Löpning Träning 99 inlägg 17751 visningar

Halvmara under två timmar med 100% näsandning

Anders Olsson
1969 • Stockholm
#1
2 juli 2012 - 10:36
Gilla
I lördags sprang jag ett halvmaraton och andades bara genom näsan. Det var mitt första tävlingslopp någonsin och det var en intressant upplevelse. Fick litet blodad tand, så det blir nog fler lopp framöver :)

Under tre års tid har jag tränat till och från med cykling, stavgång, promenad, joggning, simning och bara andats genom näsan (förutom vid crawl-sim). Träningen har varit väldigt lågintensiv med fokus på hälsa och jag har inte tagit tiden eller mätt upp några sträckor.

Inspirerad av en kompis Håkan Wester, som sprang Stockholm marathon och näsandades 40% av tiden och återhämtade sig mycket snabbare än normalt, föddes idén 3 juni om att själv springa ett lopp. Så på bara 27 dagar lyckades jag träna mig i tillräcklig form för att klara av att springa en halvmara under två timmar och bara andas genom näsan.

Kanske kan det inspirera dig att testa näsandning nästa gång du springer och bl a sänka den inre stressen och eventuellt minska risken för sjukdomar och skador !?

Min resa finns att läsa på - http://anders.medvetenandning.se/?p=150.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1989 • Enskede
#21
2 juli 2012 kl 18:22
Gilla
Scott Jurek tog upp ämnet i hans bok "Eat and run". Det verkar dock snarare vara en teknik som stimulerar fram till att andas mer aktivt med hjälp av sitt diafragma istället för med bröstet än näsandningen i sig som är målet. Jag är själv osäker på vad det betyder rent konkret, men han beskriver även olika övningar där man exempelvis ligger på golvet med en bok på magen för att andas på "rätt" sätt.
1978 • Arboga
#22
2 juli 2012 kl 18:34
Gilla
Jag fattar fortfarande in hur näsandningen kan öka fettförbränningen mera än munandning när man är aktiv? Du utgår på något sätt ifrån att andas man med munnen så syresätters inte kroppen tillräckligt, samtidigt som du erkänner att maxprestation förutsätter andning genom munnen.

Jag kan hålla med om att i vissa situationer så är näsandning att fördra av hygieniska skäl och trivselfaktorn ökar om man slipper se in i svalget på en person vid representationsmiddagen. Det kan säkert vara avslappnande att andas med näsan, jfr med profylax andning där man andas in genom näsan och ut genom munnen.

Men när jag presterar så skiter jag i hur jag ser ut och föredrar att flåsa genom munnen. Jag har svårt att se att jag kommer springa fortare genom att dra in genom näsan.

Bakterieargumentet låter bara fånigt, näsan kan inte filtrera 100% av det som kommer, så finns det skadliga bakterier så får jag in dem i alla fall.
Gunnar
1973 • göteborg
#23
2 juli 2012 kl 18:41
Gilla
Bristande fysiologiska kunskaper kombineras av en stark vilja att sälja sin bok och kurser leder fram till startande av detta. Bilden med honom med tejpen för munnen säger allt. Vore bättre om han köpte en annonsplats istället för att besudla forumet med förtäckt reklam
Anders Olsson
1969 • Stockholm
#24
2 juli 2012 kl 21:10
Gilla
Kristoffer skrev "Klart du tränar upp din kondis genom att begränsa syretillförseln till kroppen, är ju samma principer bakom höghöjdsträning."

Intressant att du jämställer näsandning med höghöjdsträning, jag är inne på samma linje som du. Det känns ju då som att näsandning har många fördelar jämfört med höghöjdsträning, då man kan tillämpa det närsomhelst varsomhelst.

Marcus Carlsson: Det är sant att vi får in mer syre när vi andas genom munnen, men syret ska frigöras från hemoglobinet i blodet också, så att det kan åka in i exempelvis en arbetande muskel och bidra till energiproduktionen. När pH i blodet är högt binder syret hårt fast till hemoglobinet i blodet och när pH är lågt frigörs syret lätt. Det kallas Bohr-effekten. Värme och koldioxid (som produceras i ökad utsträckning vid fysisk aktivitet) sänker pH vilket gör att mer syre frigörs så att muskeln kan fortsätta arbeta. Det är ju ett logiskt och sinnrikt system, som säkerställer att syre levereras där det finns behov.

