Löpning Kom igång 16 inlägg 1765 visningar

MåL skall bli lättare.

1974 • Reftele
#1
29 augusti 2011 - 14:12
Gilla
Hej har nu tränat lite aktivt i två månader och känner att jag är på gång.

Tränar av två anledningar det ena är dålig kondition och det andra är många för många kilon.

Har en BMI på över 35 vilket också ger mig ca 35 kg för mycket enligt BMI. (Jag vet att BMI inte är ett jättebra sätt att mäta övervikt men det ger en liten bild av verkligheten). Jag väger idag 128kg och vill en bit under 100. Vad gäller maten kommer jag inte att följa någon särskild metod utan mest inrikta mig på att försöka minska mitt sockerintag detta då jag är klart socker beroende. Jag har väldigt svårt att låta bli allting med socker.

Min löpning har börjat bli regelbunden och jag har ett sug om att ge mig ut och springa igen. Jag är en långsam löpare som ligger runt 7 minuter per kilometer jag har kunnat öka tempot lite mer och jag har kunnat öka längden på streckorna har nu drygt 9 kilometer som rekord på längsta sprungna sträcka utan att gå.

Jag undrar om det finns fler som känner igen sig i mig och ligger i samma fas/situation.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#2
29 augusti 2011 kl 15:31
Gilla
Hej Patrik. En gång i tiden vägde jag 104 och väger idag ca 77-78. Beroende på hur pass mycket vätska jag bär på.

Mitt förslag är att du äter bra mat, vad det nu är är helt olika från person till person. Det finns de som följer diverse kostråd sen finns det dem som inte gör det. Använd den metod som passar dig.

Jag gick ner som mest då jag slutade äta godis, och diverse "skräpmat". Sen äter jag inte spannmål, bröd, pasta, ris eller potatis. Nu kommer vissa säga att jag är någon LCHF, det vet jag inte om jag ska kalla det eftersom jag låter bli dem varorna pga av att min mage inte riktigt kan hantera dem.

Prova dig fram vad gäller maten och kör på det som passar dig bäst. Motionera varje dag, för det kan du göra utan problem men ta det lugnt i början. Kör löpning som du gör och kanske även lite styrkepass med lätta vikter alternativt att du använder kroppen som motstånd. Och kanske även kan prova att vara löpningen med tex spinning. Jag började med spinning, fem dagar i veckan i 4 månader. På så sätt tappade jag 20 kg. Framförallt. Må väl!

Mvh/ Senad
http://varghjarta.bloggplatsen.se
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#3
29 augusti 2011 kl 15:59
Gilla
Instämmer med Senad.
Har inte tappat lika mycket men väl en 19 kg.
Äter även jag en kost med minimalt med potatis, ris och pasta och undviker bröd och socker i alla dess former.
Jag har insett att styrketräning är bra!
Min muskler var inte alls förberedda på min löpning.
Mage, rygg tog mycket stryk. Sen jag började träna dessa (utan vikter) är det betydligt lättare att springa.
Löpning aktiverar ju inte bara ben :-)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#4
29 augusti 2011 kl 18:21
Gilla
Kom på en annan sak också där du mer eller mindre slår två flugor i en smäll. Testa att jogga på platser som är väldigt kuperade. Där det ständigt går upp och ner. På så sätt så både förbränner du och får väldigt god funktionsstyrketräning där du använder kroppen och backarna som motstånd. Men åter igen. Må väl! Det är det viktigaste.

Mvh/ Senad
http://varghjarta.bloggplatsen.se
1971 • Vendelsö
#5
29 augusti 2011 kl 21:23
Gilla
Jag håller med både Senad och Anders, och jag äter en blandning av hur de äter. Jag håller som bäst på att komma tillbaka, och har många kilon kvar och kan bara springa 5 km än så länge. Men jag har bara tränat i 4 veckor än så länge, denna omgång. Förutom kosten och träningen kan jag rekomendera att blogga om hur det går! Även om inte så många läser det så blir man lite taggad och inpirerad. Jag har aldrig bloggat förrut, men nu kör jag allt fullt ut! :)

Jag startade från absolut noll den 1 augusti 2011 och nu har jag gått ner 10 kg och kan springa 5 km utan att stanna (fast det tar ju lite tid... )

Du får gärna titta i min blogg och se om du kan hitta lite inpiration, eller inpsirera mig! :D
http://i-ur-och-skur.blogspot.com/
Mvh Anna
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#6
29 augusti 2011 kl 23:15
Gilla
Mitt råd är att du skyndar långsamt. Pressa inte för hårt och för snabbt, då kommer du bara skada dig (detta gäller oavsett vilken vikt man har, men desto mer om man är överviktig (belastningsskador osv)). Så ta det vackert och försök inte slå rekord efter rekord. Detta i kombination med nyttig mat är en vinnande formel.
1967 • Uppsala
#7
30 augusti 2011 kl 08:34
Gilla
Anna 10 kg på en knapp månad???
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#8
30 augusti 2011 kl 10:30
Gilla
Senad, min mage mår heller inte så bra av potatis, bröd, pasta mm. Vad ska jag äta istället? vad äter du? Vill du ge mig lite tips och förslag? Även jag behöver gå ner några kilon ;) Väntar på att höften ska läka, suck!
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#9
30 augusti 2011 kl 10:45
Gilla
@Alice, du skall äta kött, fågel, fisk och grönsaker som växt ovan jord.
Morötter kan funka ibland för mig. Mycket ost och fet mat.
Man måste ersätta energikällan kolhydrat (potatis m.m.) med något annat som kroppen kan bränna, nämligen fett.
Du blir inte fetare av det, tvärtom.

