Löpning Kost & Näring 21 inlägg 6820 visningar

Intermittent fasting

Jenny
1979 • mölndal
#1
19 oktober 2011 - 09:05
Gilla
Jag funderar på att testa IF och skulle vilja ha tips,råd och erfarenheter från er som kört eller kör detta. Hur många timmar per dygn ska jag fasta? Spelar det någon roll under vilken tid på dygnet jag lägger mitt "ätarfönster"? Är det okej att dricka vatten,te och nutrilett måltidsersättning under fasteperioden? Orkar man löpträna 3 ggr/vecka när man kör detta?
Jag vill testa detta främst för att gå ner i vikt, ca 10 kg, men även för att jag läst att denna metod funkar bra för att bränna fett.
< < < 1 2 > > >
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#2
19 oktober 2011 kl 09:35
Gilla
Hej, varför inte börja med att kika här på jogg.
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=15195
1969 • Stockholm
#3
21 oktober 2011 kl 08:40
Gilla
Tycker det var välmotiverat att skapa en ny tråd i det här fallet eftersom: 1) Den gamla är gammal 2) Den ger inte svar på Jennys frågor och 3) Den är skjuten i sank med ett inlägg som förespråkar "the four-letter word" diet istället...

Med det sagt så har jag tyvärr inte heller svar på dina frågor Jenny; jag tittade på vad det här kunde tänkas vara för jag tycker det känns bra att fasta någon gång sådär, då brukar jag köra ett par tre dygn, men begränsar inte kaloriintag eller nåt, utan dricker juicer och så (även om det absolut mest är vatten som går i). Har inte provat som sagt, men mina 2 ¢:

Som jag förstår det är den vanligaste formen av IF att äta varannan dag, jag har lite svårt att se idén med detta och undersökningar verkar peka på att det är (surprise!) den minskade mängden kalorier som ger de positiva effekterna. Att fasta del av dygn har jag ännu lite svårare att se meningen med, eller snarare: det är väl det vi allra flesta gör redan? Sen är det ju så att om man tycker det är svårt att strikt hålla sig till en diet (mat förekommer ju i många sammanhang utanför hemmet, t.ex. jobbluncher osv.) så är det nog ännu struligare att få till det med att inte äta vissa tider/dagar.

Sist är det så att jag blev väldigt avskräckt av vad man hittar då man googlar på begreppet, böckerna som länkas till i den andra tråden marknadsförs ju med värre metoder än någonsin "snake oil"...
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#4
21 oktober 2011 kl 08:42 Redigerad 21 oktober 2011 kl 08:42
Gilla
Sveriges guru när det gäller detta måste väl vara Mr Berkhan.
På hans hemsida hittar du allt du behöver veta.

http://www.leangains.com/


PS Kör själv PF, men varannan dag har jag aldrig hört talas om faktiskt, finns det människor som sysslar med det?
Kinsei
1974 • Malmö
#5
21 oktober 2011 kl 09:26
Gilla
Jag kan inte backa upp det vetenskapligt, men jag personligen tror att IF kan vara ett bra sätt för vissa att begränsa kaloriintaget utan att det skulle vara något magiskt i sig med metoden. Man blir ju ofta itutad att det är så bra att äta små måltider ofta och att man ska dutta med mellanmål hela tiden. För mig passar det inte alls att, då blir jag aldrig mätt och aldrig riktigt hungrig. Jag trivs helt enkelt bättre med färre måltider där jag får äta mig mätt, och vill jag hålla igen lite tycker jag det är lätatre att motiovera mig att vara lite hungrig på kvällen om jag vet att jag t.ex. får äta en rejäl frukost. För andra kan detta säkert vara förkastligt och leda till ätstörningar och hetsätning mellan varven.
1969 • Stockholm
#6
21 oktober 2011 kl 09:36
Gilla
Per: Jag kollade in den sidan du länkar till, under "rekommenderad läsning" finns boken Eat-Stop-Eat, klicka på den länken för att bli förskräckt/avskräckt/full i skratt... Utan att veta nåt alls om killen som har sidan tycker jag efter en snabbtitt att det verkar som dieten i sammanhanget är av modellen "ät lite mindre på nåt sätt och träna utav själva h-e så kommer du att gå ner i vikt" Skön inställning till träning har han i alla fall!

Var annan dag-ätning stötte jag på på Wiki-sidan, har ingen aning om nån faktiskt gör så, men för att återgå till (Jennys) ursprungsfråga: hur gör man då?
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#7
21 oktober 2011 kl 09:55
Gilla
Kanske inte svar Jennys fråga, men jag brukar fasta 1-2 dygn/månad.
Inte för att gå ner i vikt utan mer för att lära mig att känna igen hungerkänsla. Det går bra att träna som vanligt tycker jag, men kan säkert bli tungt om man tränar mycket eller fastar en längre tid.

