Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 20720 visningar

Lättviktsskor för kraftig pronation?

1962 • Göteborg
#1
7 maj 2012 - 00:48 (Redigerad 7 maj 2012 - 00:58)
Gilla
Hej!
Vill gärna ha lite tips och råd ang valet av en lättviktssko men som ändå har lite dämpning för pronation. Den ska hålla upp till en halv mara minst. Jag pronerar kraftigt på vänster fot och har lätt pronation på höger. Använder Asics Kayano och 21-serien för att stabilisera löpsteget. Känner att jag behöver lite lättare skor för tävling och vissa korta/snabba pass ibland. Har haft en NB904 för detta ändamål och som har funkat bra men den 3 år gammal och efterföljaren är tydligen inte så bra. Några i samma situation och som hittat bra lättviktskor?

Tacksam för alla svar.

Michael
Annelie
1971 • Skövde
#2
7 maj 2012 kl 05:12
Gilla
Mizuno Elexir är en lättviktssko med visst pronationsstöd. Sko bäst för hällöpare, tycker jag. Detta var min första lättviktssko. Använde också Kayano innan. Men nu har jag övergått helt till framfotalöpning och slängt allt som heter pronationsskor åt h-ete ;-)
1980 • Norrtälje
#3
7 maj 2012 kl 07:09
Gilla
Hej bara som info,
Jag har alltid haft en kraftig pronation på båda fötterna, alltid fått de mest stabila skor rekommenderade vid utprovning. Köpte förra sommaren ett par Fivefingers som jag började gå i, joggade någon enstaka gång i dem. I december köpte jag Nike free, och idag springer jag i skor med ingen eller väldigt lite dämpning/stöd. Utan skador eller besvär än så länge.

Alla är olika och bara för att detta fungerade för mig behöver det inte fungera för dig, men vad jag försöker säga är väl att du ska ifrågasätta varför du behöver pronationsstöd, om du alltid springer med det stödet så ger du aldrig foten en chans att korrigera sig.....

Jag är ingen förespråkare av minimalistiska skor, eller barfotalöpning, jag tycker alla ska springa i det de tycker är skönt, viktigast är ju att man tar sig ut....ville bara berätta om mina erfarenheter....
1980 • Norrtälje
#4
7 maj 2012 kl 07:10
Gilla
Annelie....du sa det mycket bättre.... Släng pronationsskorna åt h-vete ;)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#5
7 maj 2012 kl 08:02
Gilla
Jag hade också pronationsstöd i mina NB 1064 innan jag gick över till lätta neutrala Adios förra året. Nu finns inte den skon längre så jag kör för närvarande med Tarther2. Jag har länge haft problem med senan under knäskålen men det försvann plötsligt härom veckan. Hoppas det håller.
1971 • Nykvarn
#6
7 maj 2012 kl 08:33
Gilla
Asics DS Racer har ett visst pronationsstöd, jag landar på mittfot och har som flera andra allt mindre behov av pronationsskilen men ibland kan det ändå vara lite skönt med lite stöd då jag (fortfarande) tenderar att bli lite sliten om jag springer för många pass på raken i t ex neutrala, lätta Adios.

En sko som är otroligt allround är Brooks ST Racer, förra versionen hette ST5 men nu finns en nyare men inte sett någon sifferbeteckning på den. Den har en relativt kraftig pronationskil men är ändå relativt lätt, ca 250g i storlek 43 och funkar till det mesta. Jag har sprungit både millopp, halvmara och marathon i mina nu ganska slitna ST4:or.
Janne Österman
1967 • Malmö
#7
7 maj 2012 kl 09:32
Gilla
Jag hade tidigare Kayano, nu Nike Structure, mycket pronationsstöd i dessa.
Efter att ha provat VFF, så använder jag nu endast minimalistiska skor på intervallpassen. På tävling använder jag Saucony Hattori, det kan inte bli mycket lättare än så. Jag tror att ju tunnare sula, desto mindre kan skon och foten vrida sig om du pronerar, det värsta är tjocka neutrala skor. Prova på löpband med kamera (t.ex. löplabbet) hur det ser ut om du springer i riktigt tunna skor. Funkar det bra så kan du antingen slänga pronationsskorna eller ha kvar dem på dina långpass och distanspass om du vill.
#8
7 maj 2012 kl 09:45
Detta inlägg har raderats
1962 • Göteborg
#9
7 maj 2012 kl 11:55
Gilla
Annelie: tack för ditt tips.
Hur lätt/svårt var det att gå över till framfotalöpning och hur lång tid tog det? Känns det naturligt att springa så eller måste man hela tiden tänka på det? Belastar man inte andra delar av foten/benet när man springer så och därmed introducerar nya problem eller?

