Löpning Kost & Näring 81 inlägg 8824 visningar

Mjölk = Cancer?

1986 • Stockholm
#1
23 juli 2012 - 22:32
Gilla
Studier som visar att mjölk och andra mejeriprodukter framkallar cancer blir allt fler...

Här är två amerikansk studier sammanfattade på svenska:

Mjölk kan vara farligt - Del 1 http://plantalicious.blogg.se/2012/july/mjolk-kan-vara-farligt.html

Mjölk kan vara farligt - Del 2 http://plantalicious.blogg.se/2012/july/mjolk-kan-vara-farligt-del-2.html

Vad anser ni?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
#61
25 juli 2012 kl 10:44 Redigerad 25 juli 2012 kl 10:47
Detta inlägg har raderats
1986 • Stockholm
#62
25 juli 2012 kl 13:27
Gilla
Är det någon som har sett dokumentären Got the Facts on Milk? Är den sevärd?
http://www.imdb.com/title/tt1065086/
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#63
25 juli 2012 kl 13:41
Gilla
Det är lite synd, men typiskt, att inlägg om mat och dryck vållar sådana häftiga/hätska reaktioner och att man förlöjligar och hånar människor med andra åsikter. Mat väcker känslor.
Tycker man inte att ämnet har att göra i ett löparforum är det väl bara att låta bli att läsa?

Nya rön möts ofta av mycket skepsis och motstånd, det är väl vårt inneboende motstånd mot förändring som ligger till grund för det.

Av personliga skäl är jag påläst och har satt mig in i mycket forskning och vetenskapliga studier ang matens inverkan på cancer.
Jag undviker mjölkprodukter, socker och vetemjöl. Bland annat.

Man gör som man vill. Dock talar mycket för att dagens epidemi av cancer (Jo, cancer har ökat oerhört de senaste deciennerna, särskilt i väst, särskilt bland unga människor) beror på vad vi stoppar i oss, miljön vi lever i och hur vi rör på oss.

Cancer och löparknä spelar i olika divisioner. Man kan förresten ha båda.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#64
25 juli 2012 kl 13:57
Gilla
Den här tråden och debatten belyser två av vår tids trender. Vår dröm om snabba lösningar och att se födoämnen som problem.

Vi letar efter en quickfix för alla våra problem. Se bara kvällstidningarna som utlovar "tappa 15 kg på 2 timmar och få en platt mage". Nu inbillar vi oss att vi skall slippa alla sjukdomar om vi skippar mjölk - kolhydrater - fett eller vad du vill. Lite som patentmedicinerna som såldes på marknader förr.

Roligast blir debatten när den förs med anekdotisk bevisföring. - "Tidigare när jag var nykterist orkade jag knappt gå upp för en trappa. Sedan började jag ta mig ett glas vin någon gång ibland. Ja och så började jag träna också. Nu springer jag maraton. Tänk vilken skillnad lite vin gör."

Att se födoämnen som problem inte som resurs är ett annat problem. Inte konstigt att flickor drabbas av ätstörningar. Undvik det och undvik det.
Alla dessa människor som vill att vi skall känna dåligt samvete för vad vi väljer att stoppa i oss, som nu mjölk. Vilket ansvar tar de för ätstörningar?
Robin
2008 • Götet
#65
25 juli 2012 kl 14:46
Gilla
Många verkar blanda ihop råd för folk i riskgrupper med folk som inte är i riskgrupper. T ex kostråd åt folk med metabolt syndrom eller höjd risk för cancer är en helt annan sak är för en frisk joggare.

Är man frisk får man relativt små effekter av denna typen av kostomläggningar så för många är det rationellt att fortsätta med onyttiga beteenden. För vissa som tycker det inte är lika jobbigt med omläggningar och uppskattar resultaten är det rationellt. För folk som är sjuka är det dock en väldigt viktig fråga!

Att när sakfrågor om sjuka diskuteras gå in och säga "jag röker och har inte cancer" eller liknande anecdotal fallacies är respektlöst imo.



För övrigt tycker jag det är rätt sjukt att vi accepterar att folk ger barn mat som gör dem närsynta och får skallskador. Barnmisshandel och d-vitaminbrist ger för övrigt väldigt lika symtom, tål att filosoferas över...

Närsynthet: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1034/j.1600-0420.2002.800203.x/pdf
Skallskador: http://vimeo.com/10489302 (börja 11.50 typ om ni har ont om tid)

Visst jag håller låg profil och säger inte till mina vänner att de misshandlar sina barn, men jag tycker fortfarande situationen är väldigt olustig och på nätet tycker jag verkligen inte man ska skämta om det eller försöka spåra ur debatten. Det är viktiga frågor och ska vi gå framåt är det viktigt att vi tar debatten och gör det seriöst...
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#66
25 juli 2012 kl 15:10
Gilla
Björn: du gav mig dagens skratt med "...15 kg på 2 timmar"
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#67
25 juli 2012 kl 16:58
Gilla
Veganerna: "Kött och mjölk orsakar cancer! Det finns massor med studier som visar det. Ät vete och frukt istället!"

LCHF:arna: "Vete och frukt orsakar cancer! Det finns massor med studier som visar det. Ät kött och mjölkprodukter istället!"