Micke
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#8
21 oktober 2011 kl 10:55
Gilla
Jag hade aldrig hört talas om detta med periodisk fasta förrän den gamla tråden vaknade till liv igen för några dagar sedan. Jag gick in på leangains-länken ovan men fattade ingenting. Så jag googlade istället och hittade en betydligt bättre artikel på denna länk http://fitnessguru.se/periodisk-fasta . Där finns lite vetenskapliga förklaringar och även mer konkreta råd, så nu har jag börjat med att skippa frukosten och bara dricka vatten, te, kaffe och buljong fram till lunch, dvs ingen mat på 16-17 timmar. Vad jag förstår så är det insulinpådrag man ska undvika under fasteperioden, så jag tror inte det är så smart att dricka Nutrilett eftersom den innehåller kolhydrater. Eftersom jag nästan alltid tränar på em-kväll så gör det mig ingenting att inte äta på morgonen. Det ska bli spännande att se om det funkar!
1960 • Södermalm
#9
21 oktober 2011 kl 19:21 Redigerad 21 oktober 2011 kl 19:21
Gilla
Jag slutade äta frukost i vintras. Funkar bra. Kan nu utan problem springa två mil på fastande mage. Inte lika hungrig efter träning. Men går inte ned i vikt.
1969 • Stockholm
#10
22 oktober 2011 kl 00:36
Gilla
Hm, Klas, tror inte det är samma sak (eller så är det vad gäller viktminskning så som jag skrev innan att "tricket" är färre kalorier). Jag fixar att springa både svulten och nyäten, det är verkligen bara vanesak...
1960 • Södermalm
#11
22 oktober 2011 kl 16:56
Gilla
Vad syftar du på med "inte samma sak"? Det tog mig en vecka eller så att vänja vid att skippa frukost. Därefter började jag med att springa morgonpass utan frukost före, och det gick bra direkt. Har aldrig fixat det tidigare. Inbillar mig att jag hade vant kroppen vid att bränna fett helt enkelt. Men det är förstås inte detsamma som att banta. Jag tycker inte jag kompenserar genom att äta mer på andra tider, men ämnesomsättning är ju inte så enkelt.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#12
22 oktober 2011 kl 17:15
Gilla
Självklart så är tricket mindre kalorier för viktnedgång, vad skulle det annars vara?

jesper svensson
1967 • staffanstorp
#13
22 oktober 2011 kl 17:58
Gilla
ska vi verkligen hamna där igen ?
1969 • Stockholm
#14
24 oktober 2011 kl 21:22
Gilla
Hej Klas, skrev för fort och för trött... Jag satt fortfarande och funderade på vad IF är enligt de som vet. Jag läste ditt inlägg som att din variant av IF var att skippa frukost och att du *ville* gå ner i vikt. Inser att det nog inte var så. Men jag tror du har helt rätt, din kropp har nog vant sig vid tomma magen och bränner kanske fett bättre. Jag undrar fortfarande vad det här är dock: är det vad jag ägnar mig åt sådär 7 timmar per natt?
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#15
10 november 2011 kl 14:02
Gilla
Nu har jag provat IF (dvs skippat frukosten) i snart 3 veckor och har gått ner ca 1.5 kg. Jag har fuskat nån gång och ätit frukost på helgen men till vardags bara druckit vatten, te, kaffe och buljong på förmiddagen. För övrigt har jag ätit vanlig mat till lunch, mellanmål och middag, men undvikit kvällsmacka så min "fasta" har pågått från ca kl 19 till 11.30 dagen efter, alltså drygt 16 timmar.
Jag tänkte återgå till mitt frukostätande i nästa vecka för att se om jag går upp i vikt igen, eller om jag kan bibehålla vikten. Jag vill helst inte ta för vana att skippa frukosten, då kanske tonåringen gör likadant...

Under den här perioden har jag tränat som vanligt, 2-3 löppass i veckan, plus yoga och konståkning. Mest kvällsträning men någon gång har jag sprungit på morgonen på fastande mage och ätit frukost efteråt. Själva löppasset kändes bra just då, men sedan hade jag huvudvärk restan av dagen. Annars har jag mått bra, kanske varit lite extra frusen på förmiddagen.

För min del tror jag att viktminskningen kan förklaras på flera sätt: kanske jag bara har minskat på vätskemängden i kroppen, kanske något ökad fettförbränning under fastetimmarna, men även ett totalt mindre matintag, eftersom jag har ätit färre mål, och inget fika på kvällen. Jag har även varit mindre godissugen hela perioden och om jag väl har tagit en chokladbit så har jag tyckt den var äckligt söt (även mörk choklad).

