Löpning Kost & Näring 111 inlägg 8561 visningar

LCHF och löpträning

Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#1
12 mars 2011 - 10:17
Gilla
Jag har börjat äta LCHF-kost (low card high fat) och tänkte köra en testmånad för att se hur min kropp mår av den typ av kost.

Är det någon av er som har erfaranhet av att träna hårt på LCHF, har ni märkt någon skillnad, positiv, negativ?

Jag är lite orolig att min löpträning ska påverkas negativt när jag ligger så lågt i kolhydratintaget. Jag tränar inför Göteborgsvarvet just nu.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Jonna Nyman
1989 • Umeå
#81
9 april 2011 kl 07:51
Gilla
Det här är alltid ett känsligt ämne och det är sällan en god idé att ge sig in i det :P Men jag vill bara förtydliga att jag aldrig hävdade opartiskhet. Flera av LCHFs förespråkare anger att man helst ska ligga under 20 gram/dag, så det var vad jag ville prova, vissa påstår sig också nolla (vilket mig veterligen inte är "möjligt"). Precis som flera har kommenterat så tror jag definitivt att det finns individuella variationer på hur man svarar och har aldrig påstått att alla som provar Low Carb och tränar kommer må lika dåligt som mig. Men som sagt, ville lyfta fram den sidan också.

Det här är en känslig fråga och jag borde såklart tänkt efter ett par gånger extra om jag skulle ge mig in i diskussionen, skulle kanske lugnat ner mig lite innan jag postade inlägget också och formulerat mig annorlunda. Men även om jag mest provade det här för min egen skull så ser jag gärna att andra på något vis kan dra nytta av mina erfarenheter, och då vill jag gärna att det kommer fram precis på det sättet som det upplevdes av mig, inte tillrättalagt på ett sätt som inte skulle göra folk upprörda.
Emma
1987 • Umeå
#82
16 april 2011 kl 23:21
Gilla
Varför skulle det inte vara möjligt att nolla funderar jag på?
1965 • Romelanda
#83
17 april 2011 kl 08:24
Gilla
Hur mycket "mat" är ca 100 kolh?
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#84
17 april 2011 kl 09:51
Gilla
Emma: Det är väldigt svårt att "nolla" kolhydratmässigt eftersom dom flesta protein- och fettkällor inehåller kolhydrater, om än i små mängder.
Benny Andersson
1968 • Hjärup
#85
17 april 2011 kl 10:16
Gilla
Jag ville även testa LCHF samtidigt som jag tränade och har kört en period i 4 veckor nu. Har varit ganska strikt och legat på ca 20 g kolhydrater/dag.

I början var det väldigt jobbigt, man kände lite yrsel, torr i munnen och jag mådde inte bra. Träningen var väldigt tung och det kändes som man saknade energi. Detta blev sedan bättre och bättre och de senaste 7-14 dagarna har det känts kanon, jag tror att kroppen har ställt om sig nu och alla de problem som fanns i början är borta.
Träningsmässigt har det oxå blivit bättre, sprang igår 20 km och det gick riktigt bra de första 13-14 km, sedan var det jobbigt. Men det hade det nog varit med vanlig kost oxå :-)

Funderar nu om jag skall fortsätta med strikt LCHF eller öka upp antalet kolhydrater successivt.
Anne-Marie Andersson
1967 • Edsbyn
#86
17 april 2011 kl 14:12
Gilla
Jag har kört på strikt, ca 5-10 g (1-3E%) kolisar främst från ägg, smör och grädde, sen maj 2010, mår väldigt bra så länge jag håller mig så lågt. Går jag högre blir jag låg och deppig, får svårt att sova och blir allmänt off. Det tar en vecka tio dagar att återkomma till bra läge efter en utsvävning. "Utsvävning" = för mycket kolhydrater från fel källor, det kan vara för mycket mejeri, för mycket fel grönsaker, för mycket nötter, tre rutor mörk choklad, frukt... behöver alltså inte komma från godis och kakor och mackor, pasta eller potatis! Ska kanske tillägga att jag är sockerberoende efter ett liv fyllt med havregrynsgröt, mackor och pasta... som ju äääääär så nyttigt! *ironoi* Vilket har lett till att jag ständigt måste fylla på var och varannan timme för alla dessa sockerdippar innan, med mackor, godis, skorpor, massor med kaffe... samt vid måltider så fettsnålt som möjligt - tunt med lättmargarin på tjock macka, mager ost, mager skinka, mager kyckling och kött till middag... mycket frukt och grönt men dåligt med näring! Ägg var ju livsfarligt! Nu vet jag bättre. Och har lyckats komma från det där suget, även om det hela tiden finns och lurar bakom hörnet, men jag klarar nu att hantera det, därför att jag är MÄTT och nöjd, och även blivit medveten om VAD som triggar. Vad jag ska strunta i att äta.

