Löpning Kost & Näring 29 inlägg 4933 visningar

Baka utan mjöl

Alice Sundström
1968 • Gislaved
#1
14 september 2011 - 12:28
Gilla
Jag älskar mackor men mår inte så bra av mjölet, någon som har recept på bröd eller annat som man kan baka utan vetemjöl?
< < < 1 2 > > >
Heimo
1960 • Swe
#2
14 september 2011 kl 12:31
Gilla
Majsmjöl eller glutenfritt mjöl är ett alternativ.
Gustaf
1984 • Landskrona
#3
14 september 2011 kl 13:23
Gilla
FiberHusk?
1976 • Sollentuna
#4
14 september 2011 kl 13:31
Gilla
Mandelmjöl?

Annars finns sk. Oopsies, på ägg, philadelphia, husk och bakpulver. Googla för recept :)
Robin
2008 • Götet
#5
14 september 2011 kl 13:58
Gilla
ta en rejäl ostskiva, bre på smör på den. lägg på lite prickig korv. ät :)
1972 • Umeå
#6
14 september 2011 kl 14:12
Gilla
kan du inte bara skippa bröd? jag vet, inte svaret på din fråga, men jag gillar inte själva tanken på mjölfritt bröd, köttfri korv etc. skippa produkten i stället. (jag älskar också mackor, jag vet hur svårt det är att vara utan) skippa under veckan och unna dej på lördan kanske?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
14 september 2011 kl 14:47
Gilla
Jag alskar mackor jag me' men kan inte ata gluten.
Provade massor med varianter inget jag hittat ar bra.
Antingen innehaler det en forfarlig massa kemikalier eller sa ar det inte gott.
Jag la ner mackorna...
I Australien finns det "corn cakes" ungefar som ris kakor fast majs.
Letade fortvivlat efter dom i Sverige nar jag var pa besok i somras men hittade inga.

Ar man gluten kanslig kan surdegs brod funka.

Nu saknar jag inte gluten produkter overhuvudtaget langre,
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#8
14 september 2011 kl 14:55
Gilla
Tack snälla ni för alla tips. Jag ska prova dem alla innan jag avstår mina mackor.
Jag äter inte mängder men det lilla jag stoppar i mig räcker för att köra igång magen och förstör det dessutom min löpning så känns det extra jobbigt.
@Mats, ditt förslag är också bra, ungefär som lördagsgodis ;)

Tack för ert engagemang och ha en bra löpardag :))

Ann-Kristin Karlsson
1956 • Malmö
#9
13 oktober 2011 kl 23:07
Gilla
Kolla in på sajter som skriver om LCHF, low carb high fat de gör bröd på mandel.
1967 • Uppsala
#10
14 oktober 2011 kl 15:12
Gilla
Hej,

Mitt alldeles egna recept som visserligen är ett sk LCHF BRÖD, men helt fritt från mjöl i alla fall!

Ingredienser:
2,5 dl krossade linfrön
2,5 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl fibrex
1 tsk fiberhusk
1/2 msk anis (hela)
1/2 msk fänkål (hela)
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver (man kan nog ta lite mer om man vill ha ett "fluffigare" bröd...)

1 dl rysk youghurt (17% fett)
3 dl gräddfil
1 ägg

Sätt på ugnen på 175 grader.
Smöra en avlång brödform (1,5-2 liters) och "bröa" med krossade linfrön.
(ju större brödform ju plattare bröd)
Blanda alla torra ingredienser, blanda alla "blöta" ingredienser, blanda sedan torra och blöta ingredienser tillsammans i en bunke. Det blir en kladdig, kompakt och tung smet.
Klicka ner smeten i den "bröade" brödformen.
Täck med aluminiumfolie, grädda i mitten av ugnen 30 minuter.
Ta av aluminiumfolien, grädda ytterligare 60 minuter.

Låt kallna helt under duk, gärna över natten.
Skär i tunna skivor och avnjutes gärna med enbart äkta smör eller bregott på!
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#11
14 oktober 2011 kl 15:34
Gilla
Tack Victoria, detta skall jag prova. Påminner lite om ett annat LCHF-recept jag fick här på Jogg.

Må så gott alla :)
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#12
14 oktober 2011 kl 16:48
Gilla
Jag brukar också göra ett LCHF-bröd som liknar det ovan. Det funkar ganska bra som substitut. Bakar det oftast då jag vet att vi behöver ta med matsäck på någon aktivitet.

