Löpning Träning 17 inlägg 2341 visningar

Är vi lika vältränade?

1967 • skurup
#1
9 mars 2011 - 17:14
Gilla
Läste någon stanns att det är den tiden som man joggar som räknas... Men ser att många Män springer 1 till 2 ggr i veckan. Runt ca 2- 3 mil/ veckan...
medan som jag då kanske springer 5-6 ggr i veckan men att det blir 2-3 mil/veckan ändå..
Undrar nu om man är sämre eller kan jag bara bryta detta och springa samma stäcka två ggr/ veckan..Fattar kroppen och musklerna galoppen här..eller det är något som ska tränas in..
Får lite ont i svanken och i skenbenet om jag springer för långt...Måste jag..?
Sträckan blir ju samma eller mer när veckan är slut..

csaba
1973 • Malmö
#2
9 mars 2011 kl 17:28
Gilla
Man kan inte bara alltid mäta tid och distans och jämföra.
Det även kvaliteten på själva träningen som är också avgörande.
Den som kör 2 pass i veckan, men är stenhårda intervaller, ger mer i mina ögon än att smålunka 5-6 dag i veckan.
1980 • Stockholm
#3
9 mars 2011 kl 17:57
Gilla
Som jag ser det har du tre olika parametrar att bolla med när du planerar din träning.

- Antal pass / period
- Intensitet per pass
- Distans per pass

Där varje förändring i en variabel skapar följdkonsekvenser i de andra och summa summarum har du din kropp att utgå ifrån och dina mål att planera inför.

1968 • Kristianstad
#4
10 mars 2011 kl 00:46
Gilla
Hej Birgitta!
Jag undrar bara varför du frågar dig detta??? Känner du dig sämre eller är du "rädd" att du inte får ut maximalt av din träning?
Vem tävlar du emot i din träning? Träna för din egen skull och för att du vill och gör det på ditt sätt som får dig att tycka att det är roligt att träna.
Läste att du har som målsättning att må bra. Träna så att du mår bra och inte får ont eller skadar dig.
Ha kul! :)
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#5
10 mars 2011 kl 09:15
Gilla
Mer en 2 pass i veckan bör man bjussa sin kropp på är min åsikt. Finns mycket skrivet i frågan också. Där syftar man på att 3 pass är ett minimum för att nå en hållbar förbättring träningsmässigt.
Camilla Åbergh
1972 • Rosersberg
#6
10 mars 2011 kl 09:32
Gilla
Har oxå tänkt på att en del kör mycket löpträning (4-5 pass/v) och en del kör mindre. Men jag tror att merparten av dom som kör mindre löpträning kombinerar det med annan form av träning de andra dagarna. Så gör iaf jag, för jag håller inte om jag inte varierar träningen. Förra året trappade jag upp löpningen till 4-5 pass i veckan men det slutade med 2 mån totalvila från löpningne pga inflammerad/överansträngd höft. Så i längden tror jag att det är mindre slitsamt för muskler och leder med varierad träning eftersom man hör och läser så mycket om onda benhinnnor, höfter, knän mm i samband med ensidig träning.
1967 • skurup
#7
10 mars 2011 kl 22:00
Gilla
Jag springer för att det är kul...
Hadde nog inte gjort det annars för jag har ju inga bra tider precis..
Det är helt klart..att det är för att må bra och ha kul.
Men så kommer vi till men...ha ha....
...sen på denna sidan så kan man gå in på medlemmar i vänster spalt...sen kommunen..och då har jag tre herrar där....
Varje vecka springer de om mig i sträckan..och på söndagen har jag kommit i fatt...
Det är också skitkul...

Jag bara undrade vilken träningsform som är bäst...

