Löpning Kost & Näring 75 inlägg 5018 visningar

Återhämtningsdryck

Henning Looström
1973 • Lund
#1
23 juni 2007 - 11:08 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
När jag var i tonåren brukade jag bälga i mig stora mängder Oboy när jag hade varit ute och sprungit. Nu så här i efterhand har det känts som en väldigt söt och kanske inte så smart dryck efter träning. Och vad finner man då på RWs hemsida!? http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-242-302--11411-0,00.html

Fan, här skall klunkas Oboy igen!
< < < 1 2 3 4 > > >
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#41
28 juni 2007 kl 13:41 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Amatörer... ;o)
/Roger
1978 • Uppsala
#42
28 juni 2007 kl 13:55 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hörru Roger, äru proffs eller? Kanske utbildad dietist, inte för att det verkar så, men man kan ju aldrig så noga veta?
Allie K
1974 • Knivsta
#43
28 juni 2007 kl 14:00 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ok Henning, här kommer ett inlägg till, måste ju hjälpa till så att din tråd kan sätta rekord!

Kom att tänka på det att ett högt intag av protein, speciellt då animaliskt sådant, försvårar upptaget av kalcium, så det är ju inte så bra om man vill undvika benskörhet.
Bengt Hallberg
1959 • Helsingborg
#44
28 juni 2007 kl 14:38 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Men kom ihåg en sak: Kroppen är ingen maskin som det går att tillämpa matematik på. Dvs input (antal kalorier i föda) minus enerigåtgång (antal kalorier som metabolism och rörelseenergi) är lika med viktbalans.

Kroppen är ett biologiskt system med ämnesomsättning som en funktion av hjärnan, och vars uppgift är att kroppen ska väga lika mycket oavsett vad vi äter från dag till dag. Inom rimliga gränser. Därför kan vi njuta, som en del gör, av en handfull gelehallon i duschen. Själv sparar jag mitt onyttighetsintag till alkohol och då främst öl. Den extra energi det ger tar ämnesomsättningen hand om genom att öka förbränningen.

Dörför kan det kanske tyckas vara lite löjligt att diskutera hur många gram protein man SKA äta. Kroppen kan själv tillverka dem flesta aminosyrorna om man skulle få för lite i sig.

Nej, man ska äta allsidigt och näringsrikt. Och man ska tillåta sig ett visst onyttighetsintag. Tycker jag !!!
Anders Löfgren
1974 • Malmö
#45
28 juni 2007 kl 22:17 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Mycket tonvikt läggs på blodsockernivåer, när det egentligen borde läggas på insulinnivåer. I många fall följer insulinkurvan blodsockerkurvan, men inte i alla fall. Det finns exempel på låg-GI livsmedel där du har snabbt insulinsvar, förmodligen till följd av vissa proteiner. Men direkt efter ett långt träningspass så har du inget insulinsvar oavsett vad du stoppar i dig, om jag fattat det hela rätt.

Dag Fohlin
1967 • Norrköping
#46
28 juni 2007 kl 23:28 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Kul tråd o jag bara kan inte låta bli att slänga mig in i debatten.
Om man som Roger säger skall äta 2 g/kg och att protein inte omvandlas till fett vart tar det vägen om man inte gör av med det? Blir men en Michelin gubbe då:-) Är det därför kroppsbyggare blir stora, för att de fyller sin kropp med protein?
Bengt Hallberg
1959 • Helsingborg
#47
29 juni 2007 kl 08:12 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Dag: Tror nog att Roger kan ha rätt när det gäller att protein inte kan omvandlas till fett, däremot kan protein indirekt öka fettinlagringen.

Protein som inte används till celluppbyggnad (i muskelvävnad, hormoner, enzymer etc) används i stället som energikälla. Om kroppen då får ett överskott på kolhydrater, mer än vad som kan lagras i muskler och lever, omvandlas dessa till fett för lagring.

