Löpning Tävlingar & Motionslopp 66 inlägg 6532 visningar

Tjejmilen KAOS!

1971 • Östersund
#1
5 september 2011 - 10:05
Gilla
Sprang tjejmilen i lördags och ordningen kring startled 5-15 var under all kritik! De seedade leden verkar ha fungerat bra men efterson jag inte hade någon seedning så planerade jag att ställa mig i starled 5. Men det var inte lätt att hitta dit ska jag säga, inga markeringar fanns, alla forcerade de staket och band markeringar som fanns och hela startledet blev ett enda inferno men nästintill slagsmål på sina håll. Damen brevid mig hade träskor och ryggsäck med en termos som stack upp! Finns det ingen koll på det hela?! Att inte kvinnor har självinsikt om sin förmåga att springa är bedrövligt och förstör för oss som verkligen ville göra en bra tid så att man kunde bli seedad till nästa år! Första km gick nästan på 9 minuter!!! Till på köpet registrerades inte mitt chip vid starten (pga all trängsel?) så jag fick samma starttid som led 1 (eliten) dvs 25 minuter före mig. Detta resulterade i en sluttid på 1,27,44, kul! Ingen seedning med andra ord! (sprang enligt min klocka på ca 1 timme, helt ok med den start man fick men way over min förväntade tid dock, suck) Det är väl bara att kavla upp ärmarna och styrketräna lite inför nästa års tjejmil så att jag kan armbåga mig fram till främre delen av startled 5!
< < < 1 2 3 4 > > >
1954 • Tyresö
#21
5 september 2011 kl 16:37
Gilla
Tråkigt att höra, mycket tråkigt.
Jag har sprungit Tjejmilen sedan start och upplevde att detta var det smidigaste Tjejmil för min del sedan 1984 då vi var 1800 startande!
Jag lyckades, trots promenerade tjejer i bredd, ta mig i mål på under 61 min i fjol och startade i grupp 4 - superbra! Fick en tid som var mycket bättre än i fjol och endast ett fåtal "fuskande" dvs oseedade hade trängt sig in. Jag är så nöjd med nya modellen, men det borde ju kunna lösas på bättre sätt även i startgrupperna bakom. Om man klarar under timmen kan man ju "kvala" in men även om man joggar på 70-80 minuter ska man inte behöva hindras av de som går, en del går t o m extremt långsamt.
En förbättring bodre vara att inte mer eller mindre avsluta all aktivitet på målområdet förrän alla kommit i mål.
1976 • Örebro
#22
5 september 2011 kl 17:51
Gilla
Håller helt med. Startade i gr 5 och hade tänkt springa, fick lunka i 7 min tempo den första 3 km!!! Det gick ju en massa damer i denna start grupp o stoppade upp hela tempot, vilket irriterade mig till tusen. Nästa år måste jag in i gr 1-4! Tyckte jippot ändå var kul. Men det måste bli bättre upplägg.
Lotta Slätt
1977 • Floby
#23
5 september 2011 kl 22:30
Gilla
De får väl göra som t.ex. Göteborgsvarvet! Bara seedade grupper.
Tanken med Tjejmilen är nog inte att det ska vara ett lopp utan en "rolig grej". Själv upplevde jag inte att det var speciellt roligt att folk struntar i uppmaningen att självmant ställa sig i rätt fålla utan kör efter slippa-vänta-principen! Att slå sig fram i 10 km känns väldigt tråkigt när man själv lagt ner stor möda på att träna sig för att faktiskt kunna springa hela vägen. Då är det fruktansvärt irriterande när folk går och flabbar och flamsar och tar det hela med en klackspark! ;)
1966 • Nynäshamn
#24
6 september 2011 kl 17:09
Gilla
En av anledningarna till att detta kaos kanske uppstår är nog det att man både får springa och gå. Som i t ex marathon finns det ju ingen "gå-grupp" (för det gör det väl inte???). Sprang tjejmilen för ett par år sen och det funkade bra då. Kanske borde arrangörerna göra om hela tävlingen till en löpartävling och inte en mix. För gångare finns ju t ex tjejgåing och atttans om du råkar springa några steg då. Då du, då muttras det i ledet. Har hört det själv *L*
1965 • Eksjö
#25
6 september 2011 kl 17:18 Redigerad 6 september 2011 kl 17:22
Gilla
Av någon anledning kommer jag att tänka på ordspråket om att det är bättre att bygga väderkvarnar än vindskydd. Stockholm är stort, det finns gott om plats för konkurrerande millopp för tjejer samma helg och den förening som vill dra igång ett alternativt arrangemang (brudmilen? girlpowermilen?) och hugga åt sig en del av startavgiftskakan samt uppmärksamheten i media m.m tycks ju ha en rätt så stor rekryteringspotential redan bland alla missnöjda sextiominuterslöpare. Dessutom, håller inte tjejmilen på att bli lite väl institutionaliserad? Att läsa officiella liturgier om den känns ungefär som att läsa socialstyrelsens gamla reklamaffischer för 6-8 brödskivor om dagen. ;-)

