Löpning Träning 53 inlägg 9401 visningar

Göteborgsvarvet närmar sig med stormsteg!

Daniel Östling
1977 • Göteborg
#1
22 januari 2011 - 11:52 (Redigerad 22 januari 2011 - 12:08)
Gilla
Hej,
Daniel heter jag och är en första gångslöpare i Göteborgsvarvet. Målet är satt (1h 45min) och inspirationen är på topp, känner dock att tiden går så fort tills det är dags och mycket förberedelse kvar i både träning och kost.
Har tränat regelbundet i drygt ett halvår efter att vadet om att springa varvet var spikat!!
Så nya som gamla rutinerade löpare, dags att vi nu tillsammans ser till att dra nytta av våra gemensamma erfarenheter så vi kan nå våra mål.
Hur tränar ni och vilken är er måltid i varvet?

Själv känner jag att kosten har jag koll på men har svårare med träningsupplägget, så där behöver jag er hjälp!

På återseende!
/Daniel
< < < 1 2 3 > > >
Daniel Östling
1977 • Göteborg
#2
22 januari 2011 kl 18:35 Redigerad 22 januari 2011 kl 18:37
Gilla
Frågan som jag idag ställer mig är, har det lossnat?

Var nämligen och besökte löpbandet på Friskis & Svettis. Hade som ambition att genomföra ett pass på 7km men slutade med milen. Kände mig så otroligt pigg så det vara bara att springa vidare........

Avverkade milen på strax under 50min, vilket är rekord för mig att hålla ett 5 minuterstempo över så långa sträcka. Då kan man fundera varför det hände just idag och en möjlig bidragande faktor kan ha varit min nyinköpta Nanox COFFEE Coach.

"Nanox COFFEE Coach - Produkten som låter dig njuta av en kopp arabica kaffe och samtidigt få en höjd förbränning de närmaste timmarna."

Någon annan som varit ute och slagit personligt rekord idag?

/Daniel
www.fitnespolaren.se
Linda Eriksson
1978 • Skara
#3
22 januari 2011 kl 18:43
Gilla
1,45 är en tuff tid även för någon som är van att träna och tävla. Härligt med högt ställda mål =)
Variera dina pass mycket. Dels för att bli så genomtränad som möjligt och dels för att du inte ska skada dig eller tröttna... Du verkar bra igång och händer inget på vägen så kommer du säkert klara ditt mål.
Mattias
1974 • Borås
#4
22 januari 2011 kl 18:52
Gilla
Är lite i samma sits som dig, Daniel. Har hållt igång bra sen i maj förra året. Det som saknas just nu är ett långpass i veckan, det bör du nog också lägga in. 1,45-2 timmars löppass en gång per vecka, för att vänja kroppen. Sen kommer 1,45 på Varvet att bli en munsbit :)
Daniel Östling
1977 • Göteborg
#5
22 januari 2011 kl 20:14 Redigerad 22 januari 2011 kl 20:15
Gilla
Kul att tips och ideér trillar in på tråden, väldigt uppskattat!!

Linda: Är medveten om att 1,45 är ett tufft mål men är en nivå jag måste komma ner till för att inte förlora mina vadslagningar...:)
Du skriver att variera sina pass, hur menar Du då? Är det att både springa korta/långa pass samt kombinera det med intervall....
Skall Du också springa varvet i år?
-----------------------
Mattias: Kul att det är fler än jag som kämpar för att komma runt varvet på en bra tid. Är det första gången för dig med?
Det här med att lägga in ett långpass på 1,45-2 timmar skrämmer mig något, bara då vetskapen om att springa dubbelt så långt som jag sprang idag känns jobbigt. Men precis som Du skriver är det kanske dags!!
För vem vill inte ta varvet som en munsbit :))

Vad har Du som måltid på varvet?

/Daniel
www.fitnesspolaren.se
Linda Eriksson
1978 • Skara
#6
22 januari 2011 kl 20:53
Gilla
Både variera motionsform dvs inte bara löpa. Men också variera passen. Många fokuserar bara på mängd/distans vilket jag anser är fel. Lycka till!
Anders Kling
1981 • Surte
#7
22 januari 2011 kl 21:02
Gilla
Fartlek är ett bra komplement till Långpassen. ocg distanspassen. Under fartlekarna tränar man mjölksyrenivån. Är roligare än intervaller. fast det är typ samma sak.

