Löpning Kost & Näring 829 inlägg 40367 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
1969 • Stockholm
26 maj 2011 kl 20:12
Gilla
Intervallmannen: Kalori in - kalori ut gäller. Jag lovar. Ingen säger att det är enkelt eller att det är en "metod" överhuvudtaget. Hur skulle man kunna beräkna upptagen energi från det man stoppar i sig och hur räknar man ut hur mycket man förbränner med någon som helst säkerhet? Per har förklarat det gång efter annan; ät mindre så går du ner! Kalori in - kalori ut är den fysikaliska bakgrunden, att ifrågasätta det är som att ifrågasätta gravitationen (och missförstå inte nu, jag är helt för att man ska ifrågasätta, men om man konstant ifrågasätter allt så kommer vi inte framåt).

Förresten; varför skulle det vara "fult" att säga åt någon som vill gå ner i vikt att det kräver lite viljestyrka? Vill någon sluta röka, vilket är rådet då? Rök utan filter så blir det inte lika många? Jag tycker tvärtom det är att nedvärdera människor när man ger tips om att trycka i sig saker för att bli mätt men ändå gå ner (för blir du hungrig kommer det ju inte att funka, let's face it , du har ju usel viljestyrka).
26 maj 2011 kl 20:38
Detta inlägg har raderats
1964 • Kristianstad
26 maj 2011 kl 20:38
Gilla
Jonas L-jag tränar redan i minst 5-6 pass i veckan. Möjligtvis kan passen bli mer effektiva.
Jag har naturligtvis provat att räkna kalorier, Viktväktarna osv. Det jobbiga med min viktuppgång är att den kommit fort, trots att jag hållit igång som bara den. (Annars kunde jag förstått det). Väldigt frustrerade!! Som jag skrev har jag även kollat mig hos DR. Skölkörtelprov, avföringsprov, genomgått koleskopi m.m. Blodvärdet var lågt...112 hb.
Det känns tungt att bara acceptera att man blivit äldre och att ämnesomsättingen blivit lägre...... Än en gång-tack för alla synpunkter, jag har nu kört min egen variant av LCHF sedan jag väckte min fråga. Jag har lyckats med att inte äta sötsaker, så det känns bra så här långt.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
26 maj 2011 kl 20:52
Gilla
Av ren nyfikenhet. Hur många kcal åt du per dag ungefär när du räknade?
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
26 maj 2011 kl 21:06
Gilla
Avd. "Trådar som spårar ur och min pappa är mycket starkare.."
1964 • Kristianstad
26 maj 2011 kl 21:16
Gilla
Jag finns registrerad på matdagboken, använder det inte längre. Bildade mig en uppfattning om hur mycket kalorier det verkligen var i det jag normail åt. För att behålla vikten skulle jag äta 2000, jag försökte hålla 1600.
1970 • Gånghester
26 maj 2011 kl 22:39
Gilla
Att inte laga egen mat och ändå gå ner i vikt tror jag är jättesvårt. Få har man dålig koll på innehållet, dvs vad man stoppar i sig.
Jag trodde inte heller att jag åt så "mycket fel", tills jag gick med i Viktväktarna. Det som är bra med Viktväktarna är att man utesluter ingenting, men begränsar mängden av vissa saker.Nu gör jag mycket mindre fel och har lärt mig att matplanera. Ta en stund och gör en veckomeny och handla hem vad du behöver till den! Blir t.o.m roligt att laga mat när man först slipper våndas över vad man ska hitta på! Super!

Jag gick ner 14 kilo på 3,5 månader och har hållt mig i 1,5 år nu!
Rekommenderas! Lycka till!
Anders E
1968 • Sollentuna
26 maj 2011 kl 23:00
Gilla
Jag var i samma situtation som du Birgitta för ett år sedan. Tränade hårt men gick inte ner i vikt. Jag var van att kunna äta mig mätt på nästan vad som helst och tack vare träningen hålla vikten i schack. Tyvärr ökade vikten för varje år som gick.

Jag valde upplägget att äta mindre portioner utan att lägga om kosten. Det pris jag betalade var hungerkänslor mellan måltiderna. Jag kan tänka mig att man får mindre hungerkänslor om man dessutom lägger om kosten till LCHF, vilket därmed skulle vara ett skonsammare sätt att minska kaloriintaget ur ett hungerperspektiv.

För egen del har jag gått ner från 89 kg till 76 kg på ett år. Jag har vant mig vid mindre portioner och håller den nya matchvikten. Kroppen har anpassat sig till ett lägre kaloriintag och hungerkänslorna mellan måltiderna är inte lika märkbara som när jag började trappa ner.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
26 maj 2011 kl 23:02
Gilla
Jag har ätit i snitt fem mål mat ute (lunchrestauranger av alla de slag, sällan vad som skulle klassas som "bra mat") per vecka sen jag började gå ner i vikt för 18 månader sedan (har hittills tappat nästan 32 kg). Det har gått alldeles utmärkt, men det kräver en sjujävla disciplin och kontroll på portionsstorlekarna.
1969 • Stockholm
27 maj 2011 kl 07:21
Gilla
Ulrika: är det fortfarande så att mycket frukt och allt grönt är "gratis" hos viktväktarna? D.v.s. du får äta så mycket du vill.
27 maj 2011 kl 08:11
Detta inlägg har raderats
27 maj 2011 kl 08:36
Detta inlägg har raderats
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
27 maj 2011 kl 09:01
Gilla
Johan; man behöver inte odla för att få tag i kolhydrater. Notera Kitava-exemplet.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
27 maj 2011 kl 09:12
Gilla
@John: Eftersom du om och om igen uttalar dig så tvärsäkert om hur människan åt förr ("hur länge vi enbart levt på protein och fett"), tycker jag bland annat du kan läsa följande information som Livsmedelsverket lämnar om sk. Stenålderskost: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Stenalderskost/

Fast Livsmedelsverket var väl köpta av djävulen eller hur det nu var och att använda Wikipedia och Kostdoktorn är mycket tillförlitligare.