När vi andas genom munnen överandas vi ofta, vilket innebär att vi får ett överskott på syre och ett underskott på koldioxid. Det minskar i sin tur syreleveransen till de arbetande musklerna, då syret binder hårdare fast vid hemoglobinet, och vi andas ut det igen.

Henrik Eketjäll: Jag håller med dig om att det kan vara ett bra upplägg att näsandas vid träning och munandas vid tävling. Jag körde näsandning 100% för att testa och få uppmärksamhet kring andning. En del använder också näsandning när de får en svacka under ett lopp och då får de ofta en energikick efter en stund. Sedan går de tillbaka till munandning då de inte klarar av att hålla fast vid näsandningen.
csaba
1973 • Malmö
#25
2 juli 2012 kl 21:23
Gilla
Ha,ha (jag har inte orkat läsa igenom hela tråden).
Men jag skulle vilja se mig själv springa ett lopp med att bara andas genom näsan (har brutit min näsa från kampsporttiden och kan bara andas genom ena näsborren) :))
Anders Olsson
1969 • Stockholm
#26
2 juli 2012 kl 21:30
Gilla
Martin Nilsson: Näsans design gör att luften automatiskt hamnar längre ned i lungorna då den säkerställer ett mer strömlinjeformat luftflöde. Munandning ger ett mer turbulent luftflöde med ökad risk att luften hamnar högre upp i bröstet.

Bröstandning är ineffektiv då mycket av luften då endast transporteras in och ut i det utrymme som kallas "döda rummet". Det kan liknas vid att luften åker upp och ned i en snorkel. Vid bröstandning är det förhållandevis litet av den luft vi andas in som deltar i gasutbytet, dvs når alveolerna där syre förs över till blodet och koldioxid förs över till utandningsluften. Den största andelen alveoler och mängden blod finns i de nedre delen av lungorna, så vid bröstandning får vi kompensera ett ineffektiv gasutbyte med att dra mer luft in och ut. Ungefär som en bil med låg verknignsgrad - den dra mer bränsle och olja, går sönder oftrare och får kortare livslängd.

Eftersom kroppen prioriterar andning framför allt annat, leder en ineffektiv andning (som gör att mer resurser än nödvändigt används) till att mindre resurser finns kvar att dela på för muskelaktivitet osv.

När vi andas i de nedre delen av lungorna jobbar diafragman som den ska. Det är vår viktigaste andningsmuskel som tillsammans med hjärtat är de enda muskler som aldrig vilar. Det är ett helt gäng massörer som bekräftat till mig att många idrottare de jobbar med har en väldigt stel diafragma, troligtvis på grund av mycket högintensiv träning och en ovana att andas högt uppe i bröstet.

Per Carlin: Att andas genom munnen innebör per automatik att vi hyperventilerar, dvs andas på ett sätt som inte motsvarar kroppens behov. Det leder obönhörligen till att mindre syre levereras till cellerna, och därmed minskar fettförbränningen. Huruvida munandning är ett krav vid maxprestation vet jag inte, men oavsett så tror jag att gränsen för när vi behöver ta till munnen går lvid ångt mycket högre ansträngning än vad vi generellt tror. Mycket är mentala spärrar, så jag rekommenderar dig att testa och bilda dig en egen uppfattning. Varför inte ex. köra några 50-100 metersrusher med enbart näsandning nästa gång du är ute och joggar :) Vore skoj isåfall om du ville dela med dig av upplevelsen.
Gunnar
1973 • göteborg
#27
2 juli 2012 kl 21:38
Gilla
Nej du Anders, föreslår att du läser på mer djupgående om lungfysiologi. Du har lärt dig ett par stickord som du slänger in och de som ej läst och arbetat med lungmedicin kan ju säkerligen tro att det du skriver stämmer. Dead space, "röret" blir ju tex ännu större vid näsandning..Gör om gör rätt
Lingos
1989 • göteborg
#28
2 juli 2012 kl 21:46
Gilla
Tejpa för näsan nästa gång med och andas via öronen, hört att de ska vara kanon bra......
1978 • Arboga
#29
2 juli 2012 kl 21:47
Gilla
Jag kan köra 50m ruscher utan att andas, det är så kort distans att kroppen ändå inte behöver plocka upp syra ur lungorna, däremot kommer jag nog flåsa en stund när jag är klar.