Det är viktigt att få sina långpass även tidsmässigt o km-mässigt. vi säger att du kör ett 2 timmarspass, du vänjer att hålla igång kroppen såpass länge. När du väl står på start linjen på varvet är det skönt att veta att kroppen klara den tiden som man vill, i ditt fall 1,45.
Så ut på 2 timmars pass, men öka tiden långsammt, du känner själv, vill inte dra på sig skador innan man nåt målet.

marathon.se har mycket tips o ideer, även träningsshema.

1.45 är en tuff tid, men hoppas du sätter den. Själv har jag den tiden på varvet. Men mycket folk o trångt som hindrar en...

Göteborgsvarvet börjar vid Götaälvbron. 6 tuffa km kvar, gäller att ha krafter kvar. man får lära känna sin kropp, känna vad man har kvar i krafter mm

Lycka till,, du fixar det!!!

Daniel Östling
1977 • Göteborg
#8
22 januari 2011 kl 21:37 Redigerad 22 januari 2011 kl 21:37
Gilla
Hej,

Anders: Tack för dina tips!!
Fartleken lät ritkigt "kul", något som jag garanterat kommer att testa. Precis som Du skriver att vänja kroppen med långpass upp till 2timmar är absolut ett måste, så att kroppen vet var som komma skall :)
Är lite jobbigt att få till den typen av pass nu när väglaget är som det är, eller har Du tips på vad man kan springa?

Har idag anmält mig till seedningsloppet i slutet av mars, som man förhoppningsvis slipper att trängas för mycket. Vill ju förstår till att man lyckas få till en bra tid!! :)

Skalll Du springa varvet i år?
----------------------------
Linda: Tack för ditt förtydligande!!

/Daniel
www.fitnesspolaren.se
Kajsa B
1987 • Göteborg
#9
22 januari 2011 kl 23:23
Gilla
Hoppas du lyckas med ditt mål. kan du hålla önskat tempo på milen idag borde dte inte vara en omöjlighet.

Tänkte främst flika in att det visst går att köra långpass i göteborg i dagsläget. körde själv en halvmara idag. från johanneberg, över delsjöns golfbanor, 8:an i skatås, delsjövägen och sen runt i gårda. var egentligen bara en kilometer på 8:an som var slirig, och någon gång när man fick lämna trottoarerna i stan för att springa om någon. Så inga ursäkter för att inte springa långpass ute. till på köpet är det en skön temperatur att börja köra lånpass i då man inte tappar alls så mycket vätska som man gör när det är varmare.
Jo
2000 • Göteborg
#10
23 januari 2011 kl 09:50
Gilla
Hej Daniel! Jag är också anmäld till Gbg-varvet :-) Ang att springa långpass så kan jag tipsa dig om att gå med i gruppen "Långpass i Göteborg" här på forumet. Har sprungit med dem ett par gånger nu i år och det är kul med sällskap när man ska vara ute å längre rundor :-) Lycka till med träningen!
Daniel Östling
1977 • Göteborg
#11
23 januari 2011 kl 10:47 Redigerad 23 januari 2011 kl 10:50
Gilla
Godmorgon,

Då börjar en ny dag med nya möjlighet.... :)

Kajsa: Tack för lyckönskningarna, de gör att man blir ännu mer "taggad".
Attans, så Du såg igenom min dåliga bortförklaring att skylla på väglaget för att slippa och springa utomhus :). Inte illa att få till en halvmara bara så där, imponerade alltså. Bra tips på en trevlig runda i bra miljöer, kanske något att prova i vecka. Är Du också anmäld till varvet i år?
-----------------------------------
Joanna: Kul att Du också är anmäld till varvet, är det första gången för dig också och har Du någon måltid?
Såg tråden "Långpass i Göteborg" på forumet igår, håller absolut med dig om att löpning blir ju hundra gånger roligare om man är fler. Så det passet är något som Du kan rekommendera då, även fast man inte är "snabbast i stan" :) ?.
Ha det bra och lycka till själv med träningen!
-----------------------------------

Har nu i skrivande stund tuggat i mig en Nanox Isolox Protein Bar (kokos), riktigt god och mättar som en hel lunch. Köpte nämligen mig igår ett "12-pack bars - Mixpaket", en bra lösning om man har svårt att välja och om man vill slippa att få beslutsångest.

Nej nu är det dags att rycka upp sig och fundera över var det skall bli för träningspass idag. Någon som har ideér på pass efter gårdagens mil på löpbandet?

