Löpning Övrigt 39 inlägg 3234 visningar

Löpsteg??

Anna Söderlind
1968 • KATRINEHOLM
#1
16 april 2008 - 08:52
Gilla
Hej hopp!! Var på Löplabbet häromdan, gjorde ett "löptest". Har alltid pronerat lite, nu var mitt löpsteg helt neutralt...kan det bli så???
< < < 1 2 > > >
2006 • Alingsås
#2
16 april 2008 kl 13:27
Gilla
Jag tror att det kan bero på att du haft en lätt pronation och efter en tids löpträning stärkt muskler där, även fast man kan pronera i alla fall, så kan detta säkert ändras ju mer man tränar. Löpsteget förändras nog t.ex.. av denna anledning. Bara vad jag tror, jag vet inte om det är helt korrekt.
1957 • Linköping
#3
16 april 2008 kl 13:38
Gilla
Det kan också bero på hur erfaren killen/tjenen på Löplabbet är. Det kräver en viss övning att kunna se och tolka videobilderna, och jag har ibland upplevt att personalen ger ett inte helt trovärdigt intryck.
selma
1978 • Stockholm
#4
16 april 2008 kl 14:47
Gilla
Jag fick samma svar, och köpte tom en neutral sko som följd.... trodde inte riktigt på det då bedömningen baserades på en visuell uppskattning utan samtidig jämförelse, gick till Runners Store istället som gjorde en mycket mer utförlig jämförelse där de detaljtittade mitt steg i normala vs pronationsskor och konstaterade att jag fortfarande pronerar, trots att det ser betydligt bättre ut än i början av joggingkarriären.

Lämnade självklart tillbaka de neutrala skorna! Utprovningen på Runners Store kändes överlag proffsigare.
Anna Söderlind
1968 • KATRINEHOLM
#5
16 april 2008 kl 19:02
Gilla
Jag gjorde precis som du Selma, jag lämnade också tillbaka skorna..ska gå till nån annan sportaffär..
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#6
16 april 2008 kl 19:31 Redigerad 16 april 2008 kl 20:03
Gilla
Hej, jag heter Victor och jag jobbar på Löplabbet i Göteborg.

Grejen med att du kanske får två olika analyser är att som Tiptree Essex sa; hur erfaren personalen är, men då är det inte sagt att det är rätt att en erfaren medarbetare ger dig mer pronationsskor, utan ofta tvärt om.

Desto mer erfaren personal, desto mindre stöd i skorna brukar man våga sig på, hur konstigt det än låter, men i början när jag jobbade i en annan sportkedja som också körde löpanalyser så var jag nästan överdrivet generös med att stötta upp minsta lilla pronation, med så mycket stöd "som möjligt".

Att man säger att du har ett neutralt steg kan bero på att din pronation är så pass liten att det funkar med en Neutral (men stabil) sko.
Och det är inte bra att ha för mycket pronationsstöd, utan hellre att man har lite pronation kvar i en sko än att man nästan ligger och tippar utåt, då kan man få mycket mer problem.

Sen kan jag säga att det säljs mycket mer neutrala löparskor nu för tiden än för ca 5-6år sen.
Anledningen till detta är att utvecklingen med just hälisättningstekniken i löparskorna går framåt och det behövs inte alltid lika mycket, om ens något stöd för vissa steg som kanske egentligen pronerar.

Mycket hänger på hur just hälen får sin isättning och hur pass snabb rotationen är till max-pronation, kroppen tål och behöver en viss pronation för annars tar man bort en naturlig rörelse i foten som är en sorts mänsklig dämpning om man ska förklara det kort.

Så, nu fick ni en liten roman på köpet, lite lång förklaring kanske men jag ville klargöra lite, och det handlar nog som sagt inte om att personalen inte är tillräckligt rutinerad, utan mer om att utvecklingen går framåt och allt är inte som det alltid varit. Våga prova!

Personligen så tycker jag verkligen att neutrala skor är avsevärt mycket roligare skor i och med att det inte är nåt stöd som är hårt och tråkigt.

