Löpning Träning 8 inlägg 4044 visningar

Löpning med astma, funkar det?

Marit
1974 • Kristianstad
#1
14 september 2012 - 19:44
Gilla
Har de senaste åren märkt mer och mer av pollensäsongerna och har nu fått diagnosen allergisk astma. Det sabbar, än så länge, hela sommarsäsongen vad gäller löpning trots medicinering (antihistamin+kortison+luftrörsvidgande) och käcka tillrop att träning är bra och att även astmatiker kan ha ett normalt sportliv. Har någon gått igenom samma sak och har tips på hur man ska tackla detta? Träna löpning bara på vintern, testa någon ny medicin, springa någon viss sorts pass eller ge upp och byta sport?
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#2
14 september 2012 kl 20:13
Gilla
Jag själv har astma och periodvis enorma bekymmer. Upvärmning är a och o samt att man medicinerar rätt. Har du Pef mätare? Disskutera med din läkare kring medicineringen, ibland måste den ökas etc. vet inte hur länge du haft astma men många astmatiker lär sig rätt bra att känna sin kropp vs medicinering. En annan sak är att ju bättre kondition du får så brukar astmabesvären vara mindre.
1963 • hunnebostrand
#3
14 september 2012 kl 21:05
Gilla
Klart det funkar.Är asmatiker sen liten och har lärt mig hur det funkar för mig o hur jag skall medicenera för mina behov .Vet ochså att många elitiddrottare(genm sportspegeln) lider av astma t.e.x
torgny mogren marit björgen och en av dom största nämligen haile gebreselasse så ta det vackert o prova lär dig dina behov av medecinbehovet och bertil har helt rätt att ju bättre kondis lika med mindre medecin själv tar jag alltid en dos luftrörsvidgande 10 min före träning o tävling o kortison varje kväll och det passar min astma och håller i princip alla anfall borta så lycka till och lär dig själv det är absolut det bästa
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#4
14 september 2012 kl 21:06
Gilla
Var och varannan längdskidåkare i världseliten har ju astma så visst går det. Jag har själv astma. Kör symbicourt på vår och försommar. Tyvärr blir det lite svårt att prestera på topp på våren, men att träna på bra går fint för det mesta.
Annika P-B
1967 • Hässleholm
#5
14 september 2012 kl 22:11
Gilla
Singulair http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19980123000096&DocTypeID=7&UserTypeID=2

i kombination med Pulmicort och Oxis fungerar bra för mig.
Är det gräspollenallergi du har? Om den är kraftig kan du kanske vara "en kandidat" för gräspollen"vaccinering" med
Grazax tabletter http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20040916000712&DocTypeID=7&UserTypeID=2

Prata med din läkare, det finns många olika behandlingsmetoder och säkert mer att göra för att du ska slippa ha så stora besvär.

Lycka till!
1995 • Mölndal
#6
14 september 2012 kl 22:16
Gilla
Har inte bara allergisk astma utan även ansträngningsastma. och det funkar utmärkt!
1975 • Hässelby
#7
15 september 2012 kl 10:35
Gilla
Jag har också astma och pollenallergi. Det man får räkna med under pollensäsongen är att kapaciteten går ner något. Men det behöver inte bli så illa om man känner sin sjukdom väl och kan mota Olle i grind. Det viktiga för att kunna klara säsongen är att börja medicinera i tid - innan man börjar känna av problemen.

Jag börjar med antihistaminer 2-4 veckor innan pollensäsongen kommer igång. I mitt fall (börjar med hassel) betyder det att jag vissa år får börja ta tabletterna i februari/mars. Samma sak gäller inhalationskortisonet. Inför förkylningssäsong och pollensäsong behöver jag alltid gå upp lite i dos för att hålla nere inflammationsrisken. Och det måste jag också göra innan jag får problem.


Marit
1974 • Kristianstad
#8
15 september 2012 kl 10:58
Gilla
Tack för alla tips. Det verkar vara framförhållning och koll som gäller helt enkelt. För mig tror jag att det är björken som sätter igång det och sedan blir det ännu värre när gräset kommer igång.
Jag försöker träna en hel del kondition inomhus på löpband eller crosstrainer men det är ju inte så kul som att vara ute.
Har inte provat att hålla koll på kapaciteten med en PEF-mätare men det verkar smart.
Ska öka min inhalatordos (inom det läkaren godkänt så klart) och se om jag inte kan få lite skön sensommar/höstlöpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.