Tränar inte jättemycket (pga div anledningar) och har svårt att få en bra kontinuitet i det, målet är 4 pass i veckan, men det blir nog snarare 0-2 pass i veckan... Kondisen är alltså inte den bästa, men jag ORKAR mer/längre utan alla dessa kolisar, går inte in i väggen på samma sätt. Fettbränslset räcker längre än sockerbränslet. Det tog dock lååång tid i omställning för mig, snarare ett halvår än en månad!

Har sprungit Tjejmilen nästan varje år sen 2001.
Trots mindre km i benen, gjorde jag 5 min snabbare tid 2010 på fettdrift än 2009 på sockerdrift. Med krafter kvar, kunde konstatera att jag, om jag vågat, kunnat preja mig mer! Det var lite surt... Intog endast vatten under loppet, ingen sportdryck, ingen Dextrostablett.

Jag rekommenderar dig att läsa boken ISTÄLLET FÖR DOPING av Frank Nilsson! Den handlar just om lågkolhydratkost och träning!
Och som sagt, Björn Ferry och Jonas Colting ligger i världstoppen inom sina resp grenar på lågkolhydratkost. För att nämna några. Finns säkert fler.
PS har inte läst ALLA kommentarerna... nu ska jag ut på en träningsrunda - utan en enda kolhydrat, annat än från grädden jag hade i kaffet för ett par timmar sen!
Mikael
1986 • Borås
#87
17 april 2011 kl 15:30
Gilla
För de som använder Colting som argument kommer 2st citat från honom...

"Jag är sannerligen inte intresserad av att vara en purist bara för sakens skull för skulle jag kategoriskt undvika kolhydrater så kan jag GARANTERA dig att jag skulle prestera långt sämre. Jag tvivlar inte på att människor utför långdistanstävlingar på strikt LCHF men det är inte alls optimalt och de är således att betrakta som långsamma i sammanhanget." http://www.kostdoktorn.se/intervju-med-colting/comment-page-2#comment-116960

"Dock är LCHF i sin fulla utsträckning inte optimal för maxprestationer inom kondititionsidrotter (+ 2 tim) då våra förfäder aldrig någonsin utsatte sig för många timmars högaktiv motion på 80% av maxpulsen…För att underhålla den redan maximerade fettförbränningen (genom LCHF under träning) så behöver man tillskott av snabba kh som fungerar som vedklabbar på brasan. Detta tillskott; ca 2-300 kcal/timme, är ändå lite när man jfr med den totala förbränningen som för mig ligger på 1100-1200 kcal/timme.

Det finns givetvis motionärer som fullföljer långlopp på strikt LCHF -diet men de är låååångsamma till tusen. Så Sten Sture Skaldeman har då helt fel när han spekulerar i att jag skulle prestera bättre på strikt LCHF… Det finns inget sådant exempel i modern konditionsidrott på toppnivå." http://www.kostdoktorn.se/njut-av-nyttig-mat#comment-110864
Anne-Marie Andersson
1967 • Edsbyn
#88
17 april 2011 kl 18:21
Gilla
Lågkolhydratkost är just vad som står, lågkolhydratkost. Inte UTAN kolhydrater, det skrev jag inte! Men det är inte heller 50-70 E% av dagens intag från kolhydrater. Har du läst hans bok Den nakna hälsan? Han väljer andra kolhydrater än spannmål. Inget raffinerat. Sen är ju triathlon lite speciellt, att träna inför och tävla 24 timmar på högsta nivå kräver betydligt mer än att motionera, som väl de flesta av oss gör... Han lär med råge hinna förbruka det han intar innan det hinner göra skada, det gör inte vi vanliga motionärer!

