. Det är snarare bra att du har kommit på något som funkar för dig.

Jag tillhör också de som gärna dricker mjölk efter ett träningspass. Eller ännu hellre Oboy . Då blir det ännu mer kolhydrater!

Förklaringen till att en hel del människor är negativa till mjölk är att allt fler blir laktosintoleranta eller inte tål mjölk av andra orsaker. De måste alltså se upp med mjölkintaget för att inte bli dåliga i magen.

Anledningen till att vi i Norden av tradition dricker mjölk är helt enkelt att de flesta av oss har ett enzym som gör att vi tål mjölk och kan ta upp näringsämnena i mjölk. Att många från andra delar av jordklotet inte dricker mjölk beror på samma sätt på att de saknar detta enzym och därför inte mår bra av att dricka mjölk.
Angelica H
1978 • Mattmar
#6
21 maj 2008 kl 08:24
Gilla
Din jämförelse med andras sötsug är inte ett dugg konstig, det är förmodligen ett sötsug du får när du blir sugen på mjölk. Mjölk har visserligen lågt GI, vilket man lätt tolkar som att det påverkar blodsockret lite. Det är dock inte riktigt sant, eftersom mjölk samtidigt har ett väldigt högt II, insulinindex, och alltså orsakar hög insulinutsöndring. Mjölk höjer alltså blodsockret mycket och diabetiker får ofta upplysningen att ett glas mjölk motsvarar 6 sockerbitar.

Personligen är jag av den åsikten att livsmedel med naturligt socker (typ mjölk/russin/frukt) är att föredra framför sådana med raffinerat, vitt socker (typ sötad yoghurt) så jag instämmer med föregående skrivare – drick mjölk om det funkar bra för dig. Men det kanske är kul att veta att det finns en anledning till suget?

1981 • Katrineholm
#7
21 maj 2008 kl 09:52
Gilla
Jag tycker också mycket om mjölk och dricker det gärna.

Något som kan vara bra att tänka på är att kalcium hämmar järnupptaget, så om man har dåligt blodvärde ska man helst undvika att dricka mjölk när man äter järnrika livsmedel.

Jag till exempel, undviker att dricka mjölk när jag äter blodpudding och levepastej
1982 • Lund
#8
21 maj 2008 kl 10:58
Gilla
Ok, Tack för alla svar! Angelica - Ja, det var faktiskt skönt att få en förklaring till det. Känns lite konstigt att ha ett sånt sug efter mjölk. Kanske kan vara bra att hålla sig till röd mjölk, den är ju inte lika mkt "behandlad". Fortsätter dricka mjölk med gott samvete då men undviker att ta dem samtidigt som järntabletterna!
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#9
21 maj 2008 kl 12:49
Gilla
när ni ändå tar upp blodpudding och järntabletter, så har jag förstått det så att man med fördel ska dricka apelsinjos till dessa. Har för mig att det var för att c-vitaminen hjälper till att ta upp järnet.
Veronica Nyström
1983 • Göteborg
#10
21 maj 2008 kl 13:17
Gilla
ett litet inlägg i debatten... fettet som finns i mjölk är mättat fett... pågår just nu en stor debatt kring huruvida det mättade fettet är dåligt eller inte men enligt den kunskapen jag som kost- och friksvårdspedagog har med mig så är det mättade fettet inte bra för kroppen eftersom det bidrar till hjärt-kärlproblem... När man talar om mängder upp till en liter per dag kan det ju vara av intresse vilken mjölk man väljer, standard, mellan eller lätt för att ev kunna göra en förändring och få i sig mindre av det mättade fettet. I övrigt tycker jag precis som övriga, massor med bra näringsämnen!
Peter G
1988 • Stockholm
#11
21 maj 2008 kl 16:02
Gilla
Jag dricker även jag kollosala mängder mjölk. Minst en liter om dagen. När jag är och handlar köper jag ofta en gul, en blå och en grön. Blandar gul och blå till mat då jag inte tränat såsom frukost och middag på vilodagar. Grön dricker jag efter träning, men då brukar jag också sätta i mig apelsinjuice och äppeljuice.

Har inga vetenskapliga bevis på att det här är smart, eller bra på något sätt. Men jag tycker kroppen verkar må bra av det, så det är bara att köra på tror jag!
Peter
1983 • Uppförsbacken
#12
21 maj 2008 kl 18:37
Gilla
Här är en "ny" artikel i Läkartidningen om ett "gammalt" ämne som jag tycker är bra. Själv försöker jag begränsa mjölkprodukter i min diet till ett minimum som jag anser vara nödvändigt.
Till den som är intresserad:
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397
Mats Jonsson
1965 • Linköping
#13
22 maj 2008 kl 14:37 Redigerad 22 maj 2008 kl 14:39
Gilla
Jag hör till de (få?) som fortfarande i fullvuxen ålder tycker mjölk är helt vansinnigt gott. Kan dricka i princip hur mycket som helst, tills det är slut :)
Jag försöker mest hålla mig till mellanmjölken som är lite mindre fet men ganska god.
Man ska tänka på att mjölk innehåller mycket mjölksocker. Det är alltså inte bra för tänderna. Annars är det nog bara att dricka på.
Jag har druckit kopiösa mängder i över 40 år och tror inte på en långsam mjölkdöd inom kort, eller ens mjölksjuka..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.