Anders: Kan du inte utveckla ditt inlägg. Vilka livsmedel gäller det. Har du någon artikel om det kan du väl länka till den.
Allie K
1974 • Knivsta
#48
29 juni 2007 kl 12:58 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Enligt livsmedelsverket finns det inte mycket forskning som stöder GI-dieten och detta som Roger säger om proteinet. Tvärtom menar slv att det är det totala energiintaget som har betydelse: "Flera av de vanliga bantningskosterna innebär att man ska undvika kolhydrater, speciellt s k snabba kolhydrater med högt glykemiskt index, och istället i huvudsak äta fett- och proteinrika livsmedel. Hypotesen är att det är kolhydraterna, inte fettet, som gör oss feta. Men det finns inga interventionsstudier som stöder hypotesen att glykemiskt index skulle ha en avgörande betydelse för viktregleringen. Den vetenskapliga dokumentationen av effekterna av dieter med lågt kolhydrat- och högt protein- och fettinnehåll är svag. De flesta publicerade studierna om denna typ av dieter har bara pågått under några veckor och endast ett fåtal har inkluderat en kontrollgrupp. Flera studier visar att det snarare är det totala energiintaget, inte kostens sammansättning, som har betydelse för viktreduktionen." http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14622&epslanguage=SV
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#49
29 juni 2007 kl 21:52 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Livsmedelsverket vill fortfarande att vi ska äta 6-8 skivor bröd om dagen. Undrar om de menar danskt fullkornsbröd eller eget bakat med hela korn? Kanske menar de rent av att man ska äta sirapslimpa?

Som ni märker tolkar alla olika, trots att vi läser samma text.

Jag kanske är mer djupare i mina analyser av hur kroppen fungerar med de olika näringsämnerna än vad flertalet av er är, och därför tror jag att vi pratar om varandra.

Om man tränar mycket för ett marathonlopp, låt säga 6-10 pass i veckan, då lär det gå åt mer energi. Man äter mer och får oxå i sig mer protein, kolhydrater och fett räknat mot sin kroppsvikt per dag. Även om man inte tänker på det.

Tror även att det är som Marika skriver: Inte många som har koll på hur mycket protein de äter...

Jag skulle vilja gå ett steg längre.
Handen på hjärtat, vet ni hur mycket energi ni behöver och hur mycket ni egentligen äter?

OCH visst, största delen energi ska komma från kolhydraterna, men man gör en vinst i att äta lite mer protein än man tänkte från början. (Se mina tidigare inlägg.)
/Roger
1973 • Åkersberga
#50
29 juni 2007 kl 22:39 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
GI-hausen har väl lagt sig lite nu de senaste åren. Själv tror jag "lite lagom" på det; jag som har haft graviditetsdiabetes och därmed har förhöjd risk för typ 2 diabetes känner mig "berörd" av GI-tänket. Alla helt normala och friska människor kanske inte berörs av det men många skulle nog må bättre av lite jämnare blodsockerkurvor...

Mig veteligen har forskningen visat att de som håller en strikt GI-diet går ner i vikt. Detta beror på att de blir så mätta av kött och fett att de äter mindre än i vanliga fall.
1969 • Upplands Väsby
#51
30 juni 2007 kl 09:42 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Fredrik, hehe japp kan behövas nån som röker fredspipa ibland. :)

Roger, apropå "hur mycket energi ni behöver och hur mycket ni egentligen äter"... Jag har väl rätt så bra koll. Brukar då och då under några dagar köra ett slags näringsprogram där jag matar in allt jag stoppar i mig, för att få siffror och staplar på allt. Det tar tid men man får bra koll.
Programmet är inte så exakt som jag skulle vilja ha det, den skiljer t ex inte på olika fettsyror, men det duger till att räkna på energi% och intag av kolhydrater, proteiner, fett, salt osv. Här är det som jag använt: http://www.inobe.eu/index.php?page=products&id=3
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#52
30 juni 2007 kl 12:03 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Dag Fohlin:
En kroppsbyggare tar enorma mängder protein som tillskott. Där snackas det aldrig om att det skulle skäras ner utan istället ökas på. Allt överskott pinkas nämligen ut om det inte används... och det är då helt ofarligt i byggarvärlden att ta ännu mer... utspritt på dygnet.

Att kroppsbyggare ser ut som de gör beror på intag av för mycket "keso"... ;o)
/Roger
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#53
1 juli 2007 kl 10:24 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Janne W: Verkar som om de vill ha betalt för programmet. Annars verkar det vara bra.