Det är å andra sidan inte heller helt normalt, sett ur evolutionens perspektiv, att rusa 24 tim om dygnet! Man jagade och fiskade, det var ansträngande, ibland tog det lååååång tid innan man fick möjlighet att fälla sitt byte, och jakten gick med största sannolikhet inte på högsta fart mer än med ruscher just när man kommit ikapp och utsett sitt byte och skulle till att döda det, de var ju tvungen komma nära! Dessförinnan förflyttade man sig. Sen om det gick med promenadfart eller om man joggade/sprang lugnt, lär vi nog aldrig få veta, men att det kunde ta både en och flera dagar kan man anta. De lär garanterat inte ha kolhydratladdat veckan före jakten, i allafall! Inte lär de ha ätit en skål med havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk innan de gav sig av heller! Om de ens hade mat innan de gav sig av. Och de lär inte ha kutat omkring för nöjes skull, så som vi gör!
Mikael
1986 • Borås
#89
17 april 2011 kl 19:29
Gilla
Var inte riktigt mot dig Anne-Marie direkt och jag drog inte heller några slutsatser utan det är endast 2 citat ifrån Colting som står där. Du får väl fråga honom om han läst sin egen bok....
Att säga att Colting äter lågkolhydrat kost är mest en lek med siffror. Colting äter ca 30 E% om dagen från kolhydrater, detta är förmodligen helt tillräckligt för honom att fylla på sina glykogenlager eftersom han äter så stora mängder. Finns mer intressant att läsa på Träningslära.se

Några små saker då.
Att du sprang 5 minuter snabbare beror det enbart på annan diet eller det faktum att du kunnat träna upp dig under ett helt år?
På 10km hinner det inte blir akuellt med att inta sportdryck, LCHF eller inte...

#90
18 april 2011 kl 06:59
Detta inlägg har raderats
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#91
18 april 2011 kl 08:47
Gilla
Förstår inte varför LCHF- dieten upprör kolhydratälskarna så mycket?
Rör inte min pasta!

Trots mängder av olika dieter och livsföring så är mina erfarenheter att inget upprör så mycket som mat och alkohol.

Jag äter fisk och kyckling och undviker stora mängder kolhydrater som pasta, ris och potatis till mina måltider. En sallad fungerar minst lika bra.
Dricker i princip aldrig alkohol heller. Ständigt får måste man förklara sig varför jag;
1. Inte äter kött
2. Varför jag inte äter ris, pasta eller potatis till måltiderna


1969 • Åkersberga
#92
18 april 2011 kl 09:08
Gilla
Jag har känt precis samma sak, och stöter även på samma reaktion hos vissa när man pratar odämpade löpskor.
Jag funderar på om folk känner att man indirekt kritiserar dem, som om de tror att man tycker att de har gjort fel hela tiden, eller att blotta tanken hos den man pratar med att de kanske, bara kanske, har lurats till att äta och träna fel hela sin aktiva ungdomsperiod. Jag vet inte men reaktionerna blir ibland omotiverat starka, vissa blir riktigt jäkla provocerade.
1976 • Sollentuna
#93
18 april 2011 kl 09:24
Gilla
Jag tror att reaktionerna kommer av att vi alla har en liten expert inom oss, som vill veta vad som är korrekt och riktigt, särskilt när det gäller mat.

Ang. Colting kör han väl enligt train low compete high, dvs tränar med icke fulla kolhydratförråd men tävlar full (hihi). Som sagt ingen tvekan om att man presterar bäst med kolhydrater.
Robin
2008 • Götet
#94
18 april 2011 kl 09:40
Gilla
Folk ogillar alla som inte är konforma mot samhället, speciellt i Sverige som är extremt homogent och där jantelagen sitter i ryggmärgen på alla. De kan inte hjälpa det, jag kan inte hjälpa det heller, när någon går mot strömmen får man en lätt impuls att trycka ner dem. Som tur är har man lärt sig träna bort den och bli tolerant så man kan ignorera den, men jag kan förstå hur andra känner.

Jag gillar Colting i hur han beskriver att många verkar tro att vi är så sjukt känsliga och att göra saker som man gjort i 99% av mänsklighetens historia är direkt förenat med livsfara. Helst ska man köpa massa dyra produkter och nya rön.

Angående att försöka äta som hunter gatherer och att springa barfota så tänker jag ofta på om det varit djur på zoo som blivit matade med samma mat som vi äter idag hur folk hade reagerar. Tänk er själva rubriker om isbjörnen tvingas äta pasta bolognese eller om hästarna på stallet får findus fiskgratäng.

