Löpning Träning 36 inlägg 27898 visningar

Hund för löpning?

Kaj Bouic
1979 • Farsta
#1
21 september 2011 - 18:52
Gilla
Vi diskuterar att skaffa hund här i familjen, och eftersom jag läst och hört att hundar ju inte orkar springa "långt" så ställer jag en öppen fråga: Vilka hundar är bäst att ha om man vill ha en löpkamrat? Dvs, vilka hundar gillar egentligen att springa och klarar av det? Alternativt, hur står det till egentligen med hundars förmåga att ge sig ut och springa 1-2 mil var och varannan dag?

< < < 1 2 > > >
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#2
21 september 2011 kl 19:04
Gilla
Ha ha inte bara vilka skor för löpning utan också vilken hund för löpning;-)
ed.
2007 • Uppsala
#3
21 september 2011 kl 19:05
Gilla
Har ingen egen hund pga jobb, men har lånat några hundar och sprungit med dessa. Väljer du rätt hundras och låter den successivt vänja sig klarar den av mer än du själv kan. Har lånat Alaskan Malamute, Siberian Husky och Vorsteh. Alla har gått som tåget i dragsele. Har framför allt sprungit i fjällen 2-4 mil dagligen veckovis. De har dock varit vuxna hundar som antingen arbetar som draghundar eller jakthund. Se även Runners Worlds specialsida för hundar och löpning. http://www.runnersworld.com/topic/0,7122,s6-238-527-0-0,00.html
1957 • Arvidsjaur
#4
21 september 2011 kl 19:18
Gilla
Jag skulle nog rekomendera vorster eller någon setter som har bra löp kropp och används mycket inom draghundssporten, ska ni springa mycket sommartid och i värme tänk då på att välja en korthårig. Men som sagt man måste även träna hunden innan man börjar med längre sträckor
Linda W
1979 • Malmö
#5
21 september 2011 kl 19:30
Gilla
Kan tillägga att min lilla Chihuahua på 10 månader utan problem tar sig runt milen och har gott om ork kvar efteråt. Han verkar även tycka det är grymt roligt att komma ut och är nästan den som drar mig runt banan. Om han skulle klarat det var och varannan dag vet jag dock inte, men jag tror att sålänge man gör det roligt och peppar hunden så kan de klara det mesta (såvida de har kroppen för det).
1967 • Uppsala
#6
21 september 2011 kl 19:51
Gilla
Tror att du måste börja med att se till familjen och dess behov/möjlighet att möta en hunds behov först (men det kanske du redan gjort?). En hund behöver ju mycket mer än bara motion och olika hundar olika mycket av olika aktiviteter. En hund som bara får springa 1-2 mil varannan dag och inga andra aktiviteter (typ spår, agility, lydnadsdressyr, apportering etc) kommer inte att bli glad utan kanske bli ett stort problem för hela familjen. Tror att de flesta hundar utom typ bulldog och pytteraserna kan bli lämpliga springkompisar med rätt träning men för alla hundar gäller att de inte ska motioneras under det första året. Om jag var du skulle jag läsa på om dalmantiner och fundera på om jag skulle kunna möta en sådan hunds behov. Du är säkert mycket mer påläst än ditt inlägg gav intryck av och i såfall ber jag om ursäkt för min mästrande ton men jag har sett alltför många hundar hamna i fel händer eftersom jag växt upp i en familj som fött upp hundar av en poppis ras som många ville ha men få fattade att ta hand om!
1963 • Lidingö
#7
21 september 2011 kl 19:57
Gilla
Du får säkert många engagerade svar - för nästan lika många raser... Kan rekommendera Dobermann av egen erfarenhet. Jag springer 4-5 mil i veckan med honom och sedan fyller äldsta sonen på med ytterligare ett par mil... Sommartid en perfekt kort päls - vintertid är det täcke på. Lägger Du en bra grund i uppfostran och social träning har Du en fantastisk löparkompis!
1968 • Kapp
#8
21 september 2011 kl 20:21
Gilla
Skulle nog säga att de flesta raser lätt klarar mera fysisk aktivitet än vad vi gör,
Så tycker nog inte att du ska bekymmra dig för att en vis hund ras inte orkar springa med dig, utan det gör nog de flesta raser väldigt lätt om det får chansen att vara med och tränas upp med sunt förnuft..
men pälsen är smart att tänka på, Sibiran husky och liknande raser trivs normalt inte att vara fysiska i värmen och trivs nog bäst att få bo ute.(med undantag förstås)
Har irländs setter själv som har är långhåriga men trivs bra även varma sommar dagar,men under långpassen på sommaren planerar jag rundan förbi en bäck el sjö så de får dricka..
Ang att inte motionera en hund under sitt första levnads år är jag absolut inte enig med Camilla, klart den ska motioneras och klar en 5-6 månaders valp gladeligen springer med på halv timmes jogge tur..
Så väl heller ras efter familjen arbetsituation osv..
mina settrar kräver långt mer en löpningen jag gör för att trivas då löpning i koppel 2 timmar om dagen inte är någont ting för dom. .:)
Per K
1974 • Västerås
#9
21 september 2011 kl 21:05
Gilla
Har själv sprungit mycket med en boxer som alltid väntat glatt vid ytterdörren då löparkläderna tagits fram. Efter samtal med person på Sv Draghundsförbundet fick jag höra en intressant tanke (som jag inte vet hur väl det stämmer). "En trubbnosig hund (typ boxer) kan vintertid inte värma upp den kalla inandningsluften, och sommartid inte kyla luften. Vid eventuell tävling i sådant väder kan boxern därför aldrig göra en bra prestation, på sin höjd slå en avdankat schäfer." Kan dock intyga att löpning ner till -25 sällan varit problem i motionsfart...
1970 • Linköping
#10
21 september 2011 kl 21:59
Gilla
Har en cockerkille som aldrig har varit trött efter ett löppass. Eller vandringar hela dagen. Det enda som gör honom lite trött att att spåra. Rekommenderas verkligen då det är en lagom stor hund som inte sliter ut sina höfter lika lätt som större hundar kan göra. Nackdelen kan vara den tjocka pälsen när det är varmt.
1970 • Linköping
#11
21 september 2011 kl 22:00
Gilla
Ska man springa mkt med sin hund är det nog oavsett ras en bra ide att kolla hunden höfter.
1976 • Lund
#12
21 september 2011 kl 22:17
Gilla
Om jag minns rätt så är regeln att ju tyngre hund, desto större är risken att höfter och leder inte klarar långa springturer. Vissa raser kan det därför vara en idé att kolla höfterna på innan man köper.

