Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 5288 visningar

Prova ut skor - stor skillnad mellan butiker

Agnes
1987 • Skövde
#1
9 maj 2011 - 10:51 (Redigerad 9 maj 2011 - 10:53)
Gilla
Jag har de senaste 3 åren sprungit med skor utprovade i butik, de skor jag har nu (Nike zoom structure triax 12) blev jag rekommenderad efter utprovning både på butik xx och butik yy. Jag har fått höra att jag överpronerar, en del menar att jag överpronerar ganska så kraftigt och andra säger kort och gott att jag har en överpronation. Slutsatsen har dock alltid varit den samma; stabila skor för överpronation med mycket dämpning.

Häromdagen besökte jag butik zz. Expediten där menade att jag inte hade någon överpronation att tala om utan att det istället är mitt inåtlutande/låga fotvalv som syns när jag blir filmad på löpbandet. Hon menade att jag levt med inåtlutande fotvalv hela mitt liv och att det inte är något problem i sig. Det kunde bli problem (ont) av detta vid längre sträckor, tex. om jag skulle springa marathon. Hon sade att det löser man då inte med skor utan med ett ilägg som ger stöd för fotvalvet. Hon rekommenderade mig ett par neutrala skor, asics ds sky speed.

Hur kommer det sig att jag får så olika svar/bedömningar? Är det någon mer som upplevt att de fått så olika råd? Jag har länge varit i valet och kvalet om jag ska ta hjälp av utprovning eller om jag helt ska testa mig fram själv och nu blir det ju ännu svårare att känna att jag kan "lita" på resultatet av en utprovning. Någon annan som har reflektioner kring detta?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
9 maj 2011 kl 17:43 Redigerad 9 maj 2011 kl 17:44
Gilla
Oj, det finns massvis!
Självklart är expediterna olika kunniga. Dessutom får många av dem sin mesta information/utbildning från skofabrikanter och deras ombud. Och för att krångla till det ytterligare finns det diverse olika, ibland motsatta, uppfattningar om hur skor ska fungera.
Min egen uppfattning är numera att det bästa är om man stärker foten så att man klarar sig med så lite sko som möjligt. Detta tar tid och går inte att kombinera med ett löpsteg där man landar på hälen, det tål inte hälkudden.
Vad gäller pronation är det kroppens eget sätt att lindra stöten vid fotisättningen och det är inte så självklart hur mycket som är "för mycket" och därmed kan skada en. Du kan kolla på en tråd om lättviktsskor och pronation här på jogg, med intressanta länkar. Av xx, yy och zz i din berättelse lutar jag själv åt zz, med tillägget att du nog kan träna upp fötterna att även klara ett marathon utan "hjälp". Men det kan ta några år.

Som jag skrivit på många ställen, landar du på hälen behöver du mycket dämpning i hälen, annars kan man gradvis vänja sig av vid att låta skon ta stöten. Bortsett från det tycker jag att du ska prova dig fram och dessutom växla mellan lite olika skor. Och så tycker jag du ska testa att springa lite barfota, runt en gräsplan t ex. Det är det vi är födda för och med största sannolikhet är det bra för fötterna. Men ta det nätt i början.
1973 • Åkersberga
#3
11 maj 2011 kl 13:31
Gilla
Oldboy; jag har sedan typ ett år landat på framfoten i stället för hälsen som förr. För ca en månad sedan fick jag problem med höger fot, smärta under hälen. Det är hälkudden som är skadad. Detta har jag alltså fått trots att jag INTE landar på hälen. Hur hänger detta ihop tror du?

Jag fick skadan efter att ha sprungit lite mer än vanligt några veckor samt nästan enbart i mina lättare skor (har ett par lättare och ett par rejälare som jag varierar mellan).
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
11 maj 2011 kl 15:19 Redigerad 11 maj 2011 kl 15:21
Gilla
Marika, att man inte landar på hälen betyder oftast inte att man inte sätter ner hälen alls. Den kommer bara lite efter och får en mindre belastning. Så med tunna skor kan den ökade mängden ändå blivit för mycket.
Som när jag sprang nio km på grusväg i Fivefingers, det gjorde rejält ont i hälarna efteråt. Medan asfaltmara i Asics Piranha inte gett några men alls.

Riktiga barfotalöpare slutar belastar väl inte hälen alls, men de flesta av oss som landar på framfot eller "mellanfot" kommer bara före med främre trampdynan.

"Mellanfotslandning" finns väl egentligen inte, men det betyder förslagsvis att främre trampdynan sätts ner en bråkdel av ett ögonblick före hälen.
Agnes
1987 • Skövde
#5
23 maj 2011 kl 12:31
Gilla
Oldboy: Tack för ditt långa och utförliga svar! Jag har själv mer och mer börjat fundera på det här med barfota-/minimalistisk löpning eller i alla fall löpning med mindre material under fötterna. Det är väl först nu när jag själv blivit mer kritiskt till den tidigare rådande normen med väldigt dämpade skor för varje "löpar- och fottyp" som jag också märkt dessa skillnader i butikerna. Jag blev nog mest förvånad när jag helt plötsligt fick en rekommendation helt emot de tidigare. På något plan hade jag accepterat min överpronation och tagit den i beräkningen även när jag började blicka mot andra typer av skor och nu plötsligt tyckte expediten att jag kunde ha såna skor direkt, utan problem. Jag vet ju att många andra upplever att butikerna säger olika saker och ofta även helt felaktiga saker när man provar ut skor så jag tycker att det är intressant att höra andras tankar om detta. Vad/vem som har rätt går ju inte längre att säga och jag tror som du på att prova sig fram. Just nu jobbar jag på att fasa ut de tunga och klumpiga skorna stegvis. Köpte således en neutral sko som ligger snäppet under i vikt och dämpning jämfört med min tidigare sko. Växlar mellan dessa och när de gamla skorna är färdigslitna kanske jag kan köpa ett par skor som är ytterligare ett snäpp lättare och mindre dämpade. Förhoppningsvis hänger kroppen med på detta och snart ska jag lyda ditt råd och springa barfota.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.