Jag är nyfiken på att testa kokosnötmjöl men det har inte blivit av än.

Jag kan inte äta vanligt mjöl då det ger mig eksem :(
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#13
15 oktober 2011 kl 10:40
Gilla
Hej,

Kanske lite off topic, men jag har en frukostfavorit som är helt utan mjöl.
Ett ägg vispas ihop med en dl riven kokos och några varv peppar.
Jag brukar hälla i lite chiafrö oxå, men det gör ingen smakskillnad utan.
Stek plätten på ganska svag värme i smör.
Hyvla några skivor ost och lägg på plätten när den är varm.
Stek några skivor bacon och lägg på osten.
Toppa allt med ett stekt ägg.
Detta kullinariska mästerverk kallar jag för "Grok sandwich"
Perfekt att ha till frukost på jobbet, ge den bara en stöt i micron.
Med lite övning och planering tar den bara 9 minuter att göra!

/Micke
elin skogh olin
1975 • Malmö
#14
15 oktober 2011 kl 11:09
Gilla
Hallåj!

Har du testat glutenfria bröd för att testa om du blir bättre? De finns i frysdisken i mataffären.
Eller är du allmänt känslig mot kolhydrater. Det är inte helt ovanligt med tarmar som är känsliga för socker och kolhydrater.
Själv är jag LCHF:are sedan nästan 2 år och kan ge dig justa recept på bröd med mindre kolhydrater (inte strikt LCHF) - som faktiskt är bröd och inte substitut - men de är verkligen inte glutenfria, så om detta är problemet så hjälper det inte!

Elin
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#15
15 oktober 2011 kl 11:37
Gilla
@ Elin, jag tror att jag är känslig mot socker och kolhydrater. har dragit ner på sockret och känner stor skillnad i magen, det är tufft för en fikatjej som jag ;) Jag experimenterar med kolhydraterna oxå och märker att jag mår himla bra i magen utan kolhydrater. Dessvärre kör magen igång även av sallad och rotfrukter och vad finns det då kvar att äta om jag minskar på potatis, ris, pasta etc???
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#16
15 oktober 2011 kl 23:14
Gilla
Klarar din mage av quinoa kanske?

Prova grönsaker var för sig så märker du kanske vilka som går bäst att äta.

Mikael Ragnarsson
1962 • Träslövsläge
#17
16 oktober 2011 kl 10:29
Gilla
Är det vete eller gluten du inte tål? Eller är det så att du inte tål ngt mjöl alls? Jag har en dotter som är veteallergiker men inte har problem med gluten. Bakar väldigt mycket och jag har många recept men behöver veta vad det är du inte tål? Majs är fantastiskt bra, speciellt när man tränar mkt. Har du testat "majsbrownies" och/eller Pinole?
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#18
16 oktober 2011 kl 10:34
Gilla
@ Mikael, bra fråga! Jag vet inte, blev lite paff nu, hur tar jag reda på det? Baka eget bröd enligt ovanstående förslag?
Har inte provat "majsbrownies" men skulle gärna :) Pinole, vad är det?

Tack alla för tips och råd.
1976 • Örebro
#19
16 oktober 2011 kl 10:56
Gilla
Jag äter inte vetemjöl pga. det sätter sig i mina leder (knäna speciellt) och jag får ont. Mår mycket bättre utan vetemjölet och ha bytt ut det mot dinkel och råg. Äter knäckebröd och hembakat dinkelbröd. Gör fikabröd också enbart på dinkel. Funkar jättebra.
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#20
16 oktober 2011 kl 11:06
Gilla
Jag får ju eksem när jag äter mjöl, har testats för glutenintolerans men har inte det, vet att vetemjöl inte funkar för mig. Ska vid tillfälle testa mig fram om jag tål andra mjöl alternativt om det funkar med enbart surdegsjäst bröd. Får jag i mig mjöl vid ngt enstaka tillfälle gör det inget, men jag kan inte äta varje dag, då är klådan strax tillbaka och hittills har inte någon behandling jag provat fungerat mer än lindrande och eksemen har ändå brett ut sig. :(

Min arbetskompis har en son också som inte kan äta vetemjöl utan att få hudproblem.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.