Löpning Träning 37 inlägg 13391 visningar

Löpbandsträning

1997 • Luleå
#1
8 december 2011 - 23:37
Gilla
Hej!:)
Jag undrar hur bra det är att springa på löpband? Lättare eller svårare än att spring vanligt? Sen om man väljer att springa på löpband nu under vintern, hur många graders lutning ska man då ha?
< < < 1 2 > > >
Mattias
1981 • Jönköping
#21
13 december 2011 kl 12:28
Gilla
Anders E; Intressant teori om "koldioxid-effekten" på löpning. Skapas det verkligen så mycket koldioxid i rummet att det påverkar. Har du mer funderingar kring det? Det berodde inte på att ventilationen sänkte temperaturen?
A
1970 • Halmstad
#22
13 december 2011 kl 12:52 Redigerad 13 december 2011 kl 12:53
Gilla
Mattias Dahl// Det är väl egentligen förbrukningen av syrgas som är problemet. Springer man på ett gym vid fel tidpunkt (d.v.s. då det är mycket folk som tränar) kommer luften att dräneras på syrgas och lokalen bli varmare. Detta påverkar resultaten negativt på ett väldigt påtagligt sätt. Enda sättet att förbättra löpmiljön i sådana lägen är att ventilera in ny, kall luft.
1969 • Åkersberga
#23
13 december 2011 kl 12:59
Gilla
Hör oxå till dem som tycker löpband är jobbigare. Det går fortare ute med samma upplevda ansträngning som inne, men det känns bara bra, det blir desto roligare att komma ut på våren. Lite som att cykelträna med dåligt pumpade nabbadäck o sen tävla med slicks
Mats Rönnudd
1957 • Eskilstuna
#24
13 december 2011 kl 14:12
Gilla
Löpband är sjukt jobbigt, misstänker att det sitter i huvudet, för det borde inte vara så, platt, ingen motvind etc.
Men vid svinkallt väder är det ändå ganska OK, jag håller mig dock ute om det inte går ner under -10, och det har det ju inte gjort än, och förhoppningsvis inte alls någon gång under denna vinter.
Enda problemet utomhus är ju halkan, men det finns väl andra trådar runt detta "fenomen".
1982 • Stockholm
#25
13 december 2011 kl 14:26
Gilla
Jag kör 2 graders lutning på löpbandet för att simulera utomhuslöpning, 1 grad för att "kompensera" för att det alltid är helt vindstilla och 1 grad för att kompensera för att du får ett extra "schving" i steget av löpbandet. Det jobbiga med löpband är ju att det är psykiskt jobbigt (tycker jag) att man inte kommer någonstans. Sedan är ju gymluft allt annat än frisk.. Men man kan inte jämföra sina löptider på löpband och anta man gör samma tider utomhus, det kommer gå långsammare givet samma ansträngningsnivå och form. (såvida man kör 0 grader lutning..)
Anders E
1968 • Sollentuna
#26
15 december 2011 kl 00:03
Gilla
@Mattias Dahl

Bakgrunden är att jag i somras noterade en märkbar försämring i prestation vid längre pass på löpbandet hemma jämfört med passen ute. För att kunna hålla ett visst tempo fick jag börja kämpa allt hårdare (pulsen stack iväg) på löpbandet jämfört med passen ute. Jag började intressera mig för vad detta kunde bero på (eftersom jag alltid har vätskeflaskor inom räckhåll på löpbandet uteslöt jag vätskebrist som ju annars kan ge pulsdrift).

Jag har ett hus med självdrag där luftväxlingen genom ventilerna påverkas av temperaturskillnaden mellan ute- och inneluften. Sommartid är temperaturskillnaden försumbar liksom luftväxlingen genom ventilerna. Detta fick mig att anta att den försämrade prestationen inomhus orsakades av den dåliga ventilationen. En bekant som är mer insatt i ämnet än jag själv påpekade att problemet inte är brist på syre utan överskott på koldioxid i ett dåligt ventilerat rum (vilket han exemplifierade med att dykare kan använda gasblandningar med väsentligt lägre syreinnehåll än i atmosfären - Hydrox som används vid djupdykning kan t ex ha 97% väte och 3% syre - att jämföra med 21% syre i atmosfären). Däremot kan man få huvudvärk och känna obehag vid CO2-nivåer på 1500 ppm, som inte är alltför svårt att komma upp till i ett dåligt ventilerat rum, särskilt om man tränar intensivt.

Jag har inte kommit på någon mer rimlig förklaring än att den dåliga luftväxlingen försämrade min prestation och att det var den förhöjda CO2-halten som spelade in.

Även om självdrag fungerar bättre vintertid (och det är ju då man använder löpband mest intensivt) valde jag att satsa några hundringar på att installera en frånluftsfläkt i källaren istället för att förlita mig på att självdraget ska räcka till under mina pass (fläkten evakuerar 1650 liter luft per minut, vilket gör att man kan köra långa och hårda träningspass innan CO2-nivån blir besvärande hög i rummet, om den ens blir det någonsin).
Mattias
1981 • Jönköping
#27
15 december 2011 kl 08:16
Gilla
@Anders E

Tack för utförligt svar. Låter rimligt att en väldigt hög koldioxidhalt påverkar. Tycker dock det verkar konstigt att man kan komma upp i 1500 ppm, nästan 4 ggr normal nivå, men det är bara gissningar från mig. Borde inte vara omöjligt att räkna ut hur mycket koldioxid man "tillverkar" under ett löppass...

