Löpning Kost & Näring 829 inlägg 40440 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1965 • Kungsholmen
#41
25 maj 2011 kl 10:19 Redigerad 25 maj 2011 kl 10:19
Gilla
Claes: Mindre kolhydratet tror jag också är en hållbar långsiktig trend som även många andra dieter innefattar. Men de flesta som pratar LCHF pratar mer extremt kostintag med ren kolhydratskräck.

Ett problem är iofs att definitionen av LCHF är så vag att folk talar om olika saker. Alla är inte extrema och många som säger sig använda LCHF använder nog egentligen GI eller annan kost.

Det är de extrema som märks men de försvinner nog snabbast också.
1976 • Sollentuna
#42
25 maj 2011 kl 10:57
Gilla
Okej. Men det kan uppfattas som lite aggressivt och drygt att anta det så fort någon nämner LCHF. Tror du inte?
Kajsa B
1987 • Göteborg
#43
25 maj 2011 kl 11:36
Gilla
Peter -> Hur är det bra för världssvälten att öka konsumtionen av kött och mejeriprodukter? För att producera detta går det åt oerhört stora mängder föda åt djuren (klassiska näringspyramiden förklarar varför). För att inte tala om hur mycket vatten det går åt. hade kanske kunnat gå om allt kött som åts här även producerades i sverige, men nu är det inte så. i många fall produceras det i delar av världen där vatten är en bristvara. Är det motiverbart bara för att folk här hemma inte har diciplin nog att fatta att bara för att man äter kolhydrater måste man inte äta fem kilo pasta till varje måltid. och vad hände med de gamla knepen som att äta mycket grönsaker för att bli mättare, ta ett par glas vatten innan maten osv. betydligt mer miljövänliga alternativ.
Henrik Holvid
1966 • Lidingö
#44
25 maj 2011 kl 11:41 Redigerad 25 maj 2011 kl 12:04
Gilla
Hej hej!

Jag har precis gått ner 32kg (xtravagansa pulverdiet, 11,5v) och håller nu på med upptrappning till "normal" mat.
Vad man använder för metod för att gå ner/ hålla vikten är en smaksak men, tyvärr, intag kontra utgifter är det som gäller i slutändan.
Sen är ju våra kroppar olika, jag är en 80/20 person..
80% av min viktnedgång/vikthållning beror enbart på vad jag äter!
För MIG är det inte så att jag kan äta "vad jag vill" hur mycket jag än tränar.
Som fd. kraftigt överviktig (numera normalviktig:) och löpare, yippie:)) VET jag att det jag stoppar i mig har stor betydelse. JAG kan inte äta vad jag vill (och kommer ALDRIG kunna göra) om jag ska fortsätta hålla min vikt.

Någon form av sammanfattning:
Rekommenderar jag pulverdiet till någon?
NEJ, ABSOLUT INTE!
JAG valde detta alternativ för att jag har karaktär som en svängdörr.. Till någon annan? Då krävs det extrema skäl..

Matintaget spelar STOR roll!
Vi är alla olika, tyvärr, i slutändan är det dock intag/utgifter som gäller.

LCHF, Atkins, GI.. jaja, kärt barn har många namn...
JAG tror på en allsidig och nyttig kost utan snabba kolhydrater!
Samt att äta oftare och mindre än normalt.
(numera äter jag 6 mål mat per dag, med extrem koll, så jag får i mig exakt det jag behöver i protein, kolhydrater, fett, mineraler, vitaminer etc.)

Men det viktigaste jag har konstaterat är att välja något som passar EN SJÄLV för resten av livet. Som sagt, det ska passa in i ens egen situation och det FINNS INGA genvägar till ett varaktigt resultat.

Hoppas detta kan hjälpa dig på vägen!
Med glada hälsningar
Henrik
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#45
25 maj 2011 kl 11:45
Gilla
I samma anda som Kajsa B ovan skulle jag vilja uppmana er att läsa Jonathan Safran Foers bok "Eating animals" och se om ni sedan fortsätter att förespråka en diet som går ut på att öka konsumtionen av kött, ägg och mejeriprodukter, Det är helt otroligt att någon gör det idag, av såväl hälsoskäl som ekologiska och etiska skäl.
Och nej, jag är inte vegetarian, men jag försöker hålla nere min köttkonsumtion och tänka på hur det kött jag äter är framställt.
Racha
1993 • ramlösa
#46
25 maj 2011 kl 12:44
Gilla
jag tror det handlar om att du själv får lära känna din egen kropp alla kroppar reagerar väldigt olika. Jag kan käka kalorier in ich ut och hålla koll på det, men ärligt handlar det inte om det för mig även om det stämmer i praktiken.

