30 januari 2011 kl 21:28
Kristin, fotpoderna är av mycket varierande kvalitet, men om du inte tar Polars bästa, som bara passar ihop med Polars allra dyraste klocka, så får du räkna med 10% felmarginal ungefär, om du inte kalibrerar om fotpoden när du byter skor, underlag, fart och om benen är slitna. Jag pendlar mellan 0,0850 och 1,0 i kalibreringsfaktor. Visst, man lär sig med tiden, men det är lite väl bökigt.
Skaffar du en klocka med inbyggd GPS (t.ex. Garmin 110, 305 etc) för ca 1400 kr, så är detta allt du betalar. För en klocka som du måste köpa till en fotpod till får du räkna med det dubbla för både klocka och fotpod, plus allt bökande med omkalibrering. Dessutom blir det extra för batterier med ett par hundra per år. GPS är alltså mindre bökigt, mer exakt (om man inte vill lägga ner mer än 1400 för allt) och billigare.
När är fotpod bättre då? På intervaller, när du snabbt vill kunna konstatera att du har kommit upp i rätt fart. Men med GPS:en ser du en fladdrig fart som pendlar upp och ner mellan t.ex. 4.45/min och 5.15/min, men medelfarten ger en bra indikation på hur fort du springer just då ändå. Men inte om du har stående start, för då är medelfarten låg p.g.a. att du springer långsamare precis i början, så farten visar för lite, vilket lätt leder till att du springer för fort de första 100 metrarna, och det är inte idealiskt i intervallträningen. Fotpoden visar ju exakt hur fort du springer just då. Om jag ska ligga på 4.12 så kan jag ligga på 4.12 hela vägen. Men vad hjälper det om klockan är felkalibrerad?