Jag har en dansk/svensk gårdshund och han fungerar finfint. Det som inte fungerar (blir uppspelt av andra joggare, grinig på hundar i spåret) får jag träna bort och så är det med de flesta raser.
Häxan Sur-Tant
1955 • Sollentuna
#13
21 september 2011 kl 22:34
Gilla
Friska vuxna hundar typ Rhodesian Ridgebak, Vorsteh, Poiner , Dobermann, Riesenschnauzer gillar att springa långt och länge ... och orkar hur mycket som helst ...
1970 • kristianstad
#14
21 september 2011 kl 22:37
Gilla
Min coccertik springer milen hur lätt som helst och gärna mer därtill om matte orkar... fungerar oxå utmärkt som draghjälp i uppförsbackarna....
Men pälsen kan va jobbig då det lätt fastnar pinnar och skräp iden...
Mikael Hedmark
1981 • Valbo
#15
21 september 2011 kl 23:00
Gilla
Har själv en labrador som ibland brukar få följa med ut å jogga, han klarar några kilometer men ledsnar efter ett tag och vill få tid till att lukta.
1968 • Kapp
#16
22 september 2011 kl 05:52
Gilla
Mikael: En labrador är ju i utgångspunktet avlad för jakt, i många timmar i krävande trerräng/vatten, att den inte "orkrar" föjla dig på längre jogge turer är nog inte ett ras problem.
Labrador är nog en ras som passar völdigt många som vill ha en hund som tycker om långa jogging turer..
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#17
22 september 2011 kl 06:15
Gilla
Labradorer har lätt att få problem med höften.
1966 • Holmsund
#18
22 september 2011 kl 07:51
Gilla
Hej problem att springa långt (förutsatt att det är en aktiv hund) hänger ihop med om hunden måste springa i koppel hela passet eller om det finns möjlighet att ha hunden lös då ökar hundens förmåga att orka långa sträckor .Min hund orkar vara med på samtliga pass det enda är att hålla koll på tassar så att det inte blir skavsår undvik varma dagar på asfalt
Vov vov
1965 • Gärsnäs
#19
22 september 2011 kl 08:02
Gilla
Jag springer med min Flatcoated retriever nästan varje dag i skog och mark, men även längre sträcker på grusväg och asfalt. En underbar joggkompis! Han är egentligen avlad för jakt, och har lite mer turbo än en vanlig Labrador Retriever. Jag tränar även spår, bevakning och lydnad med honom och hoppas kunna klara provet till försvarsmaktshund såsmåningom. Det är inga problem med den fysiska orken, han klarar att springa väldigt långt i ur och skur. För att stimulera och trötta ut honom krävs hjärngympa också, och då är spårarbetet perfekt och väldigt roligt för oss båda. Jag har naturligtvis röntgat honom vid 1 års ålder och vet att allt är perfekt, så det är bara att köra på. Lycka till i valet av hund.
1973 • Göteborg
#20
22 september 2011 kl 11:01
Gilla
Håller med tidigare talare, välj hundras utifrån familjens situation i första hand. Nästan alla hundar funkar att springa med.
Som någon skrev så bör man inte aktivt motionera en valp första året utan låta dem springa, leka och hoppa i sin egen takt. Vid ett års ålder brukar man höftledsröntga hundar och är höfterna ua så kan man börja med lite mer krävande träning.

Själv har jag en Portugisisk vattenhund som hänger med mig på mina rundor, i regel bara kortare rundor hittills (4-6 km). Anledningen till att han inte får följa med på längre rundor beror på att jag har fullt upp med att hålla reda på mig själv för att orka med längre pass, är ingen vídare vass löpare ;-)

Fråga dig istället vilken hundras som passar familjens behov. Gillar du pälsvård eller vill du ha en ras som inte kräver pälsvård men som kanske fäller mycket istället? Kan du tänka dig andra aktiviteter med hunden (lydnad, spår, agility, utställning mm)?
När du hittar en ras som verkar intressant kolla då med rasklubben om det finns kända hälsoproblem hos just den rasen (höfter, armbågar, hjärtfel mm).

Lycka till!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.