Löpning Kläder, Skor & Prylar 15 inlägg 5444 visningar

Dax att slänga pulsklockan nu?

1963 • Bromma
#1
13 december 2010 - 13:40
Gilla
Jag har nyss fått ny jobbmobil, en SonyEricsson X10, som är mitt första möte med en smartphone. Självklart så var bland det första jag gjorde var att ladda ner en tränings-app, och valet föll på Endomondo. Måste säga att jag är helt såld! Jag ser bara fördelar jämfört med en traditionell träningsklocka:
- Direkt uppdatering på webben, utan nån som helst filöverföring, synkning el dyl.
- Man får kilometertiderna upplästa, om man vill.
- Billigt. Om man ändå har mobilen så behöver man bara köpa pulsbandet. Det finns även en lite display att köpa till om man vill ha infon på handleden.
- Öppen standard som är godkänd av alla drakar i branschen ser jag som en garanti för kvalitet.

Mitt resonemang bygger ju på att man vill eller måste ha med sej mobilen med sej, annars är det en självklar nackdel att behöva släpa med sej luren ut i spåret. Men för övrigt, finns det nån annan som har positiva eller negativa synpunkter på det här konceptet? (Vill ha tips innan jag investerar i pulsband o extra display)

För säkerhets skull så vill jag tillägga att jag inte har nåt kommersiellt intresse av det här!

1981 • Linköping
#2
13 december 2010 kl 14:00 Redigerad 13 december 2010 kl 14:01
Gilla
Min spontana reaktion är att en mobil är till för att ringa med en pulsklocka är tillverkad för att mäta puls. Spontant måste det vara en avsevärd skillnad i kvalitet på utrustningen. Jag menar en pulsklocka är (definitivt) usel att ringa med, men jag tror nog knappast att en mobil är lysande på att ta pulsen heller.

Men, jag kan ha fel (det har hänt...) kanske är jag gammaldags i mitt tänkande?

Edit: fast nej, hur gör du när det regnar eller är smällkallt? Klarar en mobil av att hänga med i alla väder? Var har du mobilen? Nog för att dagens mobiler är små, men de sitter ju inte kring handleden direkt... Tål mobilen svett??
Björn Paxling
1980 • Malmö
#3
13 december 2010 kl 14:23
Gilla
Jag sprang ett par månader med en htc hero (android) och testade ett par olika program för gps-mätning. Tyckte de flesta fungerade väldigt bra, men saknade då pulsmätningsfunktion. För de allra flesta tror jag att det fungerar bra nog, sträckorna blev bra uppmätta, automatisk uppladdning på nätet mm. Dessutom bra när en springer på nya orter och vill dra nytta av mer detaljerad gps/karta.

Idag kör jag med en garmin 310xt när jag springer, och de främsta fördelarna jag upplever med det jämfört med mobil (utöver extra display och pulsband) är:
* Bättre batteritid (när jag sprang med mobilen och lyssnade på streamande musik över spotify och gps-mätte rundan så behövde batteriet verkligen vara fulladdat inför ett långpass)
* Större möjligheter att ställa in intervaller, ändra visning i displayen osv mha enkla knappar på klockan.
* Mindre oro när det regnar mycket.
* Slippa bli uppringd under passet. ;) (vet att jag kan stänga av möjligheten att bli uppringd, men gjorde det ändå aldrig)

Cyklar en del själv också, och tar ibland med mobilen ut för att få bättre kartor när jag villar bort mig, men mobilbatteriet håller inte för en heldags cykling med gpsmätning, vilket klocka gör, så där har dom lite olika användningsområden för mig.

Som vid dom flesta jämförelser av denna typ så tänker jag att det är viktigt att undersöka vilka ens egna behov är (samtida och framtida) innan specifika modeller diskuteras. Tyckte själv aldrig det var jobbigt att springa med mobil på armen, och störs då förstås inte heller av att 310xt'n enligt många är groteskt stor. :)

@Karin: jag hade mobilen i ett fordral på överarmen, skyddade den ganska bra, men var krångligt att ta upp och pausa tidtagningen under pass.
1970 • Linköping
#4
13 december 2010 kl 15:11
Gilla
Skit i gps, pulsklockor o annat onödigt skräp som branschen lurar på er. Ge er ut o spring bara, går det för fort sänker ni farten, går det för långsamt ökar ni farten.
1963 • Bromma
#5
13 december 2010 kl 17:14
Gilla
Karin A: Jag håller med, men drar en annan slutsats. Jag har en Polar och de flesta verkar säga att dom är bäst på just pulsmätning. Men själva klockan o tillhörande programvaror tycker jag är ganska dåliga. Det är ju Polar som tillverkar pulsbanden som funkar ihop med androidmobiler, så det borde bli en perfekt kombination tycker jag.
Vad gäller fukttålighet så kan man väl säga att det är lite si o så men det går ju definitivt framåt. Dessutom går mitt resonemang ut på att jag har med mej mobilen iaf. Jag springer ALLTID med mobil i alla väder o har aldrig haft problem. (Men min Polar har fått servas för oxid på knappar 2ggr första året trots att jag är mkt försiktig)

Björn: Batteritiden, ett starkt minus för "min" lösning", medhålles. Inställningsmöjligheterna oxå, (men de bryr inte jag mej om personligen)

Karl: Håller med om din inställning till det som är mest väsentligt. Men det är kul att mäta o jämföra!

