Löpning Avancerad träning 9 inlägg 2110 visningar

Långpass efter sömnlös natt?

Kajsa Elmsäter
1984 • Stockholm
#1
10 februari 2008 - 07:40
Gilla
Okej, inatt har nog varit en av de värsta nätter jag varit med om. Kom i säng vid midnatt och har sedan dess inte sovit mer än 1 timme i sträck. Därtill har jag möjligen fått någon halvtimme här och där, men mestadels bara legat och försökt vila så gott det går. Uppskattar att jag fått kanske 3-4 timmars sömn sammanlagt. Tränar inför Sthlm Marathon och har planerat att ta ett lite längre pass idag, i alla fall 15 km - men jag är ju onekligen fruktansvärt trött.

Min fundering är hur illa det är att ge sig ut efter att ha sovit så lite. Min plan var att springa kl 14, men det kanske får justeras till senare, så kan jag försöka vila/slumra under dagen? Alternativt ta ett lättare pass idag, och ta det långa efter jobbet imorgon (mitt problem där är dock att jag inte är överförtjust i att springa när det är mörkt i vissa delar av stan)...?

Ni kloka, erfarna löpare - finns det någon som kan bolla lite här med mig eller komma med något bra råd?
#2
10 februari 2008 kl 07:57
Detta inlägg har raderats
1979 • Strängnäs
#3
10 februari 2008 kl 08:17
Gilla
En normal natt för en småbarnsförälder:)

Jag tycker att det bara är att springa.
1962 • Torslanda
#4
10 februari 2008 kl 09:27
Gilla
Det är som Janne säger. En normal natt som förälder. har en 5:åring i sängen varannan vecka, och han ser till att man inte har för långa sömnpass. OBS Jag klagar inte utan älskar att ha det så...
Jag tycker att löpningen är en typ av meditation. Man behöver ett antal timmar "vaken" vila i veckan och för mig är det löpningen. Du kanske inte får ut max av träningen kroppsligt men det är inte allt... Glöm inte njutningen av att ha en timma för sig själv i sin egen värld....
Morgan Kåhl
1985 • Trollhättan
#5
10 februari 2008 kl 09:32
Gilla
Är absolut ignen erfaren löpare men instämmer med dem andra, var ute själv precis efter att inte ha sovit en blund inatt gick helt okej man får en kick så fort det börjar rulla, benen var tunga dock.

Ut å kör ;) tror bara du blir tröttare ju längre du väntar kanske bättre att snöra på så fort du kan.
kalle abrahamsson
1973 • linköping
#6
10 februari 2008 kl 11:02
Gilla
vissa gånger efter jobbet en eftermiddag brukar jag ta en powernapp(bra på det) sedan ut efter lite krubb, fungerar kanon. har även provat att springa hem efter nattjobbat, då är det småhjärnceller och mkt stela trötta ben, men på ngt konstigt sätt känns det och går mkt bättre än förväntat och det bygger "huvud" att veta att man fixar det... framförallt inför en mara lär det krävas huvud(jag vet inte men snart)
Cecilia Abrahamsson
1986 • Lund
#7
10 februari 2008 kl 13:51
Gilla
Sömnlösa nätter beror ofta på att man är stressad eller oroad för något. Under en längre springtur har man tid att tänka och reflektera mycket vilket kan vara bra för dig. Springturen kommer också göra dig trött fysiskt vilket gör att ikväll kanske du kan somna riktigt gott efter både fysisk ansträngning och psykisk "rensning"

Lycka till!
Benke Brimberg
1958 • Stockholm
#8
10 februari 2008 kl 15:45
Gilla
Hej Kajsa,
när vi cyklar vätterrunt så slumrar vi några timmar innan vi ger oss ut på en runda som tar ca 12 timmar. Då sover man bra efter man kommit imål.
Så mår du bra är det inget problem. Är sömnrubbningen pga sjukdom så ska du naturligtvis ta det lungt. Om sömnproblemen beror på stress så är en löprunda bland det bästa man kan göra. Träning ger nästan alltid bättre sömn också.
Sköt om dig
Benke
Kajsa Elmsäter
1984 • Stockholm
#9
10 februari 2008 kl 17:21
Gilla
Hej igen och tack för alla goda råd.

Visst gav jag mig ut på en runda och oj vad nöjd jag känner mig. Första halvmilen trodde jag att benen skulle vika sig under mig, pulsen låg på drygt 170 bpm trots att jag tog det väldigt lugnt (brukar iofs snitta på 165-170 när jag är ute, men då går det ju lite snabbare i alla fall). Men sen! Oj, vad skönt - benen gav med sig och vaknade till, pulsen stabiliserade sig och allt blev bara jättebra. Kände mig stark och kunde öka på sista milen och känner mig otroligt till freds nu i efterhand.

Så, tack tack och ha en jätteskön söndagskväll!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.