Löpning Övrigt 24 inlägg 103702 visningar

Tumregler för träning med förkylning

1972 • Eskilstuna
#1
31 januari 2011 - 13:47
Gilla
Följande är kopierat från vasaloppet.se

Tumregler för träning vid förkylning

- Är du bara snuvig och/eller har lite ont i halsen, utan försämrat allmäntillstånd och utan allvarliga förkylningssymtom så går det bra att träna. Undvik högintensiv träning och korta det längsta långdistanspasset något, men fortsätt med låg- och medelintensiv träning.
- Har du rejält on i halsen, kraftig hosta som river i halsen och/eller bröstet eller känner att ditt allmäntillstånd är försämrat bör du endast träna korta och medellånga pass med låg eller som mest medelhög intensitet (ju tröttare du är, desto lägre intensitet).
- Är du rejält täppt i näsan och har ont över bihålorna så bör du vila från all regelrätt träning. Vardagsmotion som promenader och cykelturer i lågt tempo är fortfarande tillåtet.
- Rejält försämrat allmäntillstånd, med trötthet, en känsla av att vara tung i huvudet, frossa, lock för öronen eller smärta över bihålorna eller bröstet innebär att du ska vila helt från träningen och ta det mycket lugnt med vardagsmotionen.


Brukar själv träna när jag är snuvig och så men att köra ett medelhårt pass när man har hosta och rejält ont i halsen, kan man verkligen rekomendera det? I min värld känns inte det så smart...
Hur gör ni?
< < < 1 2 > > >
1961 • Skövde
#21
1 februari 2012 kl 09:13 Redigerad 1 februari 2012 kl 09:13
Gilla
Bra sammanfattning av det aktuella kunskapsläget när det gäller att träna/inte träna med infektion i kroppen..
http://fyss.se/wp-content/uploads/2011/02/9.-Infektioner-och-idrott.pdf
1975 • Göteborg
#22
1 februari 2012 kl 12:08
Gilla
Tack för länken Jan, intressant läsning. En bra balans till rekommendationerna från vasaloppet.se.
Fredrik Mattsson
1975 • Härnösand
#23
6 februari 2012 kl 09:28
Gilla
Bra länk, Jan! Rimmar väl ganska väl med "vad man har hört tidigare" kring träning och sjukdom. Vasloppsgrejen med träning och ont i halsen går stick i stäv med det. Dessutom visar läsningen att jag kan köra igång idag igen, efter min förkylning! :-)
1971 • Göteborg
#24
6 februari 2012 kl 14:37
Gilla
Hej, enligt Dr Sverker Nilsson som jag tror är landslagstränare för friidrottarna finns det 2 tillfällen när man inte får träna. Den ena är vid feber och den andra vid en 20% ökning av vilopulsen. Annars är det ofarligt att träna eller tävla men man kanske inte räkna med att göra samma prestation. Det är alltså inte farligt att träna med halsont vilket verkar vara en allmänt förekommande föreställning.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.