Skidor Längdåkning allmänt 5 inlägg 2572 visningar

Tips vid skidåkning med draghund?

S-O
1970 • Luleå
#1
1 april 2008 - 14:18
Gilla
Någon som har tips på utrustning för att åka skidor med draghund? Har precis köpt en Alaskan Malamute och vill testa åka skidor med den. Hunden är 6-år och väl inkörd draghund sen tidigare. Dragsele har jag redan men vad skall jag ha för bälte och lina? Andra värdefulla tips?
LH
1982 • Stockholm
#2
2 april 2008 kl 17:46
Gilla
Hej!
Du bör ha ett brett vadderat bälte med en "öppen" krok, så att du kan haka av hunden snabbt om det går för fort i en utförslöpa.
Linan ska var elastisk, åtminstone en del av den så att det inte blir för kraftiga ryck i hunden. Det bästa är att ha en hake i linan så att du enkelt kan haka i den i hundens sele, som på ett koppel. Allt detta finns att köpa på en välsorterad skidsportbutik. Min utrustning är på Topsport om jag inte minns fel. Det förenklar om hunden kan stanna, gå sakta och snurra på kommando!
Lycka till! Det är jättekul för både dig och hunden!
1957 • Högland
#3
4 april 2008 kl 17:03
Gilla
Hej!
Åker ofta skidor med ngn av min Sibirian Huskys, använder ett baggenbälte och en lina där en bit är elstisk (inträdd elastisk lina i en vanlig rundflätad lina). Baggenbältet är gjort så att den del där du fäster draglinan är elastisk även den, känns mkt skönt att åka med. Använder själv inte en öppen krok på bältet eftersom jag är mer rädd att tappa en jaktivrig Sibirian än att ramla i en nedförsbacke. Mer information om bältet och återförsäljare finns på www.baggen.se. Ett annat tips är att kanske ha skidorna lite kortare än vanligt om du tänkt att använda skatestil. Det blir ju oftast att man åker på skoterspår som inte är så breda alla gånger, själv använder jag ett par skidor för klassisk stil och växlar mellan skate och klassiskt beroende på hur spåren ser ut. Lycka till, det är verkligen hur roligt som helst att åka skidor med sin draghund.
/Eva
S-O
1970 • Luleå
#4
5 april 2008 kl 16:09
Gilla
Tack för tipsen!
Köpte ett "Baggenbälte" med lite fjädring och en 4 m lång lina också den med fjädring. Gav mig ut och körde sent på kvällen för att undvika störningsmoment. Det var superkul 1:a km och bra fart. Sen var det jag som fick hålla tempo i 8 km :-( Hunden kissade på var och varannan gran. Pratade med förre ägaren som kört mycket och han trodde det berodde på dålig kondis och ovana att köra. Det var ett drygt år sen hunden gick i spann. Han tyckte även att man skulle köra korta turer i högt tempo i början av säsongen så hunden kom igång och tycker det är roligt att dra.

Siktar på att få upp kondisen på hunden inför nästa säsong. Ser redan fram mot den :-)
1957 • Högland
#5
6 april 2008 kl 14:49
Gilla
Min erfarenhet är att det kan vara lite svårt att få hundar som gått i spann hela sitt liv att förstå vitsen med att dra ensamma, det går dock lättare om dom har bra ledarhundsegenskaper och är vana att gå först. Det är som att det saknas ngt för dom när dom hamnar ensamma, men det är inget som inte går att råda bot för med tid och envishet. Säkert är det så också att dålig kondis bidrar eftersom det var full fart 1:a km för dig. Kämpa på och lycka till. / Eva
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.