Christian
1980 • Gävle
#68
25 juli 2012 kl 17:20
Gilla
Håller med dig 100% Maria!
HR
1972 • Stockholm
#69
26 juli 2012 kl 22:19
Gilla
Jag läste idag ett intressant inlägg av en som odlar cancercell-linjer in vitro på laboratorium som gjorde ett inlägg på Funbeat, av alla ställen. Hon skriver att de odlas i en blandning av socker och fett, aldrig enbart socker. Enbart socker överlever inte cancer-cellerna på, vilket strider mot ett av de främsta anti-socker argumenten som man brukar svinga med: att socker göder cancern.

Cancercellerna klarar sig tydligen inte på enbart fett heller.

1986 • Stockholm
#70
27 juli 2012 kl 08:37
Gilla
Henrik, skulle du kunna dela med dig länken till det inlägget?
HR
1972 • Stockholm
#71
27 juli 2012 kl 09:32 Redigerad 27 juli 2012 kl 09:33
Gilla
http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=563885&PageNumber=7

Scrolla ned till mitten av sidan. Om en person som dagligen jobbar med det säger att det förhåller sig så så betyder det mer för mig än tio nätartiklar med "egna" teorier.

Observera att jag själv INTE tycker att man ska trycka i sig raffinerat socker eller större mängder snabba kolhydrater till vardags. Men jag lägger inte cancerbördan på sockret allena.

Däremot så ser jag att diskussionerna på de olika forumen är ganska så exakt lika, både vad gäller ståndpunkter och argumentation. :)

1969 • Åkersberga
#72
27 juli 2012 kl 10:46 Redigerad 27 juli 2012 kl 10:50
Gilla
Moget Kristoffer. Kanske ditt inlägg skulle varit i en annan tråd.
Nej det finns ju inga studier på området av denna nymodighet.
Så här skrev Linné 1732 efter att ha varit runt i olika delar av landet:
”Lappen äter intet bröd, lever doch frisk, att han är ett exempel. Jag såg gubbar om 60 åhr i fiellen springa som barn, ja lägga foten på nacken, det jag wist deducerar a defectu panis ( av avsaknad av bröd). Alla som äta mycket bröd hafwa en obstruerad maga.. Lappen som äter inga vegetabilier, utan pure carnivorus ( är ren köttätare), vere psces, aestate lac, automne aves, hyeme pisces ( om våren fisk, om sommaren mjölk, om hösten fågel, om vintern fisk): lätt, wig, lång lifvat”.

Med skåningen var det helt annorlunda, skrev han från sin skånska resa. Han äter mest vegetabilier, gröt bovetegröt, kål, ärter etc.: ”stor, tung, grov, owig, ej gammal.”

Edit: Förlåt alla fina skåningar, kunde inte låta bli. Är själv från Blekinge och tillhör nog samma kategori enl. Linné, så jag tog mig friheten.
Shadow Man
1970 • Lund
#73
27 juli 2012 kl 19:44
Gilla
Ja jisses, hela den här tråden är ju en orgie i mogenhet, verkligen.

Den viktigaste skillnaden mellan Lappen och Skåningen kanske inte var VAD de åt utan snarare HUR MYCKET.

De Kenyanska elitlöparna som bevisligen äter 89% kolhydrater varav hälften faktiskt utgörs av raffinerat "vitt" socker (som de häller i i sitt kvällste) borde ju dö som flugor. Men de gör de inte, de får inte ens diabetes. Hur kommer det sig?
Ni som anser er veta allt kan väl enkelt förklara det.

Personligen anser jag att risken att drabbas av cancer är tusen gånger högre för internettroll som helt överfokuserade på konstiga dieter framlever sina liv stiillasittande framför datorn, ivrigt bloggande hur "optimal" deras livsföring är.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#74
27 juli 2012 kl 20:41
Gilla
Om Carl von Linné hade varit i Kina och sett vigören hos risätarna, eller om han träffat 95-åriga majsfrossande Tarahumaragubbar som springer 5 mil i bergen, eller om han besökt de exeptionellt friska kolhydratätande Kitavaborna eller världens längst levande människor; Okinavaborna, som lever på olika sorters potatis till 90% så hade han nog reviderat sin syn på kolhydrater.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#75
27 juli 2012 kl 21:01
Gilla
Så här är det: Det går bara runt, runt, runt.

När jag var 5 år så släpade min pappa runt mig på diverse föreläsningar med Alf Spångberg och diverse Levande Föda-predikanter.

Sen blev det Atkins, stenålder, paleo och allt det där.

Och sen börjar det om. Nu är det Durianrider och Jimmy Moore. Livsmedelsverket och Kostdoktorn.

Sanningen ligger mitt emellan.
Sven Andersson
1966 • Kista
#76
27 juli 2012 kl 21:41
Gilla
Nej. Sanningen ligger _någonstans_: i något hörn, i mitten, uppe, nere. Per individ.

Postulat.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#77
27 juli 2012 kl 21:59
Gilla
Ja, Sven, så kan man se det. Ingen har alla svar när det gäller kost.
Eric Z
1970 • Jönköping
#78
28 juli 2012 kl 09:37
Gilla
Hur många forum har har du slängt ut den här frågan i Plantalicious? Åtminstonde ett till och på samma dag t.o.m.
Den här typen av veganpropaganda tycker jag vi kan klara oss utan här.
Micke Larsson
1971 • Norge
#79
28 juli 2012 kl 11:28
Gilla
Eric, jag skulle snarare kalla det bloggpropaganda än veganpropaganda.
Eric Z
1970 • Jönköping
#80
28 juli 2012 kl 11:42
Gilla
Ja, ok.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.