Att andas med näsan skall inte jämställas med höghöjds träning. Det är två helt olika mekanismer den ena är begränsning av flöde, den andra är sänkning av syre partialtrycket.

Och återigen så säger du emot dig själv:
I ena andetaget så jämställer du näsandning med höghöjd som för gemenen man innebär mindre syre.
I nästa andetag så säger du att munandning är sämre eftersom man hypervenliterar, sänker pH och därmed så sämre utgång av syre ifrån blodet till muskelcellerna.
Nu får du bestämma dig!


#30
2 juli 2012 kl 21:51
Detta inlägg har raderats
Anders Olsson
1969 • Stockholm
#31
2 juli 2012 kl 21:59
Gilla
Kristoffer - det är sant att jag iinte arbetat med lungmedicin. Men faktum är att jag lagt ned tusentals timmar senaste tre åren på att studera, både praktiskt och teoretiskt, vad som händer i kroppen när vi andas. Sedan gör jag på intet sätt anspråk på sanningen och är säker på att jag har massor av kunskapsluckor. Men det fiffiga är ju att det är så enkelt att testa och så kan man ju bilda sig en egen uppfattning om hur det förhåller sig.

I min värld är inte heller lungfysiologi detsamma som andningsfysiologi. När jag gick en kurs vid University of San Diego med nestorn John B West (han har bl a lett en andningsexpedition till Mount Everest), som för övrigt var mycket bra, slogs jag av det faktum att näsan ägnades extremt liten uppmärksamhet. Som jag ser det är det en risk med dagens sjukvård att man blir så specialiserad på sin lilla nisch att man riskerar glömma bort helheten.

Håller med dig om att vid näsandning blir "döda rummet-röret" längre, eftersom luften färdas längre, men eftersom
a) luftflödet blir mer strömlinjeformat (jämfört med munandningen som ger ett turbulent luftflöde där luften far åt alla håll)
b) andningsvägarna blir inte lika trånga tack vare mindre slem och mindre inflammationer (på grund av att luften är varm och fuktig och rensad från många partiklar)
c) NO (kvävemonoxid) som produceras i bihålorna följer med inandnignsluften ned vid näsandning och vidgar luftvägar och blodkärl
är min uppfattning att det spelar mindre roll i sammanhanget.
Anders Olsson
1969 • Stockholm
#32
2 juli 2012 kl 22:07
Gilla
Per: Vore skoj om du ville testa att köra 50-meters ruschen och bara andas genom näsan efteråt. Det finns ju inget som slår egen erfarenhet.

Ulf Dextegen heter en kille som har två VM-brons i fridykning. Han klarar att hålla andan i 9 minuter under vattnet. Ulf har märkt näsandningens positiva effkter. Ett pass han brukar köra är på 1 timme. Han simmar då 20 st 50-meterslängder under vattnet. Efter varje 50-metare, som tar ca 1 minut, vilar han i 2 minuter. Så fort som möjligt försöker han tilämpa näsandning och det han märkt är att han återhämtar sig mycket snabbare.
Markus Avén
1960 • Linghem
#33
2 juli 2012 kl 22:24
Gilla
Jag tyckte att Anders förklaringar i en tidigare tråd på varför näsandning skulle var positivt var tillräckligt intressanta för att jag skulle försöka själv.
På nästan varje träningspass under en dryg månad har jag helt eller delvis näsandats. Det var mycket lättare att lära sig än jag väntat mig.
Jag har kört tre lopp under juni månad där jag under ca en tredjedel av loppen näsandats. (Stockholm marathon, Bornholms 24H och Lapplands Ultra)
Faktum är att jag upplever flera av de positiva effekter som Anders beskriver. Grundidén är ju att ökad CO2-halt i blodet leder till att mer av det syre som annars binds av hemoglobinet blir tillgängligt för förbränning. Eftersom den begränsande faktorn i den typ av tävlingslöpning som jag ägnar mig åt är att få energin att räcka så är en effektivare förbränning något önskvärt.
Jag kan inte komma ifrån att näsandningen verkligen gjort skillnad för mig.
Gunnar
1973 • göteborg
#34
2 juli 2012 kl 22:27
Gilla
Återigen, vore bättre om han köpte en annonsplats istället för att besudla forumet med förtäckt reklam
1977 • Nybro
#35
2 juli 2012 kl 22:50
Gilla
Trodde de var pga alla flugor som du hade tejpat munnen.:)
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#36
2 juli 2012 kl 22:59
Gilla
Låter som vilken new age-dåre som helst, semi-vetenskapliga formuleringar, delvis biologiskt korrekta grunder dragna in absurdum, lite name dropping, anekdotisk bevisföring, blind övertygelse, och, inte minst, en produkt att marknadsföra.
Homeopati och alla andra piller, kristaller, dekokter och prylar låter likadant.