Hursomhelst så verkar ju bra luftkonditionering vara grejen.
1975 • Alnö
#28
15 december 2011 kl 08:44 Redigerad 15 december 2011 kl 08:44
Gilla
Intressant Anders E!
Eftersom jag bor i Sundsvall måste löpband ibland till för att passen ska kunna genomföras. Jag märker en mycket stor skillnad mellan att ta en morgontur på gymmets löpband, jämfört med att springa på kvällen.
På morgonen är det få personer i gymmet och luften känns fräsch och prestationen ofta helt ok - givet att man vaknat på rätt sida.
På kvällarna kan det vara som förgjort att ens hålla det standardtempo (i mitt fall 12 km/h) man normalt sett har på milen.
På löpband vill jag helst gå på 13 - 14 km/h för att "lära mig" de hastigheterna till utomhuslöpning, men på kvällarna är det fasiken omöjligt.
Förstår dock varför med hjälp av din förklaring Anders E!
#29
15 december 2011 kl 09:50
Detta inlägg har raderats
Mats Rudin
1962 • Uppsala
#30
28 januari 2014 kl 11:11
Gilla
Jag tycker också att löpband är jobbigare.

Utomhus brukar jag ligga på 11 km/h med en puls på 165-172 trots en del backar.
På löpbandet med 1% lutning och 10 km/h stiger pulsen konstant och går över 180 efter ca 25 minuter.
Min teori är att jag har en annan löpstil då och använder otränade muskler.
Jag använder Nike Free run skor och försöker springa på framfoten så mycket som möjligt. (Med vanliga skor får jag ont i knäna.)
Utomhus får jag träningsvärk i vaderna.
På bandet känner jag inget i vaderna men blir seg i låren trots likadana skor.
Skillnaden i luftens sammansättning och temperatur påverkar säkert också.
1964 • vedevåg
#31
29 januari 2014 kl 08:16
Gilla
Hej!Har alltid tyckt att löpa i skogen är jobbigt och tråkigt (med andra ord så har jag inte löpt så mycket) men så provade jag löpband och det var helt i min smak så nu hoppas jag att det blir lättare i skogen.Mitt mål är att springa 5km på en runda jag springer men idag orkar inte riktigt hela vägen men på löpbandet så fixar jag det och kors i taket så börjar jag gilla att springa så det finns hopp.

50 åring som har varit alldeles för lat som legat på soffan för länge.
henrik nyström
1981 • sundsvall
#32
29 januari 2014 kl 10:43
1 Gilla
Roligt ämne måste jag säga.
har faktiskt svårt att tro att det skall ge en försämring i löpningen för att det är dålig luft. Måste ändå tro att har man en verksamhet måste man ha ventilation för att klara arbetsmijökraven etc.

Löpband är en liten annan teknik än att löpa ute. Kommer man på den kan man löpa på ganska lätt ändå.
Viktigt enligt min tanke är att ladda med vatten innan. Luften på vintern är torr och det är riktigt varmt inne. Man ser en försämring på prestation samt humör vid redan 1,4% vätskeförlust. Kan vara lättare att tappa fokus om man hamnar brevid en som "klampar" på bandet. Då blir det svårt att vara avslappnad.

Men riktigt bra "pannbensträning".

jag kör med lite lutning på bandet för att få lite motstånd. Men vad ska man säga, man har ju inte ALLTID motvind ute heller. Det ger i alla fall lite extra krydda till träningen.

Min tanke på det hela.!
henrik nyström
1981 • sundsvall
#33
29 januari 2014 kl 14:40
Gilla
Satt och tänkte lite på kaffet här. Att det skulle vara för höga halter CO2 i rummet är ju kanske inte sant. Då borde det ju per automatik vara för lite syre = höghöjdsträning på gymmet.

Det stället kanske man ska ligga på lägger på inför ett lopp då!
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#34
29 januari 2014 kl 15:11
Gilla
Igår körde jag mitt första utomhuspass på sedan nyår. Har bara kört inne på band av olika anledningar (småbarn, minusgrader mm) Men vilken frihetskänsla att komma ut, kändes som jag flög fram. Upplevde att det gick både fortare och lättare, att jag hade både bättre hållning och teknik. Var mycket lycklig när jag kom än, om än med en förfrusen bakdel............. tills jag tittade på klockan. Höll ett för mig helt ok tempo, men i kroppen kändes det som det gick snabbare. Men, det var trots allt rätt tung pga snön, så känns det så här bra med +10 grader och barmark kanske tiden hade varit en annan!

Jag tycker i alla fall inte att jag tappat något på bandträningen, som jag upplever som mycket jobbigare. Nu behöver jag inte ha dåligt samvete för att jag står inne och samlar mil tillsammans med Johan Falk, istället för att tröska runt i snödrivorna och förfrysa diverse olika kroppsdelar.
Sven Andersson
1966 • Kista
#35
29 januari 2014 kl 19:28
Gilla
1%-lutning har man INTE för att simulera _motvind_, utan för att simulera det statiska motståndet från luftpelaren vi alla rör oss i. Vi måste alla "simma" genom denna luftpelare som medelst friktion hindrar oss lite.
henrik nyström
1981 • sundsvall
#36
30 januari 2014 kl 09:52
Gilla
@Ingalill
Jag tror inte du ska stirra dig blind på klockan under vintertider.
Det kommer alltid gå lite tyngre och långsamare än under sommar halvåret.

Gläds åt att man kan vara ute precis som du säger. Passet ger lika mycket då vintern är uppbyggnadstider.

Svårt att klä sig om arselet dock! .-)
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#37
1 mars 2014 kl 22:10
Gilla
Måste bara dela med mig av min glädje från dagens pass. Har endast kört 2 pass ute, idag det andra, sedan nyår. Resten på band. De längsta på 25 km. Med marathon om 1 månad gick jag ut idag. Lät benen bestämma. Klockade 30 km på 2 s/km SNABBARE än min tänkta mara-fart. Så glad och nöjd!!!!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.