Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 5603 visningar

Stressfraktur, fel- eller överbelastning?!

Emma
1989 • Stockholm
#1
7 januari 2012 - 14:05 (Redigerad 7 januari 2012 - 14:06)
Gilla
Hej löpare!

Jag misstänker att jag har en stressfraktur, detta är en ny fundering då jag i början av problemperioden trodde jag enbart att jag överansträngt eller felbelastat vänsterfoten i fel skor. Vad tror ni? Här kommer min långa (ber om ursäkt) berättelse.

I november 2011 tog jag åter igen upp min träning efter ett års latmaskande, har tidigare varit väldigt aktiv. Var ute på åtta löppass på två veckor och allt kändes bra. Hade vilat en vecka från löpning på grund av resa när jag snörar på skorna igen. Springer ett kort (4 km) men riktigt bra pass. Samma kväll sätter jag på mig ett par skor med högre klack och går ut på trevligheter, under kvällen känner jag en smärta krypa fram högt upp på vänsterfoten, nära ledbandet. Då jag nästan aldrig bär högklackat misstänker jag att jag felbelastat/överbelastat foten i dessa skor.

Dagen efter beger jag mig ut på ett lugnt A1-pass på en mil. Vristen är trött och smärtar mot slutet. Vilar därefter en dag för att sedan bege mig ut på ett löppass igen. Under hela passet smärtar vristen/foten. Därefter vilar jag en vecka med vristskydd, foten smärtar i varje steg och även lite i vila men det är svårt att veta exakt var det gör ont. När jag vickar på stortån kan jag lokalisera smärtan till att det är högt upp kring detta ”stortåben/muskel” jag har ont. När jag trycker på området känns smärtan tydligt. Efter en vecka känns vristen någorlunda bra igen, men fortsätter vila en vecka till innan jag beger mig ut på en rask promenad. Då smärtar vristen igen, att trycka ifrån i gångsteget gör ont. Har använt vristskydd för att stabilisera foten under hela tiden efter detta, träning som vila, och gör det fortfarande i dag.

I förrgår: Känns ingenting kommande vecka och beger mig ut på löppass igen efter att inte löpt ordentligt på en månad. Är övertaggad och kör förmodligen på onödigt hårt. Sista kilometern känner jag av vänstervristen igen, även den högra gör lite ont. I går känns båda vristerna av ännu mer, inte lika mycket som för en månad sedan. På båda vristerna har smärtan spridit sig från det tidigare problemområdet ner mot fotknölen. Detta känns när jag spänner och vrider ned utsidan av foten mot golvet. Här är det den ”nya”, högra foten som gör mest ont på det området.

Jag har inte sprungit på särskilt skonsamt underlag under den här tiden. Nu har jag börjat fundera om jag drabbats av en stressfraktur, men kan däremot inte förklara att smärtan spridit sig och den nya smärtan i högerfoten som jag nyligen börjat känna av.

Vad ska jag göra? Vila ännu mer känns frustrerande men ett måste. Borde jag byta skor, testa inlägg i skorna, besöka läkare?
1981 • Linköping
#2
7 januari 2012 kl 14:56
Gilla
Testa besöka specialist, läkare, sjukgymnast el dyligt.
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#3
7 januari 2012 kl 15:18
Gilla
Hej,
jag hade länge också liknande problem och liksom du kom/förvärrades problemen efter att jag haft (hög)klackat på mig. Jag har inte heller det särskilt ofta. Min högst självställda diagnos på mig själv (alltså inga belägg för det annat än googlande etc) är att det var peroneussenan som var överbelastad. Finns en hel del stretch- och rehabövningar att göra om man googlar på dettta. T ex balansplatta, vilket hjälpt mig. Även att stretcha ut undersidan av foten ordentligt. Vila hjälpte också mig och sedan när det inte gör ont längre, så mycket styrkeövningar för fotlederna och fötterna (balansplatta, tåhävningar, lyfta saker med tårna etc).

Som Karin skriver är nog annars det bästa en sjukgymnast eller specialist. Jag var också på väg dit med mina fotproblem men sedan försvann de innan jag kom så långt.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
7 januari 2012 kl 17:17
Gilla
tycker definitivt som karin. om du nu är fattigstudent eller så är sjukgymnast ett billigt aleternativ (80kr brukar det kosta). Få hjälp me rehab övningar. bara vila räcker inte om det är överansträngningar och du sen går ut och försöker träna ungefär som förut. särskillt inte om du alltid bör vristskyddet. själv fick jag till exempel starka rekomendationer att inte linda mitt knä när det var överansträngt. av den enkla anledning att lindar man så behöver inte stabiliseringsmusklerna jobba som de ska, och blir därför svagare, när man egentligen behöver göra dem starkare. men gå tll någon som kan lista ut mer vad som gäller för dig och som kan hjälpa dig att träna dig bort från skadorna. kanske är cykel ett bättre alternativ ett tag tex, för att avlasta vristerna men ändå hålla igång. för mig har det i alla fall gått betydligt snabbare att komma tillbaka efter att jag fått sjukgymnasthjälp.
Emma
1989 • Stockholm
#5
8 januari 2012 kl 11:02
Gilla
Tacksam för alla svar! Ska ringa runt i morgon och hoppas att jag snabbt får hjälp.
1974 • Katrineholm
#6
8 januari 2012 kl 16:42
Gilla
4pass/vecka låter som en rivstart efter ett års uppehåll. Jag skulle rekommendera ett lätt pass första veckan, sedan 2 pass/v i någon månad innan kroppen är redo för 3-4 pass/v.
Har själv haft problem med leder i fötterna/vrister och benhinnor pga rivstart på våren. Det som verkar funka är stretch och lättare träning. Cykel, som Kajsa skriver, är ett lysande förslag. Det har jag själv använt för att få upp volymträningen när jag inte törs springa. En annan sak man får se upp med är just att gå ut och dansa, speciellt i nya skor, samma dag som man tränat. Vet man om det innan bör man korta av träningspasset byta till någon aktivitet som inte frestar på vader och fötter så mycket. Passa på att Cykla, simma, eller gymma. Det bygger upp skonsammare. Ortoped eller sjukgymnast kan säkert ge bra tips på övningar (även om jag själv alltid är rädd att få en feldiagnos som förvärrar något som kanske hade blivit bra med lite vila). Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.