Oavsett hur det har gått till så är jag nöjd med att ha minskat lite i vikt, bara det gör ju att träningen går lättare av bara farten. så jag kan rekommendera metoden!
Björn
1975 • Stockholm
#16
10 november 2011 kl 19:03
Gilla
IF, eller periodisk fasta som det kallas på svenska, handlar inte om att äta varannan dag utan ett visst antal timmars fasta under dygnet som framför allt kombinerad med näringstajmning i samband med träning ska vara en effektiv diet att minska fettvikt men samtidigt behålla muskler och i vissa fall tom öka i muskler samtidigt som man minskar fettvikten, något som normalt kräver att man ligger på kcal-överskott.

Men läs på Martins sida så står det förklarat http://www.leangains.com/
Martin som för övrigt har väldigt gott renommé.

Här finns en lååååång tråd där det diskuteras: http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=96449

En extremt kunnig profil på forumet skriver bla:
"Djur som får fasta periodiskt uppvisar förbättrad glukosmetabolism och förbättringar vad gäller hjärt- och kärlfaktorer.
http://www.pnas.org/cgi/content/full/100/10/6216 http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/6/1921

Människor som får äta sina kalorier i ett mål per dygn uppvisar lägre kortisolnivåer, mindre mängd kroppsfett och ökad mängd muskelmassa. Samtidigt påverkades kolesterolnivåer negativt (alltså i innebörden dåligt), och hungersymptom ökade.

Tilläggas skall, att mätningarna gjordes vid en tidpunkt på dygnet, som kan förvränga resultaten, men en indikation i alla fall.
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/4/981

En tränande som förlägger en majoritet av sitt näringsintag efter träning skapar antagligen bra förutsättningar för återhämtning och tillväxt."

David Roth
1973 • Vellinge
#17
11 november 2011 kl 06:10
Gilla
Alla dessa viktminsktnings kurer ? både jobbiga och underliga. Bestämde mig i Juli i år att min ölmage skulle bort innan semestern var slut. Drog på mig löparskorna och la om kosten. Har levt på salad och frukt 6 dagar i veckan och kött den 7de. Jag är 1,60 kort ;) o vägde då 80 kg och i dag nere på 66 kg. Jag tränar ca 5 dagar i veckan och är helt såld på löpning. Målet är nu 60 kg men endast på grund utav att bli snabbare. Helt enkelt lägg om kosten och träna så mycket ni kan så kommer det, krongla inte till det. Glöm dock inte vilan, den är livsviktig :)
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#18
11 november 2011 kl 10:06
Gilla
@Björn: Tack för att du bekräftar att jag har gjort på rätt sätt!

@David: Grattis till din lyckade viktminskning! Men är inte din kostomläggning också en viktminskningskur??? Jag tycker personligen att det är mindre "jobbigt och underligt" att förlänga nattfastan och skippa frukost, men att för övrigt äta en allsidig kost jämfört med att leva på sallad och frukt, men det är naturligtvis en smaksak. Det viktiga är ju resultatet och att man sedan klarar att hålla sin nya vikt i framtiden. För mig känns det bättre att låta viktminskningen ta tid för att hjärnan ska hinna med.
Björn
1975 • Stockholm
#19
11 november 2011 kl 10:38
Gilla
@ David, grattis till viktminskningen. Det är ju egentligen inte svårare än att ligga på ett kcalunderskott, sen kan man göra det på olika sätt. Salad och frukt låter väl om något som en märklig diet och inte särskilt väl sammansatt heller då kroppen behöver proteiner mer än bara en dag per vecka. Inte minst under den där livsviktiga vilan som du själv betonar. Det är under vila kroppen byggs upp och då behöver den även protein annars kommer du få allt svårare med återhämtning i takt med att du ökar träningsdosen.
David Roth
1973 • Vellinge
#20
11 november 2011 kl 16:53
Gilla
Vist är det en typ av viktminskningskur Lena och självklart skall man gå på det som man själv trivs med och tror på. Min reflektion är bara att efter att ha tittat på en del viktminskningskurer så tycker jag att många gör det onödigt kompliserat och att det i vissa fall ligger för mycket vinstintresse i det hela, men det är vad jag tycker.

När det gäller proteiner Björn, så är det inga problem (kanske skulle sakt grön föda i stället för sallad) Det finns en uppsjö av baljväxter med hög proteinhalt i handeln i dag kikärtor, Kidneybönor mm Det som kan reta mig är att det tyvärr är dyrare att äta nyttigt än skräpmat i dag.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.