24 maj 2011 kl 21:54
Mycket skriverier om kalori in - kalori ut.
Det är kanske så att äter du 2000 kcal per dag och gör av med samma antal så kommer du att hålla samma vikt. Men vill man göra det lättare för sig själv ska man inte äta en massa kolhydrater och skippa fett och protein.
Ett exempel:
Du äter 500 kcal, låt oss säga, geléhallon eller 500 kcal lax. Alltså lika många kalorier i båda fallen.
Då har jag en fråga till er tvivlare av LCHF-dieten...
Efter vilket intag tror ni man håller sig mätt längst? Efter geléhallonen eller laxen? En någorlunda normalt funtad människa skulle givetvis säga att laxen mättar längst, vilket är alldeles korrekt. Detta innebär ju då att efter att ha ätit 500 kcal geléhallon, så vill man äta igen, ganska snart efter. Då är man så sugen på att stoppa något i munnen eftersom blodsockret är så lågt och slänger i sig det första bästa. Det första bästa är i regel inte så bra ur viktnedgångssynpunkt. Det kan vara ganska svårt att snabbt få tag på något nyttigt och vips så har man ätit något annat med snabba kolhydrater. Insulinet sprutar återigen ut för att sänka blodsockret till normala nivåer. Eftersom, som tidigare nämnts, insulinet är ett fettinlagrande hormon kommer överflödet av detta lagras till fett. Och överflöd lär det bli eftersom det sprutar ut i så stor mängd att kroppen inte kan ta hand om allt.
När du ätit laxen slipper du detta problem genom att du kommer att ha ett stabilt blodsocker betydligt längre tid och minimerar risken att drabbas av ett plötsligt sug efter sötsaker.
Så visst, i teorin är det kalori in - kalori ut som gäller, men i praktiken fungerar det inte riktigt så.