GI är ett uttryck som många tidningar missbrukar. Tyvärr.

Vad jag tolkar GI är att man ska äta kolhydrater med lågt GI över lag. (GI är alltså kolhydraternas tid ut i blodet där de höjer insulinet.) GI-värde över 100 bör man undvika.

Dock får man ner GI med andra näringsämnen om man äter allt tillsammans. (Då kan man äta lite föda med högre värde på GI.)
Kolhydraterna ska vara långsamma för att blodsockerkurvan ska hållas jämn över dygnet och pga detta hålls insulinet lika lågt. Det ger låg fettinlagring om ingen alls. Tillsammans med konditionsträning blir allt ännu bättre.

Insulinet styr fettinlagringen och då förstår man varför man inte bör äta snabba kolhydrater tillsammans fett.

Allt detta gör att jag vet att GI fungerar. Förstår du principen? Har själv nyttjat denna metod under mina deffperioder och det funkar perfekt.

Godis och annan skräpmat måste undvikas i möjligaste mån. Godis kan dock intagas direkt efter en träningsrunda, eller under ett pass då det höjer glykogenreserverna snabbare än långsamma kolhydrater.

Oboy är förresten en riktigt bra återhämtningsdryck, men jag trodde ju inte att den skulle vara så beroendeframkallande som den är... Jäkligt gott helt enkelt. Smakar barndomstider helt enkelt... ;o)
/Roger
1969 • Upplands Väsby
#54
1 juli 2007 kl 23:12 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Japp, kan bekräfta att Oboy funkar. Sprang en 3-milare igår och gjorde väl rätt så slut på lagren (hade ingen gel eller sånt med mig - bara vatten). Testade att dricka Oboy efter passet. Fyllde förstås på med annat senare, men Oboy var "huvudåterhämtaren". Och idag var jag laddad igen. Lite mör i benen från igår, men ett pass på 19,5 km och med betydligt högre tempo än igår gick hur bra som helst.
Gunnar Gustafsson
1966 • Hovslätt
#55
2 juli 2007 kl 14:33 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Dag Fohlin
1967 • Norrköping
#56
5 juli 2007 kl 18:02 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Roger du har rätt i det du säger men det absolut viktigaste för att hindra att man går upp i vikt är att man ser till att hålla insulinet på en låg nivå och det bästa sättet att göra det är faktikst att träna! När man tränar ökar insulin genomströmningen i cellmembranet vilket gör att mängden kan minimeras för att klara av att bryta ned kolhydraterna. Det här är anledningen till att det är livsviktigt för diabetiker att träna. Oavsett hur de gör så om en diabetiker ökar sin dos av insulin så kommer personen i fråga att gå upp i vikt. Därav är många typ 1 diabetiker överviktiga. Fast jag tror inte på din teori om att man kissar ut överskotts protein. Kroppen jobbar alltid för att ta upp så mycket energi som den kan och visst övermättar man systemet så kissar man säkert ut något men islutändan är det energibalans som måste råda. Man vet från forskning på Atkins att det fungerar som viktminskningsmetod eftersom proteiner är mer mättande än fett o kolhydrater därför äter man helt enkelt mindre när man går på Atkins.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#57
15 februari 2008 kl 19:28
Gilla
Om jag springer lååång och bär med mig dricka, vatten eller sportdryck så känner jag att jag måste stanna och kissa. Ngn som har bra tips på hur man slipper detta. vill inte stanna mitt under gbg varvet för att kissa..
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#58
15 februari 2008 kl 19:39
Gilla
Har haft samma känningar Philip.
Börjar lära mig att inte klunka i mig i onödan både före och under passet. Men absolut inte för lite heller. En avvägning alltså.

Går inte det får du sudera skittråden om att göra på sig. Många skittips där som också behandlar den andra nödigheten.
1959 • Helsingborg
#59
15 februari 2008 kl 19:49
Gilla
Prova en buske
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#60
15 februari 2008 kl 19:52
Gilla
Hur ska busken kunna förhindra att han måste stanna och kissa då?
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.