Löpning Kost & Näring 34 inlägg 7746 visningar

Runes Kakor

1972 • Dalsjöfors
#1
17 juli 2011 - 09:38
Gilla
Gjorde för första gången en plåt med Runes Energikakor för några dagar sedan. Dom är fortfarande klibbiga som när jag bakade dem. Jag trodde ju att de skulle hårdna till. Nu till frågan. Beror detta på att jag inte kokat "knäckblandningen" tillräckligt länge eller ska kakan heltenkelt vara klibbig ?
< < < 1 2 > > >
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#21
14 augusti 2011 kl 19:24
Gilla
Jag har gjort en variant, en mix av Rune- och pinolekakor. Lite mindre sött och med chia, havregryn o majsmjöl.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#22
14 augusti 2011 kl 20:14 Redigerad 14 augusti 2011 kl 20:14
Gilla
dubbelpost
1975 • Göteborg
#23
15 augusti 2011 kl 18:26 Redigerad 15 augusti 2011 kl 18:29
Gilla
Jag kör följande variant:

4 delar havregryn
1 del nötter
1 del boveteflingor
0,5 del pumpafrön
0,5 del solrosfrön

1 del råsocker strö
0,5 del fruktsocker
1 del sirap
1 del grädde

Tillsatser: Bryter itu några järntabletter (granulat, såna man får vid blodgivning) och häller i knäcksmeten innan den kokat klart. Vill man partaja till det lite går det bra att bryta ner lite choklad i smeten också.

Brukar se till att det är lite mer socker i smeten än i vanlig knäck, den blir hårdare då. Vill gärna ha lite mer fett (grädde, choklad, nötter) i än vanligt för att det ska räcka på långpassen.
Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#24
15 augusti 2011 kl 19:08
Gilla
Ett tips som gör dom mindre klibbiga. Strö över kokos och platta ner det, vänd allt upp och ner och gör lika på andra sidan. Blir lättare att handskas med och smaskigare tycker jag
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#25
15 augusti 2011 kl 19:14
Gilla
Min snälla fru gjorde Runekakor till mig med blåbär. Blev riktigt bra

Micke Larsson
1971 • Norge
#26
15 augusti 2011 kl 22:38
Gilla
Jag körde också med blåbär. Evy Palm har blåbär i när hon bakar Runekakor på Youtube. Jag gillar blåbär, men blev inte frälst. De blev väldigt blå, men smakar ändå inte blåbär och dessutom är blåbärsfläckar på kläder ingen lek.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#27
28 april 2012 kl 21:42
Gilla
Jag lyckades få tummen ur igår kväll, och gjorde en laddning Rune-kakor, stå vid spisen är väl inte min grej precis, så det tog lång tid att komma till skott. Jag tog 1 del socker, 1 del sirap, 1 del grädde, det kokade nog närmare 3 timmar, jag tog 7 delar havregryn, 1 del hasselnötter, och blandade i limmet, det krävs muskler märkte jag att blanda ihop det ordentligt, det krävs en stark slev så inte skaftet ryker av, kakorna blev goda och inte så klibbiga, om det blir något mer kak-bak då tar jag lite mindre havregryn nästa gång.
Morris Packer
1962 • Vejbystrand
#28
28 april 2012 kl 22:23
Gilla
En tesked Nescafé per 3 mått (dl socker) bryter av den värsta "sötsmaken".
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#29
28 april 2012 kl 22:32
Gilla
Det går nog lika bra med torkade blåbär, men då får man nog minska på havregrynen, det är svårt att få det blandat, man upptäcker en massa havregryn i botten på grytan, och har svårt att få till mer lim, försöker man gräva i det med händerna, eller forma en boll, då faller det sönder, jag tog smörpapper och la på diskbänken, smörjde en brödkavel med rapsolja, sen öste jag upp en hög med dåligt blandad deg på smörpappret, och manglade högen med brödkaveln, det blev ganska bra trots allt.
Pär Hansson
1975 • Järna
#30
11 maj 2012 kl 13:43
Gilla
Antagligen blev det så hårt och svårblandat för att du kokade så länge som tre timmar. Jag tycker det har varit lagom att koka i 70 minuter, men jag har sett recept som rekommenderar 45-55 minuter.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#31
13 maj 2012 kl 19:21
Gilla
Du har säkert rätt, kakorna är goda och fasta att ta i, men hårda att bita i på vissa ställen, jag är inte så van vid att stå vid spisen, jag gjorde en del dumma fel, fick upp för hög värme för snabbt på plattan, fick stå och dra grytan fram och tillbaka för att det inte skulle pösa över, jag trodde även att kokningen skulle vara en snabb affär, som skulle vara klar på en kvart, men kallvatten testet visade något annat, och kokningen blev lång.
Carina Eriksson
1968 • Olofstorp
#32
13 maj 2012 kl 21:23
Gilla
Jag har gjort Runekakaor några gånger. Jag kokar knäcksneten i en stor, vid kastrull på ganska hög värme så det kokar regält. efter 20-30 minuter är det klart. Gör "knäckprovet". Ta en tesked med knäcksneten och häll ner i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en fast kula av smeten är den klar. Vad gäller övriga ingridienser brukar jag blanda i lite av varje. Havregryn, råggryn, sesamfrön, pumpafrön, olika nötter. Bara mängden torrvaror är ungifär lika med mängden i reseptet brukar det bli bra. Sedan häller jag ut smeten på ett bakplåtspapper och lägger ett annan bakplåtspapper ovanpå och kavlar. Då är det ingen risk att smeten fastnar i kaveln.
Samuel H
1979 • Järfälla
#33
13 maj 2012 kl 22:41
Gilla
Jag gjorde en sats igår att ha på en långtur cykel. Kokade knäcken långsamt i säkert 70 minuter och istället för att kavla ut kakor tog jag en näve smet och kramade till så det blev som korvar. Perfekt att ha på cykeln, kladdade ingenting och de var jättesmidiga att komma åt och att ha i handen på cykeln.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#34
19 juni 2012 kl 10:52
Gilla
Brukar käka sådana kakor till lunch när jag tränar på lunchen....
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.