Du återkommer ständigt till 80-talet och hur farligt det var när fettskräcken spred sig. Denna vill du nu byta ut mot en vanvettig kolhydratskräck. Låter varesig sunt eller hållbart i mina ögon, men balans och sunt förnuft är uppenbarligen utdöende fenomen.

Slutligen, sluta vänligen uttrycka dig som om du sitter inne med en massa kunskap som vi andra saknar och att allt du uttrycker är oemotsägliga sanningar. Jag skulle tro att det framförallt är det som gör att du möter mothugg i varje tråd där du drar in LCHF, inte LCHF i sig.
27 maj 2011 kl 09:30
Detta inlägg har raderats
27 maj 2011 kl 09:39
Detta inlägg har raderats
1968 • Kapp
27 maj 2011 kl 12:26
Gilla
John Edberg: hade varit intresant att veta om du själv lyckats att gå ner i vikt med LCHF?
27 maj 2011 kl 12:36 Redigerad 27 maj 2011 kl 12:37
Detta inlägg har raderats
1968 • Kållered
27 maj 2011 kl 12:59
Gilla
John Edberg>> Du har antagligen hört talas om "straw men" (halmgubbar)? Du sätter upp ett flertal i ditt svar 08:36 till mig. :) Det innebär att man konstruerar ett argument från opponenten och sedan svarar på det. Det är inte mycket av det du verkar svara på som jag faktiskt har påstått. Du sätter upp halmgubbar på löpande band.
Denna lilla inledning och övrigt som jag skrivet till dig nedan är inte på något sätt avsett att påverka dig i din tro, för det tror jag inte är möjligt.
Det är endast till för att balansera din propaganda för alla eventuellt osäkra som läser här. Tro alltså inte att jag är så dum så att jag försöker resonera med dig.

Du skriver: "Nä det verkar ju onekligen som att räkna kolorier är den utlimata metoden..."
Jag har gång på gång sagt att det inte är en metod i sig, faktum är ju att det finns en uppsjö av metoder att få kontroll på energibalansen. Så även genom LCHF för vissa. Detta är en halmgubbe.

Du skriver: "Att du och frugan inte fixade det hela var ju, precis som du beskriver, att ni inte klarade av omställningsbesvären. Att vänja kroppen att förbränna fett istället för socker tar olika tid hos olika individer. Att man då blir tokig för att man inte får i sig socker tyder väl mest på sockerberoende?"
Vem har pratat om socker? Menar du att man är sockerberoende om man inte klarar sig utan pasta, ris och potatis? Verkar vara en halmgubbe, eller så är det helt enkelt så att man inom LCHF hävdar att de som äter ris, pasta och potatis är sockerberoende?

När det gäller historik över människans framsteg som art i förhållande till vad man ätit så har det forskats en hel kring det och din personliga historiesyn är garanterat varken komplett eller korrekt. Finns säkerligen en hel del forskning att göra på detta ämne.
Några exempel (orkar inte leta källor nu, men kan göra det om du vill):

1. Man har kommit fram till att en stor anledning till att de Homo Sapiens som levde i grottor vid Sydafrikas sydligaste spets för ca 200.000 år sedan plötsligt fick större och mer väl fungerande hjärnor var att de började fånga och äta mycket skaldjur längs stränderna. LCHF? Ja kanske.
2. Sumererna (de första som började bygga städer, troligen uppfann hjulet, skrivkonsten etc.) förlitade sig extremt mycket på spannmål och åtnjöt en fullkomligt explosiv utveckling under ca 3500-2000 fKr. LCHF? Nä, antagligen inte.
3.Romarna - dom förlitade sig minsann BÅDE till stor del på spannmål (gröt, gryn, bröd) OCH på fisksås (Garum) samt även på fläsk. Detta beskriver i stora drag en legionärs kost, för "vanligt folk" var det sannolikt mest spannmål och fisksås som gällde. Legionärerna, som var de som rörde sig mest över världen åt dock allt de kom över. Om de stötte på frukt så åt de det t ex. Ingen kan hävda att någon civilisation hittills har varit lika framgångsrik under lika lång tid som romarriket. I själva verket så är det diskutabelt ifall romarriket någonsin gick under eller om vi i själva verket fortfarande lever i en förlängning av det. LCHF? Nix. Varierad kost? Tja, typ.


Du skriver: "Snällt dessutom att du hävdar att alla som inte klarar att gå ned i vikt, trots att de försökt med allt, lider av dyskalkyli..."
Har inte hävdat det. Återigen, en halmgubbe.


Det var du själv som drog upp McDonalds i ditt inlägg från 26 maj 2011 - 17:00, inte jag.
27 maj 2011 kl 14:09
Detta inlägg har raderats
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.