/Daniel
www.fitnesspolaren.se

Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
23 januari 2011 kl 11:35
Gilla
Daniel, när du springer på löpband tänker du väl på att ha minst 1% motlut? Det kan bli riktigt segt att komma ut annars.
Lånpassen på 1.30-2 timmar behöver absolut inte vara i nåt ansträngande tempo!!! De är till för att vänja främst muskler/leder/ligament vid långvarig belastning. Tvärtom byggs dessa strukturer upp bättre vid lägre belastningar då de stabiliserande långsamma muskelfibrerna utvecklas (de som ej kan fungera utan närvaro av syre).
Lycka till!!!!
Maria
1972 • Dalsjöfors
#13
23 januari 2011 kl 11:57
Gilla
Nästan identisk situation som du Daniel. sprungit sedan Maj-juni regelbundet, Började springa mer regelbundet pga av vad via jobbet. Har dock lite lägre mål än du men har ändå för mig ett högt uppsatt mål på 1:50 men kommer förmodligen vara ganska nöjd om jag klarar mig under 2 timmar. Jag gav mig ut efter jul för fösta gången för att känna på hela distansen och kunde konstatera att flåset var inga problem dock så tog lårmusklerna tvärstopp efter ca 17km. Slutsatsen är att jag kommer klara gbg varvet utan problem men att jag nog måste springa fler långpass så inte musklerna stummnar av i slutet. Det ska bli riktigt kul att se hur mycket tävling gör på tiden. Har stora förhoppningar om att detta ska trigga en till att göra en bra tid. Vet fortfarande inte om jag ska "fuska" och köra någon tävling innan bara för att känna på det eller om man ska njuta av hela kakan på gbg-varvet.
Jo
2000 • Göteborg
#14
23 januari 2011 kl 11:57
Gilla
God fm Daniel!

Det blir mitt andra halvmaralopp (Stockholm blev mitt första) men mitt första Gbg-varv :-) Målet i år är att springa Gbg-varvet på 1:45 och Stockholms halvmara under 1:40. Jag tror nämligen Gbg är betydligt jobbigare pga framförallt värmen. Själv är jag absolut INTE "snabbast i stan" ;-) Men man härligt med målsättningar och att få drömma :-)

De gemensamma långpassen med medlemmar härifrån är toppen! Vi har just haft en diskussion där om tempo/dagsform och att ingen ska behöva känna sig lämnad efter. Själv var jag en av dem som missade att ngr ville springa lugnare vilket visade sig efteråt ha varit fallet. Det löste sig genom att en uppmärksam tjej såg detta och valde att sällskapa dem i ett lugnare tempo. Men nu tror jag lösningen kan bli att det blir två grupper, en snabbare och en som tar det lite lugnare, och så får den snabbare hämta upp den lugnare :-) På så sätt kan vi alla hålla samman och alla ha sällskap vilket ju är meningen på de gemensamma långpassen :-) Socialt samtidigt som vi blir i bättre form! Kan inte bli bättre! Hoppas vi ses på ngt långpass Daniel:-)
Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#15
23 januari 2011 kl 12:05
Gilla
Jag ska också springa Göteborgsvarvet för första gången i år. Mitt mål är att klara rundan på max 2 timmar, dock har jag knappt börjat min träning än men från och med nästa vecka ska jag försöka ge mig ut på ett långpass i veckan och några kortare.
Intervaller och fartlekar ska jag börja lägga in när det blir mer barmark ute.

Jag sparar den här tråden då jag också vill ha alla tips jag kan få.

Lycka till med träningen!
Daniel Östling
1977 • Göteborg
#16
23 januari 2011 kl 13:46
Gilla
Hej,

