Löpning Träning 12 inlägg 2221 visningar

Hur ont brukar det göra?

1967 • Umeå
#1
21 januari 2008 - 13:20
Gilla
Har nu tränat, inför mitt första Stockholm Maraton, sedan Oktober och kör mina långpass på 18-25km. Konditionsmässigt har jag inga problem med min takt men benen känns rejält efter ca 17-18km. Hade ett 24km pass igår kväll och var nära att inte kunna fixa den tänkta löptiden på 140 minuter pga ontet i benen. Visserligen så är värken borta dagen efter och jag skulle nog kunna kunna ge mig ut idag igen, detta var inte fallet efter de första långrundorna jag gjorde. Nu till frågan..... är detta övergående om jag fortsätter med min träning, och hur ont har ni andra efter långpassen?

Jag har lite svårt att tro att jag skulle kunna springa 90 minuter till med denna smärta. Lite "kul" dock var att emmelanåt så försvann känseln i benen och jag fick lov att titta ner på bandet (körde löpband pga väder) då jag trodde att det höll på att stanna, .... men benen gick som tidigare. Kanske är detta som är målet..... kroppen så full av endorfiner att man inte känner av benen kängre ;)
Richard Larsson
1967 • Västerås
#2
21 januari 2008 kl 14:02
Gilla
Har du sprungit alla långpass på band?
1980 • Mölnlycke
#3
21 januari 2008 kl 14:43
Gilla
Kan du beskriva smärtan? Det där låter inte helt som det ska tycker jag.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#4
21 januari 2008 kl 14:48
Gilla
Känner igen smärtan från mitt första 21km-pass. Var inte alls redo för det, och det är helt enkelt benen som inte mäktar med.
Nu kör jag ökningen enligt schema, och kan känna av det men ingen smärta.
Det är ju vedertaget att konditionen kommer mycket fortare än leder o ligament hinner med. Dock tror jag att det otroligt monotona på ett löpband förvärrar saken. Varje rörelse blir exakt likadan, o desto snabbare kommer utmattningssymptomen.
Alexander Schrab
1982 • Malmö
#5
21 januari 2008 kl 14:53
Gilla
Om du konstant får ont på samma sätt när du springer lite längre och det inte bara handlar om att du är lite trött och öm i musklerna tycker jag nog att du borde dra ner på intesiteten eller mängden... Det är mycket bättre att träna lugnare och inte gå in i väggen pga skador än att träna hårt och hela tiden få problem.

Jag är absolut ingen expert på det här, så rätta mig om jag har fel.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#6
21 januari 2008 kl 15:17
Gilla
På mitt löpband kör jag alltid Program 01 som är "Rolling hills" upp och ner mellan 0 och 4% lutning, 1 minut/lutning.
Då får jag inga problem med längre sträckor på bandet.

Jag började med framfota löpning precis före nyår, det är helt klart märkbar förbättring med lite/ingen värk i benen pga trötthet.
Jag känner av ett långpass under själva passet men efteråt återhämtar jag mig otroligt snabbt.
Sprang 29km i förra veckan och hade ingen känning av träningsvärk eller stelhet dagen efter.
Vilken jag alltid hade med häl-löpningen, men det tar tid att komma underfund med tekniken.
Man behöver dessutom öka kadensen betydligt.
Det finns en del trådar i forumet som behandlar tekniken, även länkar till videos, så lärde jag mig.
Framfota löpning är mycket skonsammare för kroppen och skador minskar.
(dessutom blir man snabbare och uthålligare)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#7
21 januari 2008 kl 16:05
Gilla
Har aldrig fått direkt ont i benen vid långpass, dock en sorts "trötthetskänsla" i knäna, om man nu kan beskriva det så. Det var i somras när jag började med pass uppåt 18 km. Det jag gjorde var att ligga kvar på den maxdistansen till det kändes ok, jag började ökade alltså inte distansen när det tog emot. Nu har det gått över, men jag är jätteobservant på hur det känns när jag ökar, bättre att avvakta en vecka för mycket än en för lite tänker jag... peppar peppar skadefri hittills. Ser att du ligger på en snittpuls runt 150 på långpassen, tror du skulle tjäna på att springa dem i en lägre intensitet! Jag har sprungit några långpass på band, och hade inte ont av det, så min personliga teori är att inte det har så mycket med det att göra.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#8
21 januari 2008 kl 16:28
Gilla
Roland:
Jag tror att jag är något av en mellanfotslöpare, men jag tänker en del på tekniken. Nu på senaste långpasset försökte jag se kenyanernas löpteknik på näthinnan. Om jag fick ett bättre steg eller om det bara var mentalt vet jag inte, men det kändes mer ekonomiskt.

Maria:
Kan bara instämma i det du skrev :-)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#9
21 januari 2008 kl 16:44
Gilla
Peter: läs om framfota löpning här: http://www.gordonpirie.com/
Mycket intressant.
Nåt många slarvar med är nog armföringen, den skall jag träna mer på. Szalkai har en specialövning för det med.
Kadens uppåt 92-93 är väldigt svårt att hålla på längre sträckor.
1967 • Umeå
#10
21 januari 2008 kl 16:48
Gilla
Jag är ju relativ nybörjare och faktiskt så är alla mina pass över 20km (5st) är på bandet, kört ett antal pass mellan 15-18km ute och jag upplever nog inte riktigt samma sak där. Skall prova ett lite längre pass ute nästa gång, men här i Umeå har vi haft en riktig skitvinter med slask, is och blåst så man drar sig lite för att ge sig ut. Skall oxå prova att variera bandet lite mera nästa gång, lite varierande fart och backe.

Låter oxå intresant met framfotalöpning. Jag har rätt korta ben och har redan nu hög kadens så det kanske skulle vara nåt för mig.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#11
21 januari 2008 kl 17:42
Gilla
Hallå där Jörgen. Inte har vi haft en sååå dålig löpvinter. Lagom med kläder bara så går det fint. Kom ihåg att låta kroppen hinna med i utvecklinge. Kondisen är ju en sak och ligament med mera en helt annan. Vi kanske ses i spåret!
1967 • Umeå
#12
22 januari 2008 kl 15:49
Gilla
Synd att du kunde syna vädret Martin... ; )

Skämt åsido.... för en som aldrig löpt på vinitern och aldrig varit förtjust i uteaktiviter då det varit slaskigt och moddigt så har bandet varit en frälsning för mig. Har dock insett att jag måste ut mera och har börjat försöka med minst ett i veckan ute. Skall ut lite senare ikväll, dock ingen riktig långrunda.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.