Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 2349 visningar

Vad gör jag för fel? 7:e skadan på 8 månader..

Sanna
1990 • Lund
#1
16 januari 2012 - 10:08
Gilla
Jag får återkommande skador på olika ställen, har nu haft 7 skador på 8 månader. muskelbristningar i fram och baksidalår och i höften, benhinneinflammation, knäskada, löparknä, hälseneproblem osv. Själv tycker jag inte att jag gör ngt direkt fel men det måste jag väl antagligen göra? eller kan jag vara ett hopplöst fall som aldrig kommer bli skadefri?

Jag ökade distansen långsamt, max 5-10 % i veckan. ökade inte tempot förrän efter över ett år. då la jag in några pass då och då med lite ökat tempo.

Vad är de vanligaste felen man gör när man blir skadad?
Har ofta fått skador efter ngt snabbdistanspass eller lopp, kan kroppen vara för ovan med farten?
Är även dålig på att värma upp, kan det vara en orsak?
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#2
16 januari 2012 kl 11:12
Gilla
Att värma upp ordentligt innan man "kör på" för att förbereda kroppen på hårdare ansträngning är naturligtvis viktigt. Särskilt om man är skadebenägen. Sedan låter det solklart som om du skulle behöva komplettera din träning med styrketräning för att bättre rusta kroppen.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#3
16 januari 2012 kl 12:08
Gilla
Har också haft en hel del skador. Det har minskat sen jag började värma upp ordentligt, köra kompletterande styrka och även alternativ träning typ spinning ibland. Att variera ordentligt mellan passen (distans och tempo) och då även mellan skor gör även det gott. och såklart varierade underlag. Särskillt på längre pass gillar jag att variera mellan asfalt och grus/jordvägar.

Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#4
16 januari 2012 kl 14:15
Gilla
Vad springer du i för skor?
Kanske inte för att det finns skor som är bättre än andra, men det är viktigt att du springer i skor som passar dig.
Felaktiga skor kan ge många av de problem du beskriver.

Uppvärmning, ben/bålstyrka samt varierande underlag låter annars som bra tips.

Du kan också se över din löpteknik, det kan ju vara så att du springer på ett sätt som belastar väldigt hårt.

Hur mycket springer du, om man får fråga?
#5
16 januari 2012 kl 15:52
Detta inlägg har raderats
Malin H
1970 • Stockholm
#6
16 januari 2012 kl 15:57
Gilla
Jag OCKSÅ! Jag är så less! Börjar säga att "jag älskar sporten, men sporten älskar inte mig"!
Muskelbristningar började jag få sen jag började äta LCHF. Googlade på detta och det var fler som upplevde samma sak men jag har inget belägg för detta. Dock har jag hört att man ska dricka ordentligt med vatten varje dag, hela dan.

För övrigt har jag ont i höften, minisken på ena knäet och typ löparknä på andra sidan och hälsporre.
Och till det fick jag järnbrist i somras.

Jag värmer upp, kör styrka (men antagligen för lite ändå), har inlägg och utprovade skor och kör ofta alternativ träning som cross för att inte slita på kroppen. Är avundsjuk på de som kan ge sig ut och springa flera mil - det klarar inte min kropp. :(
#7
16 januari 2012 kl 16:11
Detta inlägg har raderats
Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
16 januari 2012 kl 16:23
Gilla
har sprungit ca 2-7 mil/vecka senaste året (med undantag sen i november). Har kört styrka på gym minst en gång i veckan, då med vikter. därmellan har jag kört en del hemma med bara kroppsvikten som tyngd. om jag börjat ana något så ökar jag på med styrkan för de muskler relevanta för att stadga upp just där.

undviker också att springa ute om det är halt. är ju som gjort för att man spänner sig och får ont någonstans.

har annars det stora tipset att tänka på vardagen. vad använder du får skor? Går du längre sträckor i dem? klackar på helgerna? sådant är definitivt avgörande för hur mycket marginal jag har till att ta i när jag springer.