Christian: Mycket intressant det du säger och jag skulle vara väldigt glad om jag kan göra som du. När jag springer med neutral skor eller skor med dålig dämpning så ser jag det tydligt (på löpband med kamera) hur vänsterfoten går innåt så kraftigt. Dessutom när jag började springa och köpte skor utan att prova ut dem så fick jag efter 1 år benhinneinflammation just på vänsterbenet så jag tror jag behöver en kraftig sko. Men om det finns sätt att vänja kroppen vid lättare icke-tunga skor för såna som jag så jag är väldigt intresserad av hur det kan gå till.

Staffan M: Hur gick det till för dig att gå från pronationsskor till neutrala? hur gjorde du för att vänja fötterna/benen?

Staffan D: Har just sett denna sko på löplabbets hemsida och ska fråga dem om det. Konstigt att de inte nämnde den när jag var hos löplappet i helgen och provade ut många utan att hitta en som passar. Kanske hade de det inte inne.

Janne: samma fråga till dig. Hur kunde du gå från kraftiga pronationsskor till minimalistiska utan att du skadade dig? Hur ser en sån inväjningsperiod ut?

Bo: tack, jag ska kolla på Saucony Fastwitch 5 också


Janne Österman
1967 • Malmö
#10
7 maj 2012 kl 13:19
Gilla
Hej Michael: Det finns trådar här om hur man vänjer sig vid VFF. För min del började jag med ca 15 minuter på grusväg i Bokskogen. Det var en märklig känsla. Jag kände mig som en riktig sprinter :)
Sedan väntade jag kanske två veckor till nästa pass, efter det ca 1 pass per vecka, i början 15-20 minuter men ganska snabbt upp i 30-40 minuter vilket räcker för ett effektivt intervallpass eller ett lättare teknikpass (i alla fall för mig).
Jag har inte bytt helt utan använder detta som komplement och tycker att det utvecklar mitt steg och stärker vrister och vader.
Jag rekommenderar fortfarande att du provar riktigt minimalistiska skor på löpmatta med kamera.
Springer du sedan på hårt underlag så blir du tvungen att landa mitt på foten (eller framfoten) för att skona hälarna, kanske genom att förkorta steget lite.
1974 • Karlstad
#11
7 maj 2012 kl 13:49
Gilla
Jag har en viss överpronation och behöver lite stöd av skon när jag springer för att inte få ömma ben. Jag kan rekommendera Brooks ST 5 som jag sprungit två marathon i. Jag använder ST 5 både i träning och när springer tävling så jag kan varmt rekommendera den. I träning är ST 5 främst ett komplement till min vanliga träningssko och brukar plocka fram dem den när det vankas intervall och snabbare distans. Har nyligen inhandlat mitt tredje par Brooks ST 5.
Annelie
1971 • Skövde
#12
11 maj 2012 kl 08:33
Gilla
Hej Michael. Tidigare reflekterade jag inte så mycket över hur jag sprang. Jag hade ett par Kayano för de var bekväma och någon hade sagt att jag pronerade. Förra vintern var det mycket snö och is och jag sprang mycket i ett par Icebug SISU OLX. Inte mycket dämpning eller stöd. Plötsligt kändes det kul att springa igen. Jag fick lite trötthetsont i hålfoten och insidan av vristerna, men det var ju fötternas muskler som höll på att byggas upp efter år av vila.

Sedan råkade jag springa i ett par alldeles för tunga och stabila terrängskor och drabbades av löparknä. Detta höll i sig några månader tills jag började springa i ett par lättare skor, i detta fall Mizuno Elexir.

