12 juni 2011 kl 20:53
Redigerad 12 juni 2011 kl 20:56
Enligt professor och överläkare Per så vet han alltid sanningen trots brist på studier. Men kan han slänga fram en bra studie så kan den vara värd att tittas på. Dessutom är en avsaknad av studie på LCHF inte ett bevis mot LCHF utan snarare att inget är styrkt för någon sida.
Min gissning är att det handlar om så kallad spontaktivitet. Du får kroppen att göra saker mer än vad den skulle ha gjort på en normal diet. Jag kan ta ett exempel:
Enligt Livsmedelsverket skall man undvika mättat fett, enligt LCHF är det snarare tvärtom, det är inget att vara rädd för. Vi ökar normalt mängden mättat fett rejält. Samtidigt har det visats på en positiv effekt för testoseronet av mättat fett. Testoseronet påverkar muskelbyggnaden. Muskelbyggnad tar energi. Med andra ord, dieten påverkar ett hormon som påverkar en kroppsfunktion, kroppsfunktionen tar energi, kalori ut ökar. Sådana här spontanaktiviteter är svåra att mäta eftersom de antagligen sker först då man är under aktivitet. Men om man då tänker sig två personer som har ätit samma mängd kalorier varav en dock på mycket mättat fett. Båda tränar lika länge men den som åt mättat fett gick upp mer i muskelmassa och hade då samtidigt mer kalorier ut. Helt enkelt förbättrade, maximerade. vi förbränningen. Om vi påverkar flera sådana liknande saker kan det kanske adderas till en viss effekt.
Här är lite citat:
"Mätning av BMR/RMR (basalmetabolism) görs på fastande mage när man ligger stilla. Dietister och andra inkompetenta inom näringslära tror att en sådan mätning kan appliceras på vanliga människor som rör på sig och ständigt har något i magen. Kroppen svarar inte likadant när det gäller kolhydrater eftersom vi inte är gjorda att äta det i stora mängder, det är helt enkelt inte människomat. Detta illustreras i följande studie:
Two weeks of overfeeding with candy, but not peanuts, increases insulin levels and body weight.
Claesson AL, Holm G, Ernersson A, Lindström T, Nystrom FH.
Department of Medical and Health Sciences, Diabetes Research Centre, Faculty of Health Sciences, Linkoping University, Linkoping, Sweden.
Abstract
OBJECTIVE: To study the effects of snacking based on fast acting carbohydrates (candy) or fat and protein (peanuts) in a prospective randomized, parallel intervention study.
METHODS: Basal metabolic rate (BMR) and cardiovascular risk factors were measured before and after hyper-alimentation by addition of 20 kcal/kg (84 kJ/kg) body weight of either candy or roasted peanuts, to the regular caloric intake, for two weeks in healthy subjects. Eleven men and 14 women completed the randomized study.
RESULTS: Energy-intake increased similarly in the groups (candy: +46.1+/-35%, peanuts: +46.8+/-28% p=0.96). Body-weight (candy: from 67.3+/-7.6 kg to 68.1+/-7.3 kg, p=0.01, nuts: from 68.7+/-6.1 kg to 69.0+/-5.7 kg p=0.3) and waist circumference increased significantly only in the candy group. At the end of the study LDL cholesterol (candy: 2.6+/-0.4 mmol/l peanuts: 2.1+/-0.4 mmol/l, p=0.005) and ApoB/ApoA-1-ratio (candy: 0.68+/-0.16 peanuts 0.53+/-0.11, p=0.01) were higher in the candy group than in the peanut group. On the other hand, BMR increased only in the peanut group (candy: from 6.657+/-1.1 MJ/24 h to 6.762+/-1.1 MJ/24 h, p=0.3 nuts: from 6.896+/-0.98 MJ/24 h to 7.256+/-1.1 MJ/24 h, p=0.02).
CONCLUSION: Two weeks of snacking based on peanuts does not cause the same negative metabolic effects as an isocaloric diet in which the snacking is based on short acting carbohydrates in the form of candy in non-obese healthy subjects."
Här är en kommentar om en annan studie där man hade koll på kalorimängden som intogs via varje diet.
"Det var inte så att de som svarade dåligt på respektive kostsammansättning gick ned mindre än förväntat. Deras viktnedgång under 4 månader motsvarade tvärtom ungefär det energiunderskott på -400 kcal per dag som dieten var tänkt att skapa - så det pekar snarare på att de höll sig till protokollet. Grejen var ju att de som svarade bäst på dieten - insulinresistenta på LCHF och insulinkänsliga på HCLF, gick ned betydligt mer i vikt än vad som var planerat. Detta tycker jag talar för att alla följde sina dieter rätt bra, men att de som fick den kostsammansättning som passade dem bäst skapade ett extra energiunderskott genom ökad spontan aktivitet."