Finns det nåt mer att tänka på?

Tor
1975 • Göteborg
#6
13 december 2010 kl 21:17
Gilla
Åke:
Var förvarar du mobilen när du springer?

Karl:
Lämna datorn som branschen lutar på dig och gå ut och spring.
Anders E
1968 • Sollentuna
#7
13 december 2010 kl 22:02
Gilla
Min Polar 800 börjar få ålderskrämpor och jag mäter puls alltmer sällan. Däremot tar jag med Android-mobilen på långpassen laddad med just Endomondo. Jag har alltid med telefon på långpassen, så varför inte låta telefonen få logga löppasset?

Jag har telefonen i bröstfickan på overallen vilket funkat bra hittills. Batteritiden är kass så man måste ha telefonen väl laddad inför ett långpass för att den ska orka med. Musikmöjligheten använder jag inte, vilket gör att batteriet räcker lite längre.
1963 • Bromma
#8
13 december 2010 kl 23:49
Gilla
Tor: Det där med att få med sej prylar när man springer är ju alltid lite bökigt men jag har den antingen i 1) bröstfickan, 2) vätskebältets ficka eller 3) på armen.
Fredrik N
1964 • Enskede
#9
14 december 2010 kl 08:49
Gilla
Jag har en x10 minipro som är lagom stor för att lägga i vätskebältets ficka. Har testat apparna Joggtracker och Runstar. Rrunstar verkar mest pålitlig och mest energisnål av de två. Har funderat på en pulsklocka i julklapp till mig själv (troligen en Suunto t4d) men Endomondo med pulsband kanske kan vara nå´t. Har Endomondo intervall- och pulszonsfunktioner?
Daniel
1979 • Stockholm
#10
14 december 2010 kl 09:13
Gilla
@Karl: om teknik kan hjälpa till och få människor att må bättre så är det väl bra. Även om det finns någon bakom som vill tjäna pengar? Vill man inte använda tekniken så slipper man. Dock håller jag med om att det är viktigt att påpeka att man absolut inte måste ha alla prylar.

Det pulsklockan gjort för mig är att jag lärt mig att lyssna mer på kroppen och fått en bättre förståelse för hur träning i lugnare tempo fungerar.
1972 • Falsterbo
#11
14 december 2010 kl 09:51
Gilla
Kör också x10. Men har bytt från Endemondo till Cardio Trainer. Testade bägge och gillade CT bättre. Mitt tips är att man skall ställa in frekvensen för uppdateringar på 10 sek (tips från forumet) för att få en mer korrekt mätning.

För mig funkar detta klockrent, men å andra sidan så springer inte jag så mycket som många andra här inne.

Generellt är där kass batteritid på X10, så innan man ger sig ut bör man stänga av wlan scan och bluetooth.

Och om ni ändå laddar ner grejer så kan jag rekommendera intervall klockorna som finns, sjukt bra vid tabata och liknande. Och angry birds, sjukt kul i sofan;-)
1963 • Bromma
#12
14 december 2010 kl 10:21
Gilla
En annan pryl som jag laddat ner är en metronom som jag tänker mej använda för att försöka få upp stegfrekvensen till dom berömda 180 steg/min. (Det går tretton på dussinet för såna appar). Kanske lite nördvarning men å andra sidan så kostar det inte ett öre.
Erik
1976 • Stockholm
#13
14 december 2010 kl 22:46
Gilla
Finns det pulsband till mobiltelefoner?
Anders E
1968 • Sollentuna
#14
14 december 2010 kl 23:14
Gilla
Javisst. Zephyr har t ex ett lite billigare "Consumer HxM" och ett avancerat BioHarness BT som båda funkar till vissa tränings-appar. Se länk nedan:
http://www.zephyr-technology.com/products

Fördelen med Zephyr gentemot Polar har varit att Zephyr har ett öppet gränssnitt, vilket möjliggör för vilken app-utvecklare som helst att bygga en tränings-app som hämtar data från Zephyr-bältet, medan Polar länge vägrat att låta andra enheter än sina klockor hämta data från pulsbanden (det har varit mycket hård press på Polar så det kan mycket väl ha hänt att Polar slutligen gett vika och släppt gränssnittet fritt).
1967 • Uppsala
#15
15 december 2010 kl 10:15 Redigerad 15 december 2010 kl 11:29
Gilla
Anders E; funkar Zephyr bara på Android mobiler eller även på Iphone? Svarar mig själv nix det gjorde den inte!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.