Det är faktiskt VAD jag stoppar i mig. Stoppar jag i mig ett överskott av kött och havregröt säger vi som både är protein och kolhydrater så går jag inte upp men är det ett överskott av socker och fett vid samma kcal antal, eller vi säger bara snabba kolhydrater så JA jag går upp i vikt.
Du får helt enkelt experimentera med din egen kropp och se vad som är bäst för dig. Kan rekommendera Gi där du får i dig viktiga ämnen från grönsaker det avgör faktiskt ditt humör och trötthet.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#47
25 maj 2011 kl 13:31
Gilla
Magnus//

Att du tappar i muskelmassa är inte detsamma som att du blir svagare. Skilj på dessa.

Att gå ned i vikt utan att tappa muskelmassa är i princip omöjligt.
Att gå ned i vikt samtidigt som du blir starkare är troligtvis inga problem.
1969 • Åkersberga
#48
25 maj 2011 kl 13:38
Gilla
Det förstår jag väl och det var ju precis det jag beskrev. För mig är styrkan viktigare än massan.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#49
25 maj 2011 kl 14:00
Gilla
Magnus//
Du skrev "Det är möjligt att man med en större muskelmassa kan mäta en nedgång över tid. Själv har jag inte sett tillstymmelse till försvagning av styrkan under 6 mån viktnedgång, tvärtom."
Och då tyckte jag att du blandade ihop begreppen.
Du kan även med en liten muskelmassa mäta en nedgång givetvis.
1968 • Kållered
#50
25 maj 2011 kl 14:00 Redigerad 25 maj 2011 kl 14:01
Gilla
Magnus 09:58>> Aha, då tänker vi likadant. :)
1968 • Kållered
#51
25 maj 2011 kl 14:16
Gilla
Kajsa B>> Det går inte åt något alls för att producera något. :)
Det som däremot krävs är *energi* för att producera. Den går inte heller åt.
Materia och energi låter sig inte förbrukas så lätt nämligen. :)
Det är ett tankefel att påstå att vi förbrukar resurser. Det kan vi inte göra hur gärna vi än vill.

Samma sak här egentligen som med viktnedgång - det gäller att ha koll på energibalansen. :)

Att energi skulle vara lätt eller billigt att generera påstår jag icke, men det är icke för ty energitillgången som är minsta gemensamma nämnare i alla resonemang kring "hållbar utveckling". Allt annat är detaljer längs vägen.
Däremot; att någon skulle kunna förutsäga hur mänskligheten skulle fungera 100% vegetariskt är en myt.
Det finns nämligen enorma finesser med att äta från de övre delarna av näringspyramiden, främst att livsmedel generellt sett innehåller mer näring (och energi) ju längre upp i pyramiden de befinner sig.
Det betyder två saker:
Vi behöver äta mindre (i gram räknat) ju högre upp i pyramiden vi befinner oss och ju mindre vi äter desto mindre behöver vi frakta och lagra.
Vet du t ex hur mycket gurka per dag en vuxen man behöver äta för att överleva på lång sikt - om man enbart ser till kaloribehovet och bortser från näringsämnen? Ca 17 kg! Det är ca 55 gurkor - per dag! Har du plats i kylen för en veckoranson gurka för en familj på fyra personer? Jag har det definitivt inte - vilket skulle betyda att jag skulle antingen:
a) Behöva cykla eller promenera ett antal gånger till någon butik som säljer gurka flera gånger om dagen och köpa så mkt jag orkar bära.
eller:
b) Ta bilen och handla så mycket gurka som får plats hemma, säkert ett par gånger om dagen.
Alternativ a) kanske är miljövänligare, men jag skulle själv göra av med betydligt fler kalorier än normalt och skulle därmed behöva köpa ännu mer gurka och då göra av med fler kalorier och... Ja, du hajar säkert. :)
Alternativ b) ger såklart utökade utsläpp från biltrafik....

Nu är detta gurkexempel ganska extremt, det är jag medveten om, men man måste faktiskt räkna in *hela* processen, från odling/uppfödning till att vi anskaffar och petar i oss maten.
Denna kalkyl har ingen gjort på ett seriöst sätt vad jag vet, men om du har någon vetenskaplig artikel (helst flera) som har gjort det så läser jag dem gärna. :)

E=mc2
1968 • Kållered
#52
25 maj 2011 kl 14:26
Gilla
Henrik Holvid>> Det finns ingen som kan äta vad de vill utan att gå upp i vikt bara genom att träna. Så det är du inte ensam om.