Själv har jag en ganska tydlig pronation men jag kör bland annat Asics Nimbus och Saucony Type A2. Båda är neutrala..
Anna Söderlind
1968 • KATRINEHOLM
#7
16 april 2008 kl 20:00
Gilla
Tack Victor! Har alltid haft Adidas Supernova, men hon på Löplabbet tog inte ens fram ett par Adidas, jag blev nog lite förvirrad, kanske har svårt att prova ett nytt skomärke...
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#8
16 april 2008 kl 20:13 Redigerad 16 april 2008 kl 20:15
Gilla
Ok...

Det kan bero på att hon i butiken kanske plockade fram de skorna som skulle passa bäst just för dig? Vi utgår ju ifrån vad vi ser med din fot osv.
Du kanske har en lite bredare fot? Adidas är ganska smala i lästen så det kan ju vara en anledning till att du inte fick skon.
Samt att Adidas har lite högre uppbyggnad i hålfoten, så ifall du har lite lägre fotvalv kanske det inte passar så bra osv.


Sen så är det faktiskt så att Adidas Supernova neutrala variant inte är så stabil som du kanske behöver.

Men jag hoppas iaf att du har fortsatt förtoende för oss på Löplabbet och att du är nöjd med dina skor, trots att du fick byta.

Anders
1974 • Knivsta
#9
16 april 2008 kl 20:53
Gilla
För 20 år sedan bedömdes jag att ha pronationsproblem.
När jag köpte skor i höstas på Löplabbet så tyckte de inte att jag pronerade,
Jag ifrågasatte detta och efter att två andra även tittat så kunde jag acceptera faktum. Men jag köpte för säkerhets skull ett par stabila skor, men det kan nog vara så att problemen försvinner med tiden?!
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#10
16 april 2008 kl 20:56
Gilla
Det är ju lite skillnad på 34 och 14 :-)
Barn pronerar ofta, se bara när de åker skridskor, så att man stabiliserar sig som vuxen är kanske ingen överaskning.
Anders
1974 • Knivsta
#11
16 april 2008 kl 21:18
Gilla
Jag vet inte om jag kan räkna mig som ett barn i 14-15år åldern.
Men du har rätt Peter, visst har 10 kilo fett och 10 kilo muskler gjort sitt för att få kroppen stabilare.

Min pronation byggde på att jag var aningen kobent, och skaffade gjutna sulor och stabila skor som jag varit extremt noga med att använda, och det
kanske också har hjälp till för att räta upp benen?
Anna Söderlind
1968 • KATRINEHOLM
#12
16 april 2008 kl 21:22
Gilla
Jag har ett högt fotvalv...sist jag var på löplabbet, ett par år sedan, sa de att jag hade ett väldigt högt fotvalv...
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#13
17 april 2008 kl 07:01
Gilla
Anders:
Ok, inte barn men väl tonåring.
Om jag jämför med unghästarna så kan man se åt vilket håll det barkar, men man vet inte slutprodukten då träning och motion gör så mycket för utvecklingen. En knätrång åring brukar oftast bli bättre när den blir lite äldre då både skelett och muskelmassa växer och breddar den naturligt.
Min grabb (7) pronerade så mycket ifjol så vi tänkte gå till en läkare. Han springer som en tok, och i år syns nästan inget.
Därför tror jag att du utvecklats från ett pronerande tonårsök till en neutral atlet hehe..
Jeppe Sjöberg
1972 • Alingsås
#14
17 april 2008 kl 07:42
Gilla
Jag pronerar lätt. Sprang med pronationskor fick ont i mina benhinnor .(vet att det kan bero på oika saker). Men när jag bytte till en neutral sko så försvann känningarna i benhinnor. Jag har högt fotvalv o lätt pronation och jag köpte Asics Nimbus. Det bästa köpet jag gjort.
Joakim Ljungberg
1973 • Katrineholm
#15
17 april 2008 kl 11:18
Gilla
Precis om Victor har jag jobbat med skor i många år och kan tillägga en sak.

Människor lägger olika värderingar i orden.

Fakta: Pronation är en naturlig rörelse (inåtrullning) som tillsammans med fotens fettkuddar är en naturlig stötdämpning.

Tyvärr förväxlas ofta pronation med överpronation som är något annat. Vid överpronation rullar man för mycket inåt vilket skapar vridningar i vrist, knä och höfter. Detta kan avhjälpas med stabila skor och inlägg.

En normal pronation betraktar jag själv som ett neutralt steg och därmed skulla man t ex kunna ha en Pegasus.