tycker även det kan vara bra att springa en del på bandet när man börjar öka mer i mängd. lättare att fokusera på ett bra löpsteg när man inte har annat som "stör" runt om.
1975 • Sibbhult
#9
16 januari 2012 kl 17:43
Gilla
Generaliserar lite, men muskelbristningar och liknande kan vara kost och dryck. Löparknä och hälsenor, benhinnor kan vara dåligt löpsteg eller felaktiga skor.Var noga med uppvärmning och stretch.
1964 • Stockholm
#10
16 januari 2012 kl 20:10
Gilla
Adios har väl olika mjukt material i sulan i häldelen?
Jag använde en nu utgången modell, Adizero Kaha tror jag den hette, med en liknande konstruktion i häldelen av sulan för några år sedan. Jag tror att det var anledningen till att jag fick ont i baksidan av vänster lår och det besvärar mig fortfarande en aning. När det är olika mjukt material i hälen, så känns det som om skorna är väldigt snedslitna, trots att de är nya. Adizero Pro och Ace tycker jag är mycket bättre skor. De håller antagligen bättre också.
1969 • Åkersberga
#11
16 januari 2012 kl 22:12
Gilla
Hej Lotta!
Hur har du det med rörligheten? Ett bra sätt att ta reda på det är att gå på ett Yoga-pass, överlever du det är du safe :)
Förutom det så är mitt tips oxå styrka, man kan aldrig bli för stark, särskilt inte som tjej, ni kan trycka på rejält utan att bli stora, ni blir bara starka, snygga och snabba.
Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
16 januari 2012 kl 22:21
Gilla
Lotta, jag har också haft en massa muskelbristningar och några andra skador, men bara en eller två om året. Ordentlig uppvärmning före allt som frestar på, stretch efter passet är grundregeln. Inte köra fart eller hopp mm när man sprungit länge och är trött, då brister lätt koordinationen och det blir fel=bristning.
Styrketräning är bra, du behöver inga vikter men det kan man välja (men det är bra med instruktion, särskilt om du väljer vikter).
Öka 5-10% i veckan gäller bara under kort tid, på lång sikt är det 10% om året som gäller!
Så dra ner på fartpassen tycker jag, kör gärna terräng eller kuperad skogsstig i stället, det ger mer styrka och höjer ändå pulsen. Spring korta bitar barfota ofta under sommarhalvåret.
Och träna på att springa vackert! Det får du ett bättre löpsteg av och då minskar skaderisken.
#13
17 januari 2012 kl 10:28
Detta inlägg har raderats
#14
17 januari 2012 kl 10:29
Detta inlägg har raderats
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
17 januari 2012 kl 11:04
Gilla
Lotta, jag har inget bra svar. Startar man från noll blir det ju oändligt många procent när man börjar....när man hållit på ett tag finns det en annan infallsvinkel: så länge man blir snabbare eller uthålligare behöver man inte ändra något i sin träning, Enligt somliga tar det omkring sex veckor att nå sin platå. Då kan man ändra något, öka längd eller möjligen fart på ett av passen t ex. Jag tycker du ska prova att känna av när det är dags att ändra genom den metoden, inte efter något fast schema att öka lite varje vecka.
Något annat är att du kan behöva öka din lyhördhet mot kroppen. Är man skadebenägen tror jag på principen "nolltolerans mot smärta", så fort något känns o-bra avbryter man sitt träningspass, tar en (extra) vilodag och springer max lika långt som det avbrutna passet nästa gång. Därefter ökar försiktigt. Kör alternativträning och styrka för att behålla träningsvolymen under tiden.
Tror också det är bra om dina 15 km är uppdelade på tre pass, inte nödvändigtvis lika långa men det är bra att hålla igång "hela tiden", utom att kroppen behöver lugnare veckor ibland. Men att köra bara t ex ett långpass i helgen och lite styrketräning i veckan tror jag är riskabelt. Bättre att springa lite varannan dag och låta mängd och fart växla med hur kroppen känns.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.