Michael Phelps t ex stoppar väl i sig en ca 11-12000 Kcal per dag, men så tränar han också i snitt ca 5 h per dag och behöver äta så mycket.
Hade han däremot ätit 15-20000 Kcal per dag och fortsatt träna som han gör så hade han snart fått ställa upp i Sumobrottning istället för simning. :)

Samma regler som för alla gäller även för dig - MEN om du har lättare för att hålla energibalansen genom att komplettera med ett pulver, ja då är det ju bara bra. :)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#53
25 maj 2011 kl 14:52
Gilla
Patrik:
Jag har full koll på det där med energi, ursäkta om jag uttryckte mig slarvigt. Visst behöver vi äta mindre för samma näring om det är högre upp i näringskedjen. och visst kan vägen genom djur vara ett sätt att göra näring från grödor vi själva inte kan bryta ner tillgängligt för oss (om vi nu väljer att helt utelämna det etiska). MEN om vi valde att använda marken mer effektiv, odla grödor som ger oss mycket näring sett till sin vikt och produktionskostnad skulle vi kunna minska även transporter etc. 2007 användes 80% av allt vi odlade i sverige till djurfoder. det skulle kunna mätta fler munnar om det inte tog vägen genom djuren. för att få till det på bästa sätt gäller det dock att ha väldigt hög avkastning per markyta. maximering av mark ledar i stort sätt alltid till urlakning av marken och på lång sikt minskad skörd.

Att se till hur näringen rör sig genom näringskedjor är ett sätt. ett annat är att se till hur pesticider, tungmetaller och andra gifter från grödorna biomagnificeras.

Sen blir jag så himla trött när folk ser det i svart och vitt. jag har inte påstått att vi måste äta 100% vegetariskt. jag tror inte det är möjligt i praktiken, och av miljöskäl ser jag det inte motiverbart. däremot kan jag inte för mitt liv förstå hur folk tror att vi kan fortsätta konsumera animaliska produkter i den mån vi gör i bland annat sverige idag. att vi inte använder vår egen mark till odling av mycket annat än blivand djurfoder gör att vi måste transportera än mer mat från andra länder. och ser man till ursprung av kött du hittar i affären så lyckas vi inte ens producera kött nog åt oss alla.

Att se till hela leden från första stegets råvaror till våra hem är något vi är förbannat dåliga på. Det vanligaste misstaget folk gör är att lägga väldigt stort fokus på transporter och utsläpp i form av koldioxid. Med miljöbilar som mest tydligt exempel, det subventioneras hit och dit och det blir en grej att vartannat år byta upp sig till den bästa miljöbilen. men hur många år kommer det inte ta innan miljökostnaden för produktionen betalat ikapp sig. precis som det totalt sätt kan vara bättre att tranpsortera tomater från varmare länder istället för att odla dem i växthus här. för folk verkar inte förstå att vissa årstider bör man inte äta viss mat.
1968 • Kållered
#54
25 maj 2011 kl 15:11 Redigerad 25 maj 2011 kl 15:25
Gilla
Kajsa B>> Håller med om väldigt mycket som du skriver där. Ditt föregående inlägg lät inte riktigt lika nyanserat och jag uppfattade det faktiskt som ganska kategoriskt, därav min utläggning. :)

Dock vidhåller jag att energifrågan är den absolut viktigaste.
Om vi, rent hypotetiskt, hade obegränsad tillgång till energi så skulle de flesta andra problem, inklusive de du nämner, lösa sig också.
Övriga frågor (t ex kött eller inte kött) går att diskutera, men energifrågan är evig. Vi måste ha tillräckligt med energi - både i våra samhällen och i våra kroppar. :)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#55
25 maj 2011 kl 15:29
Gilla
De flesta skulle lösas ja. fast det kan ju vara lite svårt att få energin att användas till sådant som gynnar oss. tex finns det många fotokemiska reaktioner vi skulle klara oss bättre utan.

givetvis vore det dock idealiskt om vi kunde göra mer av energin runt om oss tillgänglig, och om vi sen hittade sätt att hushålla och använda den på ett sätt som är gynnsamt för oss vore det än bättre. eller så visar det sig åter igen att vår kunskap är bristfällig och gick ut över något det visade sig att vi var beroende av. men det får vi inte veta om vi inte provar?
#56
25 maj 2011 kl 15:52
Detta inlägg har raderats
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#57
25 maj 2011 kl 17:55
Gilla
Väl skrivet
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#58
25 maj 2011 kl 19:12
Gilla
TS: "Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd."

Mitt råd är att äta mindre kalorier, då kommer du minska i vikt.

Är det någon som säger emot detta så förklara gärna varför istället för att tjata om vilket sötsug man får av lightprodukter alternativt vilken effekt insulinpåslag ger...
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#59
25 maj 2011 kl 22:53
Gilla
John, jag är rätt säker på att jag skrev att Insulin är ett anabolt hormon (inget annat) och det bygger upp muskelmassan och energidepåerna (glykogendepåer och fettlager). Testosteron är ett annat hormon som bygger muskler (bland annat). Det påverkas negativt av för höga insulinnivåer (inte av insulin i sig). Jag tror att jag har läst att det finns studier som visar att testosteronet blir sämre på att påverka muskeluppbyggnad vid för höga fettintag också t ex (ca 20-30E% fett är optimalt). Jag gav också Birgitta ett råd.Du behöver fortfarande läsa på om insulin...
#60
25 maj 2011 kl 23:19
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.