Move on, nothing to see here...
1982 • U
#37
2 juli 2012 kl 23:10
Gilla
Anders: jag vill inte döma dig, men som du säkert kan förstå är det lätt att avfärda dina tankar som irrelevant dravel, speciellt då du med din bok även har ett ekonomiskt intresse inblandat i alla dina uttalanden. Jag behöver därför bevis; adekvata forskningsresultat som är publicerade i relevanta tidskrifter, litteratur, artiklar/papers osv. Som visar att din tes är korrekt och inte bara en nisch du själv hittat på.

Du skriver att näsan är ett relativt outforskat område i forskningssammanhang baserat på innehållet i en kurs du ska ha läst för ett namn som troligen ingen på detta forum känner igen, tror
Du verkligen på det själv? Kan det inte bara ha varit så att det inte var fokus i kursen du gick?

Ursäkta min ton, men jag är en smula skeptisk. Eller nä, inte en smula, snarare en hel limpa.
Om du istället för att träna superlångsamt med bara näsandning i tre år hade följt ett standardupplägg med träning i olika pulszoner/intensiteter, tror jag att du hade haft minst lika bra återhämtning, kanske t o m bättre då din kropp på varit tvungen att lära sig handskas med mjölksyra på ett mer direkt sätt.

Men vad vet jag, alla kan ha fel, även jag.
Anders Olsson
1969 • Stockholm
#38
2 juli 2012 kl 23:13
Gilla
Markus Alvén: Vad spännande att du märker sådan positiv effekt, stort grattis !!! Visst är andningen ett intressant och ofta förbisett ämne!

Henrik Halling: Ja flugorna slapp jag men det var inte främsta anledningen :)

Kristoffer: Luften är fri att andas och det behöver inte kosta något att testa. Du behöver varken köpa min bok eller gå någon av mina andningskurser för att testa. Du behöver ju inte hänga på denna tråden heller om du upplever det som förtäckt reklam. Samtidigt är jag väldigt glad att du är med här och diskuterar då det höjer temperaturen och gör att jag "blir på tårna!"!

Jag drivs inte i första hand av att sälja böcker eller kurser och som du säkert kan se så delar jag frikostigt med mig av mina tankar och idéer. Tro det eller ej, men jag drivs faktiskt främst av att hjälpa andra människor förbättra sin andning så att de får möjlighet att känna samma fördelar som det gett mig. Jag drev tidigare IT-företag under många år men sålde det och sadlade om till hälsa. I denna process har också konkurrenstänk och jakt på pengar och prylar sakta men säkert bytts mot samarbete och inre utveckling.
elin
1987 • Hägersten
#39
2 juli 2012 kl 23:17
Gilla
En peer rewieved artikel med stort antal blindat utvalda deltagare och referensgrupp för det jag kan se här finns inga vetenskapligt belagda bevis bara incidenter som pekar i en riktning. Därför bör fortsättning på detta vara varför pekar det i samma riktning, kan det vara placeboeffekt etc.
Du måste alltid vara kritiskt till de resultat som finns och ta reda på varför resultaten är som de är.
Dock svårt att göra en blindad eller dubbel blindad studie på detta område tyvärr vilket skulle vara bra för trovärdigheten.
1970 • Stockholm
#40
2 juli 2012 kl 23:31
Gilla
Man ska inte fördöma något man aldrig provat på.
Jag tycker att det verkar intressant och dina medicinska kunskaper stämmer bra Anders.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.