Att Jesper "pronerar lätt" skulle kunna tolkas både om en liten överpronation men också som att han pronerar lite mindre än vad som kan betraktas som normalt.

Diskussionerna på detta forum blir ofta så generella så dom missuppfattas för sanningar. Var därför försiktiga och kritiska till vad ni läser om andras löpsteg och val av skor. Gå till en butik och prova själva, ta med er era gamla skor och låt butikspersonalen titta på dessa.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#16
17 april 2008 kl 11:54 Redigerad 17 april 2008 kl 11:55
Gilla
Ja precis, jag håller med dig Joakim.

Hade jag kommit in till en "dålig" butik och gjort en analys så hade jag fått en sko som jag verkligen inte skulle passat med, i och med att jag har en väldigt tydlig pronation och det kan uppfattas som att jag behöver ett ganska kraftigt stöd.

Men i själva verket är det så att jag behöver en sko som är bra för min hälisättning som är ganska agressiv. Då behövs en betydligt fastare häldel.
På så sätt försvinner min så kallade pronation helt och hållet, utan något som helst pronationsstöd.

Så att man har ett pronationssteg hänger inte alltid samman med att man behöver massa stöd.
Det är en väldigt komplex rörelse i foten och många studier säger olika om hur och vad som är bäst för foten när det gäller stöd osv.

Vad som är säkert är att för mycket stöd är INTE bra, då kan man som sagt få betydligt värre problem än med kanske lite för lite stöd.

Sen så, iaf personligen så tycker jag neutrala skor är mycket skönare.
Men allt är ju en smaksak, så det är ju inte bäst för alla.

Men som Joakim säger, gå in i en butik som använder Spegelåda och löpband för att analysera ditt steg och förklara hur det har varit osv så kommer dom hjälpa dig.

Eller kom till mig, så hjälper jag dig mer än gärna =)

1959 • Saltsjö-Boo
#17
17 april 2008 kl 13:00
Gilla
Kul med lite expertis i tråden...

Enligt vad jag har förstått så får löpare med ett neutralt steg (underpronerare, supinerare) inte den naturliga dämpning som pronationen ger, och behöver därför skor med krafigare dämpning i hälen.
Ser man till vad skotillverkarna erbjuder så brukar det vara "control" för pronerare och "cushion" för neutrala löpare.

För egen del då? Jag har väl alla yttre kännetecken för neutral/supinerare: hjulbent, höga fotvalv, sliter skorna på utsidan, men eftersom jag springer med fötterna utåt så blir det ändå inslag av (naturlig?) pronation.
Brukar köpa de skor som känns skönast, men eftersom utbudet av pronationsskor är störst så hamnar jag oftast i såna. Jag borde väl försöka hitta en sjysst neutral sko som inte är allför stabil. Gillar att kunna röra fötterna fritt och vandrar hellre i teva-sandaler än i stadiga kängor..
1974 • Göteborg
#18
17 april 2008 kl 14:15
Gilla
Victor och Joakim, intressant med era inlägg från andra sidan kassaapparaten. :-)

Hur går jargonen i skobranchen om mer framfotsbetonad fotisättning?
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#19
17 april 2008 kl 14:32
Gilla
Olof, har du gjort en löpanlys hos till ex. löplabbet?
Då kan man få mer hjälp med att hitta en modell och bredd som passar just ditt löpsteg.
Det finns nästan lika mycket neutrala som pronationsskor i och med att det säljs mer och mer neutrala.

Lars, ja det är en svår fråga, jag brukar aldrig rekommendera att nån börjar ändra från häl till tå såvida man inte är elitlöpare.
Men springer man naturligt på tårna så behöver man ju inte ändra på det om det funkar bra.
Men det som är värt att nämnas är att det sliter oftast på hälsenan och på vadmusklerna betydligt mer än om man hade satt ner hälen först.

Så det ska användas med försiktighet, och man ska helst styrketräna upp sina vadmuskler och stretcha sin hälsena ordentligt innan man försöker sig på det i alla fall.


1980 • Göteborg
#20
17 april 2008 kl 14:38
Gilla
Pronation beror väl också på hur snabbt man springer. På så sätt tränar man väl till sig ett mer neutralt steg. Inbillar i alla fall mig att jag själv gjort så.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.