Cykel Övrigt 477 inlägg 23061 visningar

Rookie-tråden!! Alla kategorier!

Jenny B
1977 • Sundbyberg
#1
12 juni 2012 - 10:32
Gilla
Hej!

Som cykelentusiast men inte proffs el den som tävlar behövs en egen tråd! Hoppas på många bra frågor från alla som behöver veta, och många bra svar från er som vet!


Jag börjar med en fråga om transport, ska åka till Gotland i sommar, utan bil och med 2 barn, väskor, rubbet Vill gärna få med cykeln på semestern men hur går man till väga då?!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1968 • Kristianstad
8 juli 2012 kl 16:22 Redigerad 8 juli 2012 kl 16:22
Gilla
Ett tillägg till så väl nybörjare som erfarna:
Vill du köra snabbare på din vanliga cykel?
Cykla på en väl servad cykel, det går mycket lättare. Den ska vara rengjord, väloljad - så väl kedja och andra rörliga detaljer, justerade bromsar som inte ligger på...och kör med rätt lufttryck i däcken.
Se sedan till att du sitter rätt, använd cykelskor och cykelbyxor och framför allt så undvik fladdrande kläder som stoppar farten.
Du kan även ta dig till cykelhandlaren och köpa ett par lättare däck och lättare slang.
Det är mycket billigare än att köpa en ny cykel och du kommer bli snabbare.
En billig cykeldator - finns för under 100 kr på t.ex. Biltema gör också cyklingen roligare och du har lätt koll på farten utan att behöva "fippla" med en telefon.
Ladda dock gärna ned en app som fungerar bra för att få koll på dina rundor. Det blir som ett gift! Man vill cykla snabbare/längre än gången innan och det ger en bra överblick över din samlade träning.
Sofia Björketun
1971 • Bromma
8 juli 2012 kl 20:09
Gilla
@Jenny: Vi låter rätt lika, har jag reflekterat över när jag läst vad du skrivit här i Forumet :)
Cyklarna med, för den delen :D
Jenny B
1977 • Sundbyberg
8 juli 2012 kl 21:47
Gilla
@ Sofia; Kul, eller ja, du vet! Alltid skönt å höra att nån annan har lite samma problem å funderingar! Ska vi försöka få ihop en runda tillsammans nån dag?! Snacka lite cykel å träna lite?! Jag letar reda på dej på FB veta! :)
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
8 juli 2012 kl 23:55
Gilla
@Jonas Magnusson och Sofia - tack för era uppmuntrande ord. Precis vad jag behöver höra, att det GÅR cykla VR på en vanlig cykel. Såklart får man kämpa på lite mer än om man har en racer, men med lite envishet ska det väl inte vara omöjligt. Imponerad av dig Sofia att du har trampat dig runt hela tre gånger på en vanlig cykel. Det du beskriver om att vara bromskloss till någon man cyklar med är precis det jag är rädd att jag skulle bli om jag lyckades locka någon med mig. Eller omvänt, jag skulle få vänta på någon som cyklar långsammare och det är ju inte heller kul. Så nä, solo får det bli såhär första gången.
@Jonas Jönsson - tack för tipsen på billiga cyklar, men eftersom jag inte är "frälst" som cyklist än får det vänta. Kankse efter VR. Eller så vill jag inte ens titta åt en cykel igen efter den rundan :)
9 juli 2012 kl 09:10
Detta inlägg har raderats
9 juli 2012 kl 09:26
Detta inlägg har raderats
MalmalH
1978 • Lenhovda
12 juli 2012 kl 06:42
Gilla
Jätte bra tråd!!
Jag är oxå ny på cykel och började träna för tjejklassikern i mars. Då cyklandes på en MTB. Snabbt upptäkte jag att cykling nog var min grej. Men eftersom jag inte ville lägga så mycket pengar på ny cykel när MTB fungerade så bra investerade jag i landsvägsdäck (ok min cykel ser helt koko ut men ja det fungerade)! Den 15 maj fick jag en galen ide om att oxå köra VR!! Och det gick fin fint på min MTB, MEN ja nu när jag insett att detta är skit kul, har jag börjat snegla på en röd o svart Merida race lite 901-com. Någon som ha erfarenhet av denna instegcykel??

Jag har lite funderingar kring färddatoter. På MTB har jag den enklaste modellen, men undrar om någon kan rekommenderar en hyfsad färddator och vad en sådan bör innehålla??

Definitivt utan trosor!!!






ViktoriaS
1975 • säffle
12 juli 2012 kl 07:44
Gilla
Jag har funderingar på cykelbyxor, vart köper ni, vilken modell, mest prisvärt? Gjorde givetvis misstaget att köpa 2 par billiga med dålig passform..
1963 • Norrköping
12 juli 2012 kl 08:38
Gilla
@MamalH det räcker gott med enklaste modell av cykeldator.

@ViktoriaS ett par såna här kanske ? http://road.cc/content/review/45199-dhb-ladies-aeron-race-bib-short
1966 • Hässleholm
12 juli 2012 kl 08:49
Gilla
@VictoriaS http://www.rosebikes.se/artikel/assos-t-filady-bib-shorts-new/aid:527615
Har dock ej provat den kvinnliga varianten.
12 juli 2012 kl 10:21 Redigerad 12 juli 2012 kl 10:26
Detta inlägg har raderats
ViktoriaS
1975 • säffle
12 juli 2012 kl 11:18
Gilla
Tusen tack för era tips, ska kolla på dem :)
1968 • Vällingby
12 juli 2012 kl 12:02
Gilla
Jenny B
1977 • Sundbyberg
12 juli 2012 kl 19:56 Redigerad 12 juli 2012 kl 19:56
Gilla
Fick hem mina byxor som jag beställt idag http://www.sportshop-online.se/cykelklader/kortbyxor-knickers/rogelli-cykelbyxor-econ-1.html
, gick ju väldigt snabbt (beställde i förrgår kväll, kom hem i brevlådan direkt!) å smidigt! Tyvärr givk växelörat idag så det lär ta ett tag innan jag kan prova dom. :(