@Camilla, Absolut!! Jag tappade nästan 13 första månaden. Man kommer snabbt ned (mycket är överflödigt vatten i kroppen t.ex.) men sen planar kurvan ut. Några kilo till brukar man tappa och borde efter 6-7 mån vara vid en vikt som är en normal vikt för ens kroppstyp,

Personligen har jag ätit så i 5 år snart och kommer aldrig att ändra. Jag mår så hemskt mycket bättre av det.
Har bättre blodvärden än någonsin och saknar helt "söt-sug" och lust till mellanmål och annat. Jag äter mat när jag är hungrig :-)

Notera dock!! OM man får för sig att äta på detta vis så kan det ta både 2 och 3 månader innan man kommer tillbaka i sin löpning. Det tar en stund för kroppen att vänja sig och första tiden presterar man ingenting.
När väl kroppen slagit på "fettmotorn" och begriper att den vågar och skall använda fett som energi, funkar det kalas.
Har aldrig problem med att "Ladda" inför lopp och behöver aldrig äta under långdistanspass.

Det är nog ingen lösning för alla men har funkat bra för mig som är lite överkänslig för kolhydratkost....och viktnedgången kommer oavsett om jag rör på mig eller inte. När jag började äta sprang jag inte alls. Löpningen kom in i mitt liv i maj i år :-)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#10
30 augusti 2011 kl 13:24
Gilla
Alice: Det är väldigt olika faktiskt, från vecka till vecka. Men vanligtvis äter jag en del kött, fisk, typ 60! ägg i veckan, bacon, ost (mjuk och hård), yoghurt, fil, lite mjölk, riktigt jordnötssmör samt riktigt kokosfett (ej silverpaketet från ICA, det ska du sky som pesten), grönsaker i massor.
Vid väldigt hård och påfrestande träning, eller träningsveckor så äter jag även glass och emellanåt dricker jag en läsk. Det är så olika vad som passar vem egentligen.

Jag är egentligen ingen "riktig" LCHFare om man säger så. Det har bara blivit att jag äter väldigt likt LCHF.

Bland det godaste jag vet är att göra en god sallad och blanda i lite bär och nötter, keso och en bit kött eller kyckling till. Kanongott. Det går att variera i tusen olika former. Sallader gör jag oftast av det som är aktuellt för "säsongen".

Viktigast dock som jag påpekat hittills är att man mår bra och inte tycker att maten är en "plåga". Då blir det inget bra i längden av det heller.

Må väl!

Mvh/ Senad
http://varghjarta.bloggplatsen.se
1974 • Reftele
#11
30 augusti 2011 kl 13:47
Gilla
Tack för alla trevliga tips.

Jag vet att maten är grundläggande och det jag behöver göra först är ju att sluta små äta sluta suga i mig socker genom små godis kakor och läsk.Det låter ju kanske enkelt men man har som rutin att direkt man kommer in i köket kolla i skåpen efter någon godska så är det en rätt så stor sak att förändra. Vad gäller lchf GI atkins och viktväktarna mm så är det inget aktuellt för mig just nu det kanske blir när jag brutit sockerberoendet.

Jag har dokt tänkt mig att skaffa Fredrik Pauluns bok med 50 genvägar till fettförbränning http://www.bokus.com/bok/9789173630382/50-genvagar-till-fettforbranning/

Jag gillar iden med boken att det verkar vara klara enkla tips som kan vara lättare att tänka på utan att direkt följa ett program.

Vad gäller löpningen så känner jag att jag har bra koll på vad jag behöver göra för att inte bränna ut mig för fort och samtidigt tyka att det är kul. Tränade mycket löpning som tonåring och det är självklart inte jämförart idag bl.a. på grund av att kroppen är både äldre och större. Men mina kunskaper från den tiden om träningsprogram och upp lägg är nyttiga för mig.

