Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 554 visningar

Risk för skada eller naturlig "trötthet"?

1973 • Årsunda
#1
10 mars 2008 - 20:29
Gilla
Hallå ute i löparspåren alla erfarna joggare!

Jag har nu sprungit 2-3 ggr/v ca 5 km under ett par år och har äntligen kommit till en nivå när jag vill utmana mig mer. Jag har tidigare haft problem med knäna, vilket har gjort att det tagit mycket tålamod och försiktighet att kunna springa några sträckor alls.

När jag igår glad i hågen äntligen kände mig redo för min första mil så fick jag återigen ont i knäna. Kunde genomföra löpningen, men idag känner jag mig ordentligt stel i utsidan av knäleden och en viss "tröghet" när jag böjer leden. Gör lite ont att gå nedför trappor. Under dagen har det blivit lite bättre, och man kan nog inte kalla mina knäkänningar för värk.

Men jag funderar över om detta helt enkelt är ovana att springa längre sträckor, och att jag därmed bör hålla ut och (försiktigt) nöta på med varierad längd på mina rundor och emellan åt en mil, eller om jag ska se det som en varningssignal som säger att jag inte bör springa längre än 5-7 km...

Kan tillägga att jag är noggrann med uppvärmning och stretching, vilket tidigare har varit en lönsam strategi för att hålla mina knäproblem i schack.

Vad säger ni andra??? Känner ni igen stelheten efter vad ni tycker är längre pass, eller är det ett tecken på begynnande skada?
2006 • Alingsås
#2
10 mars 2008 kl 20:37
Gilla
Jag tror nog att stelheten främst beror ovanan att springa så långt. Du bör nog vila tills benen känns bra igen och springa dina 5 km igen och se att allt är okej, sen kan du nog öka din sträcka successivt med kanske några hundra meter i stöten så att kroppen hinner vänja sig. Det är lite väl häftigt att i ett slag springa dubbelt så llångt som man brukar.
1973 • Årsunda
#3
10 mars 2008 kl 20:43
Gilla
Tack för ditt svar!

Jag har ökat relativt sakta, och varit uppe på mellan fem och sju km de senaste rundorna. Men håller med om att jag kanske borde ha ännu mer is i magen och öka på kanske med en km vid "långrundorna".
Måste medge att tålamodet tryter när orken finns där... Lätt att bli otålig och tycka att man borde klara mer :-)

Men jag blir glad över att höra att du tror att det handlar om ovana - vill inte tappa modet! Ska bli spännande att se hur min nästa "vanliga" runda funkar när benen känns ok igen.

Tack för ditt råd!
Sven Andersson
1966 • Kista
#4
10 mars 2008 kl 20:49
Gilla
Just att du nämner utsidan av knäet och ont nerför i trappor låter misstänkt likt "löparknä", men det behöver ju inte vara det. Skulle råda dig att söka på nätet, finns massor om det.
1981 • Dals-Ed
#5
10 mars 2008 kl 21:23
Gilla
Tror som Mikael att du bara gått ut lite för entusiastiskt.
Skulle du fortsätta kommer förmodligen stelheten övergå till något mer obehagligt och till slut i en skada (löparknä kan man gissa). Öka med nån kilometer i taget och se till att du blir en van löpare (jämna tider, jämn fart, ingen smärta osv) på just den sträckan innan du ökar igen så bygger du upp en bra benstyrka och ett fint löpsteg. Bättre låta det ta sin tid än rusa på och dra på sig en väldigt jobbig skada.
Peter Bengtsson
1966 • Hindås
#6
10 mars 2008 kl 21:50
Gilla
En spontan tanke - har du skor utprovade för dig och din stegtyp?
Det har skrivits mycket om det i flertalet trådar.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
11 mars 2008 kl 07:26
Gilla
Många skaor uppkommer för att kondisen ökar men muskelfästen, senor osv hänger inte med.
Har du tillgång till gym skulle jag rekomendera lite muskelmaskiner, övningar för löpare, det hjälper personalen till med.

En enkel och smidig metod är tåhävningar, gör dom medans du borstar tänderna.
Då blir det styrketräning 2ggr om dan.
1973 • Årsunda
#8
11 mars 2008 kl 11:43
Gilla
Tack för era svar och goda råd!

Känner mig nu lugnare, särskilt eftersom jag idag (dag 2 efter träningen) inte känner av knäont alls.
Har haft "löparknä-liknande" problem av och till sedan massor av år tillbaka (oavsett utprovade skor, stretchövningar och andra knep) och troligen måste jag vara försiktig och öka belastningen sakta.
Kan efter era inlägg hålla med och konstatera att jag troligen är för ivrig. Jag får väl backa tillbaka till mina 7-8 km ett tag till för att sedan öka lite i taget... Men tålamod är inte min starka sida så ni får hålla tummarna för att jag klarar det! :-)
1958 • Dannike
#9
11 mars 2008 kl 15:19
Gilla
Du kan ju prova med att sänka farten de första gångerna du springer lite längre sträckor och ev. försöka undvika asfalten. Jag själv vid knäkänningar brukar ta på lite voltaren före och efter träning några gånger så brukar problemen släppa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.