Maria: Opps, att tänka på att ha minst 1% motlut på löpbandet har jag helt glömt av, har hela tiden kört med 0%. Så Du menar att det påverkar så mycket och kan bli sån skillnad så man väl "kommer ut"?
-------------------------------
Tommy: Jasså här har vi en till första gångslöpare va kul!!
Precis som jag skrev i ett tidigare inlägg så är målet 1,45, för det tror jag är en bra nivå för att inte förlora mina vad :). Men är faktiskt riktigt nöjd om jag fixar varvet på 1,50-2,0 timmar också, just för att det är första gången.
Intressant de Du skriver om att "flåset var inga problem dock så tog lårmusklerna tvärstopp efter ca 17km. Slutsatsen är att jag kommer klara gbg varvet utan problem men att jag nog måste springa fler långpass så inte musklerna stummnar av i slutet". Jag tycker absolut att Du skall "fuska" lite och då anmäla dig till något seedningslopp för att då förhoppningsvis komma in någon bättre startgrupp. Så tänker jag i alla fall...........
-------------------------------
Joanna: Har vi alltså samma måltid!!
Ja men då kanske man vågar sig upp och hänga på ett gemensamt långpass. Verkar ju perfekt upplägg och då kanske man kan få lite draghjälp, när sa Du att nästa pass gick?
-------------------------------
Nina: Verkar som att det är många som springer varvet för första gången. Vad var det som fick dig att anmäla till varvet?
Jasså Du startar träningsschemat med ett långpass inte illa, det kanske är lika bra för att kroppen skall förstå vad som komma skall :)
Visst lät fartleksträningen som en roligt träningsform.......

Kul att Du gillar tråden, på återseende och lycka till Du med!

/Daniel
www.fitnesspolaren.se
Kajsa B
1987 • Göteborg
#17
23 januari 2011 kl 13:52 Redigerad 23 januari 2011 kl 13:53
Gilla
Skippa helt det där med ursäkter så kommer du lättare klara ditt mål! Tycker du inte det är roligare att springa än att du vill komma med ursäkter kan du kanske klara ditt mål, men tvivlar på att du kommer fortsätta springa efter varvet. Glädjen är grejen, kom till det stadie där det är vilodagar som är svårast att motivera sig till.

Det blir inget görteborgsvarv för mig, kommer istället springa spitsbergen halvmaraton för andra året, med förhoppningen om ett pers.

Mitt tips för varvet: Försök göra önskat tempo på varvet till något som inte är extremt jobbigt att hålla i 10-12 km. Vänj även kroppen vid att vara ute i närmre två timmar. När det väl är dag för lopp kommer det vara lättare att hålla önskat tempo under längre tid tack vare draghjälp, stämning och allt det där.

NYTT TILLÄGG: 1% på bandet gör det mer reprsentativt för hur snabbt du kan springa ute. annars kommer du antagligen märka att det går långsammare ute än inne. det kompenserar för friktion mot underlag, luftmotstånd etc.
1966 • Trångsund
#18
23 januari 2011 kl 14:42
Gilla
Vad är syftet med den här tråden Daniel? Prata om göteborgsvarvet eller göra reklam för ditt bolag fitnesspolaren och det skräp ni säljer där?

Nanox COFFEE Coach?? LOL.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#19
23 januari 2011 kl 14:52
Gilla
Glöm inte av att även springa ute... Springer du bara på löpband under vintern är det inte säkert att kroppen fixar asfalt sedan. Löpband sviktar på ett helt annat sätt och är mkt skonsamt. Vänjer du kropp och fötter vid det kan det bli jobbigt att springa asfalt...
Jo
2000 • Göteborg
#20
23 januari 2011 kl 14:59
Gilla
Klart du vågar haka på Daniel :-) Nästa gemensamma långpass går på lördag kl.10 och vi samlas vid klockan i Skatås. Du går med i gruppen och länkar dig in och där kan du anmäla dig till alla pass som läggs upp.Tror det är mycket möjligt att det kommer rulla på med långpass på lördagar men att sträckorna, vart vi springer och hur länge vi är ute kan variera lite beroende på vad deltagarna känner för.

Vad gäller lopp har jag förstått det som så att många, inklusive mig själv, upplever att de under lopp kan ta i mer, ha högre puls än vad de kan ha vid träning utan att tycke det är lika jobbigt. Adrenalinet, kicken av att tävla, omgivningen och alla människor , gör att kroppen och det mentala fungerar annorlunda. Så jag tror att vi båda har en stor chans att klara våra målsättningar :-) Och gör vi det inte så vet vi att det bara är en tidsfråga. Löpning ser jag långsiktigt och det är för mig en livsstil. Och med regelbunden träning kan du bli bättre för varje år :-)

Kajsas tips till dig är bra tycker jag och jag brukar också springa med lutning om det är på löpband. Vad gäller att springa ett lopp innan varvet så ska jag själv springa Gbg-varvets Seedingslopp. Gjorde det förra året och det var mitt första lopp! Gav mersmak ;-)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.