Dags för någon konkurrerande arrangör att utmana slentrianen!
1956 • PARTILLE
#26
7 september 2011 kl 10:40
Gilla
Jag tror att Susanne har en poäng här. Att göra om det till en riktig löpartävling och att man som i Göteborgsvarvet seedar från början till slut. Kanske löser problematiken till en viss del.
Tyvärr är det så att Ni som spyr galla över träskoförsedda damer med termosar gör det bland löpare här på jogg. De som borde höra denna kritik finns med stor säkerhet inte här...
Jag tror nog inte att arrangören bryr sig heller, för den delen. De får in sina startavgifter och kan stoltsera med att de är en av Sveriges största tävlingar. Det är mer värt för dom, än ilskna tjejer vars ambitioner att försöka uppnå sina mål efter idog träning grusas rejält.
Riktigt trist att det skall vara så...
Lars Andersson
1961 • ÄLTA
#27
7 september 2011 kl 11:08
Gilla
Off-topic: Peter, myter är seglivade. Det var inte socialstyrelsen som gjorde reklamen om 6-8 brödskivor om dagen, det var brödinstitutet, intresseförening för bagerier mm.
Mia M
1976 • Falköping
#28
7 september 2011 kl 17:09
Gilla
Helt enkelt tokigt!
Ifjol (sprang ej iår) innan de ändrade dag och seedning så ställde jag mig i startled 3 vilket innebar att man hade måltid mellan 55 - 59 min (tror jag det var). Brevid mig ställde sig ett par damer med stavar och en nummerlapp som det stod fun run på. Trist!
1979 • Sorunda
#29
7 september 2011 kl 17:32
Gilla
Tråkigt att många upplever det som dåligt i år. Sprang inte själv men brukar springa. Och jag kan hålla med om att det är jobbigt att kryssa fram mellan promenerande tanter. men det finns ju en massa andra lopp. Hässelbyloppet, kistaloppet, hellasloppet, lidingöloppet är några här i stockholmsområdet under hösten. Jag valde 2 andra när jag inte kunde springa Tjejmilen. Lycka till alla andra!
Claes Hedberg
1972 • Göteborg
#30
8 september 2011 kl 06:33
Gilla
Förra året var jag med på Blodomloppet i Göteborg och då fick man höra innan start i högtalarna att banan var kontrollmätt detta året för att undvika förra årets misstag. Sen var det ett fullständigt kaos, banan gick i två varv, men varvningen skedde genom att man delade på sig direkt nedanför en brant nedförsbacke, men där fanns inga skyltar eller personal. För varv 2 skulle man springa åt vänster men alla sprang åt höger och då kom man in på en cirka 2,5 meter bred fålla som ledde rakt till målet och mätmattorna. Där ville de hänga en medalj på en, jag frågade funktionärerna var varvningen var och ingen visste. En trodde den var längre bort så vi fick gå emot alla löpare och då visade det sig att det inte var skyltat. Och när jag väl kom i mål så var inte distansen rätt trots att jag hade gått fram/tillbaka nån km extra så hamnade jag ändå under milen.

Folk var upprörda, de hade nämligen mätt 1 mil till knappt 9 km, och de hade satt upp "km"-skyltarna helt fel, på ett ställe var det typ 2 km mellan skyltarna. Problemet som uppstod var att de som följde skyltarna fick 8 km precis före infarten till målet och det gjorde att man inte spurtade för de trodde att det var längre kvar.