Inget annat..
1967 • skurup
#8
10 mars 2011 kl 22:02
Gilla
C saba...jag lovar jag ger allt jag har flera dagar i veckan...smålunkar inte...ser knappt för alla svettdroppar..och länktar verkligen ut till min skog i gen...
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#9
11 mars 2011 kl 01:56
Gilla
Jag anser att dom här killarna som springer 2 gånger i veckan, men ganska långt varje gång, är bättre rustade för att kunna springa långt, än vad du är med dina kortare pass, men träning 2 gånger i veckan ger nog ingen större förbättring, liknar nog mest träning vid brist på tid, för att bibehålla formen tillsvidare. Om inte ditt mål just nu är att kunna springa långt, är det säkert en fördel att träna lite och ofta.
1962 • Torslanda
#10
11 mars 2011 kl 06:02
Gilla
Är det inte så att man måste träna en viss tidsmängd för att kroppen skall kunna förbättra sig märkbart. Det funkar ju inte att microträna eller macro heller för den delen. Inte för konditionen i alla fall Jag menar att springa 5 mil en gång i veckan tror jag inte ger samma resultat som att springa 5* 1 mil oavsett fart, men har inga belägg för det
Om man har som mål att springa långt eller förbränna mycket fett så bör man nog köra längre distanser än du gör. I alla fall någon gång i veckan.
Se
1968 • Kristianstad
#11
11 mars 2011 kl 11:07
Gilla
Ja, jag undrar hur det egentligen är det där med att det måste till en viss tid för att en träning ska ge effekt. Själv är jag skeptisk till det.
Vid styrketräning gäller det i alla fall inte men det är kanske skillnad på styrke- och konditionsträning - eller är det det?
Det känns som det är mkt tro, tyckande och "nog" när det gäller träning och dess effekter...
All rörelse kräver ju energi och den energin måste tas någonstans. Frågan är var den tas och vilka energidepåer som påverkas?
Det är kanske en svår fråga att få svar på?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#12
11 mars 2011 kl 16:37
Gilla
För att bli bättre måste ju träningen hela tiden ökas, försöka springa fortare, försöka öka antalet km i veckan, öka i en takt som kroppen klarar av. Samma sak med styrketräningen, det går inte att hålla på att lyfta samma vikt år efter år om man vill bli ännu starkare. Jag sprang ett marathonlopp i veckan ifall det fanns något lopp någonstans att springa, jag gjorde så i många år, jag klarade av mina lopp utan större problem, när det fanns lopp tränade jag ingenting. Jag gjorde inte bättre tider, utan tiderna blev långsamt lite sämre, att jag undvek att träna mellan loppen berodde på att man oftast var anmäld till många lopp samtidigt, hadde köpt tågbiljetter långt i förväg, och inte ville riskera att drabbas utav skada. Så vill man bli snabbare är det träning många gånger i veckan som gäller, och varierad träning med ett längre pass varje vecka.
Michael Omberg
1973 • Enskede
#13
11 mars 2011 kl 16:59
Gilla
Löper man 1 till 2 ggr i veckan och runt ca 2- 3 mil/ veckan och du löper 5-6 ggr i veckan och totalt 2-3 mil per vecka så är du säkert mer vältränad än någon som löper 1ggr i veckan och ca 1 mil pass.
Samtidigt tror jag att den som löper 1 mil orkar löpa en längre sträcka än dig men du är snabbare på kortare sträcka.
5-6 pass per vecka är väl max 5km om det blir totalt 2-3 mil per vecka eller?
Oavsett så är det bara en själv man jämnför med,iallafall jag.
Instämmer med Conny ovan att vill man bli snabbare och mer uthållig är det träning många gånger i veckan som gäller, och varierad träning med ett längre pass varje vecka.
1968 • Kristianstad
#14
12 mars 2011 kl 00:50
Gilla
Conny - Jag är helt med dig på vad du säger angående att om man ska bli bättre måste man hela tiden öka sin träningsdos i långa loppet.
Nu är det dock inte det som tråden handlar om utan huruvida man får bättre träning med flera pass med mindre längd eller färre pass av större längd när veckodosen är totalt samma.

Vad det gäller styrketräning menade jag att man behöver ju inte lyfta skrot i flera timmar för att få effekt utan det räcker ju med korta repetitioner med hög vikt. Är ju lite samma sak med intervallträning. Den ger stor effekt trots att den inte varar i timmar - eller hur?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#15
12 mars 2011 kl 02:12
Gilla
Lyfter du skrot ökar du givetvis tyngden på skivstången för att bli starkare, du försöker springa fortare på vissa pass för att orka springa fortare, du tränar långpass för att orka springa långt, du springer lugna träningspass för att återhämta dig snabbare + att dom lugna träningspassen ökar veckomängden och ger ytterligare uthållighet. Tränar du ett långt träningspass i veckan enbart, då börjar du ju tappa det du tränat upp innan nästa träning kommer, prova att styrketräna en gång i veckan så får du se hur mycket styrkan ökar.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#16
12 mars 2011 kl 02:51 Redigerad 12 mars 2011 kl 02:53
Gilla
Det är ju bara att prova sig fram till vad som känns bäst att göra, det som passar den ene passar inte den andre, vill jag träna mycket varje vecka, (kanske 10 mil) känns det inte bra att tvingas hålla på en hel eftermiddag för att klara av halva veckodosen, och kanske bära med sig en hel dunk med dricka. Man orkar inte heller träna i tillräkligt högt tempo vid långa pass.
1967 • skurup
#17
12 mars 2011 kl 19:33
Gilla
Tack för tippsen!..Jag ska försöka få in ett längre pass i veckan...så jag inte låter kroppen glömma att den ska jobba i längre sträckor i bland.

Löparbandet är ju bara för dö tråkigt...(Sprang en dag utan skor...aj vilka blåsor..)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.