Löpning Tävlingar & Motionslopp 49 inlägg 4465 visningar

Min tanke om lidingöloppet

jakob gawlik
1974 • eslöv
#1
25 september 2011 - 14:25
Gilla
Sprang på 2.38 igår och är så sjukt nöjd med min insats. Är så skönt sliten i benen idag att jag knappt kan gå. Första milen gick på 60 min inkl akutbesök på toa (vitargomage) sista milen tog 44min. Orkade till och med vråla mig i mål. Jag tror inte att det finns en fysisk möjlighet att springa fortare från startgrupp 7 utan att slåss :) med det sagt ber jag alla jag råkade knuffa om ursäkt, jag var ju helt exalterad!

En tråkigare erfarenhet var att slussas i boskapskön genom sportmässan. Det är kul med prylar, men där och då kändes det lite påtvingat.
En annan var att det kändes som om där var 10k deltagare för mycket. Emellanåt blev känslan av trängsel rätt jobbig.

Men allt i allt är jag grymt nöjd och hoppas att alla hade lika kul som jag.
< < < 1 2 3 > > >
Eva Stenberg
1966 • Varberg
#2
25 september 2011 kl 14:57
Gilla
Hej Jakob!
Jag hade lika kul som du! :)
Det var mitt första lopp, väldigt trångt från startgrupp 5 men en jättefin bana och backarna var inte alls jobbiga tyckte jag.
Men jag undrade över en sak; många som sprang var hemskt påklädda med jackor, långärmat och verkade plågas svårt av värmen. Tror många hade fått ett lättare lopp med lite mindre kläder!
Min tid 2.47.
Jocke
1981 • Motala
#3
25 september 2011 kl 15:04
Gilla
Sprang mitt första igår oxå. Var helt inställd på att sista milen skulle vara ett helvete. Men jag tycker utan tvekan att 15-21km var dom tuffaste, där slocknade jag efter att ha varit pigg vid 15km. Kom i mål på 2.17.55 (1.04.30 efter 15km). Tror att man har fördel av att känna till banan, nästa år blir det medalj :-)
jakob gawlik
1974 • eslöv
#4
25 september 2011 kl 15:08
Gilla
Ja, det var trångt, trångt och åter trångt :) men jag hade väntat mig just det. Jag kände samma som du i backarna. Det gick jättelätt igår. Aborrbacken gav lite mjölksyra, men absolut ingen bendödare.
1975 • Göteborg
#5
25 september 2011 kl 16:31
Gilla
LL var tänkt att bli årets triumflopp med en skön revanch på förrförra årets sunkiga insats. Tyvärr stukade jag foten rejält i en nedförsbacke mellan 5 och 6 km vilket var helt ok så länge jag fortsatte springa (inte så skönt dock). Jag mitt spån stannade i kanske 20 s och drack vid 20 km, och det räckte för att foten skulle stelna totalt. Sista milen var tårar, smärta och lite mer tårar, men jag kom i mål.

Tycker starten var bedrövlig i år. Otroligt trångt och alldeles för mycket folk. Tog en dryg mil innan det lättade upp, vilket gjorde första sträckan ryckig. Tappade mycket tid där och kan ha bidragit till snedtrampet.

Nä, LL får ligga på hyllan tills löparflugan har lagt sig och deltagarantalet sjunker till hanterliga mängder. Då ska jag ta min revanch och göra under 2.30.