Alice Sundström
1968 • Gislaved
#12
30 augusti 2011 kl 14:54
Gilla
Vill också tacka för goda råd och tips. Det är precis som Patrik skriver, att bryta ett invant mönster, hur små de än må vara, är svårt. Vi får peppa varandra :)
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#13
30 augusti 2011 kl 15:29
Gilla
@Patrik. Vad du måste förstå är att du inte blir kvitt sötsuget på annat sätt än att lägga om kosten.
Sötsuget kommer av att kroppen går från låg insulin nivå till hög och sen tillbaka, dvs. när du stoppar i dig socker blir det bra en stund. Sockret tar slut fort som bränsle och då kommer suget tillbaka. Tricket är att alltid hålla en låg nivå. Om man bara äter saker som inte höjer insulinet får man inget blodsocker fall och heller inget sötsug (magiskt men det funkar).
Mitt insulin är lågt, alltid. Äter ägg och bacon till frukost och är numera aldrig hungrig före 14 tiden på dan...
Jodå...mina koesterolvärden är också bra. Höjdes en aning när jag började äta så här men har över åren sjunkit igen. Vägrade att äta kolesterolmedicin (även om läkaren trodde jag gjorde det när värdena sjönk).
1974 • Reftele
#14
30 augusti 2011 kl 16:07
Gilla
@Anders. När du skriver "Vad du måste förstå" är lite provocerande som att du försöker att klappa mig på huvudet. Antar att du inte menar det på det viset.

Du har säkert rätt i att det fungeart utmärkt för dig och kanske skulle göra det för mig med.

Men ett beroende kan även handla om tanke mönster som måste brytas. Har ex. stött på missbrukare som har försökt bli fria från sitt drog missbruk och samtidigt upptäckt att deras invanda tankemönster är jättesvåra att bryta. Har man alltid rökt på vid samma tidpunkt eller alltid kollat efter saker att knycka i bilar som de går förbi har det suttit i att direkt kolla om det finns något att sno.

Så jag menar på att det kan vara från två håll och för mig känns det nästan som lite tvångstankar att ligger det godis framme bara måste jag ta det. Givetvis sötsuget men samtidigt tanke mönstret.

Jag känner att jag behöver ta några saker i taget och då är det kondition först för där har jag störst motivation och sedan minska allt onyttigt intag. Det är ju även så att jag inte är ensam i familjen så att lägga om kosten för alla känns inte aktuellt utan jag måste ta ett steg i taget och då är det järnspöket först.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#15
30 augusti 2011 kl 18:06
Gilla
Förlåt mig, var verkligen inte meningen att provocera.
Blir bara lite "upp i fart" av ämnet.

Prova ett tag, du kommer att inse att det är enklare än du tror.
Jag är ensam i min familj (5 pers). Äter ofta nästan samma saker förutom att jag äter sallad istället för potatis osv. Man behöver ju inte bli hardcore från dag ett :-)

Självklart är det också ett tankemonster men väl man blir kvitt "suget" så är det inte så svårt, faktiskt.

Det finns hyfsat mycket litteratur i ämnet om man vill peppa sig den vägen. Läs t.e.x. Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt.

1971 • Vendelsö
#16
30 augusti 2011 kl 23:25
Gilla
@Camilla, ja 10 kg. Det är helt otroligt, men det handlar ju naturligtvis även om utgångsvikt. ;) Jag ställde mig på vågen där i slutet av juli och fick en chock! Vägde in mig den måndagen, 1/8, och startade en hård kur på pulver... Jag är inte stolt över det, och har aldrig testat det tidigare, men nu var botten nådd! Sen började jag äta lunch i en vecka och resten a måltiderna pulver. Sen åt jag även frukost, men pulver till middag för att en helt övergå till mat. Pulvret togväl slut i mitten av vecka tre tror jag Sedan dess har jag ätit "nyttigt" men uteslutit spannmålsprodukter, för jag märker att det triggar mitt sötsug nåt enormt! Och jag tål inte mjölk så jag har inte ätit mejriprodukter på 10 år. Jag äter i stället jättmycket grönsaker och sallad, med kött eller fisk till. Ungefär som Anders säger, fast jag är inte LCHF-are... :)

@Patarik, jag gillar Paulún, så jag tror du får ut mycket av hans böcker. Jag gick ner mycket i vikt för typ12 år sedan med hjälp av hans böcker. Det var via dem som jag kom till insikt om att jag inte igentligen kan äta bröd, för då blir jag godissugen. Men jag har ägnat de senaste 6 åren lite till att tröstäta, få jag fårstår vad du menar med vanor. Jag ville alltid ha nåt på kvällen frammför TV'n till exempel. :) Jag kan rekomendera Paulúns bok Blodsockerblues, http://www.bokus.com/bok/9789172320529/blodsockerblues-en-bok-om-glykemiskt-index/
samt Allt om fettförbränning http://www.bokus.com/bok/9789163084782/allt-om-fettforbranning/ om den finns att få tag på, och del två av den, http://www.bokus.com/bok/9789185225026/allt-om-fettforbranning-2-mindre-kroppsfett-mer-energi/
Jag har inte hunnit läsa så mycket av hans senare verk, men just nu håller jag på att läsa hans Stenålderskost som jag tror passar mig, http://www.bokus.com/bok/9789185225286/paulns-stenalderskost/
Det du får göra är att plocka russinen ur kakan och hitta nåt som passar dig. :) Men jag tror, baerat på mina egna erfarenheter, att det blir lättare om du utesluter snabba kolhydrater och bröd. På så sätt har i alla fall jag fått ner mitt godis och bröd-sug.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.