Ett annat problem var att man släppte iväg startgrupper typ "10 km löpare elit", "10 km gående", "10 km löpare", "5 km gående", "5 km löpare" med nån minuts mellanrum vilket gjorde att det gick folk överallt där man försökte ta sig fram etc.

Och för mig som inte kände till det så hade tydligen det loppet varit kaos varje år, arrangören Örgryte Friidrott har ändå liksom arrangerat stora SM och säkert ännu större tävlingar. Brukar de typ säga att de har 400 metersbana och sen är den 10% kortare? ;-)

Det verkar inte som om de ville lyssna på kritik heller, och det var som nån sa. Så länge de får in en massa startavgifter och sponsring så kör de på, de mer erfarna löparna kan de vara utan - de är ute efter alla de som inte har GPS-klocka eller som gnäller.
Det kanske är likadant med Tjejmilen? Det är för mycket pengar och det kommer ändå anmälningar, så varför jobbba med att lösa nåt?
1970 • Uppsala
#31
8 september 2011 kl 08:22
Gilla
Tjejmilen är väl i första hand ett "jippo-lopp"? Vill man persa kan man anmäla sig till ett mindre, mer tävlingsinriktat lopp. På Tjejmilen, Vårruset, Blodomloppet och liknade lopp får man räkna med att det är rörigt i starten (och utefter banan) eftersom man får samsas om utrymmet med rullatorer, gåstavar och tanter med termos... För att inte tala om tjejgänget som går och snackar, tre i bredd ;-)
1971 • Östersund
#32
8 september 2011 kl 08:39 Redigerad 8 september 2011 kl 08:39
Gilla
Nu har jag fått svar från ledningen att de helt enkelt hade "missat" (?)min start och notering vid 5 km och bara fått med sluttiden. Tiden är reviderad i listan (men ändå inte så snabb ;o) ) De hade på flera håll hört kritiken bland de som ville springa banan runt (de är väl ändå en springtävling!?) och skulle titta på det.

Jag trodde iaf att Tjejmilen var ett springlopp för ALLA (såväl de som vill springa liksom de som vill promenera runt) med jippo runt i kring, kanske har jag fel att majoriteten tillhör "picknick-kategorin" och att det är till dem tävlingen är till för. Varför då kalla det tävling?
Ninnakin
1985 • Uppsala
#33
8 september 2011 kl 08:43
Gilla
Problemet är ju inte termostanterna i sig, utan att de ställer sig i fel startgrupp. Skulle de stå i promenadgruppen så skulle inga löpare behöva oroa sig över att snava på stavar och tappade träskor. Och jag tycker nog att tjejmilen tar till sig kritik, de hade ju ändå gjort en del ändringar sen förra året.

Som Malin säger, Tjejmilen är ju mycket jippo och stämning. Man springer med kollegerna, tjejgänget eller sin mamma som en social grej lika mycket som en idrottslig. Jag skulle tycka att det var tråkigt om man uteslöt de som inte vill springa hela vägen.
Pernilla Lindgren
1965 • Ljungskile, Uddevalla
#34
8 september 2011 kl 09:41 Redigerad 8 september 2011 kl 09:46
Gilla
Anmäler man sig till ett lopp ska man gå ut med intensionen att springa. Så enkelt är det. Efter att ha tagit del av upplevelserna i forumet är jag ännu mer övertygad om att mitt beslut om att nobba både Tjejmil och Vårrus är helt rätt. Finns det några lopp där man blandar "termos-karlar" med riktiga "löparkarlar" btw?
Ninnakin
1985 • Uppsala
#35
8 september 2011 kl 10:16
Gilla
Det enda jag kommer på är blodomloppet. Det finns tyvärr inte särskilt många breda motionslopp som riktar sig även till herrar (vad jag vet).
1983 • Karlskrona
#36
8 september 2011 kl 10:30
Gilla
Det är verkligen tråkigt att höra om allas mindre trevliga upplevelser från Tjejmilen. Själv startade jag allra längst fram så jag slapp tack och lov alla problem.