Slussningen genom sportmässan var ett misstag, borde varit valfri och varför inte öppen för allmänheten?
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
25 september 2011 kl 17:02
Gilla
Jakob, du ligger nån hästlängd efter Karin Axelsson som 2009 passerade över 7000 löpare och kom i mål på 2:20:12.
Men som hon sa själv så sprang hon mer bredvid än i spåret.
Visst var det trångt, mest lite efter starten men faktiskt hela vägen. "Fritt fram" gäller bara på startfältet, längs Kyrkvikens södra strand och på upploppet.
Hm, undrar varför alla vill springa populära lopp? ;-)
jakob gawlik
1974 • eslöv
#7
25 september 2011 kl 18:53
Gilla
Oldboy, 2.20 är en grymt bra tid, det hade jag knappt klarat utan folk i vägen och frisk mage. Jag sprang också mestadels vid sidan av spåret och bad om ursäkt 20ggr i minuten. Jag är ändå nöjd med min egen insats och tycker ändå att loppet är för överknökat med folk för att vara riktigt roligt. Men det är min åsikt som man kan hålla med om eller inte, jag blir inte sur om någon inte håller med :)
1971 • Fjugesta
#8
25 september 2011 kl 19:22
Gilla
gör inte anspråk på att vara nån stor löpare precis (gick i mål på 2.55 ) men om man to m efter 15 km måste stanna och gå bara för att det är så förbannade trångt så är det nåt som är fel..Fattar inte hur fan jag kunde hamna i en sån tillbakadragen startgrupp (8) där faktiskt redan vid 2km många redan tagit GÅNGpaus..och så fortsatte det hela loppet igenom..Är INTE nöjd med vare sig arrangemang eller startgrupp..
1971 • Fjugesta
#9
25 september 2011 kl 19:33
Gilla
:::"iår är det fler löpare än nånsin...bla bla bla...stolta över att arrangera...blablabla hoppas att ännu flera kommer nästa år..blabla"..
1969 • Åkersberga
#10
25 september 2011 kl 20:59
Gilla
Startade oxå i 8:an och det var nästan mer löpning i busken än i spåret. Jag är lite kluven till allt folk, för samtidigt som jag sprang och var lite irriterad på alla (i mitt överladdade tycke) sniglar i vänsterfilen, så tog allt trixande bort mina tankar på hur långt jag hade att springa, och så vips hade det gått en mil. Men visst är det jobbigt. För min del var det premiär och jag hade inga seedningslopp, så jag hoppas på ett kliv framåt bland startgrupperna och att det ska hjälpa lite. För även om det är trångt längre fram också så inbillar jag mig att medeltempot ändå är högre där.
Björn Fundberg
1968 • Eskilstuna
#11
25 september 2011 kl 21:08
Gilla
Datumet för LL är kasst (bland annat). Ett ganska stort antal löpare är nog höstförkylda just den här tiden på året, varje år. I alla fall jag.
Å andra sidan, kan man inte lika gärna springa 3 mil på egen hand, utan att betala hundratals kronor? Har inte de där jätteloppen, liksom kommersen i övrigt kring löpningen, gått på tok för långt?

Eller så är jag bara bitter för att jag missade årets lopp (liksom 2009)...
Mats Rönnudd
1957 • Eskilstuna
#12
25 september 2011 kl 21:42
Gilla
Samma erfarenhet här som Morgan A och Magnus A, dvs jag startade i 8:an, kom ifatt folk som gick i backen efter ett par kilometer, sprang resten av loppet med vänster sko utanför banan, så sulan lossnade till hälften strax innan 20km. Sista milen var alltså inte så kul. OK då, jag kunde ha tagit ett par nyare skor, men dessa var åtminstone inkörda innan.
Att folk går uppför kan jag förstå, men hu vad folk var i vägen i nedförsbackarna också, när man ville gasa på så satt man fast i ryggen på någon direkt.
Nä, nu blir det nog lopp som inte är så trångt med folk i om jag ska tävla något mer,
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#13
25 september 2011 kl 22:16
Gilla
Delar inte riktigt samma erfarenheter även om jag förstår vad ni menar och håller med om att det är sjukt trångt längre bak i startfälten. Startade i 3an, stod längst fram och sprang fort över fältet och sedan i fortsatt högt tempo första 2km. Upplevde aldrig att det var toktrångt någonstans, kom i mål på 2:30
1978 • Göteborg
#14
25 september 2011 kl 22:36
Gilla
Första gången jag sprang Lidingöloppet och hade både fruktan och förväntan. Startade i nian då man inte seedat. Blev varse all trängsel så fort startskottet bränt av..och om jag ska vara ärlig känns det som om tränglet aldrig upphörde utan höll i sig hela loppet igenom med folk som gick eller småsprang i bredd och pratade som en trevlig (söndags) lunk. Det gick många gånger snabbare att kuta i skogen på höger eller vänster sida om banan. Banan i sig kändes iaf kul :) Efter kramp i ena vaden efter 21 km blev det dock kämpigare och mycket masserande och oförmåga att springa i uppförsbackarna fram till målet, men jag kan lova er att jag höll mig LÅÅÅNGT till höger då, och stannade utanför banan. Målgång strax under 3 timmar så ändå nöjd med prestationen. OM det blir att springa fler gånger önskar jag flera startgrupper med lite mer utspridda starter.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#15
25 september 2011 kl 23:04
Gilla
Jag var förstagångslöpare, men lyckats seeda mig till 2:an. Blev glatt överraskad hur luftig och trevlig starten var om man jämför med samma situation i t.ex. andra ledet på Göteborgsvarvet eller varför inte Vasaloppsstarten. Gjorde väl att man blev för ivrig i starten, var iväg som de 5-10 första och fortsatte i det tempot fram till 10 km när vi på allvar började komma ifatt de i första leden. Nybörjarmisstag. Även om jag lugnade mig lite framåt 15 km så kom passagen 16-20 km som ett brev på posten. Blev transport sista milen med promenader i Grönsta- , Abborr- och Karins Backe. Nöjd med att jag klarade målsättningen under 2.30 för 2.15 var nog aldrig realistiskt i tanken varken vid Kyrkviken eller Fågelöudde. Kommer gärna igen, men inser att det bör vara i ännu bättre tränat skick och nånstans i de främre leden för en behaglig resa.