Om man har problem med att lejonen på zoo inte parar sig eller om hingsten på stallet verkar olycklig vad gör man? Inte köper man massa prylar till dem, istället försöker man anpassa deras miljö, mat och livsstil till hur den är i naturen. Varför skulle människan vara annorlunda?
Björn Lindros
1975 • Linköping
#95
18 april 2011 kl 11:58
Gilla
för mig gick det åt helvette. Efter 1v så orkade jag ingenting, pulsen rusade och tempot var superlågt. Inget man tränar hårt på. Om du ska träna hårt så minska kolh succesivt. Jag käkade alldelses för lite kolh och gick in i väggen samtidigt som magen rasade ihop. Däremot har jag botat mitt sötsug och är inte lika hungrig som tidigare.
Äter nu lite mer kolh och träningen går lite bättre.
Jo
2000 • Göteborg
#96
18 april 2011 kl 13:04
Gilla
Oavsett vad vi står i frågan så kan vi aldrig frånta en individs personliga erfarenheter och upplevelser - oavsett förklaring/teorier/fakta osv. Alla upplever vi en och samma sak lite olika oavsett vad det gäller i livet verkar det som :-) Om något så bli man mer ödmjuk och får insikt i hur folk fungerar och tänker när man läser här på forumet. Det berikar. Jag är glad när människor finner det som funkar för dem. Vi följer det vi tror på, testar oss fram och funkar det, so go for it, och om inte pröva ngt nytt. Alla har vi olika, kroppar, psyken, livsstil osv. Ta bara detta med barfotalöpning ;-) Helt crazy skulle jag sagt för ett år sedan men nu har jag fått lite insyn i varför folk väljer att ta av sig på fötterna, hur de tänker och känner. Det gäller att vara öppen...och förhoppningsvis vaknar jag imorgon mer ödmjuk än vad jag gjorde idag.
Racha
1993 • ramlösa
#97
18 april 2011 kl 15:08
Gilla
jag har en fråga det där med lchf ? är det okej med rapsolja och olivolja och sådana fetter ? eller måste det vara mättade som smör ? en annan sak jag tänkte på kan man använda kokosfett den i silverförpackning som finns i matbutikerna eller är det bättre med en burk från hälsobutiken ?.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#98
18 april 2011 kl 15:58
Gilla
Kost är laddat, precis som alkohol och löparskor, allt som det går att tjäna mycket pengar på kommer alltid att försvaras av någon som tjänar på det, det "kolhydratbranschen" såväl som de som förespråkar LCHF. Det är säkert bra att äta en kost som är fattig på kolhydrater för många, likaså är det säkert nyttigt att springa barfota ibland när man tränar för många. Däremot så är det rätt självklart att man gör som Colting, dvs vräker i sig flytande sockerblandningar (gärna även med coffein och taurin i, särskilt på slutet av långa lopp) och springer med skor när det är tävling. Det går helt enkelt mycket fortare! Red Bull är säkert riktigt onyttig skit, men fungerar bra när du tävlar i konditionssporter.

Jag tycker dock att vi skall avstå från påhopp på varandra, från båda läger! Det blir så mycket trevligare då!
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#99
28 april 2011 kl 09:33 Redigerad 28 april 2011 kl 09:36
Gilla
Nu har jag visserligen bara testat att köra GI, men i det upplägg jag körde ingick tre faser, bland annat en rivstartsfas där man går in i ketos.

Där rekommenderas bara lättare träning under den fasen och även om jag inte upplevde några större negativa effekter under de två veckor ungefär som jag körde den fasen så kände jag inget direkt sug efter att träna långa eller hårda löppass....

Generellt känns det som en bra idé att se till att se kost och träningsupplägg som en helhet.
Angelica H
1978 • Mattmar
28 april 2011 kl 14:04
Gilla
@ Lilly: Kokosfett, rapsolja och olivolja är bra alternativ, så nej, det "måste" inte vara smör.
Vad gäller det silvriga paketet med kokosfett så ska det så vitt jag vet vara härdat, och med andra ord inte särskilt varsamt hanterat i industrin. Hälsobutikens varianter brukar vara bättre. Jag använder det inte själv, men många rekommenderar Biofoods kokosfett som ett prisvärt alternativ.

/Angelica...
...som också bloggar på matgiken.wordpress.com
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.