I och med detta började jag experimentera och köpa på mig olika sorters lätta och neutrala skor (bra med rea på Wiggle) och löpningen blev bara roligare och roligare. Testade även VFF (och fick den obligatoriska värken i vaderna).

Under somma och höst sprang jag främst i Saucony Kinvara och det var nu jag, via landning på hela foten, började bli framfotalöpare.

I vintras fokuserade jag mycket på teknik; korta snabba steg. Det kändes i början som en tillbakagång när det gäller snabbhet och uthållighet, men är man ihärdig så ger det utdelning.

Nu kommer framfotalöpningen naturligt. Jag springer gärna med 0-drop (VFF, Merrell), men det kan fortfarande ge mig lite värk i vaderna. 3-8mm drop är skönt på längre pass (Kinvara, Brooks Pure Flow och Green Silence)

Så du får nog ge det ett år eller så för att kunna göra en fullständig transition från häl till framfot för att undvika skador mm. Har du fallenhet för det kan det säkert gå snabbare. Jag hade ingen målbild att bli framfotalöpare (visste knappt vad det var) när jag bytte till lättare skor. Det bara blev så ;-)
1980 • Norrtälje
#13
11 maj 2012 kl 08:45
Gilla
Håller med Annelie i allt hon säger, har gjort ungefär samma resa..... dock inte med lika stor skokollektion ;)
1981 • Linköping
#14
11 maj 2012 kl 08:47
Gilla
Michael: det finns många framfotsivrare och barfotafantaster här som tror att detta är lösningen på allt från världssvält till finanskrisen. Så enkelt tror jag (som ändå avser mig tillhöra båda lägren) inte att det är.

Kanske finns det de som verkligen behöver pronationsstöd av olika slag. Kanske är du en av dem. Olyckligt att bli skadad för vad några på ett forum sagt?

MED detta sagt, varför springer du i pronationsskor? är det för att du haft problem eller för att skoaffären sagt så? Du beskriver att du själv sett din pronation så jag betvivlar den inte, frågan är ju dock om den verkligen orsakar dig problem? Se på Haile (sök så hittar du säkert någon stilstudie) har pronerar mycket kraftigt, men det tycks ju inte störa honom.
Annelie
1971 • Skövde
#15
11 maj 2012 kl 08:51
Gilla
@Christian: Jag försöker bara leva upp till fördomarna om att kvinnor samlar på skor ;-) Och eftersom jag inte är intresserad av högklackat (jag gillar ju 0-drop...) så satsar jag på en garderob med löparskor i stället. Imelda Marcos hade varit avundsjuk... ;-)
Annelie
1971 • Skövde
#16
11 maj 2012 kl 09:00 Redigerad 11 maj 2012 kl 09:00
Gilla
@Karin: Jag håller med dig. "Barfota" är inte lösningen för alla. Men tack vare att jag vågade testa att gå åt det mindre dämpade och stabila hållet så springer jag mer än någonsin. Hade jag inte gjort min transition hade jag nog lagt mina gamla Kayano på hyllan och gett upp. Inte pga skador utan för att det inte var kul att springa. Känslan att få "lättare och nättare fötter" är det som gav mig en nystart. Att jag blev fri från ett löparknä ser jag som bonus.

Hade jag gått till en löparbutik hade jag nog inte varit där jag är i dag. Jag kan sticka ut och springa 15km i ett par VFF pga att jag ville och vågade experimentera på egen hand. Och därmed är jag ju också själv ansvarig för resultatet. Det har mycket handlat om att lyssna på kroppen.
Jonas Zandelin
1967 • Oskarshamn
#17
18 maj 2012 kl 22:26
Gilla
Jag har en kraftig överpronation och har haft en del knäproblem. Jag sprungit med Nike Lunarglide. Jag fick rådet av flera experter att springa med ännu stabilare skor med ännu mer pronationsstöd som Nike Structure. Denna sko känndes som en pjäxa och efter ett par veckor hade jag mer knäproblem. Jag gick tillbaka till mina Lunarglide och det fungerade lite bättre igen. Sedan köpte jag ett par Adidas Boston och efter ett par veckor var jag jag nästan symtomfri från knäproblem. Inga fler skor med pronationsstöd oavsett vad både sjukgymnast och löplabbet säger.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.