Känns som att alla större sportarrangemang såväl med startgrupper som med gemensamma starter behöver bra seedningslopp hyfsat nära inpå likväl som föregående års resultat. Det ger de som har tränat bättre förutsättningar att få komma iväg med rätt gäng och förhoppningsvis bättre flyt i tävlingen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
26 september 2011 kl 01:55
Gilla
Jakob, jag vill inte förringa din fina insats, bara påminna om att på elitnivå kan man det som verkar omöjligt för oss andra.

Jag skickade för två år sedan in ett detaljerat förslag, med flera alternativ till en annan startordning på loppet, exv mycket mindre startgrupper med täta starter mellan eller nettotidtagning med tidtagning EFTER en hopträngning till "grusvägsbredd" som ju är det som gäller efter 6-700 meter. Det ÄR trångt hela vägen, men det fullständiga kaos som råder när ett helt startled ska trängas in på grusvägen kan man råda bot på om man bara vill. Självklart tycker jag inte att ännu fler deltagare ska accepteras, hellre tvärtom.
1956 • Lund
#17
26 september 2011 kl 07:23 Redigerad 26 september 2011 kl 07:23
Gilla
En dag som gnu. Känslan av att vara en i en outsinlig ström av flockdjur genom skogen. Fokus på att inte trampa fel eller knuffa omkull någon, när man ska förbi där bara tre löper i bredd. Hur häftigt som helst.

Sedan bröt jag halvvägs pga av en krånglande vad. Gick mot strömmen i 500 m och såg loppet från "andra hållet" Intrycket av en flock på väg förstärktes. Tusentals sammanbitna, obevekliga löpare utan möjlighet att välja egna spår. Det osade urkraft och energi. Hur häftigt som helst.

Jag blir gärna gnu igen nästa år, eller i nästa liv.
1971 • Trollhättan
#18
26 september 2011 kl 07:58
Gilla
Den som besväras av allt kryssande mellan långsammare löpare kanske kan välja en mer passande startgrupp nästa år? Även vi lite långsammare kan faktiskt störas i vår löpning (eller jogging då väl) av vassa armågar och skrik om att hålla höger, trots att ingen plats finns.
Lämna de sista startgrupperna till oss som jagar upplevelsen snarare än klockan.
1972 • Söderhamn
#19
26 september 2011 kl 08:18
Gilla
Madeleine, det är inte bara att välja startgrupp... Jag blev placerad i 5:an, tror det var rätt bra startgrupp för mig men jag skulle ställt mig längre fram. fick kryssa mig fram hela första milen, det tog på krafterna och sen blev jag för trött på slutet.. allt som allt kanske det blev den tid det skulle ändå :)
Richard André
1969 • Torslanda
#20
26 september 2011 kl 08:32
Gilla
@Oldboy: Fick du någon respons på ditt förslag??? Det vore intressant att höra varför de inte förbättrar förutsättningarna när problemen upplevs av så många.
Jag startade förra året i 9:an och i år i 4:an och det var stor skillnad så klart. I år höll nästan alla omkring mig samma fart när vi kom in på gruset så det var inga problem, men visst hade det varit roligare om man kunnat välja tempo själv. Häften så många i varje grupp är en bra idé eftersom det blir trångt så fort.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.