Dock tyckte jag att det var väldigt märkligt att det inte fanns någon information om att startnummer 1-200 inte behövde stå i någon startfålla utan direkt vid startlinjen. Jag ingick i den här gruppen men ställde mig i första startfållan. Efter en stund såg en funktionär mitt startnummer och sa att jag fick stå ännu längre fram om jag ville. Jag tog mig givetvis fram och värmde upp tillsammans med övriga löpare med låga startnummer. Arrangörerna var dock väldigt noga med att det enbart var löpare med startnummer upp till 200 som fick vara där framme, övriga blev tillsagda och fick ställa sig i startfållan igen. Tyvärr så gällde det inte riktigt alla. Några klubblöpare och ett gäng mer eller mindre kända författare fick lugnt stå kvar allra längst fram, trots att de hade startnummer som var en bra bit över 200. Dåligt tycker jag eftersom regeln borde gälla alla oavsett om man springer för en känd klubb eller har skrivit några böcker!

Det här är givetvis inget stort problem i jämförelse med hur ni andra har haft det. Men det verkar som om Tjejmilen har svårt att nå ut med sin information, oavsett vad det handlar om.
1956 • PARTILLE
#37
8 september 2011 kl 11:53
Gilla
Jippolopp. Ja, kanske i grund och botten. Men det är samtidigt en tävling. Kontrollmätt, sanktionerad etc. Sedan brukar ju större delen av svenska dameliten vara där. Dom har inga problem. men arrangörerna kan ju anstränga sig för de som vill ha en tävling att persa på.
Det blir ju svårt att hålla isär dessa intressen i en och samma tävling/jippo/arrangemang/event... stryk det som ej önskas :-)
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#38
8 september 2011 kl 13:12
Gilla
Hej! Egentligen håller jag med er. Jag kan också bli tokig på att det är så mycket folk som håller ett tempo som inte passar mig... Men samtidigt - visst är det häftigt med 30 000 personer som tar sig runt en mil! Jag tycker att det är maffigt - och helt rätt - att alla är välkomna, även med stavar och träskor. Alla kan inte springa fort men att 30 000 personer ändå tar på sig en nummerlapp tycker jag är kul. Jag ser Tjejmilen som en folkhälsofest, en hyllning till löpningen!
Den som absolut vill sätta personligt rekord har gott om andra lopp att välja på. På så sätt kommer de ju i en tidig startgrupp i Tjejmilen nästa år.
Tidigare inlägg har menat att Tjejmilen inte lyssnar på kritik men det tycker inte jag stämmer. Jag har efter många av mina Tjejmilar mailat förslag på förbättringar till arrangörerna. En hel del av de sakerna är genomförda. T ex är det många som har önskat bättre seedning och det har ju (delvis) skett i och med de fyra första grupperna som fungerade fantastiskt bra.
Jag har redan mailat Tjejmilen och föreslagit att de seedar alla löpare i tidtagningsklasen (resultat för de tidigare grupperna, förväntad löptid i de senare) och att man låter Fun run-deltagarna starta därefter. Nummerlappar med olika färger är en självklarhet. Maila ni också (info@tjejmilen.se). Och väl mött nästa år!
Micke Larsson
1971 • Norge
#39
8 september 2011 kl 14:02
Gilla
Jag har av naturliga skäl aldrig sprungit Tjejmilen, men det låter som att informationen om startgrupper i samband med anmälan kunde vara tydligare. Sedan får de väl skaffa fler funktionärer att kontrollera starten. Svårt att stoppa de som verkligen vill stå i "fel" grupp, men deltagare med träskor och ryggsäck med termos i tidiga startgrupper borde man ju kunna peta ner. Det är ju som sagt en tävling - med startavgift även för motionärer som vill kunna springa runt.

Lisa: "mer eller mindre kända författare fick lugnt stå kvar allra längst fram, trots att de hade startnummer som var en bra bit över 200".

Det här håller inte. Vi vill ha namn :-)!
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#40
8 september 2011 kl 14:53
Gilla
Nja, informationen är det inget fel på. Det är snarare så att vissa väljer att strunta i den... Funktionärer med batonger kanske skulle hjälpa mot anarkin... (Eller automatisk diskning om chipet registrerar att man startat före sin startgrupp.)
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.