7 september 2011 kl 20:46
Läste en tråd om detta på Funbeat för ett tag sedan och tar mig friheten att klippa in följande citat av Jonas Enqvist på Åstrands laboratorie. Länken kom från Annika Johansson på FB.
"Kroppen kan producera energi på två huvudsakliga sätt, med syre (aerob förbränning) eller utan syre (anaerob spjälkning). Då kroppen inte hinner syresätta musklerna bildas mjölksyra (anaerob spjälkning). Mjölksyra produceras under många olika intensiteter, men kroppen kan transportera bort mjölksyra till en viss gräns. Gränsen kallas mjölksyratröskel. Över denna tröskel ansamlas mjölksyra i hög hastighet i kroppen. Ju högre över mjölksyra tröskel du arbetar desto mer mjölksyra ansamlas. Kroppen har flera sätt att ta hand om mjölksyran. Syra räknas i fria vätejoner, ett av de lättaste sätten för kroppen att bli av med vätejoner är att kräkas, då magsäcken innehåller magsyra (H+). .
Troligaste orsaken till ditt problem är att du arbetar på en intensitet som är över din mjölksyratröskel, vilket leder till att stora mängder mjölksyra ansamlas i kroppen. För att kunna springa på en högre intensitet (% av maxpuls) kan du höja mjölksyratröskeln (metod se artikel 2). .
En annan orsak skulle kunna vara att du har magproblem, som är vanligt inom multisport, i så fall så hjälper det att vänta ett tag efter maten innan du tränar. .
Maxpulsen har dock inget att göra med att du börjar må illa. Utan det handlar om vilken % av maxpulsen din tröskel ligger på och hur mycket över denna tröskel du arbetar. .
Jonas Enqvist
Adventure Racing Research
Åstrand Laboratory of Work Physiology"
källa:
http://www.multisportcupen.se/forum/ppet_forum/mj_lksyra/55