1968 • Tolfta
12 juli 2012 kl 20:04
Gilla
Coolmax paddingen är banne mig bäst... fast det är ju bara enligt mig =)

Mvh
Fritz
Mange
1991 • U-sala
12 juli 2012 kl 21:40 Redigerad 12 juli 2012 kl 21:40
Gilla
Tjena, ny i branshen här så tror denna fråga passar in i tråden hyffsat iallafall..
När jag krigade mig genom VR detta år så använde jag mig av liten ipod som jag hade i ryggfickan så jag kunde lyssna på lite podcast och musik, tyckte det hjälpte rätt mycket för att få bort tankarna på dom trötta bena och piskande regn i ansiktet. Men vad jag kunde se var det ytterst få som hade det. Har det något med stilpolisen att göra (kanske Fritz kan svara på)? Eller är det något som andra använder? Kanske har ni bra tips på cykelmusik?

Att tillägga är att jag endast hade en öronpropp i örat så jag kunde höra bilar och ljud runt om mig..!

Sven Kristiansen
1969 • tøcksfors
12 juli 2012 kl 22:00
Gilla
Problemet med musikk på øret, er at det tar bort oppmerksomheten din. Det beste man kan gjøre for mental støtte når man er trøtt. Er å sykle med andre og støtte hverandre. Om man sykler alene kan man også tagga seg selv med rop og skryt. Det virker ganske bra. Eller man kan heie frem andre syklister man ikke kjenner. Og noen vil da garanteret heie tilbake. Musikk til syklingen bruker jeg kun på trainere eller til spinning. Hva stilpolisen sier om dette vet jeg ikke. Men tror ikke han liker det
1968 • Tolfta
12 juli 2012 kl 22:08
Gilla
@Mange jag precis som du kör alltid med musik i öronen när jag hojjar ensam, även HVR kördes med VNV Nation i skallen, dock precis som Sven säger så måste du kolla lite extra runt omkring dig då du kanske inte hör allt. Dock har jag inga problem med bilar etc då jag hör dem nästan lika snabbt som utan musik i öronen, tycker vindbruset sänker hörseln lika mycket som musiken gör.
Sedan finns de som ratar sådant ö.h.t. och påstår en massa saker, men då är de som promenerar med Mp3 lurar i öronen lika farliga eller de som kör bil och spelar hög musik, man måste som sagt vara extra uppmärksam och kolla ett par gånger extra.

Har inget med stil att göra, dock så kanske man ser ut mer som proffs med dem i, fast istället för en skrikande sportdirektör så har man ljuvlig synthmusik som dunkar på och driver en framåt. =)

Mvh
Fritz
MalmalH
1978 • Lenhovda
14 juli 2012 kl 10:02
Gilla
Det här med cykelbyxor!! Jag hade först ett par vanliga som slutade i midjan. Jag var jätte nöjd och hade absolut inga problem med "skav" i midjan! Sen inför VR bestämde jag mig för att köpa ett par långa byxor eftersom jag skulle köra på natten o misstänkte kyla! Alla rakommenderade bib (hängslen), vilket jag köpte!

VILKET helvete!!!

Jo för som tjej är man ju konstruerad så att det är lämpligast att göra sina behov sittandes!! Biben ska ju vara det understa lagret och över det hade jag en cykeltröja med extra (korta) cykelhandskar samt ett antal energiprodukter. Över detta hade jag en 2lagers vindstopper samt överst en tunn cykeljacka som skydd för lite regn! Super tyckte jag tills dess att jag behövde kissa första gången!!!! Bajamajor är VÄLDIGT trånga utrymmen!!

Jag kan efter detta konstatera:
1. Bib är skönt, så länge man inte behöver kissa, vilket för mig motsvarar turer på Max ca 7 mil! OM MAN ÄR TJEJ ALLTSÅ!!!
2. Om man ändå väljer bibs för längre turer kanske man måste minska ner vätskeintaget så man inte behöver kissa typ en gång i halvtimmen, speciellt inte om man har ett tidsmål och en dålig blåsa alternativt att undvika många lager ovan på och att ha saker men inte vill förlora i fickorna på cykeltröjan!!!!!
3. Och om man ändå väljer bib och har ett tidsmål bör man träna hemma med hela utrustningen först så man vet vilket tillvägagångs sätt som går snabbast! Som jag ser det finns det två sätt
À. Man drar upp alla lager över och typ hänger de runt halsen (om de inte är i en jackaform som man lätt kan ta av), dock med risk att saker kan trilla ut!
B. Man trär igenom hängslena igenom armarna på cykeltröjan, minskar risken för att saker trillar ut, men är ganska omständligt speciellt i ett trångt utrymme, om tröjan är långärmad eller om man är svettig!!!!
4. Nästa VR blir det korta cykelbyxor av midjemodell med "benvärmare" (om det blir kallt), för min del!!! Bibsen kommer tjäna som träningsbyxor på kortare pass!!!
1968 • Tolfta
14 juli 2012 kl 10:40
Gilla
Mamalh: Ja att vara tjej och ha bib har sina nackdelar, dock har jag för mig att det finns modeller som har spänne som knäpper upp hängslena så ni slipper strippa helt för att göra något så banalt som att kissa.

Själv svettas jag ut allt när jag tränar så det är sällan jag behöver kissa under träning.

Mvh
Fritz
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.